[Hackintosh] Mac OS X 10.10.x (Yosemite) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Ne nađoh ovu temu, nemoguće da niko nije probao Yosemite hackintosh. :)

Au od kad nisam bio u ovoj sobi. Već duže vreme (par godina ili više) sam praktično prestao da koristim Mac OS X na PC-u, jer mi je potrebe za Mac-om zadovoljavao MacBook. Skoro sam pazario nove delove za komp, pa reših da izaberem ploču po preporuci tonymac-a i instaliram 10.10. Na kompu mi je stajao Snow Leopard 10.6 sve do danas. Tvrdoglavo nisam hteo da pređem na Lion i Mountain Lion. Na MacBook sam posle SL-a instalirao tek Mavericks, koga smatram dostojnim naslednikom :), ali u to vreme sam već prestao da koristim Mac OS X na PC-u, pa je osveženje čekalo do sada.

Elem, instalacija je uspešno prošla. Sledi opis.

Konfiguracija iz profila.

Matična ploča: Gigabyte H97M-D3H
Grafiča karta: nVidia GeForce GTX970

- Skinuo instalaciju sa AppStore-a na MacBook-u i prebacio na USB fleš korišćenjem Tonymac-ovog UniBeast-a.
- U BIOS-u (AMI UEFI) sam učitao Optimized defaults (i možda isključio VT-d). Intelova grafika je isključena.
- Instalacija nije htela da se butuje. Zakuje se negde posle linije "DSMOD has arrived".
- Posle kopanja po netu i probanja raznih argumenata kernelu, otkrio sam da je problem u grafičkoj. nVidia drajver koji dolazi sa sistemom još ne podržava seriju 900, tako da sam morao da ga dignem sa argumentima
Kod:
GraphicsEnabler=no nv_disable=1
čime se sistem diže samo sa prostom grafikom (mala rezolucija bez akceleracije)
- Ovako sam prošo instalaciju i prvo dizanje sa diska.
- Mreža je radila odmah
- U MultiBeast-u sam izabrao EasyBeast, ali posle toga mreža nije radila.
- Morao sam opet iz MultiBeast-a da instaliram samo Apple Realtek drajver, što je rešilo problem

A sada grafika. Ovo me je totalno iznenadilo, još mi nije jasno. nVidia je ladno izbacila alternativan drajver za Mac OS X 10.10 :zgran: koji podržava i seriju 900 Može da se izgugla. Nosi oznaku 343 kao i Windows drajver. Ali ima posebna instalacija za svaku podverziju. Moj sistem je već bio 10.10.2 nakon instalacije, takođe sam odma instalirao i Security Update 2015-002. Ima da se skine drajver baš za ovakav sistem. Posle instalacije drajvera, prvi restart je i dalje morao da bude sa gore navedenim argumentima kernelu. Onda mora u NVIDIA Driver Manageru da se selektuje da sistem koristi novi drajver. Kod sledećeg startovanja ne moraju više da se daju nikakvi argumenti kernelu, sve radi.

Na download strani piše da je drajver samo za MacPro i to stari (veliko kućište), da donosi poboljšanja i ispravke za razne primene. Takođe je navedeno da podržava samo grafičke serija 600, 200, 100, 8000 i neke Quadro, to jest one koje su i dloazile sa MacPro-ovima. To mi sve deluje sumnjivo i liči na izgovor. Pomenute posebne verzije drajvera za svaku podverziju sistema me teraju na misao da je nVidia ovo uradila baš za Hackintosh, bez odobrenja Apple-a i ne bih isključio mogućnost da se sada Apple i nVidia igraju mačke i miša sa ovim drajverom. Ali ipak, samo spekulišem, pa možda i grešim.

Trebalo bi biti oprezan sa apdejtima sistema, ali NVIDIA Driver Manager nudi i mogućnost ažuriranja drajvera, pa je moguće da moći da se apdejtuje drajver pre apdejta sistema.

Inače sistemom sam jako zadovoljan (već ga koristim na MacBook-u). Naravno imam i Wiwdows 8.1 na kompu (Core i7 4790, 16 GB RAM-a) i Mac OS X je primetno brži u svakoj operaciji. To je verovatno zbog toga što je Mac OS X tradicionalno jači u radu sa hard diskom, sasvim je ok i na MacBook-u koji ima Core 2 Duo.

Inače preneću vam i angdotu iz firme. Neki od zaposlenih (ali ne developeri) su dobili nove Retina MacBook Pro-ove (prvi Mac-ovi u firmi), među njima i system administrator (koji je naravno bio na Linuxu) i super mu je (mada i on kući drži hakintoša odavno).

EDIT:

Novi update o mom buildu, i to dobar.

Svi problemi sređeni. Ažurirao sam BIOS na verziju F5 (tek sam skoro otkrio da ima apdejt) i setovao memoriju na XMP profil. Nema više zakivanja.

Dakle konfa iz profila (GA-H97M-D3H, GTX970) instalacija laka, sve radi.

Još samo da nabavim novi, veći monitor (neki novi Dell) da Mac užitak bude potpun :).
 
Poslednja izmena od urednika:

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Pa ja uopšte nisam u toku :d. nVidia je izdavala alternativne drajvere još od Mountain Lion-a. Tonymac kaže da su opravljali neke bagove sa OpenCL-om u nekim aplikacijama. Ali takve stvari bi trebalo da prolaze kroz sistemski apdejt, a ne da nVidia izbacuje poseban drajver. :trust:
 

iSpirit81

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.07.2014
Poruke
2,382
Poena
0
TonyMac je mama za Hackintosh...Ima BuyersGuide,pokupuje se HW koji preporucuju,za gomilu grafa i ne trebaju drajveri,rade OOB.Tako isto i za maticne ploce...procesore i memare manje vise se prepoznaju sasvim normalno,kao i ssd_ovi.
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Jedan apdejt o mojoj instalaciji. Sistem se totalno zakuje u naizgled nasumičnim trenucima. Izgleda da se ovo dešava i drugima sa Yosemite hakintošem. Trenutno kruži više teorija i načina opravke. Instaliranje Clover bootloadera, smanjivanje BCLK u BIOS-u na ispod 100MHz, apdejt biosa, reinstaliranje (apdejtovanje) NVIDIA drajvera.

Probo sam Clover, mada nisam uspeo nikako lepo da ga instaliram. Klokove ne mogu da menjam jer je ploča H97 (ili još nisam našao). Mislim da nema novije verzije biosa od ove koju imam na ploči. Još nisam probao da se petljam sa grafičkim drajverom.
 

umart

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.11.2013
Poruke
6,025
Poena
0
nemeres menjas klokove,jer ti nije otkljucan procesor.nema to veze sa hackintosh-em.

ispirit:

nije bas bajno ni sa ssd-ovima,ne radi trim sem na oficijelno podrzanim,ima nacina da se dobudzi trim ali ne sljaka u vecini slucajeva aut of d boks.inace,ja jos nisam uspeo da resim butovanje sa hdd-a,ali da budem iskren,nisam se ni cimao toliko oko ovoga,previse peripetija za nesto sto je,bar u mom slucaju,dokolica.
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Napravio sam USB instalaciju sa Cloverom po uputstvu Tonymac-a ali nikako ne može da se digne instaler. Probao sam i da ga pokrenem preko integrisane grafike, neće ni tad. Rešim onda da batalim. Ali evo sad sam na OS X-u, i evo radi već sat i po, i nije se još zakovao, instalirao sam Fleš, skido torrent, otvarao po 8 tabova u Safariju. Jedino što mi pada na pamet je da sam sada izvuko USB slušalice i analogne. Primetio sam da je zvuk ima problema, dok sam pušta o YouTube zvuk je ispadao iz sunhronizacije sa slikom ponekad, a ponekad se naglo pogoršavao na početku klipa. Ovo sam privremeno lečio pauziranje i puštanjem. Probaću drugi dan da testiram da li će da se zakiva, pa ako bude da promenim kext za zvuk, da vidim dal će to da reši.
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Još jedan update.

Sada sam prilično siguran da je problem zapravo bio u USB slušalicama, jer je kablu na jednom mestu otkinuta spoljna izolacija od gaženja stolicom (na usb delu kabla) :D. Moguće da je komunikacija bila korumpirana i da se to sistemu nije svidelo. Izgleda mi da je sistem sada stabilan.

Takođe sam rešio problem nestajanja zvuka posle dizanja iz sleep-a (to jest pročito na netu). Korišćenjem programa Chameleon Wizard modifikovao sam smbios fajl. Model računara sam postavio na iMac 14,2. I sad ima zvuk posle sleep-a.

Ako su ovi preoblemi rešeni, ja bih rekao da je ova instalacija skoro savršena.
 
Poslednja izmena:

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
E sad više nisam siguran ni u šta. Juće je radio ceo dan normalno, svašta sam radio i nije se zakovao. A evo jutros se dva puta zaledio nepun minut posle dizanja. Na Tonymac kažu da je možda zbog memorije koja nije na listi podržanih za ploču. Meni je malo smrdo zvuk, pa sam probo nekako da repliciram situaciju i izazovem zaled (zvučnici uljučeni/isključeni iz struje), ali ništa. Izgleda kao da se zakuje odma minut po dizanju, i ako to pregura neće se zalediti.
 

seizmos

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
5,012
Poena
38
^taj problem duze vreme egzistira, ima neke veze sa updateom/drajverimaizunibeast..
 

Phoenix257

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poruke
4,511
Poena
38
Niresh je izbacio svoju verziju nivog sistema i sve radi iz prve :)
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Našao sam post dobrog čoveka sa Tonymaca http://www.tonymacx86.com/general-help/121353-mavericks-hackintosh-freezes-2.html#post767793 Izložio je moguće rešenje, koje sam i primenio. U suštini radi se o povećavanju vrednosti određenih tajminga memorije, čime se elektronika memorije "popušta". Osim onog glavnog tajminga (one 3 ili 4 cifre koje su navedene za svaku memoriju) postoji još gomila drugih. A za 4 glavna sam našao na netu preporuku da 4. broj treba da bude zbir prva 3. Kod mene je od početka u BIOS-u stajalo 11-11-11-27, to sam promenio na 10-10-10-30. Kontam da je ok da smanjim na 10 jer moduli podržavaju 9. Pa videću šta će biti. To sam uradio prekjuče. Još nisam imao zamrz.
 

endreb

Flash Drive
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruke
51
Poena
6
Evo i ja sam probao da instaliram na lap topu dell Inspiron 3521.Pokrenuo sam mac na VMware, sa UniBeastom sam napravio usb po uputstvu,restartovao sam lap top i sve lepo krene Jabuka i ide crta otprilike do pola,i onda stane.Inace ovo mi je prvi put da sam hteo da instaliram hakinthos.Postavicu sliku ekrana pa mozda neko zna sta je problem.
 

Prilozi

  • 20150326_194157.jpg
    20150326_194157.jpg
    90.5 KB · Pregleda: 202

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Prvo moraš da proveriš gde je zapeo. Moraš da ga boot-uješ u verbose modu, što znači da će ispisivati ne ekranu log dok se diže. Kad vidiš ekran MultiBeast-a, pritisni bilo koje slovo na tastaturi, pojaviće se polje za unos teksta. Obriši to slovo koje si stisnuo i upiši -v , to je argument kernelu (flag) koji mu kaže da ispisuje log na ekranu.

Kad vidiš gde stane ispiši nam ovde poslednju liniju ispisa, na kojoj je stao.
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Još jedan apdejt o mom build-u. Otkrio sam da postoji apdejt za BIOS za moju ploću, verzija F5. Instalirao sam ga i aktivirao XMP profil za memoriju (u mom sličaju 9-9-9-27). To je pokušaj rešenja iz suprotnog smera, umesto popuštanja tajminga ubrzavanje memorije. :) Čini se da je sistem stabilan. Bios sam ažurirao pre neka 4 dana, koristio sistem uobičaeno (za net i java dev). E sad ne znam da li me osećaj vara, ali kao da mi se čini da komp malo brže radi posle apdejta biosa i setovanja xmp profila memorije.
 

ivan90BG

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruke
1,045
Poena
0
Probaj prvo da pretražiš tu temu na insanely macu, da vidiš jel još neko pitao za pravi link. A ako baš nema, onda sam pitaj.
 
Poslednja izmena od urednika:

Gulftown

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruke
4,951
Poena
48
Jel neko instalirao Yosemite na H81 i G3258 procesoru?
 

Gizmo

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poruke
7,307
Poena
48
Da li je neko zvao Apple support da popravi problem sa iMessage-om? Citao sam bas puno na tu temu, i jedino resenje je da se prica sa Apple-om da whitelist-uju nalog. Treba samo skrenuti pricu ako se bas desi da zatraze serijski broj, jer ovi iz Clovera su nepostojeci u njihovoj bazi. Kazu da treba samo reci da nesto nije u redu sa Apple ID, da nece da radi sa iMessage i da im izdiktiras ovaj customer code. Osim ako ne naletis na nekog neupucenog operatera zavrsava se vrlo brzo, barem tako pisu drugi. Kakav je ovaj hrvatski apple support broj i da li je bolje okrenuti njih nego amere?
 

Prilozi

  • imessage.jpg
    imessage.jpg
    77 KB · Pregleda: 162

donmarkon

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.09.2008
Poruke
1,493
Poena
38
Moze li neko uputstvo kako da dignem os x 10 na ovoj mojoj konfi ? virtual box a moze i na VMware
 

sam633

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poruke
5,381
Poena
63
Možeš probati Niresh distro. Lepo je radio na 5800K sa 280X.
 

Vlada>>>

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poruke
2,272
Poena
48
Šta će mu Niresh za virtualnu mašinu? Iz VMWarea može podići bilo koji OS X samo što to neće raditi kako treba dok se ne instalira regulano. Što se Niresh izdanja tiče ili bilo kojeg drugog, čini se da su pored Clovera čist višak? Cela poenta je da napravi instalacioni USB flešić iz virtualne mašine, zatim instalira Clover zajedno sa FakeSMC-om i to bi bilo to. A tu je pride i Ozmosis koji sve ovo ima uglavljeno direktno u BIOS za one kojima je muka da se bakću sa ovom legacy varijantom! ;)
 
Poslednja izmena:

nesa07

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruke
3,107
Poena
38
Da li moze da se instalira Mac OS X 10.10.x (Yosemite) na laptop ASUS X550VB-XX045D ili biste mi mozda nesto drugo preporucili, nisam do sada imao priliku da koristim Mac OS pa bih hteo da probam i zato pitam da nebih vrsio eksperimente za preporuku?
 

sam633

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poruke
5,381
Poena
63
Šta će mu Niresh za virtualnu mašinu? Iz VMWarea može podići bilo koji OS X samo što to neće raditi kako treba dok se ne instalira regulano. Što se Niresh izdanja tiče ili bilo kojeg drugog, čini se da su pored Clovera čist višak? Cela poenta je da napravi instalacioni USB flešić iz virtualne mašine, zatim instalira Clover zajedno sa FakeSMC-om i to bi bilo to. A tu je pride i Ozmosis koji sve ovo ima uglavljeno direktno u BIOS za one kojima je muka da se bakću sa ovom legacy varijantom! ;)

Meni je tako bilo najlakše, s obzirom da je i njemu i meni AMD ispod "haube".
 

nesa07

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruke
3,107
Poena
38
Moze li malo pomoci
Da li mogu da instaliram OS X Yosemite 10.10 na ASUS X550VB-XX045D, znaci u pitanju je
Intel i5-3230M
HD 4000 + geforce 740M
1TB 5400
4GB RAM
ako budem mogao da instaliram da li bi taj system bio stabilan kao i win i da li bi manje opterecivao laptop do ubuntu?
 

Logen

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruke
1,609
Poena
48
Instalirao Niresh verziju Yosemita i trenutno sam na 10.10.1. Imao sam neke probleme prilikom instalacije ali sam ih resio. U uputstvu pise da treba VT-D da bude ukljucen prilikom instalacije ali je meni proradila instalacija tek kada sam iskljucio. Drugi problem koji sam imao je bio vezan sa grafickom, tj. dobijao sam crn ekran. Primenio sam grafix pa sam mogao da podignem sistem. Skinuo sam drajver sa nVidia sajta i instalirao ga. Kao parametar prilikom boota sam dodao GraphicsEnabler=false i sve sad lepo radi. Sistem je bas fluidan i brz jedino mi je malo tesko da se naviknem na njega. Posto mi sad OSX nudi da se updatuje, da li treba da uradim update ili ne?
 

donmarkon

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.09.2008
Poruke
1,493
Poena
38
Ja pokrenem instalaciju sa fleskice , i kada krene boot up i pocne da ucitava (pre instalacije) , racunar se samo restartuje ... FX8320e
 
Vrh Dno