Šta je novo?

Hackintosh - Kako da...?!?

Vlada>>>

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 2600
Matična ploča
Aorus B450M
RAM
16GB
GPU
AMD Radeon RX7700XT
Kućište
Fractal Design - Define R5
Monitor
LG 27GN850-B UltraGear™ QHD Nano IPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zbog učestalih pitanja totalnih novajlija, kako da postave i podignu svoj prvi Mac os na noge (a da ne budu staklene) ili kako da urade ovo ili ono, odlučio sam da ovde za početak prikažem instalacioni postupak ili metod kojim se ja služim, s obzirom da se možda i najveći broj početničkih pitanja odnosi upravo na ovaj deo. Napominjem u startu da je ovaj metod nešto komplikovaniji od standardne unibeast metode koja u načelu radi (kad oće da radi) sasvim ok, ali je za razliku od njega svakako nešto pouzdaniji. A pouzdaniji je iz prostog razloga i pre svega zato što ovaj metod podrazumeva određenu pripremu koja je ključna i zbog koje ova metoda svakako može da ponese epitet "must work" ili bi barem tako trebalo da bude pod uslovom da je priprema adekvatno odrađena…

Sama prirema danas nije više tako komplikovana kako je to zapravo nekada bilo iz prostog razloga što je danas moguće lakše doći do sopstvnog DSDT fajla koji najčešće predstavlja ključ za stabilan i svakako uspešno podignut sistem. Ovde naravno postoje dve mogućnosti i recimo da se prva odnosi na pronalaženje standardnog DSDT fajla koji odgovara vašoj ploči ali i verziji BIOS-a koji gura ta ploča. Najjednostavniji način da neko dođe do ovih fajlova direktno će vas odvesti do tonymac.com, ili osx86.net sajta ili eventualno wiki.osx86project.org sajta gde se mogu pronaći korisni linkovi zakačeni za kratak izveštaj onih korisnika koji su uspeli da poteraju OS X na svojem PC-u.

Druga mogućnost je više za naprednije korisnike ili eventualno stare Apple korisnike koji svakako poznaju OS X i način na koji on radi, a koji opet podrazumeva samostalnu izradu DSDT-a što ponekad nije nimalo jednotavan zadatak pa ga zato i ne preporučujem početnicima, ali predstavlja zasigurno nešto bolje i pouzdanije rešenje od onog gore prvo navedenog zbog adekvatnijeg kompjaliranja ali možda ponajviše zbog dodatnog seta instrukcija koji se može postaviti u isti. Ko želi da se s time poigra može, a za to ovde već odavno postoji tema koja je sada već zakačena gore u sticky i koja se zove: DSDT - kako da...?!?

Ali da se vratimo na samu instalciju i ono što nam je zapravo potrebno a što se odnosi na određene stvari koje sam pomenuo. Dakle ovako, sama priprema podrazumeva sledeće:

Extra folder unutar koga treba da se nađu sledeći fajlovi:

1. DSDT.aml (obavezno mora da nosi ovaj naziv ispisan velikim slovima inače neće raditi)
2. Extensions folder u kome treba da budu smešteni kext fajlovi
3. FakeSMC.kext (i eventualno još nekoliko dodatnih za PS/2 i SATA).
4. SMBios.plist fajl (birana Mac os definicija)
5. org.chameleon.Boot.plist fajl sa postavljenim setom osnovih instrukcija
6. Themes folder (folder u koji su smeštane teme za GUI samog kamelona)

E sad da ne bi bilo mnogo dileme oko ovoga jer evidentno je da početnicima sve ovo što sam nabrojao neće baš previše značiti dok to sve ne vide, ostaviću ovde link sa kompletiranim Extra folderom bez DSDT.aml fajla a sa dodatnim Mac definicijama, tako da svako u zavisnoti od mašine koju ima može da postavi sve u dva koraka i kako treba i kada je reč o pripremi pređe na sledeći finalni korak.

Extra folder

A sledeći korak podrazumeva konačno kreiranje butabilnog fleša sa postavljenom instalacijom za OS X. Ovo naravno podrazumeva da se originalni instalacioni imidž postavi na fleš ali i da se dodatno prepakuje da bi to sve skupa radilo, što naravno podrazumeva da tu ima malo posla. Međutim, da ja ovde ne bih mnogo pisao, računam će biti bolje da ostavim izvestan filmić koji sam napravio još u vreme kada se Lion pojavio a koji i u ovom momentu još uvek igra. Dakle ista je procedura i za ML, pa koga ovo zanima neka pogleda video jer tu je detaljno objašneno kako cela stvar funkcioniše uz predhono pripremljen Extra folder za šta sam gore predhodno ostavio pojašnjenje.

Kreiranje butabilnog instalacionog USB fleša:
Video part1
Video part2

Što se tiče kamelona njega možete preuzeti sa sledeće lokacije:
Chameleon 2.2svn Official PKG Installer & Binaries

Nakon podignutog sistema, Extra folder sa fleša treba kopirati u root particije na koju je instaliran Mac os (primer putanje>>> Macintosh HD /Extra) i zatim ponovo instalirati kameleona na taj disk. Ovde napominjem da org.chameleon.Boot.plist fajl može biti dalje modifikovan a prema ličnoj potrebi. Opšte poznato danas je da se putem kameleona može puno dodatnih stvari završiti, putem zakrpi koje ovaj bootloader podražava u svojem setu instrukcija, od korekcija vezano za diskove, preko power managmenta pa sve do HDMI instrukcija i aktiviranja grafike. Najjednostavniji način da se to uradi i izvede je putem dve aplikacije koje se mogu pronaći na internetu, a to su Chameleon Wizard i Champlist.

Dakle to bi bilo to ukratko i nadam se da će ovo biti od koristi mnogima...

Čestitke i pohvalnice ako baš neko želi neka mi pošalje na PM, kako bi smo ovu temu sačuvali čistom i preglednom s obzirom da je osnovna ideja i namera ovde pre svega mogućnost da svako ostavi ponešto što bi moglo da posluži i pomogne drugima u radu. Osim toga ovde nije bilo reči o post-instalacionom postupku, a to je nešto što zahteva posebnu pažnju. Sad daleko od toga da ovaj deo zahteva previše toga jer danas pored MultiBeasta koji će ogromnoj većini završiti kompletan posao je moguće pronaći pride i sijaset raznoraznih gotovih paketa koji su namenski izrađeni za pojedine ploče (čak je i autor ovog teksta izardio nekoliko takvih), ali recimo svakako možemo ovde okačiti poneki koristan link ili vodič za pojedine komponente i određenu problematiku ako uočimo problem i na taj način pomognemo drugima.

Poslednja izmena:
Propustio sam da napomenem da je za potrebe izvođenja gore postavljenog tutorijala potreban OS X u nekoj formi. Tu u principu postoji nekoliko mogućnosti od kojih bi najjednostavnije rešenje bilo podizanje Mac OS-a preko VirtualBox-a direktno iz Windowsa. Druga opcija bi bila podizanje originalnog Mac OS-a u verziji 10.5.6 putem iPC X-DL live DVD-a, do koga je nažalost danas možda malo teže doći ili da jednostavno iskoristite nekoga ko ima Macintosh ili Hackintosh.

Poslednja izmena:
Ne znam da li većinu hackintosh usera nervira onaj razvučeni Apple boot logo u koji gledamo svaki put kada podižemo sistem, tek eto moram da priznam da me je oduvek žestoko iritirala ta sitnica. Ne zato što je to nešto specijalno bitno, jer zapravo uopšte nije, koliko zbog činjenice da je nemoguće preko kameleona to u potpunosti ispraviti. Ovakve i slične sitnice su mi oduvek izgledale kao da imaju samo jednu jedinu namenu, a to je da se podrugljivo smeškaju i podsećaju nas da mi vozimo neku drugu makinu na kojoj neke stvari ipak ne pasuju onako kako bi trebalo. Naravno vrlo brzo se neko dosetio da napravi modifikaciju ove sličice koja se pokreće prilikom učitavanja, kako bi se koliko toliko ispravila ova anomalija. U pitanju je manevar koji hakeri popularno zovu "work around" i koji za većinu predstavlja zadovoljavajuće rešenje, no ipak ima i nas zagriženih izgleda kojima ni to nije bilo dovoljno... Priznajem da sam tu caku sa modifikovanom logo sličicom godinama unazad koristio, ali takođe ne mogu a da ne pomenem da me je uvek kopkalo pitanje: dal je moguće podesiti boot logo da se učitava zbilja onako kako bi trebalo?

A odgovor je naravno da može!

Ovde se zapravo radi o tričavoj korekciji koja nikome neće uzeti više od svega nekoliko minuta, a od koje će opet većina možda pobeći rekao bih glavom bez obzira iz prostog razloga što ista podrazumeva modovanje originalnog VGA BIOS-a i zatim flešovanje istog. Ovo možda na prvi pogled izgleda kao nešto što je jako strašno i radikalno, ali ima nas danas poprilično koji smo već n-puta flešovali BIOS iz ovog ili onog razloga što je u principu kud i kamo radikalnija i opasnija operacija. A istina je zapravo da je flešovanje VGA BIOS-a zapravo jednostavnija, bezbednija i brža operacija. Zapravo čitav proces flešovanja grafičke karte trajao je barem u mom slučaju jedva tek nešto više od nekoliko sekundi. Dakle reklo bi se da je proces jednostavan i bezbedan, a čak i kada bi de desilo nešto ne planirano, većina bi danas mogla preko integrisane grafike da bez problema butuje sistem i ponovo flešuje karticu sa originalnim BIOS-om nazad. Dakle, usuđujem se reći - zbilja ništa strašno iako to je jasno kao dan, apsolutno ovako nešto svako izvodi u sopstvenoj režiji i na vlastitu odgovornost!

Cela procedura se svodi na sledeće:

1. Iz windowsa je potrebno izvući originalni VGA BIOS i snimiti ga kao ROM fajl.
2. Zatim je iz Hex editora potrebno pronaći određeni red tj niz brojeva koji definišu parametre za izabranu VESA rezoluciju.
3. Sledi korak korigovanja tih nekoliko brojeva i snimanje fajla.
4. Konačno kartica se flešuje modifikovanim ROM fajlom.

Sledi restart i to je to... Nakon ovoga će sve biti potpuno identično ko na nekom pravom Mekanu.

Tutorijal za ovu proceduru sve zajedno sa Radeon alatima za ovaj manevar koga ovo bude zanimalo može pogledati na sledećoj lokaciji:

How to set your Hackintosh bootscreen to a widescreen resolution (VESA modes)

Napomena: Radeon BIOS Editor alat koji je postavljen na gore ostavljenoj lokaciji nije predviđen za najnovije grafičke karte. Program nije više u razvoju već neko vreme pa bi moja preporuka bila da se koristi isključivo za grafičke karte do serije HD6xxx ali ne dalje od toga... Za novije Radeon kartice potrebni su drugi alati. Za nVidia grafičke karte pogledati program NVIDIA BIOS Editor (NiBiTor)...

Poslednja izmena:
Da, ja sam to uradio dok sam imao 16:9 monitor a pre neku nedelju sam kupio novi sa 16:10 odnosom i višom rezolucijom :(

Pa pogledaj koje sve VESA rezolucije vidi Chameleon, pa nađi ako imaš neku drugu u 1920 piksela i onda jednostavno opet zameni brojeve ili prepravi tu istu...

---------------------------------------------------------------

Rezolucije u Hex parametrima:

1920 (Decimal) = 8007 (Hex) in Little Endian
1440 (Decimal) = A005 (Hex) in Little Endian
1200 (Decimal) = B004 (Hex) in Little Endian
1080 (Decimal) = 3804 (Hex) in Little Endian
900 (Decimal) = 8403 (Hex) in Little Endian

Za 16x10 aspekt:

Kod:
Primer (radeon HD6850 / Bart.ROM):

-----------------------------------------

[COLOR="#008000"]//originalni kod ///[/COLOR]

EE 3C 68 5B [COLOR="#0000FF"]80 07[/COLOR] A8 02 [COLOR="#0000FF"]A0 05[/COLOR] 3C 00 80 00 D0 00

[COLOR="#008000"]//Promeniti u ///[/COLOR]

EE 3C 68 5B [COLOR="#0000FF"]80 07[/COLOR] A8 02 [COLOR="#FF0000"]B0 04[/COLOR] 3C 00 80 00 D0 00

Za 16x9 aspekt:

Kod:
Primer (radeon HD6850 / Bart.ROM):

-----------------------------------------

[COLOR="#008000"]//originalni kod ///[/COLOR]

EE 3C 68 5B [COLOR="#0000FF"]80 07[/COLOR] A8 02 [COLOR="#0000FF"]A0 05[/COLOR] 3C 00 80 00 D0 00

[COLOR="#008000"]//Promeniti u ///[/COLOR]

EE 3C 68 5B [COLOR="#0000FF"]80 07[/COLOR] A8 02 [COLOR="#FF0000"]38 04[/COLOR] 3C 00 80 00 D0 00

:eyebrows:

Nazad
Vrh Dno