Šta je novo?

Gxxx vs c2d procesori

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Pozdrav,

moze li mi neko iskusniji reci sta uzeti, da li ici na neki jaci stariji c2d npr e8600 ili slabiji noviji npr g850?

Ne igram igrice, uglavnom programiranje, slike, video.

Pretpostavljam da je bolje uzeti novije zbog lakse nadogradnje kasnije, ali da cujem vas :)

@Sharpshooter
@janx

Cini mi se da se nismo razumeli.

Ako neko vec poseduje E8600 ne isplati se da ga menja za G850.
Ako se polovan E8600,ploca i memorija mogu dobiti za 50-60% novog kompleta G850,ploca,DDR3 onda vredi uzeti E8600.
Ako se kupuje novo,po slicnoj-jednakoj ceni onda definitivno treba uzeti novu platformu.

E8600 bi te izašao koliko? 40e?
Za ploču i ram možeš da dobiješ 35-40e.
Za 75e možeš da kupiš G550, H61 ploču i 4gb rama. Još 15e i možeš uzeti B75 ploču koja ima i USB3 i Sata3 i daje ti dobru osnovu za neki upgrade u budućnosti. Po meni je to najbolje rešenje. Pritom imaš garanciju 2-3 godine na komponente. Ako si baš zapeo za g850 to je još 25e na sve ovo.
G850 jeste dobar procesor, ali mislim da je G550 jednostavno najbolji "bang for the buck" trenutno i da sledeće što vredi uzimati jače od njega je Ajvi i3. Za tvoje potrebe razliku između G550 i G850/G860 ne bi ni primetio.
Takođe sam prilično siguran da sam negde na benču pročitao da je G550 egal sa E8600, tako da bi G850 svakako trebao biti još nešto jači.
Sve ove varijante imaju integrisanu grafiku, pa ako se ne igraš slobodno možeš grafičku eliminisati iz kućišta, jedan izvor buke manje i nešto evrića više u džepu :)

Ja otprilike radim isto što i ti, pritom ja odigram i neku igru tipa hon, fm, civ itd i sve mi to radi na G530 perfektno. Apgrejdovao sam se sa E4700 koji ima viši radni takt (2.66 vs 2.4ghz) i komp je baš živnuo, na stranu to što je osetno hladniji i tiši.

Jedina varijanta u kojoj bi se isplatilo da odradiš apgrejd na E8600 bi bila kad bi ubo neki za 20-25e i nekih 2gb ddr2 za 10e pa kao ajde, ne cimaš se oko kupoprodaje, ali i to je upgrade na kratke staze.

Poslednja izmena:
Na def su jednaki, ali 8600 se kloka odlično i po tome ubogi G550, pa i 850 nemaju šta da traže u toj jednačini. Za 8600 može da se dobije mnogo više od 40e.

Naravno pričam o tome da ako čovek ima 8600 nema razloga da ga menja za nešto što je isto po snazi, ne može da se klokuje i da pritom potroši 100 Eur.

Ako se razmišlja o kupovini novog G550 ili polovnog E8600 to je već druga priča.

E ovako, nemam 8600, nego planiram da uzmem ceo komplet, sad imam neki stari CoreDuo na 3ghz (4mb cash)
Igranje me nesto i ne zanima preterano, ponekad CS i to je to.
Bitno mi je da ploca ima bar 2 PCI slota
Koliko sam video najjeftinije varijante na itsvet su:
G550 35e
H61 40e
B75 50e
4gb ram 1333mhz 15e

Jesu li te integrisane graficke bolje od stare 7600gt? I da li ove nove ploce podrzavaju tu grafiku, jer ne bi odmah menjao i graficku, bar dok ne skupim pare za nesto bolje?

Jel imate preporuku za neku od ploca, sta uzeti?

Pa ne bacam, sto se tice igara igram samo CS, ali bavim se programiranjem i treba mi za video obradu. I ovaj mi je zavrsavao sve sto se tice programiranja, ali sam skoro uzeo GoPro kamericu, a ovaj se ne snalazi bas najbolje kod obrade videa, tj. mnogo je spor kod toga. A i doslo je vreme malo da obnovim konfiguraciju, ovaj me sluzi vec cini mi se 3godine. Preskocio sam c2d eru, taman sad da malo obnovim komponente.

Ja sam imao e8400 na 3,8Ghz i prelaskom na Phenom II sam se preporodio u svakom smislu a i totalno amaterska video obrada je brza na naklokovanom phenomu.

Ne razumem bas sta hoces da radis, da sa starog c2d predjes na neki e8400/500/600 a ocekujes ubrzanje u core zahtevnim programima. Nema sanse. Ili prodaj to sto imas i kupi neki Intel i5 ili idi na neku amd kombinaciju (fx8320 uz overklok) ili da prodas to sto imas i za relativno malu doplatu kupis plocu od 80e, phenom II 965 ili cak fx6300, kuler od 30e, overklokujes i ubrzanja ce biti primetna.

Znaci, ako zahtevas sve to zaboravi na stare c2d (vecina je izasla iz garancije) i nove Gxxx Intele koji su odlicni ali za neku osnovnu upotrebu (surf, filmovi, muzika, malo nezahtevnog igranja itd).

Imas sledece opcije : ako ti budzet nije ogranicen prodaj to sto imas i kupi neki Intel i5/i7, plocu, 2x4Gb ddr3 itd. Ovo je najbrza opcija, posebno kada je i7 u pitanju ali i kosta.

Druga opcija je da prodas to i kupis AMD fx8320 koji ima stvarno odlicne performanse za tu cenu, a i overklokuje se lepo (racunaj kuler od 30e) i ova kombinacija bi takodje bila mnogo brza od c2d i Gxxx a ne bi zaostajala ni za intel i7 konf (kada je fx8320 overklokovan).

Treca opcija je da takodje prodas sve to i dodas veoma malo para za plocu od 80e, phenom II 965, 8Gb rama i kuler 30e, kada se overklokuje ovo je solidno brza masina, posebno u odnosu na cenu. Imas u mom profilu kakav overklok mozes da ocekujes.

Pa sad ti vidi, ako imas pare- Intel a ako hoces da stedis malo razmisli o ove 2 amd opcije.

Nazad
Vrh Dno