Wow je igra sa najgorom grafikom na svetu, a sama igra je memorijski izuzetno zahtevna. Kao bivši igrač Wow-a ne preporučujem ga nikome. Guild Wars sam samo probao i gledao druge po igraonicama kako igraju i deluje mi zanimljivo, ali opet, nisam ga nešto igrao pa da sad kažem kakav je. Ali Wow po mom mišljenju ne vredi tih para i stravično je dosadan posle 15-ak dana kad se sve pohvata, isproba 5 rasa i 5 klasa. Već oko levela 20 mene je hvatao stravičan problem nerviranja oko izvršavanja silnih kvestova radi malja koji bije 3% jače od prethodnog i oklopa koji je 5% jači od prethodnog.
Nadalje se sve ponavlja samo na većoj skali, pa tako npr. na 50. levelu trebaš da uzmeš lupam 35 koža od elitnog goblina i 50 uva od elitnih kobolda. E sad, svaki elitni goblin ima 5% šansi da ispusti taj item i svaki elitni kobold ima 3% šanse da ispusti taj item. I sve to da bi spojio neki leather armor koji će ti sašiti neki saigrač koji je kao elitni, a razlikuje se od tvog dotadašnjeg po 2% jačem oklopu i +1 na harizmu. Smor do beskonačnosti.
Ili recimo juriš silne pvp sukobe radi honora po battlegroundsima koji ti omogućuju da nosiš neka dodatna oružja i oklope itd.
Prosto sam stalno imao utisak da jedno 70% vremena trošim na neke potpuno sulude i beskorisne stvari a ne na nešto korisno i da je ritam igranja i kvestova mogao biti daleko intenzivniji i fokusiraniji umesto rasplinjavanja. Ali time se ne bi uzele pare.
Pvp-om sam u Wowu najviše razočaran, kao igrač dote i d-daya, potpuno je haotično. Pored toga sa tako malo klasa očekivao sam da sve bude dosta balansiranije i da nema klasa koje posle postanu daleko slabije od drugih, ali to nije slučaj. A i pvp je dramatično sporiji od onoga što sam očekivao. Guild Wars je po tom pitanju dosta brži. A i sam pvp Wowa odiše besmislenošću, nemaš ništa od toga što si nekog ubio, dobiješ eventualno par honor poena i gotovo. Niti možeš da pokupiš nešto, niti si njemu naudio jer se on samo vrati i pokupi svoje stvari. U početku deluje zanimljivo ali posle 20-og ubistva sam jednostavno samom sebi rekao "čemu ovo".
Znam da će silni igrači Wowa sad osuti drvlje i kamenje na mene ali šta da radim, to je moje mišljenje. Što se same preporuke tiče ne znam šta da ti kažem. Možda da uzmeš Guild Wars i probaš da li ti odgovara, mnogo je fokusiraniji, ne plaća se pretplata, ne plaća se ništa dodatno, dosta je jeftiniji i ne bi izgubio mnogo ukoliko ti se ne svidi pa ako smatraš da nije to za tebe prodaj ga i pređi na Wow. A razmisli i o Eve Online. Pored toga Dungeons & Dragons online ulazi u završnu fazu testiranja a uskoro će i Age of Conan i Rome mmorpgovi.