D
Deleted member 1735
Guest
Da li se koriscenjem tih mreznih uticnica koje prekidaju mrezni kabl, gubi na brzini, pogotovo ako bih koristio 1gb ili vece brzine mreze ?
Na šta konkretno misliš? Ako si mislio na PoE injector, odgovor je ne. Ako si mislio na poweline uređaje, to zavisi.Da li se koriscenjem tih mreznih uticnica koje prekidaju mrezni kabl, gubi na brzini, pogotovo ako bih koristio 1gb ili vece brzine mreze ?
Mislim na zidne uticnice koje sluze za razvodjenje mreze po zgradi/kuci.Na šta konkretno misliš? Ako si mislio na PoE injector, odgovor je ne. Ako si mislio na poweline uređaje, to zavisi.
Ne gubi se ništa.Mislim na zidne uticnice koje sluze za razvodjenje mreze po zgradi/kuci.
To je zato što je port verovatno limitiran na 100Mbps ili ima neko zaštitno kolo koje obara brzinu zarad zaštite. To je svakako besmisleno jer od udara groma ne može ništa da te zaštiti. A neki skok sa 220 na 1000V+ sigurno nećeš imati.Ja sam probao da iskoristim surge protection uticnicu na mom upsu i brzina mi je pala sa 1gb na 80mb/s.
Ne. Jedino o čemu se mora voditi računa je da kabl ne bude predugačak i da na tom mestu gde se nastavlja, nema pasivnih ili aktivnih uređaja koji procesiraju data signal na ovaj ili onaj način. I naravno mora se voditi računa da se to valjano i kvalitetno uradi.Plasim se da svako prekidanje kabla zarad nastavljanja unosi sum.
Meni još uvek nije jasno šta on podrazumeva pod "utičnicom za razvođenje mreže" ?
Ova utičnica se ponaša kao spliter. Ako do nje dovodiš jedan utp kabl i brzina je 1Gbps, tu brzinu ćeš imati na bilo kom od ta dva porta pod uslovom da je nakačen samo jedan uređaj. Čim zakačiš drugi, brzina se deli na 2. To jest, imaćeš 500Mbps po portu. Naravno kabl sa druge strane utičnice treba biti zakačen na 1Gpps port na switch/router/modem.
Pa surge protect sam pomenuo cisto zbog iskustva kakvog sam imao kada sam prilkjucio dolazni mrezni kabl na ups-u, pa iz njega na switch pa na uredjaje, i dobio sam drasticno smanjenje brzine, pa mi se ucinilo da i te zidne uticnice uticu jednim delom na unos suma u signal mreznih kablova kao sto se desilo kada sam ubacio u ups.Ova utičnica se ponaša kao spliter. Ako do nje dovodiš jedan utp kabl i brzina je 1Gbps, tu brzinu ćeš imati na bilo kom od ta dva porta pod uslovom da je nakačen samo jedan uređaj. Čim zakačiš drugi, brzina se deli na 2. To jest, imaćeš 500Mbps po portu. Naravno kabl sa druge strane utičnice treba biti zakačen na 1Gpps port na switch/router/modem.
Sad ne razumem gde je surge protect u celoj ovoj priči oko utičnice ?
Ova utičnica se ponaša kao spliter. Ako do nje dovodiš jedan utp kabl i brzina je 1Gbps, tu brzinu ćeš imati na bilo kom od ta dva porta pod uslovom da je nakačen samo jedan uređaj. Čim zakačiš drugi, brzina se deli na 2. To jest, imaćeš 500Mbps po portu. Naravno kabl sa druge strane utičnice treba biti zakačen na 1Gpps port na switch/router/modem.
...a oba ta media konvertera se ukljucuju u struju na istu uticnicu preko koje moze prenapon da preskoci...ne kazem da nema uticaja ali nije ni poptuna zastita kao sto ti se cini.Inace sam nasao na internetu da se umesto upsa za surge protection koristi FIBER MEDIA CONVERTER koji pretvara lan kabl u opticki i natrag tako da se ima razdvajanje metalnih zica sa optickim kablom.
Ko je rekao da ima spliter ? To je obična utičnica sa 2 RJ45 porta. Ja sam napisao da se utičnica ponaša kao spliter ako se na ta 2 RJ45 porta spoji JEDAN utp kabl čija je brzina 1Gbps. To izgleda ovako.Kakav crni splitter u uticnici??!
I još jednom, niko nije rekao da ima bilo šta osim 2 RJ45 porta. Razlika je u tome što postoje 2 metode povezivanja. I jedna i druga su ispravne.Ovo je obicna uticnica sa dva porta, nema svic u sebi niti bilo sta pametno.
Obara brzinu ako su oba porta povezana na JEDAN kabl. Ne obara ako su dva nezavisna kabla povezana na svaki port posebno.Ona NE OBARA brzinu ako je ispravno povezana.
To sam i ja napisao. Samo sam pogrešio, ne deli se brzina na 500 nego na 100Mbps.Do ove konkretne utičnice sa slike se moraju dovesti dva utp kabla kroz bužir u zidu, ne obara brzinu, niti deli bilo šta, podržava cat6 standard.
Može da se budži nešto da se poveže četiri žice na jedan priključak, a četiri na drugi, ali tada se brzina ograničava na 100 Mbs. To što je @alex303 okačio je ta budževina, ali tako se nikad ne može imati 1Gbs, uvek je maksimum 100 Mbs, za gigabitne brzine je potrebno svih osam žica.![]()
Ali ako se media konverteri prikljuce na ups onda je i ta slaba tacka resena....a oba ta media konvertera se ukljucuju u struju na istu uticnicu preko koje moze prenapon da preskoci...ne kazem da nema uticaja ali nije ni poptuna zastita kao sto ti se cini.
Meni optika ulazi u kucu sa bandere. Tu nema koliko znam bakarnih zica, osim mozda nekih da bi imale cvrstinu.@Devil 2000 Pa i ne toliko koliko misliš. Upsevi, i to samo oni "online", pruzaju donekle zastitu od ulaza ka izlazu, a ne izmedju dva izlaza kojima bi napajao media konvertere. Izlazi su, po pravilu, spojeni svi paralelno i na njih dodato samo par varistora ili TVS dioda, tako da, u konkretnom slučaju, ne dobijaš nešto više od priključenja na običan surge protector...
Nabavi neki ovakav sa uzemljenjem i stavi na ulazu u kuću i još neki mali ovakav koga bi stavio što bliže uređaju koga štitiš, sa što kraćim kablom. Biće jeftinije od media konvertera, a verovatno dovoljno osim ako ti grom ne pukne u banderu pored kuće.
Ja imam ovakve koje si naveo u prvom linku, samo neki drugi brend, uglavnom imaju svoje uzemljenje koje se vezuje na uzemljenje (sraf) od rack ormana.@Devil 2000 Pa i ne toliko koliko misliš. Upsevi, i to samo oni "online", pruzaju donekle zastitu od ulaza ka izlazu, a ne izmedju dva izlaza kojima bi napajao media konvertere. Izlazi su, po pravilu, spojeni svi paralelno i na njih dodato samo par varistora ili TVS dioda, tako da, u konkretnom slučaju, ne dobijaš nešto više od priključenja na običan surge protector...
Nabavi neki ovakav sa uzemljenjem i stavi na ulazu u kuću i još neki mali ovakav koga bi stavio što bliže uređaju koga štitiš, sa što kraćim kablom. Biće jeftinije od media konvertera, a verovatno dovoljno osim ako ti grom ne pukne u banderu pored kuće.
Kabl je njihov onaj crni bakarni sa 2 parice standardni od telekoma.(jedna parica se koristi samo)A koji kabl nastavljas? Optiku ili bakarnu paricu (dvozilni) ili koaksijalni kabl (kao za tv antenu) ili mrezni UTP kabl od njihovog rutera?
Ako je mrezni kabl onda svaki UTP kabl koji je izlozen suncu i kisi treba da bude za spoljnu ugradnju tj samonoseci (crni sa metalnom sajlom koja daje cvrstinu).
U zavisnosti od brzine interneta se bira onda CAT4, CAT5, CAT5a...
Ma imam i ja nekog dvožilnog licnasto (providna izolacija) 0.75 al kontam dal može takvo zbog tih signala.Al opet utp je najjeftiniji ako ovaj ne može što imam.Koliko se secam ima u prodavnici da se kupi bas telefonski kabl za spoljnu upotrebu ali ako imas bilo koji utp moze i on samo da je zasticen buzirom od sunca jer ovi jeftini utp kablovi sto se kod nas prodaju propadaju kroz dve godine.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari