Šta je novo?

GTX ili XTX?

• Začetnik teme Začetnik teme castor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
725
Kao što naslov kaže - izbor između nVidia 7900 GTX i ATI Radeon 1950 XTX grafičkih kartica sa 512 MB RAMa...

E, sad, šta mene zanima. Imam priliku da skoro pa po nabavnim cijenama dobijem, tačnije kupim, jednu od ove dvije kartice. Za one radoznalije, shipment iz 'Merike. 😉 Ono što me zanima iz bilo koje ruke, iz provjerenih izvora tipa kutije od kartice viđene svojim rođenim očima od strane nekoga sa foruma, jesu slijedeće stvari...

Obzirom da na (v)istu ne planiram da prelazim, DX10 mi uopšte nije potreban. (Ili, barem ne još.) Ipak, obzirom da planiram u neko dogledno vrijeme da kupim veći monitor, čitaj 24 ili više cola, potrebno je nešto što će to da pogoni na odgovarajući način. Neophodna je potpuna HD podrška, dakle HDCP (zbog ovoga nema GTO modela, iako je osjetno jeftiniji, mada će ga možda i biti u nekom narednom periodu).

Dalje, kvalitet prikaza slike u 2D režimu "is a must have". Da vam bude lakše barem malo, komplet CS2 paket + ostatak družine iz DTP-a su u upotrebi, tako da boje igraju ulogu... Znam, isto tako da to najviše zavisi u krajnjoj liniji od monitora, ali isto tako do sad nisam imao problema sa ovim Samsungom, tako da smatram da ih neće ni dalje biti sa nekim novim monitorom. A možda bude u igri i neki od ovih novih CCFL modela... Samo da bude dijagonale i rezolucije...

I na kraju DVI-D, zbog mogućnosti nabavke ekrana koji isto zahtijeva - možda Apple CD30 cola, a možda Dell, a možda i Samsung... Mada, sve više korisnika se žali na kvalitet ACD30 monitora, tako da je on iako najpoželjniji, isto tako i najozbiljniji kandidat za otpadanje iz ove grupe...

I još jedna stvar, da može barem u 1600×1200 da se nešto normalno zaigra. Ne mora biti preko 60 FPSa, ali barem da može da se odmori barem malo. Ovo sam namjerno stavio iza stavke "na kraju", čisto da se vidi koliko mi je igranje "neophodno", tj. koliko mogu bez njega. Ali, ipak mora da postoji mogućnost i da se poigra barem nešto, a da nije Zuma (De Luxe ili obična). :d Mada mogu i ovog Samsunga da ostavim kao sekundarni monitor i da ga koristim za igranje. Ali, 25ms je ipak 25ms...

Takođe, iznesite sve moguće realne i osnovane primjedbe na bilo koju od kartica.

Eto, ništa više.

Hvala i pozdrav.

PS: Nisam stavio u sobu "Šta da kupim..." iz razloga što mislim da će biti više informacija, korisnih određenom krugu korisnika foruma... Mada, ako neko od odgovornih smatra da treba da tamo tema da osvane, nemam ništa protiv...

ako u buducnosti ne planiras SLI rekao bih da je ATI zahvalniji za vise rezolucije... (ovo je kao rule of thumb i ne vazi u svim naslovima - pogledaj npr. vga charts na tomshardware.com)

jedan problem moze biti sto uz NV dobijas onaj Y (2x molex -> picex power) kabl za napajanje graficke a uz ATI 90% ne dobijas - ja sam moj pravio sam od 2 molex Y kabla i jednog 24->20 atx adaptera
sa druge strane, ako menjas napajanje i uzmes neko sa pciex konektorima, onda ti ovo i ne treba

jos jedan minus za ATI je i velika sansa da ti graficka ispusta cudne zvuke (http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33843512) u 3d-u - kod mene se ovo vrlo retko desava (primetio sam jedino u 3dmark06 i titan quest kada je napolju sunce i otvoren je map prozor) u normalnom radu, ali ako iskljucim vsync i framerate se popne izmedju 150 i par hiljada (!!!) obavezno sisti :d <- zato vsync always on

sto se tice hdcp-a i visokih rezolucija (30" - 2560x1600) obe kartice imaju dual-link dvi-d-ove, a razlika izmedju 2d prikaza sumnjam da postoji (jedina razlika izmedju 7800gt i x1900xt su rekao bih malo zasicenije boje na ati-ju, a to se da doterati)

razlike u prikazu 2D-a nema ama bas nikakve, danas sam izvadio 7600GT i stavio x1900xt i ista je slika ko jaje jajetu, tj odlicna je i na jednoj i na drugoj karti. E sad ja sam imao srece pa sam dobio "Y" kabel za napajanje.

Sto se 1600x1200 rezolucije tice - ni jedna ne moze zagarantovati tecno igranje u svim igrama, pogotovo ne novim. Evo sad sam igrao Prey u 1280x1024, 2xTAA, 8xHQAA i pada na 30fps, ne cesto ali pada. call of juarez u 1280x1024 na max detaljima radi u 20-30fps...sa 1950XTX-om ces imati 25-35 fps...procentualno to nije malo ali u frejmovima - nije dovoljno :d

Ako se malo bolje razmisli koliko kosta 1900XTX ili 7900GTX pa covece uzmi 8800GTS ili malo vise novca 8800GTX, u poredjenju sa g80 za sada nijedna druga kartica nije im ni prineti, ne moras prelaziti na DX10 ali kartice su snaznije, pozz.

@gvlada, pa sto da covek uzima najnoviju graficku sa 640 mb, i 96 pixelshader-a, 340 bita mem magistralom, kad moze grafiku sa 512 mb i max 48 pixel shadera, i 256 mem bita magistralom, i to starije generacije, mislim gledaj to sa strane logike. A, ne daj boze uz neku doplatu od 80-100 eura da uzme tek 8800GTX, sta ce mu to, gluposti, sta ce on da radi sa takvom kartomu win xp, nista bacene pare...

Poslednja izmena:
@djolens

Ne razumem sta si hteo ovim da kazes, ali naslucujem, ti kao i on i bilo ko, moze na istom PC-u da instalira 100 operativnih sistema ako hoce.

Uff, ovo sto da uzima 320bit kada moze 512bit sto da uzima athlona64 kada radi na 2000MHz kada moze Intele koji radi na preko 3000MHz, pa bitne su performanse koliko se ja secam, za isti novac dobijas mnogo jacu kartu, kojima za sada nema premca, nijedan ATI ne moze prici g80 a 8800GTX je za malo brza od 1900XTX CrossFire, ali to su 2 kartice prema jednoj, a ako racunas i potrosnju struje, koliko guta 1900XTX a koliko 8800GTS, pa i tu struju placas (nadam se).

Poslednja izmena:
Ok, pitaj ekipu sa 79xx karticama (sve osim ByMaxa sa 7950gx2) dal mogu da poteraju igrivo bilo koju od najzahtevnijih igara u 1600x1200 rezoluciji koju je Castro naveo kao uslov za kupovinu svoje grafichke. I da ne prelazi na vistu tako brzih kartica realno nema. Dobro da ne preteram, naravno neke igre ce mu i raditi ali nece sve. 8800gtx mu je zagarantovano zver koja moze apsolutno sve da tera tako, a plus chak ce moci i dx10 igre da igra (shta ako se predomisli samo jednog dana). To sam mislio..

Ok, pitaj ekipu sa 79xx karticama (sve osim ByMaxa sa 7950gx2) dal mogu da poteraju igrivo bilo koju od najzahtevnijih igara u 1600x1200 rezoluciji koju je Castro naveo kao uslov za kupovinu svoje grafichke. I da ne prelazi na vistu tako brzih kartica realno nema. Dobro da ne preteram, naravno neke igre ce mu i raditi ali nece sve. 8800gtx mu je zagarantovano zver koja moze apsolutno sve da tera tako, a plus chak ce moci i dx10 igre da igra (shta ako se predomisli samo jednog dana). To sam mislio..

Ja se zadovoljavam sa 1280x1024, naravno sa 4xaf. Ko nema preko ove rezolucije (nemoze monitor) sta ce mu jaca karta od jednog MSI 7900GTO??? Sad ce neko da kaze NFS: Carbon. ako ta igra treba da nam bude merilo onda smo stvarno daleko stigli.

...a sobzirom kako se piusu danasnje igre (sto ja volim da kazem 'nogama') ni 8800gtx nece moci da tera u 1600x1200 full, igre koje izadju posle nove godine... (bar ne sve, pogotovo ne recimo NFS carbon 2 , potrudice se EA da dodatno neoptimizuje igru)

Sto se gvlade tice i djolens_a:

ljudi koristio sam ironiju znate ironiju, covek za iste pare hoce da kupi zastarelu karticu, pod obrazlozenjem "ne zelim da koristim vistu", to samo objasnjava koliko ima ljudi koji ne znaju bas mnogo o racunarima, ali daju velike pare na iste. A sto opet rece gx, pitanje je u 1600x1200 sta ce moci da radi ko podmazano...

Poslednja izmena:
Ljudi pa zar ona stara "od viska glava ne boli" vise nema nikakvog smisla...
PA zar karta koja je upravo izasla sa podrskom DX10 ne vredi doplate 80eu(GTS)...
Zar nova generacija DX10 izlazi svaki dan...Razumeo bih da je potencijalni kupac neke 7600Gt ili sl.

Nazad
Vrh Dno