Šta je novo?

Gtx 970 ili r9 390? HITNO!

Frozen

Cenjen
Učlanjen(a)
03.06.2011
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800x & CM Hyper 212 Black Edition
Matična ploča
Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RAM
G.SKILL 32GB Ripjaws V DDR4 3600MHz
GPU
PowerColor AMD RX 7800 XT Hellhound
Storage
Samsung 990 Pro 2TB & Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Razer Barracuda X 2022
PSU
Cooler Master V850 SFX Gold
Kućište
Cooler Master NR200P White
Monitor
LG 32UD59-B & Hisense 55E7HQ
Miš & tastatura
Redragon Kumara & Logitech G502
Mobilni telefon
Xiaomi POCO F3 256/8gb
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Razmisljam se izmedju ove dve kartice, moram da odlucim do sutra popodne koju uzimam?
AMD jeste na papiru dosta jaci ali ne znam kakav je sa drajverima sad, znam da je ranije imao problema sa drajverima.

Vasa misljenja?

Prilozi

• net_test3.png
    net_test3.png
    57.2 KB · Pregleda: 128
Poslednja izmena:
Pa sad...390 je jaci 5-15% (zavisno od rezolucije), ne bih to nazvao dosta jaci. A vise trosi struje i slabije se klokuje,te 970 moze i da stigne/prestigne (390 se klokuje oko 10-15%, 970 oko 20-25% te na kraju dodju istih brzina).
Meni licno bi odlucila rezolucija i cena. Ako se igras u 2K ili 4K, onda 390 zbog 8gb rama.
Ako se igras u 1920x1200 ili manje, onda 970.
Ako je 970 jeftinija vise od 30e, onda nju nezavisno od rezolucije.

Poslednja izmena:
Ma gde je ppbednik sa oskacebim 3.5 gb rama

Ako si na AMD procesoru onda ni ne razmisljaj o 390 zbog i dalje poprilicnog overheada u drajverima, a ako si na Intelu onda slobodno mozes, a bitno je i da se doda da 390 dobija sve bolje rezultate u novijim naslovima, plus ima 8GB ram-a koji i sad znaci a tek ce u buducim igrama.

Definitivno je neka custom 970 bolja od 390 za full HD, http://www.ocaholic.co.uk/modules/smartsection/item.php?itemid=3915&page=0
i jaca je, manje trosi, bolji overkloker, malo bolji drajveri, nize temperature, NV igre gde dosta bolje radi, bolje sljaka sa AMD procevima itd.... ali, ako se uzima na duze staze, recimo minimum dve godine,, onda bi se bas dobro zamislio, ipak je tih 8GB velika prednost ove 390 grafe.....
steta sto 970 nema 4.5 + 0.5gb memorije:D, bila bi skoro savrsena kartica:,,:......

Poslednja izmena:
A opet ovde je 390 u prednosti :D
http://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/R9_390_Nitro/23.html

Iste su to karte, razlika se ne vidi bez merenja FPS-a, a onda bude 2-3 frejma za jednu ili drugu u zavisnosti od igre. Što se memorije tiče, koliko znam, jedina igra koja baš ždere VRAM je Shadow of Mordor, i tu su se ljudi žalili na 970. Sve ostalo je na nivou greške merenja

Koga ne mrzi da čita 52 strane korisničkog iskustva :d
http://www.overclock.net/t/1565555/r9-390-vs-gtx-970-the-final-conclusion/510

Da, ali tu je poredjenje custom 390 sa referentntnom 970.
A i ti procenti na Techpowerup, samo moze da ti se zavrti u glavi :cuss: kakvu su papazjaniju :smack:napravili...
U sustini, mislim da je tih 8GB ipak bas velika prednost, a ako se uzima kartica, za recimo sledecih godinu dana, onda definitivno gtx970, u drugom slucaju, ako je na duze staze, ne znam, ja bih mozda i uzeo tu 390.......

Imaš i ref R9 390, ali je nebitno. Koja god da je brža, u kojoj god igri, razlika je mala.

Ja ne bih uzimao ni jednu, ako ćemo za nekoliko meseci imati novu generaciju. Čak i da ne izbace nove karte u toj klasi, čim izađu high-end čipovi (GP100 i Vega), pašće cene u ovoj klasi

Pašće cena polovnima, novima ne. Kao što nisu pojeftinile nove GTX 7xx.

Između te dve moj glas ide za 970. Imam utisak da će "1070" koštati ~400e, a pitanje je i kada će se pojaviti.

Poslednja izmena:
Porucio sam Gigabyte Radeon R9 390 G1 8GB GDDR5 GV-R939G1 GAMING-8GD za 330e.

Procesor je i5 6600k, rezolucija 2560x1080px.

Takodje uzeo sam je na duze staze (koristicu je sigurno vise od 2 godine), tako da mi 8gb vrama ipak dosta znaci pogotovo sto je rezolucija veca od obicnog FHD.

Hvala na odgovorima... :)

Poslednja izmena:
Porucio sam Gigabyte Radeon R9 390 G1 8GB GDDR5 GV-R939G1 GAMING-8GD za 330e.

Procesor je i5 6600k, rezolucija 2560x1080px.

Takodje uzeo sam je na duze staze (koristicu je sigurno vise od 2 godine), tako da mi 8gb vrama ipak dosta znaci pogotovo sto je rezolucija veca od obicnog FHD.

Hvala na odgovorima... :)
Bolje da si uzeo msi gaming ta gb je bucna jako.

A kakva je asus strix?

Kakva je Asus r9 390 Strix, mogu da uzmem nju za 345 i MSI R9 390 GAMING 8G R9 390 8GB GDDR5 za 360 eur??

Mogu jos da promenim porudzbinu?

Ako si na AMD procesoru onda ni ne razmisljaj o 390 zbog i dalje poprilicnog overheada u drajverima, a ako si na Intelu onda slobodno mozes, a bitno je i da se doda da 390 dobija sve bolje rezultate u novijim naslovima, plus ima 8GB ram-a koji i sad znaci a tek ce u buducim igrama.

U novijim naslovima, recimo kao u RotTR? :D

+1 za MSI 390, najbolje hlađenje. Sapphire Nitro je takođe dobra, ali ima kraću garanciju.

Gigabyte G1 je loša izvedba 390-ke kao i Asus Srix.

Gigabyte se ne cuje uopste tako strasno, imam je vec dvije nedelje, radi ko zmaj :)

+1 za MSI 390, najbolje hlađenje. Sapphire Nitro je takođe dobra, ali ima kraću garanciju.

Gigabyte G1 je loša izvedba 390-ke kao i Asus Srix.

Nisam menjao proudzbinu, uzimam gigabyte, javljam utiske kad stigne...

Poslednja izmena:
Vala baš opravda razliku u ceni, pogotovo u cut-scenes, to je najbitnije :D

[youtube]YHhPOvlnLGM[/youtube]

A kada već ta količina VRAMA postane standard ionakoćemo vozati Paskvala :)

The battle between the GTX 970 and the R9 390 is fascinating. With frame-rates unlocked and settings maxed at 1080p, the Nvidia card provides a 47.5fps average, matched up against 48.8fps on AMD - but it doesn't tell the full story. Some sections of gameplay see the GTX 970 pull ahead by up to 5fps, while interior scenes, cut-scenes and close-ups see the R9 390 dominant.

Poslednja izmena:
Vala baš opravda razliku u ceni, pogotovo u cut-scenes, to je najbitnije :D

[youtube]YHhPOvlnLGM[/youtube]

A kada već ta količina VRAMA postane standard ionakoćemo vozati Paskvala :)

Naravno da cemo da vozimo Pascala ili sta vec ako ima performance opravdanja za njega a ta kolicina rama je vec neko vreme pozeljna a i sam OP rece da nece da menja 2 godine nista, tako da je sve jasno u kom pravcu treba da gleda. :) Jedino da je mozda hteo da bude siguran da ima i physx i ostale nvidia features, ali onda u tom slucaju mozda bi i bilo bolje da saceka mainstream pascala sa vise rama...

Sto se tice testa, kao sto je vec i ROTTR temi receno, VH podesavanja u vecini spoljnih nivoa dovode do stucanja na 970 i to zna svako ko je probao igru, tako da to vise nema potrebe naglasavati i taj maxed settings koji navode nije true. Inace, DF imaju jako dobre testove ako ne i jedne od najboljih, ali nekad su nvidia biased, kao recimo u ovom The Division testu gde iako se vidi da 390 ima solidno veci frejmrejt na defaultu klokuju 970 da bi pokazali da eto moze da stigne ili eventualno prestigne nategnuta do kraja bez ikakvog (cak i minimalnog) klokovanja druge karte.

Kao što vidiš na obe karte ima deonica gde fps pada ispod 40, što za mene lično nije igrivo, te svakako je potrebno i na jednoj i na drugoj smanjiti po koji detalj da bi to bilo prijatnije iskustvo. dx12 će verovatno više usistati u život 390, naravno ako ga implementiraju u ovaj naslov, ali do tada će ga većina onih kojima ovaj naslov nešto znači i odigrati. Doduše treba reći da je za ovaj naslov na podešavanjima koji koriste 4+gb vrama potrebno i više od 8gb rama.

Što se tiče Divisiona njega ćemo ceniti kada izađe "full" verzija, prva beta i nije bila savršeno optimizovana, recimo ja sam imao gotovo indentičan fps u 1080p i 2k rezoluciji, što će reći da nije sve još uvek bilo optimizovano kako treba.

Što se tiče oc-a, to što si uradili donekle je i logično, pošto je fabrički iz 390 izvučen maksimum, iz oc-a se prosečno može izvući još nekih 5-7%, dok sa druge strane prosečan oc za 970 je 12-15%.

Poslednja izmena:
Dodavanje sistemskog RAM-a ne moze bas da nadoknadi i ukloni swapping i trzanje koje moze da nastane kada se VRAM prepuni, tako da je jasno zasto je ta opcija posle patcha dobila upozorenje.
Sto se tice The Divisiona, da dodam i Battlefronta i jos poneke moderne igre, jasno je da 390 je brza karta dok je jedini issue koji je jos drzi da se ne odlepi mnogo vise od 970 su drajveri i cpu draw calls i zahtevanje neverovatno jakog procesora gde god postoji situacija da cpu ima veci uticaj i iskoriscenje u igri. Taj deo AMD drajvera je i dalje poprilicno losiji, ali bi sa DX12 najverovatnije trebalo da dobije poveci boost, samo je pitanje kada cemo konacno videti tu DX12 implementaciju u nekoj AAA igri.

Kada se smanje podešavanja na kojima bilo koja od ove dve karte može da održi nivo gde fps neće padati ispod 50-60, neće prebacivati toliko vrama, te swapping i trzanje neće biti problem. Tako da dolazimo do situacije da tu ne pomaže više vrama, već da je potrebna i jača karta, barem za stanje u kojoj je trenutno igra.

Što se tiče Battlefronta, ja tu nisam primetio bilo kakvih problema, fps je doboljno visok i stabilan za ove karte.

Poslednja izmena:
Kao što vidiš na obe karte ima deonica gde fps pada ispod 40, što za mene lično nije igrivo, te svakako je potrebno i na jednoj i na drugoj smanjiti po koji detalj da bi to bilo prijatnije iskustvo. dx12 će verovatno više usistati u život 390, naravno ako ga implementiraju u ovaj naslov, ali do tada će ga većina onih kojima ovaj naslov nešto znači i odigrati. Doduše treba reći da je za ovaj naslov na podešavanjima koji koriste 4+gb vrama potrebno i više od 8gb rama.

Što se tiče Divisiona njega ćemo ceniti kada izađe "full" verzija, prva beta i nije bila savršeno optimizovana, recimo ja sam imao gotovo indentičan fps u 1080p i 2k rezoluciji, što će reći da nije sve još uvek bilo optimizovano kako treba.

Što se tiče oc-a, to što si uradili donekle je i logično, pošto je fabrički iz 390 izvučen maksimum, iz oc-a se prosečno može izvući još nekih 5-7%, dok sa druge strane prosečan oc za 970 je 12-15%.

Posto se i sam bavim tim procentima:rtfm: koliko je koja karta jaca i koliko se dobija procenata na jacini, kada se overklokuju razlicite kartice,
a posto vidim da si ovde postavio dosta precizne podatke u vezi prosecnih oc rezultata za 970, moje iskustvo je sledece.... ja sa sa onom mojom bivsom 980 karticom sam pri overkloku imao cisto skaliranje u benchevima i igrama oko 27% - 28% u odnosu na referentnu karticu, a u odnosu na sam overklok, koji iznosi, 31.7% veci klok za Gpu i 14.2% veci klok za memoriju.
U tom smislu, mislim da je neki prosek koji se dobija za 980 i 970 kartice kada se overklokuju, negde oko 25% dobitka u porastu Avrg. fps, ( verovatno i za minimalni je isto), tako mi ove tvoje brojke za 970 ne deluju bas tacne( eventulano ako si mislio na custom 970, pa kada se oveklokuje, da se onda dobije skaliranje od 12-15%).
Mislim, da se povecanje perfomansi koji se dobijaju sa overklokom Maxvell kartica veliki i da se ne obraca dovoljno paznja kod testiranja kartica,.....evo, ovde je odradjeno komletan test sa klokovanom 980Ti, i kartica je na tim klokovima, bas prejaka za sve ostale kartice.....http://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/grafikkarten/36144-evga-geforce-gtx-980-ti-kingpin-im-test.html?start=8

Vrh Dno