Šta je novo?

GTX 560ti problem

Sinisavr

Cenjen
Učlanjen(a)
03.10.2012
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I5 11400F + Noctua NH-U12S Cromax Black + 5x Noctua Industrial
Matična ploča
Asus TUF Gaming B560-PLUS Wi-Fi
RAM
2x8GB Kingston DDR4 3600Mhz
GPU
RX 580
Storage
Samsung 870EVO, WD 1TB Blue x 2
Zvuk
CREATIVE Sound Blaster Z, Bose Companion 3
PSU
Corsair RM750X
Kućište
NZXT H440
Monitor
Asus VX239H
Miš & tastatura
Logitech MX 518 + Logitech G213 Prodigy
Ostale periferije
Sennheiser HD439
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 Neo
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav ljudi,imam mali problem pa ajde da vidim da li mi mozete na bilo koji nacin pomoci. Pre par dana sam u komp ubacio karticu iz naslova,pre nje sam imao GTX 460 sa 768MB/192 bit-a koja je radila savrseno,nikakvih problema sa njom nisam imao.E sad kada sam ubacio ovu 560,koja je polovna ali bi trebalo da je 100% ispravna u igrama mi stalno opada fps i zatrzava.Pokretao sam FurMark i 3DMark koji sam skinuo na Steam-u i tu kartica sve odradi,ne pregreva se niti pokazuje bilo kakvu gresku.U FurMark-u daje oko 15,20 frejmova vise od 460-ke ali u igricama me zeza.Koristim najnovije drajvere 320.49 mada sam probao i sa originalnim sa CD-a i opet je bio isti problem.Da li neko zna sta bi moglo da je muci,da li je mozda neka druga komponenta gusi(opis u profilu).Planiram da je isprobam kod druga u kompu ali dok to ne obavim eto da pitam ovde.Malo sam oduzio ali se nadam da sam sve dobro objasnio.Svaki savet je dobrodosao :D

Upali igru u kojoj ti trza ili opada fps kako kazes, pokreni MSI AFB i prati zauzece GPU-a temp. dok igras, isto mozes pratiti i procesor, mada taj procesor ne bi trebao da je gusi da igra izgleda ne igrivo ili da trza.

Sve sam to vec gledao.Najcesce igram NFS World,mada se to desava u svakoj igrici,negde vise negde manje primetno.Fora i jeste u tome sto dok igram NFS max zauzece ne predje 60% dok je 460-ka isla do 99%,temperatura do 65.Moram sto pre isprobati na drugom racunaru da vidim da li je do nje,jer ovako radi skroz normalno sem u igricama.

Sve sam to vec gledao.Najcesce igram NFS World,mada se to desava u svakoj igrici,negde vise negde manje primetno.Fora i jeste u tome sto dok igram NFS max zauzece ne predje 60% dok je 460-ka isla do 99%,temperatura do 65.Moram sto pre isprobati na drugom racunaru da vidim da li je do nje,jer ovako radi skroz normalno sem u igricama.

Posto zauzece Gpu-a ne prelazi 60% koliko ti je tad zauzet CPU?

ovaj program gore je za testiranje video memorije.Mislim da je do nje,narocito sto je polovna.

Kako si instalirao drajvere ako si express install mozda ti je instalirao HD drajvere za zvuk
pa se jase sa plocom.
idi u Display Adapters- NVIDIA GeForce 560 Ti i iskljuci High Definition Audio Controller mislim da ti
oni prave lag
Najbolje da instaliras drajvere ponovo samo pocisti registry sa driver sweeper iz safe mode.
Kod ponovne instalacije idi na custom install i odcekiraj HD audio.

Poslednja izmena:
Ako graficka daje dobar skor u FurMarku, znaci dosta veci od GTX 460, kako si napisao, to znaci da je graficka 100% ispravna.

Nesto je tu do software-a, verovatno drajvera.
Probaj da ih obrises pa ponovo instaliras i stavi da instalira samo drajver bez ostalih dodataka koje obicno idu uz njega.
Barem je tako moguce kod ATI-ja, dugo nisam na Nvidia, pa ne znam dal je i kod njih tako.

Isprobao sam karticu kod druga,radi najnormalnije dok njegova 570-ka kod mene ima isti problem kao i moja.Dakle grafa je ispravna,nesto drugo je zeza.Probacu da reinstaliram win posto ovo samo sa drajverima ne pomaze.Ako ni reinstalacija ne pomogne onda me zeza neka druga komponenta.Posto ni procesor ne bude previse zauzet(neko je pitao),da li je moguce da ploca jednostavno ne moze da je "podrzi",mozda je grafa suvise brza za nju.Probacu i da kloknem procesor i memoriju pa cu videti sta se desava.Nadam se da cu uspeti ili ce ovo biti bacene pare :D

Poslednja izmena:
Prvo sistem sredi nabaci novi i probaj, ako bude isti problem ne vidim nista drugo da te moze zezat nego procesor...ali prvo i vrlo moguce da je nesto do sistema.

Reinstalacija sistema nije pomogla(win7),moram navatati nekog za overklokovanje pa ako ni to ne pomogne onda nemam pojma sta da radim :D

Probaj da ubacis najnoviji DirectX, kao i Net framework i Microsoft Visual i sve te sitne zezancije pa javi jel uspelo. Moze i to biti problem.

jako cudno se ponasa , jesi probao neku kepler karticu?

Tu ne pomaze nsta, to je defekt u zastiti napona koji stalno obara napon postoji i naziv za taj defekt misli da je "wine" pa jos nesto
kartica je ispravna i niko ti ne bi uvazio reklamaciju, postoje entuzijasti koji to resavaju lemilicom, slican problem je i na novim maticnim
plocama koje ne daju da se CPU optereti 100%, neki to resavaju lemljenjem odredjenih spojeva ali treba znati.

Untitled.jpg
Evo i slika gde sam proveravao zauzece procesora,malo mi je cudno sto jedno jezgro radi 100%,a ostala ne. Mada nisam strucnjak,mozda je to normalno. Nem pojma,mislim da je najbolje resenje nabaviti noviju maticnu i procesor ali trenutno nemam para za to. I sad tako pikam na 40,50 frejmova (sem kad padne na 10 :D ) i trudim se da se ne nerviram previse :mad:

To je ok zavisi od procesora kod Intela jedan radi a trojica lade dok su kod AMD jezgra isto uposlena to je do arhitekture CPU.
Da li ti je samo u jednoj igrici mala iskoriscenost GPU to jest ispod 100%?
Ili ti svaka igra tako radi, moze da bude i do loseg kreka, ako nista ne pomogne prodaj 560GTX pa kupi nesto drugo

Pogledajte prilog 120538
Evo i slika gde sam proveravao zauzece procesora,malo mi je cudno sto jedno jezgro radi 100%,a ostala ne. Mada nisam strucnjak,mozda je to normalno. Nem pojma,mislim da je najbolje resenje nabaviti noviju maticnu i procesor ali trenutno nemam para za to. I sad tako pikam na 40,50 frejmova (sem kad padne na 10 :D ) i trudim se da se ne nerviram previse :mad:

Koliko vidim igras NFS to je krs od optimizovanosti kao sto vidis i sam cpu nije mnogo zauzet a GPu nije iskoristen do maksimuma krs od igre, zato se ne nerviraj ako je u drugim igrama iskoristenost gpu-a dobra vozi i uzivaj.
Oprobaj bf3, crysis metro pa vidi kakva je tu iskoristenost Gpu i cpu-a.

Untitled.jpg
Evo slika dok sam igrao Metro. I tu se desava da fps padne totalno,na 5 prosto kao da graficka preskoci pa onda ponovo radi kako treba. Ali sam siguran da nije do nje same,jer sam probao kod druga i radi u full-u. Kod njega je sa I5 i ne znam kojom plocom terala NFS na 100,110 frejmova,kod mene katastrofa. Dok je moja stara 460-ka radila normalno. Nesto joj ne stima,ali sad sam vec batalio pa kad bude love menjacu nesto. Hvala svima koji su pokusali da pomognu.

Probaj oc procesora vidi se da je poprilicno zauzet sve jezgre dok se igra metro moguce da zbog procesora u odredjenom momentu dodje do pada gpu usage sto se reflektira padom fps-a.

Vrh Dno