Šta je novo?

GTX 470 Normalna radna temperatura i snaga napajanja

Newmultifail

Cenjen
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poena
170
Potrebno mi je par informacija o ovoj grafickoj kartici, njenoj temperaturi u toku igranja i snazi napajanja koje je potrebno za normalan rad i mislim da je ovo pravo mjesto za prave informacije :).

Kupio sam Zotac gtx 470 prije par dana i iznenadio se temperaturama no kojim radi, da napomene da do sad nisam koristio ni jednu graficko ni priblizne snage kao ova, naime, kada sam je stavio u komp i zatvorio kuciste i poceo da igram igrice posle 15-tak minuta sam cuo veoma bucan rad ventilatora na grafi otisao sam u gpu-z i video temeraturu od 100 stepeni, zabrunuo sam, razmislio sta da radim i posto u kucistu nemam ni jedan ventilator otvorio sam kuciste i ponovo poceo da igram Wot na full postavkama i posle 15 minuta sam provjerio temperaturu i bila je oko 92,93 stepena.
E sad kazite mi ljudi jel to normalno.

Drugo pitanje je da li je moje napajanje koje koristim dovoljno jako za ovu karticu, radi se o corsair RM 450w, ostale komponente su i3 2130, dva harda, jedan dvd-rw i dvije plocice rama, nasao sam negdje da graficka trosi 210w, a Cpu 65, e sad ne znam koliko ostale komponenta trose, i da vidio sam da graficka trazi 550w napajanje, ali mi mnogi kazu da proizvodjaci kartica stave od 50 do 100w vise nego sto je potrebno radi bezbednosti, pa me i tu zanima vase misljenje, da li je ovo napajanje dovoljno.

napajanje je na limitima za taj gtx, mozda ce da radi, ali ja bih ga zamenio sa nekim kvalitetnijim 600-650w.
ful je normalno za tu grafiku da radi na ~90+c.
ako ti to smeta, probaj da je otvorish, detaljno ochistish i promenish pastu (stavish neku dobru, tipa noctua), mozda joj spustish temp za nekoliko stepeni.
takodjer, podesi ruchno ventilator da se malko brze vrti (msi afterburner i sl).
obezbedi joj dobru provetenost, da usisava taze vazduh i sl.

ps kad i ako je budesh otvarao, dovoljno joj je samo otvoriti poklopac (ako je referentna karta u pitanju),
imash nekoliko zabica sa strane i mozda jedan shraf, i doci cesh do najbitnijih delova hladjenja.

Poslednja izmena:
Temperatura pod punim opterecenjem bi trebala da bude oko 90+- Probaj da je skines masku,ocistis,eventualno zamenis pastu...dodas neki vent na kuciste,takva grafika trazi provetrena kucista..
A sto se snage tice,moze da povuce 340w...sto znaci da si na samoj granici i da trebas da razmisljas o jacem napajanju..

E hvala ti mnogo bas sam se bio zabrinuo oko temperature, e sad nisam bas strucnjak za otvaranje, ali ako nije komplikovano mogu probati, ovo je inace standardni model, sav je zatvoren samo se ventilator vidi, a jesu li skupe te paste isplati li se kupiti? I da li kartica ima neku zastitu, hoce li se ugasiti ako dodje do neke kriticne temperature ili moze da crkne?
Nisam planirao u buducnosti da mijenjam komponente a ovo mi se napajanje uopste ne grije pri punom opterecenju, a velika bi mi investicija bila promjena napajanja, jel mozes ti da mi tacno saberes koliko mi komponente vuku struje, ja nisam bas najstrucniji jedino sam na tomshardware nasao da ova graficka na stock postavkama ne moze preci 220w pod punim opterecenjem, e sad ostaje mi jos minimum toliko wati za ostale komponente pa mi nije jasno sta moze potrositi toliku struju.

Temperatura pod punim opterecenjem bi trebala da bude oko 90+- Probaj da je skines masku,ocistis,eventualno zamenis pastu...dodas neki vent na kuciste,takva grafika trazi provetrena kucista..
A sto se snage tice,moze da povuce 340w...sto znaci da si na samoj granici i da trebas da razmisljas o jacem napajanju..

Kako moze da povuce 340w kada ima 2 6-pinska, nemoguce je ni teoretski jer kroz 6-pinski konektor moze proci maksimalno 75w sto znaci da kroz kabla moze proci 150w i 75w kroz plocu sto je ukupno 225w, znaci ne postoji ne teoretska sansa da potrosi ni 1w vise od toga, jesam li u pravu ljudi, ja sam laik al ovo svako zna.

Kako moze da povuce 340w kada ima 2 6-pinska, nemoguce je ni teoretski jer kroz 6-pinski konektor moze proci maksimalno 75w sto znaci da kroz kabla moze proci 150w i 75w kroz plocu sto je ukupno 225w, znaci ne postoji ne teoretska sansa da potrosi ni 1w vise od toga, jesam li u pravu ljudi, ja sam laik al ovo svako zna.

Mislis?:D
Evo ti pa racunaj sam:
http://www.moddiy.com/pages/Power-Supply-Connectors-&-Pinouts.html
http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-480,2585-15.html
http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
power.jpg

Poslednja izmena:
Vjerovatno si gledao pogresnu sliku posto si i okacio pogresnu sliku, gtx 470 nema 8-pinski konektor koji daje 150w nego 2 6-pinska koji i po informacijama i slikama sa ovog sajta koji si naveo daje maksimalno 75w.

Sto se tice grafikona sa tomshardware sajtu koji se nalazi u tvom drugom linku, na tom grafikonu je prikazana potrosnja kompletnog sistema a ne samo graficke karte, a o specifikacijama pomenute konfiguracije vise informacija mozes naci pod tackom 6. A da bih te razuvjerio pogledaj ovo http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_470_480_review,13.html

A kalkulator iz tvog poslednjeg linka kaze da mi je preporuceno napajanje od 368w
Pogledajte prilog eXtreme Outer Vision - Print Results.pdf

Htio bih jos da vas pitam da li moze na moju grafu da se montira kuler od ove graficke http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3707#sp posto bih ga mogao kupiti za 25 maraka.

Inace moja graficka je standardni model.

Prilozi

• ASUS-VG236-4993.jpg
    ASUS-VG236-4993.jpg
    521.1 KB · Pregleda: 150
Poslednja izmena:
Vjerovatno si gledao pogresnu sliku posto si i okacio pogresnu sliku, gtx 470 nema 8-pinski konektor koji daje 150w nego 2 6-pinska koji i po informacijama i slikama sa ovog sajta koji si naveo daje maksimalno 75w.

Sto se tice grafikona sa tomshardware sajtu koji se nalazi u tvom drugom linku, na tom grafikonu je prikazana potrosnja kompletnog sistema a ne samo graficke karte, a o specifikacijama pomenute konfiguracije vise informacija mozes naci pod tackom 6. A da bih te razuvjerio pogledaj ovo http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_470_480_review,13.html

A kalkulator iz tvog poslednjeg linka kaze da mi je preporuceno napajanje od 368w
Pogledajte prilog 141464

Htio bih jos da vas pitam da li moze na moju grafu da se montira kuler od ove graficke http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3707#sp posto bih ga mogao kupiti za 25 maraka.

Inace moja graficka je standardni model.
Ne treba da me razuvjevaras ni u sta. Davno sam imao tu grafiku tako da znam tacno koliko trosi i sve u vezi nje. Imao sam onda neko napajanje LC power Ozeanos 650W - doduse bio je dve godine star ali komp se jednostavno resetovao kada je grafika povukla struju na maximum. Kada sam promenio napajanje sve je bilo u redu.
P.s u kojoj to zemlji je marka validna valuta?
Taj cooler verovatno ne bi mogao da montiras na tvoju. Memorijski cipovi nisu na istom mestu.
mada to tvoje napajanje je dosta kvalitetno i kao sto je Demi rekao trebalo bi da je dovoljno ali da je na granici i to je sigurno.

Poslednja izmena:
Heheh Konvertibilna marka u bosni :)
Rizikovacu pa sta bude, to mi je napajanje dao drugar besplatno, ja mu rekao da mi vidi neku solidnu graficku i on nadje ovu sto sam kupio i kada je dosao da namontiramo i isprobamo vidi da mi je napajanje krs i donese mi svoje koje ne koristi posto mu je slabo jer ima neku jaku konfiguraciju i rekao mi je da bi ono moralo da goni moj komp i rekao mi ako komp moze da se dize iz slep moda da napajanje ima dovoljno ampera jer tada komponente movuku ogromnu kolicinu struje i za divno cudo bez problema se dize iz slep moda.

Gdje bih mogao naci tacnu informaciju da li 100% neodgovara ovaj kuler?

Cuj GTX 470 je i dan danas nije losa karta. Moze ona da gura dosta igrica bez problema. Sa fermijem ( GTX470 i 480 ) je bio najveci problem zagrevanje. Grejale su se ko lude i njima je nekih 90-pa i vise stepeni bilo sasvim normalno.Bas iz tog razloga da kazem "bile na losem glasu" .
Sto se tice tog coolera pronadji na googlu PCB od tvoje karte i PCB karte sa kog je cooler pa uporedi. 99,9% da nece odgovarati. Sam cooler je verovatno prilagodjen PCB-u doticne karte.
A napajenje dok drzi drzi . Ako komp pri vecem opterecenju pocne da se resetuje znaces sta treba da radis.
A za konvertibilnu marku nisam ni pomislio! Meni je jos u secanju onaj period sa dojts markama:):D

@Newmultifail Nema tu nikakve teorije, to su samo standardi zbog bezbednosti. 295x2 ima dva 8pin konektora a moze da povuče preko 600W.
Postoji teoretski limit za konektore posle kojih bi se ti konektori jednostavno istopili, ali to je daleko više od 75W.
Problem može da nastane ako su konektori loši pa nema dobrog kontakta, pogotovo sa onim molex na 6pin adapterima.
Ta karta možda može da povuče 340W samo u furmarku, mada i u to sumnjam, a ostatak sistema najviše 100W sa pokrenutim prime-om.
RM450 na 12V sigurno može da isporuči tih 450W, ako ne i više, tako da nemaš problema.

Ne znam koliko RM450 ima ampera na 12V, ali znam da se covek zali u drugoj temi da mu GPU radi na x4.. ;)

Napajanje u principu jeste dovoljno, ako je novo i nekorisceno. Ako ima godina rada iza sebe, ne bih se bas kleo u njega.

GTX470 je veliki potrosac, i jednostavno voli da ima barem 35, pozeljno 40+A na 12V.

Poslednja izmena:
meni je 480gtx i 7970ghz radio na nekom lc power-u koji nisu zbirno imali 35a na +12v bez da stucnu.pride nije taj lc power bio ni nov,koliko se secam LC5450gp3 2.3 ili sl je bilo napajanje,znam da je bila ona silent giant serija.7970 hz je radio i na tt 400pp,doduse svega dva dana dok nisam kupio napajanje.za ta dva dana nije bilo nikakvih problema.sto mi je cudnije lc je bio mlak kad bi ga opteretio do kraja (aidin stres test sve popaljeno) a tt hladan.naravno,nisam nikad forsirao samo sam hteo da vidim dal' ce da radi i kako ce naponi da se ponasaju.

ne sporim da treba uzeti predimenzionirano napajanje da bi bio covek miran (zato sad i imam preko 4x34a na +12v za svega dve karte koje i nisu bog zna koji potrosaci),i to po mogucnosti novo sa garancijom,ali za sve ovo slabije tj singl GPU rigove moze da se provuce i sa slabijim napajanjima koji dan.a ako je neki 75w proc i grafa do 150w ja bih pre gledao tihocu,cenu i garanciju nego ampere iskreno.

Koristio je drugar ovo napajanje sigurno godinu dana, e sad ne znam koliko napajanje treba godina da radi u punoj snazi, moze biti da je i slabo otkud znam.
A ima 37,5A na +12, tako pise.

ja jos nisam doziveo da napajanje oslabi koriscenjem,a imam raznorazne racunare bar 15g.opet ti kazem,da je to toga da napajanje nema snage da gura desavalo bi se pre svasta nesto nego ta glupost koliko ce da prijavljuje brzinu slota.jos si i testirao i dobio slicne fps-ove kao i ostali sa tvojom kartom,dakle da moram da se kladim kladio bi se na bios plojke,nikako na napajanje.

Nazad
Vrh Dno