Šta je novo?

Gtx 460 problem

veljkoo

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2009
Poena
319
Leadtek verzija sa 768mb memorije.

Ubodem instaliram drajvere i pokrenem mafia 2 bench kad ono gori skor nego sa 9600gt :trust:

Upalim gpu z i imam sta da vidim
Bus interface: pci-e x16 @x1
Na netu pishe da nema veze sto imam pci-e x16 1.0 slot i da su gubitci minimalni u odnosu na 2.0

Ploca je ga-ep-35-ds3 bios je f2

Moze li se nesto uraditi

Prilozi

• porbelm.jpg
    porbelm.jpg
    399.5 KB · Pregleda: 157
Meni je samo čudan podatak vezan za Bus Interface. Trebalo bi da piše x16@16.

Prilozi

• gtx460 gpuz.jpg
    gtx460 gpuz.jpg
    93.2 KB · Pregleda: 152
Leadtek verzija sa 768mb memorije.

Ubodem instaliram drajvere i pokrenem mafia 2 bench kad ono gori skor nego sa 9600gt :trust:

Upalim gpu z i imam sta da vidim
Bus interface: pci-e x16 @x1
Na netu pishe da nema veze sto imam pci-e x16 1.0 slot i da su gubitci minimalni u odnosu na 2.0

Ploca je ga-ep-35-ds3 bios je f2

Moze li se nesto uraditi

to sto pise @1 ne znaci da je PCI-E 1.0 nego da ne radi na kao PCIE 16x nego PCIE 1x generalno vidi da li ce ti pomoci neki update biosa ili slicno ili vidi na netu da li je neko imao isti problem.

Uradi flash biosa verovatno da je do njega taj f2 je mnogo bajat.

Imao sam ja taj problem ranije sa overklokovanim procesorom. Uglavnom resenje je bilo da odem u bios i da nadjem stavku pci express magistrala (to je stajalo na 100 mhz) i morao sam malo da povecam na 105 i posle toga sam imao pcie x16 mod. To je bilo na 8800gt btw.

Da, vadi je i vracaj dok ne dobijes x16, desava se to... Ako ne moze nikako, onda nemam pojma...

Posle vracanja graficke i cackanja pci-e slota dobio sam x16
Hvala :wave:

cheers

Znam da je tema stara, ali je problem isti i kod mene, samo što meni nije pomoglo ovo vađenje i ponovno vraćanje grafičke u slot. Ona i dalje radi u modu x1. Probao sam sa PCIE frekvencijama 101, 105 i Auto, ali ništa se nije promenilo. Evo SS od pre par meseci GPUZ_rez.jpg i sada GTX460_GPUZ-1.gif radi na 51MHz!!! GTX460_GPUZ-2.gif. Probao sam da vratim stare drajvere, proverio i NVidia control panel - radi na max. performansama (nije adaptive), ne znam više do čega je. Moram da napomenem da sam ugradio Xeon 5450 pre par meseci i da je sve bilo u redu. Mikrokodovao sam BIOS na Asusovoj P5K i što se toga tiče do pre 15-tak dana sve je bilo kako treba. Međutim primetio sam da mi nešto ne štima posle par nestanaka struje (*@#$% ovima iz EDB-a), a tada mi računar nije bio na UPS, nego direktno na struju. Da li ima neke veze ili ne - ne znam. Ima li neko objašnjenje. Probao sam čak i da reinstaliram Win7x64, ali ni to nije pomiglo. Ja više nemam ideja. A vi?

Poslednja izmena:
Dobro, morao sam da napišem sve što bi moglo da ima veze, a u stvari ja sam zeznuo stvar. Kada sam pročitao u uputstvu video sam do čega je. Naime dok sam overklokovao Xeon, usput sam u BIOS-u čačnuo North Bridge Configuration pa tu PEG Port force x1 i tu sam uključio na Enabled, a da nisam gledao u uputstvu šta to znači. Tako da je to odmah nateralo GPU (PCIE) na x1 mod a sada ne znam kako da je vratim u 2.0 tj. na x16. Isključio sam PEG Port force x1 u BIOS-u, probao sa vađenjem GPU kartice i CMOS baterije - vratio sve na default, ali neće. Ostala je zakucana na tu vrednost.

Da li neko zna kako da je vratim u x16 mod?

Poslednja izmena:
Ubodeš je u drugi komp?

To je i meni palo na pamet, ali prvo rekoh da napišem ovde pa onda da probam. Hteo sam da napišem i na Asus forumu, ali da ne gubim vreme, idem opet da rasutram računar, phuuuu. 'Ajd pa ću da javim šta je bilo.

Ih ne mogu da editujem svoj zadnji post, pa će sada biti moja dva - jedan ispod drugog. Ovako: Na drugom računaru sve radi kako treba, bar mislim da je tako. Kada je u leru (idle) onda je u režimu PCI Expres x16 v1.1, a kada u GPU-Z uključim onaj render test onda se "digne" na PCI Expres x16 v2.0. Međutim kada je vratim u ovaj računar ona je zakucana na v. 1.1. Proverio sam i u Power options -> High performance -> Advanced settings/PCI Expres i tu mi stoji Link State Power Management na Off (što je onako kako treba). Šta sad?

Mirisalo mi je na mobo, al' najpre rekoh da se proba sa manje bolnim mogućnostima.
Onako na prvu loptu: probaj sa drugom grafičkom kod tebe. Probao bih i sa ponovnim flešovanjem BIOS-a, ako ništa ne upali, onda je definitivno pločajka... :(
Eh, da, postoji još jedna mogućnost: napajanje. Ne daje dovoljno struje za karticu?

Poslednja izmena:
Nisam to rekao ali flešovao sam ponovo BIOS. Za ovu GPU potrebno je napajanje od 450W. Moje je Thermaltake-ovo od 470W, tako da ne verujem da je do njega. Bilo bi dobro kada bih imao neku Nvidia karticu da isprobam ali nemam. A šta ga znam možda je i MB, mada možda da probam još sa podešavanjem struje za NB, ne znam ...

Probaj ti i sa drugim napajanjem. Nema veze što je dobro radilo, može da se desi da je pretrpelo neki strujni udar, bilo preopterećeno...ili nešto treće, pa je popustilo.
Jednostavno, uzmi sve opcije u obzir.

Pa dobro napajanje imam (isto Thermaltake, samo 460W) i mogu da zamenim i probam, ali drugu MB i GPU nemam, a ne kupuje mi se druga jer ne znam do čega je.

Opet ne znam do čega je. GTX460 je ušla u to neko stanje čini mi se štednje struje i na ovoj konfiguraciji neće da izađe. Stalno radi u modu 1.1x16. Prvo sam danas stavio drugu GPU AMD Radeon R7770 i ona prijavljuje da podržava v.3.0x16 ali i ona radi trenutno u modu 1.1x16 što se vidi iz slike. MSI_R7770-1.jpg, zatim sam zamenio napajanje i vratio GTX460, ali bez promene. Buni me to što je GTX460 na drugom računaru prijavljivala da podržava v.2.0, a na ovom ne. A ASUS MB P5K ovaj plavi primarni PCI Express slot podržava v.2.0x16. Ne znam kako da je nateram da se digne na v.2.0 i pojača protok jer sa Furmark testom neće, mada ima bolji FPS (21) od ove AMD (14).

Nazad
Vrh Dno