Šta je novo?

GTX 280 Idle GPU clock

• Začetnik teme Začetnik teme mipko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mipko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
705
vlasnici GTX 280 su mozda primetili da im se u 2D ne spusta GPU clock na 300 kao sto bi trebalo.
To se meni desavalo sa karticom iz potpisa. Odradio sam komplet reinstalaciju nV drivera, totalni clean ATI drivera posto je pre nje bila 4870 u kompu, ali nije pomoglo.
Onda sam krenuo da ubijam proces po proces i kad sam ubio java EE 5 SDK (javaw.exe) GPU je pao na 300. Znaci javaw.exe je nekim volsebniim nacinom folirao nV driver da treba da fura max clock GPU.

Tako da ako ste primetili da vam GPU u 2D radi ko sivonja na idle masini pogledajte sta vam se vrti od procesa pa polako krenite da tamanite nepotrebne.

Dakle ni nV driveri nisu bullet proof.

my 2c

poz
M.

Ja danas instalirah Forceware 177.79 i pojavila mi se ova glupa pojava sa 3D klokom u 2D-u kao tebi medjutim ja nemam javaw.exe u task manageru.
Pre ovoga sa 177.26 mi je sve bilo OK.

Moram da nadjem sta ga kod mene tera u 3D mode klok.

Provalio sam, u pitanju je Faststone Image Viewer.
Procitao sam na guru3D-u da se mnogima ovo desava u programima za pregled i editovanje slika, ali nisam verovao.
Stvarno bez veze. Moram da pronadjem jel ima leka za ovo posto svakodnevno nesto crtam i pregledam crteze te slike.

Poslednja izmena:
Upravo tako sa 177.79 je i meni poceo da se glupira, cuj niko nas tuce po usima da instaliramo beta drivere 🙂

Upravo tako sa 177.79 je i meni poceo da se glupira, cuj niko nas tuce po usima da instaliramo beta drivere 🙂

Od juce vise nije beta, ali ova glupost sa ukljucivanjem 3D klokova mi veoma smeta pa sam se vratio na 177.26 i sad je sve opet u redu.
Otkrio sam da i pustanje divx-a aktivira 3D klokove kao i bilo koji program za crtanje odnosno slikanje.
Probao sam i box demo koji se nalazi u properties-u Ageia drajvera i pri njemu temp. skace kao da stvarno koristi GPU za physics.
Ovo mozda i nije lose, ali me nervira sto se temp sa 56-60C podigne na 70C, a vec sam se navikao na udoban rad sa tihom i 'ladnom makinom.
Navodno 177.70 nema pomenuti problem, ali dok ne izadju neki drajveri koji najavljuju vidna poboljsanja u performansama ili sl. ja vise ne diram nista.

Dostigao si zen !

Driver masta' teach me kung-fu 🙂

Salu na stranu i ja cu tako postupiti jer mi par FPS manje znaci od tihe masine.

poz
M

Dostigao si zen !

Driver masta' teach me kung-fu 🙂

Salu na stranu i ja cu tako postupiti jer mi par FPS manje znaci od tihe masine.

poz
M

Zaboravio sam da napisem da je cak i Flashget terao kartu u 3D klok!

Stvarno mi nije jasno zasto drajver tako povileni sa klokovima i fanom ponekad sam od sebe.
Upravo mi je poterao fan na 1200 rpm iz cista mira i oladi ga na 50C dok ovo pisem, a nekad nece da mrdne sa 700rpm sve do 70C?!!?

Program u kojem crtam PD Paint Pro 3.5 i dalje tera kartu u 3D klok medjutim on mi je i 4850 terao isto tako da mislim da je to normalno.

ja sam se vratio na 177.41 na Win XP SP2. So far so good.

Odakle gledate koliki vam je klok kartice, odnosno da li je ona u 2D modu? Koristim WHQL drajver 177.83 i stalno mi je ukljucen 3D mod, odnosno 700Mhz za jezgro. Probao sam da gasim sve procese i bezuspesno, 2D mod (300Mhz) sam video samo kao opciju u RivaTuneru kada sam birao sta cu da OC :d

mozes da vidis i u monitoru riva tuner-a, ja koristim evga precision utility mnogo je jednostavniji ima jednostavniju opciju prebacivanja profila.

Edit: svaka cast za OC kartice 🙂 kolike su joj temp ?

Poslednja izmena:
Ja vec 2-3 driver-a promenuh ne mogu da nadjem "pravi" meni nece isto da spusti clock kad je u 2D modu ..

P.S Vista x64 ..

Meni se cini da je u Visti uvek u 3D modu. To znam jer prilikom skrolovanja web stranice u internet exploreru cujem pistanje zavojnica u napajanju kao kad je kartica u 3D modu (pokrenut neki benchmark ili igra) :type:

moguce, zbog Aero GUI-a

Predpostavljam da su zbog nje (Viste) i ubacili onaj Lowpower 3D mod tako bi bar u IDLE-u trebao drajver da spusti klokove na nize vrednosti :S:
Negde na na nekom forumu sam procitao da je to Nvidia svesno napravila da resi problem kod 2x0GTX serije kartica koje su u igrama spustale klokove na vrednosi iz 2D moda sto se opasno odrazavalo na framerate:wall: E sad dal ce to resiti u novijim drajverima ili je ozbiljniji bug videcemo. Sve u svemu bolje da mi radi sve vreme karta na 700Mhz nego da mi u sred igre varira 200-700:whip:

Pa mozes da napravis profile u evga precision-u ili nekom slicnom lite programcetu i da onda rucno saltas modove (frekvencije).

poz
M.

Pa mozes da napravis profile u evga precision-u ili nekom slicnom lite programcetu i da onda rucno saltas modove (frekvencije).

poz
M.

Sve je to lepo, al lepse je da je "idi0t proof" - kliknes i ne razmisljas 🙂 Nije samo frekvencija u pitanju, cini mi se da se u zavisnosti od moda menja i voltaza:trust: Sve u svemu meni je temp u IDLE na frekvencijama iz potpisa oko 55C (ventilator podesen na auto - 40%) tako da mi to i nije pretarano bitno :wave:

Poslednja izmena:
ja sam prestao da obracam paznju na to. Java mi podize clockove na max, Azureus vuze takodje, Visual Studio... Temp u IDLE je 56 - 57 na 40% fan sto je skroz OK, tako da ni meni nista ne smeta. Inace ni ja ne koristim te profile, samo mi evga precision smrdi u tray da bi mogao da pratim sta se desava.

Poslednja izmena:
Ma jok nije zbog Viste, nego driver krs.
Sad su mi oboreni clock-ovi medjutim udjem u igru, izadjem iz nje i clock-ovi ostanu u 3D.
Pokrenem ADCSee on meni odma 3D clock pokrene i temp. je onda ~48-50c a u 2D je ~41-42c ...

tj. Cim jednom udjem u 3D on posle nece vrati u 2D - kad sam u 2D ...

Poslednja izmena:
U *** kao da su ATI i NVIDIA zamenili malo uloge što se drajvera tiče:S:

Novi Forceware 177.83 navodno ponovo ispravno setuje 2D i 3D klokove, ali Physics drajver koji sadrzi u sebi (100MB+ verzija drajvera) pravi problema pojedincima tako da ko voli da eksperimentise nek proba.
Izasao je i 177.89, ali oba drajvera iz nekog nepoznatog razloga otezu pri instalaciji preko 10 min. a ponekad se i zaglupe tako da ja bas nemam zelje da se igram sa istim.
Posto mi se svidjaju programcici koji dolaze uz MSI Forceware ja cu radije da cekam novije verzije MSI drajvera.

Sto se tice pregleda klokova i moda u kome graficka radi ja najradije koristim GPU-Z "Sensors" tab.

Ja sam na 177.89 i stavrno mnogo oteze instalaciju inace, eto nece uvek da vrati clock na 2D ...
Mislim da sam i 177.83 probo ali nisam siguran ..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno