Moram da vidim tačan model po kutijama...
To je bilo u periodu od 2016. do 2019. od 2019. ne koristim bilo kakav repeater mobilnog signala.
Koristio sam neki model koji je imao dva band-a (900 i 2100MHz), pojačavao je 2G i 3G (tada nije bilo 4G signala na 2100MHz).
Spoljna antena Yagi je bila okrenuta ka lokaciji (7.5km vazdušne linije) na kojoj sva tri operatera imaju BS. Kuća je površine 180 kvadrata na dva nivoa. Unutrašnja antena je bila na plafonu u prizemlju.
Yettel i A1 imaju sektore koji odprilike "gađaju" moju lokaciju sa te BS na 7.5km, sa tavana i krova postoji optička vidljivost ka BS, dok na nižim nivoima iste nema. mts ima sektore koji me "promašuju" za 50 stepeni (bukvalno sam između dva sektora).
To je radilo tako da je GSM signal u kući bio od -55 (na Yettel-u) blizu unutrašnje antene, do -67 recimo na mts-u kod unutrašnje antene. U celoj kući je GSM bio do -85 recimo, u dvorištu je išao i na -90, dok je na obodima dvorišta ponekad pucao gsm poziv, verovatno zbog interferencije signala sa pojačivača i BS direktno.
3G 900 na Yettelu je bio blizu GSM-a po jačini signala, radio je par megabita. 3G na mts-u je bio dobar blizu unitrašnje antene, ali već kroz jedan zid je drastično opadao. Kroz dva zida je već bio na -100dBm RSSI, a u dvorištu nije bilo razlike u jačini 3G 2100 signala sa pojačivačem ili bez.
Tri godine je radilo tako, ali su onda jednog dana došli iz Ratel-a, pitali da li je u pitanju wireless bridge na 900MHz (u Americi je to slobodan band), da li je u pitanju neki IoT ili recimo baby monitor ili šta je? Ja sam rekao, da imam repeater za mobilnu mrežu. Ljubazno su me zamolili da isti isključim i proverili i utvrdili da je upravo to ono što stvara smetnje Yettel.-u (tada Telenoru), objasnili su mi da su firme koje su platile licence za taj spektar jedino ovlašćene da isti i koriste, a da svi ostali moraju da imaju odobrenje operatera za emitovanje na frekvencijama na kojima emituju njihove BS.
Ono što je potpuno legalno, ali nije zgodno za korišćenje (jer ne možete pozivati sa vašeg telefona), a o čemu sam više puta pisao je:
- Eksterna antena na mobilnom ruteru (čak i spoljna yagi recimo)
- Korišćenje interneta preko tog rutera (ethernet ili wifi)
- Povezivanje fiksnog telefona na RJ11 konektor na ruteru i obavljanje poziva preko SIM kartice koja je u ruteru (radi sve) i identifikacija dolaznog poziva
Na ovaj način sam uspeo da ostvarim 4G konekciju na mestima gde realno nema ni GSM signala na telefonima.