Šta je novo?

Grub widi win10 ali ga ne podize

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Malo sam proveravao particije u win 10 i krenuo da malo pocistim, sve kroz win10 alatke, propertis na disk pa oslobodi malo prostora od nepotrebnih fajlova. Sve lepo odradio po uputsvu sa neke www stranice. Ugasio masinu i danas startujem masinu, iz grub menija odaberem win10 ali cvrc kaze nema sta da pokrene pritisni crtl+alt+del. E sad da nema ali ima win 10 je tu ali iz nekog razloga ga ne pokrece. Win 10 instaltan na posebnom disku na win8 insajder program, sve registrovano regularno. Kad uzmem usb sa linuxom za vadjenje i podizanje, win 10 postoji ali isto javlja da nema sta da podigne ali zato postoji i win vista meni sa kojeg ladno digne win10. I sta sad da mu radim nisam pametan, ako menjam drugi linux da on bude glavni i njegov grub onda nece moci da se podigne Manjaro jer on zahteva da je njegov grub glavni a nista mi ne garantuje da ce podici win10. Inace sve je na MBR BIOS i nema UEFI jer sam ga izbacio kad sam kupio komp jer nijedan linux nije znao za UEFI.

Уђи у Линукс и пробај
sudo update-grub
grub-install /dev/sda (ili sdb или друга ознака твог харда).
Manjaro захтева да његов буде први на листи, иначе ти избаци kernel panic.
Aли Виндоус мора да ти ради и из његовог grub-a.
Kojи је Линукс који имаш инсталиран ?

@lega99 da znaš za ubuduće može ti program Privazer odraditi taj posao, a ne može da zabrlja.

Resio sam problem, stvar je zeznuo program za test da li pasuje win 11, taj program ukljuci je u biosu secure boot, kad sam nabasao na to i iskljucio proradilo. Inace manjaro grub podize sve, update-grub pokupi ostale OS.

Vrh Dno