Šta je novo?

grub problem

Punkass

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2004
Poena
630
ubuntu je primarnom masteru na pata grani.
windows xp je na sata grani - third master u biosu.
nikako ne mogu da podesim grub da podigne windows xp.
pokusao sam mapiranjem i slicnim stvarima, ali ne uspeva.
jel' ima neko resenje?

title Windows
map (hd0) (hd2)
map (hd2) (hd0)
root (hd2,0)
makeactive
chainloader +1
-------------------
a sad je prilikom restarta poceo da mi nalazi razliku izmedju boota i backupa na sdb5 i sdb6...
...mislim da cu ipak ostaviti 1 komp za linux a drugi za windows... previse vremena trosim na ovakve gluposti :(

Nemam mnogo iskustva sa Ubuntom, ali ću pokušati da ti pomognem...

Daj prvo sadržaj device.map fajla.

Drugo... jel ti imaš još neke SATA uređaje ili disk sa Windows-om držiš kao treći onako bezveze? :)

Pazi, hd0, hd1, hd2, ... hdn, hdn+1... su samo imena koja grub dodeljuje blok uređajima, kako bi mogao da se snađe. Nema logike da drugi disk u sistemu nosi naziv hd2, samo zato što je na trećem SATA portu. Moraćeš da daš više informacija o sistemu.

Kol'ko se ja razumem u problematiku, ne bi trebalo u Win segmentu da imaš "root (hd2,0)", već "rootnoverify (hd2,0)". To ti je prva greška, a kapiram da ni device.map fajl nije baš najčistiji. Ko zna kako su tamo dodeljena imena diskovima.

Poslednja izmena:
probao i sa rootnoverify (naravno) ... nisam bacio ovde pitanje bez prethodnog pretrazivanja raznih foruma :)
stvar je u tome sto imam 3 hard diska u kompu, 2 pata, master (ubuntu) i slave i 1 sata (to je taj third master iz pitanja i na njemu je windows)

mislim, mogu ja svaki put da udjem u bios i u biosu promenim disk sa kojeg se podize sistem, kao sto bih mogao da potrazim neki windows boot manager, pa da bootujem sa sata diska, ali sam zeleo da probam ovu kombinaciju
-----------------------
dopuna:
1. imam ubuntu na masini koja radi non-stop - za torrente i rapidshare - koja radi bez ikakvih problema mesecima i koju nemam namere da menjam.
2. pre skoro 10 godina sam imao dual boot na windowsu (u vreme nt4 i win 95/98) i neverovatno mi je da deceniju kasnije moram da tracim vreme na nesto sto bi trebalo da je rutinska stvar.
3. odustajem od linux boot managera dok ne smisle nesto jednostavnije za koriscenje

Poslednja izmena:
Opet nisi dao sadržaj device.map fajla. Bez toga ne mogu da proverim da li su uređaji adekvatno mapirani.

Nemam neko iskustvo sa Ubundom, ali sam viđao po forumima da je to sa boot loader-om čest problem. Nešto su oni tu zabrljali.

Mogao bi da pokušaš da instaliraš grub u mbr tog win diska, ali tako nećeš moći da podigneš ni Win ako izbaciš disk sa linuksom iz sistema. Zar Ubundu nema "repair installation" opciju na instalacionom disku? Kada se meni nešto tako zaglavi sa Susetom, ja se uopšte ni ne cimam da provalim šta i gde, već samo ubacim instalacioni disk i odatle popravim sve što treba.

Inače, mislim da ti opcija "makeactive" ni ne treba, pošto je reč o zasebnom disku, sa ionako aktivnom particijom. Samo chainloader treba da ukapira da pogleda u MBR-u tog diska ili na njegovoj prvoj particiji. Idi ti lepo u setup pa reinstaliraj grub u MBR tog PATA master diska, a on bi odatle trebalo bez problema da podigne Win sa SATA diska.

devices.map fajl bi trebalo da ti izgleda ovako:

(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdb
(hd2) /dev/sda

Pokušaj sa reinstalacijom gruba i pusti da sve sam prepozna (nemoj mu se mešaš u pos'o :d).

probaj lilo, rekao bih da je jednostavniji.

Nazad
Vrh Dno