Šta je novo?

Gremlini postoje!

djuka007

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Moj komp je poprilicno cudna masina...
Valjda na gazdu, bem li ga...
Od kad funkcionise u trenutnom sastavu (DFI LanParty NF4 SLI-DR, Venice 3200+, TwinMos Speed Premium 3200 (UTT BH-5)) ima jednu cudnu naviku...
S vremena na vreme pobrljivi, restartuje se, i posle nekoliko neuspesnih (samo)boot-ovanja krene da pisti melodijom koja pokazuje da zeza memorija...
(Sistem je inace regularno testiran Prime95-ticom u trajanju od 24h, bez greske)
Ono sto je izgleda problem je sto box cooler nekako pritiska elektroniku oko procesora,sto dovodi do spajanja sa masom, pa je neophodno malo ga povuci da taj pritisak nestane i sve ponovo radi kako treba...
Ali ne lezi vraze!
Ponovo se danas restartuje, ja ponovim uobicajenu proceduru, ali bez rezultata!
Umesto da krene da dize Windows, stane kod "Verifying DMI Pool Data" (sto se uopste i ne pojavi), resetuje se i sve u krug...
Ok...
Hajde da skinem cooler, izvadim procesor, i sve vratim nazad, mozda pomogne...
Oslobodim cooler, povucem ga na gore, kad ono pasa zalepila procesor za cooler pa i njega izvucem iz lezista (inace uredno zakljucanog)...
Hmmmm...
Postoji prvi put za sve...
Obrisem lepo cooler i procesor, stavim pastu i sve vratim nazad u nadi da ce da proradi, ali NISTA...
Aj da poceprkam po BIOS-u, mozda nesto napravim...
Ucitam "optimised defaults", save, restart, RADI!!!
Znaci opet memorija zeza... (a smes u vatru ruku da stavis da radi ko zmaj)
Parametri su u duhu BH-5 regularno zategnuti na max (2-2-2-5 i ostalo), a optimised defaults cita is SPD 2.5-3-3-8...
Provrtim iz zabave nekoliko MEMTEST-ova (iz BIOS-a), sve sljaka kao podmazano...
Pa da vratim onda lepo stara podesavanja i da sve sljaka kao do sad...
E neces ga majci!
Kad vratim stare parametre, ista prica, opet stane kod "Verifying DMI Pool Data" (koje se i ne pojavi) itd...
Da sad uzmem da testiram modul po modul, garantovano ce sve da radi i sa starim podesavanjima, a mozda za neki dan i sam od sebe proradi po starom...
Mrzi me da provaljujem sta bi moglo da bude ovaj put (kako da zakljucis da nesto ne valja kad znas da je sve ispravno), jos su mi moji zivci drazi od glupe masine...
Kako god, ovo mi je neosporan dokaz da GREMLINI POSTOJE :)!!!

Poz

Podzemne vode bre!!!:d

Ako ne mozesh da ih pobedish, pridruzi im se..znash kako kazu, tako da kad on krene da pishti, udri i ti sa njim u duetu.:d

@djuka007

mozda i ne postoje gremlini :D
pa jes probo modul po modul memorije? to ti je 5 min poslica
i jel radi tj jel ispravna mem?
ako radi mem ja bi recimo prvo proverio sve napone rucno, pa ako je i to u redu onda bi povadio sve komponente i ostavio samo 1 mem modul i grafiku pa bi pokuso u bios, pa bi onda dodao hdd, pa bi onda dodao... :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno