Šta je novo?

Grejanje TFT Monitora

Don54

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
619
Pre neki dan kupio sam TFT monitor - LG L1732S. Pa sam se iznenadio kad sam primetio da mi se panel greje. Interesuje me da li je to normalno.

Da ja mislim da je to normalno!I moj samsung 940n se greje , nista preterano ali se greje!Mislim da neces naci ni monitor a ni tv koji se ne greje!

Tačno, ne greje se preterano onako topao je. A što se tiče CRT monitora njihovi ekrani se ne greju. Čak ni TV (bar ja imam samsunga M63, ekran mu je hladan). Zato sam se i iznenadio kad sam ovo grejanje primetio.

Poslednja izmena:
Totalno su razlicite tehnologije prikaza slike kod CRT i TFT ekrana, ne treba da te cudi sto se jedan greje a drugi. Normalna pojava, nemoj da brines :wave:

sad sam prvi put u zivotu pipnuo monitor da proverim i evo i kod mene se greje |)

Greju ga lampe za prosvetljavanje slike otpozadi.

Ocekujem sledeci thread
- Kolika vam je temperatura TFT monitora :d :d

ne greje se sam panel, nego svetla pozadi, ko sto rece zormi. a greje se i transformator. ranije, dok su tft-ovi bili egzoticnija roba, nije bilo cudno da imaju ventilatore u sebi.

Ja sam stavio dva ventialtora 14cm na 7V i senzor na moj monitor i sada mu je temp 24C

P.S. Nesto mi se javljaju neke slike iz bliske buducnosti pa rekoh da ih podelim sa vama:D :d :D

Vidim počele su i male šale sa ventilatorima. Prlikom traženja odgovora za grejanje mog TFT-a. naišao sam na intersantni sadržaj tj objašnjenja kako šta radi u TFT i CRT monitorima. Pa ako nekog intersuje bolje mu je ovo da poseti i pogleda.
http://rti.etf.bg.ac.yu/rti/ri5rg/materijali/Monitori.pdf

Poslednja izmena:
sikili je napisao(la):
Ocekujem sledeci thread
sada cu da nalepim temp senzor sa aerogate da izmerim :d

stvarno je topao :) nije mi nikad palo na pamet da pipnem

moji samsunzi (kuci i na poslu) se prilicno greju. sam ekran je mlak ali na gornjem delu (gde se nalazi lampa) je bas topao, garant oko 45-50C.

Ma CRT se greje ali ne ekran nego na gornjem delu tamo pozadi!!!

Ili je to moj monitor teska krsina, k'o sto jeste!!! :d :type:

sikili je napisao(la):
Ocekujem sledeci thread
:d

astan je napisao(la):
Ja sam stavio dva ventialtora 14cm na 7V i senzor na moj monitor i sada mu je temp 24C

P.S. Nesto mi se javljaju neke slike iz bliske buducnosti pa rekoh da ih podelim sa vama:D :d :D
Kako rešavaš problem sa prašinom? :D

Izmastih sve monitore po kancelariji i stvarno su svi topli... Da sam juče umro ne bih znao da se greju...

Isto!!! :d Nikada mi nebi palo na pamet to da proveravam. Nije da se greju nego su nekako prijatno topli, tek koji stepen topliji od ruke...

Pa mora gde god ima svetlosti da bude i toplote .. cini mi se da to ne ide jedno bez drugog .. moj samsung tft je spreda gotovo na sobnoj temp, pozadi normalno ide toplo kroz proreze

Ja sam skoro (prije par mjeseci) uzeo 19" LG L1950SQ (za njega sam pukao $410AUD/243Eura). Bas me interesuje koliko je tebe tvoj kostao i kolika je cijena ovog mog kod vas u Srbiji. Mada sam se zestoko ispalio, neko vece gledam http://www.msy.com.au/ i tamo taj isti monitor $315 (al to ti je kad me mrzilo da se provozam do Parramatta Rd.)

Inace ovaj moj se ne grije kao onaj stari Hyndai Q17 (koji je teska krsina u odnosu na ovaj novi).

outlaw je napisao(la):
Izmastih sve monitore po kancelariji i stvarno su svi topli... Da sam juče umro ne bih znao da se greju...

nije ni meni palo napamet nego imam obicaj da naslonim ruku preko monitora (kao u kolima preko volana :D ) i tada sam izvalio da se greje.... cak i ima neki cudan miris....kao topljena plastika/zice....

Odgovor za KARBO

Platio sam ga 223 E. Za te pare bila su i dva modela Sony-a. Govorim o 17" TFT monitorima. Ali dok sam prodao moj CRT monitor jedan od Sony se prodao a drugi je ima dosta lošije karakteristike. Dako da sam se odlučio za ovaj.

LG L1732S:

odziv: 8ms
osvetljenje:300
kontrast:1:700
ugao:170/170
rezolucija:1280/1024
pixel:0.264x0.264
Display colors:16,2M

Poslednja izmena:
ljudi nesto ne valja kod mog samsunga - ladan je ko led.... :)

Poslednja izmena:
24-ke posle nekog dužeg rada na osvetljenijem režimu mogu da počnu solidnije da se greju. Nije to ništa alarmantno, naravno, ali se oseti da se vazduh greje pri površini ekrana...

Ja imam isto LG i malo se greje...mislim oko 40 stepeni kad se dodirne rukom na godnjem delu i naravno panel zbog neonki. Znaci, normalno...

Vrh Dno