Šta je novo?

Grejanje starije kuće od ~80kvm inverter klimama

activated1

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poruke
3,053
Poena
409
Pošto je velika tema sa klimama zatovrena, otvaram ovu temu vezanu sa moje pitanje u toj temi, trebaju mi predlozi kako i šta odraditi.

Prvi post nakon milion godina :D

Ajde ovako, trenutno sam u fazi renoviranja starije kuće, stolarija je izmenjana za PVC, deo zidova je izlovan 8cm i 5cm stiroporom, zidovi su stara gadnja kombinacija cigla i čerpić tipa 50cm debljine, plafoni su spušteni na 2.6m gipsom, a iznad je old school štukatur i pleva.

Kako je reč o staroj kući tako se i grejala pre, smederevac u kuhinji oko njega toplo, a dalje kud koji mili moji :)

Razmatrao sam razne opcije za grejanje, brojilo je jednotarifno tako da TA peć nije neko rešenje, panel radijator troši puno, etaž grejanje na drva je još uvek jak kandidat, al ima manu da neko mora da loži, a ako smo i ja i bolja polovina na poslu onda nema vatre dok se ne dođe kući. Što sam više čitao ovu temu klima se nametnula kao fino rešenje pa me sad zanima mišljenje kako ugrejati prostor sa slike ispod klimama.


ku.png



Skica je iz homestylera i da kažemo da je 99% precizna, postorija koja je obeležena kao "Den" se trenutno ne koristi pošto i to treba da se renovira. Tako da za sad se greju kuhinja, dnevna, predsoblje i kupatilo.

Jednu klimu već imam, uzeta je prošle godine sa planom da rashlađuje leti, al planovi se menjaju tako da bi možda trebala i da greje. Trenutno sama ne može da ugreje toliko mogu da kažem, sa temperaturom nameštenom na 25c, ne gasi se osim da defrostuje i troši preko 1kw, biliže 1.5kw, a unutra je možda ~15c. Verujem da ne pomaže činjenica da se u kući ne živi trenutno da nema nameštaja unutra i da je praktično sve sem kupatila prazan postor.

Konkretno reč je o Hisense Energy Pro 12k

EDIT: zaboravih, Hisense je okačen iznad balkonskih vrata u kuhinji da bi "mogao" u jednom cugu da pokrije i kuhinju i dnevnu.
 
UFFFFF kad sad pocnu ovakvim temama da truju podforum...

Mogao si drug da nazoves temu univerzalnije, bilo bikorktnije pa da se i drugi mogu u ovoj temi raspitivati za svoj "slucaj".
Recimo da si ja nazvao "Preporuka za grejanje i hlađenje klimama" ... tako nesto.
Onda bi svako mogao tu da postavi svoje pitanje za svoj slucaj...

Ajde da moderatori promene naziv ove teme ako smatraju da je dobro da postoji univerzalana tema o savetima za nacin resavanja grejanja i hladjenja klimama za razne situacije.
 
Da li je gas opcija?
Ako nije onda minimum 2 invertorske klime. Svaka u jednoj sobi. Da duvaju prema vratima, plus da se u kujni kuva preko dana (šporet, rerna) da bi se i taj deo ugrejao. Za kupatilo neki kalorifer što se šrafi na zid. Sve to na monofaznu struju. Ili neka kombinacija klima plus loženje. Kaljeva peć u zidu između soba a klima u kujni. Ako odžaci dozvoljavaju.
 
@Zeha
Ovaj podforum i jeste za ovakve teme.

@activated1
Čudno da je taj Hisense tako tanak. Za početak dodati još jednu klimu u Den sobu, pa ako ne bude ok seliti Hisense u dnevnu, ili menjati za nešto bolje.
 
Al ne mora svaki Pera, Žika, Mika da otvara novu temu za sebe samo i svojih 50, 70 ili 105m2 vec je to sve moglo pod jednom temom da ide...
Zar ne?
 
UFFFFF kad sad pocnu ovakvim temama da truju podforum...

Mogao si drug da nazoves temu univerzalnije, bilo bikorktnije pa da se i drugi mogu u ovoj temi raspitivati za svoj "slucaj".
Recimo da si ja nazvao "Preporuka za grejanje i hlađenje klimama" ... tako nesto.
Onda bi svako mogao tu da postavi svoje pitanje za svoj slucaj...

Ajde da moderatori promene naziv ove teme ako smatraju da je dobro da postoji univerzalana tema o savetima za nacin resavanja grejanja i hladjenja klimama za razne situacije.
pa iskreno mislim da su zato posvetili ceo sub forum da ne bi sve bilo pisano u kilometarskim threadovima, možda grešim
Da li je gas opcija?
Ako nije onda minimum 2 invertorske klime. Svaka u jednoj sobi. Da duvaju prema vratima, plus da se u kujni kuva preko dana (šporet, rerna) da bi se i taj deo ugrejao. Za kupatilo neki kalorifer što se šrafi na zid. Sve to na monofaznu struju. Ili neka kombinacija klima plus loženje. Kaljeva peć u zidu između soba a klima u kujni. Ako odžaci dozvoljavaju.
I jeste i nije, finansijski bi gas bio daleko veći zalogaj nego dodavanje 1 ili 2 klime, loženje nije baš opcija ako bi moglo da se izbegne.

@mitar1982 mislim da Hisense nije kriv, mislim da je problem što nije grejano jako dugo zidovi su ledeni na dodir, ne spušta se potrošnja ispod 1.5kw kad je napolju bio minus čim je temp napolju otišla u plus kila postigla daleko bolje temp i uspela i da spusti potrošnju na ~600w, Den prostorija trenutno nije u upotrebi to tek treba da se renovira

@mod tim ako sam pogrešno protumačio ovaj podforum slobodno zbrišite temu...
 
Dobro si otvorio temu, ovako ce i neko drugi u slicnoj situaciji moci da uradi slicnu stvar i samo iscita ovu temu, bez da se 1001 put ponavlja isto, jer niko nece da cita unazad temu od 1000 strana.
Ovako ce svakome da se odgovori na par strana i to je to.
Malo ce da zamre ovaj deo foruma, ali ce sluziti svrsi.

Sto se tice tvog pitanja, minimum 2 klime, a ja bih dodao i trecu u kuhinju. Za po 20m2 ce ti biti dovoljno nesto poput Midea Mission, mada bih ja preporucio Mission 2.
Posto ti je Hisense okacen vec u kuhinji, onda je to pokriveno, ostaje ti jedna u dnevnu i u den kada budes zavrsio renoviranje.

Za kupatilo se drze otvorena vrata da se koliko toliko greje, a onda se za kupanje pali grejalica.
Od grejalica ti je najbolje da uzmes one koje izduvavaju, imas ih bas za kupatilo da biras ispod 100e.

Kada je kuca u pitanju i to ne sjajno izolovana, naravno da jedna low budget klima ne moze da pokrije toliku kvadraturu, a pogotovo sto koliko sam skontao, ne radi stalno.
 
Evo sta bi mogao da probas: daljinski stavi negde kod Vrata unutar sobe, da je na bar pola metra visine, I pritom da I'ma direktan pogled ka klimi. Aktiviraj taster ifeel I pored njega economy, vertikalne usmerivace vazduha u maximalno donji Ili jedan vislje, brzina ventilatora 2 Ili 3
 

@Xepoj87


I mislio sam da će morati minimum 2 klime, ja sam čak razmatrao da u dnevnu ubacim Vox-a, video sam u onoj staroj temi da je djalf relativno zadovoljan sa njegovim VOX-om i kasnije kad se "Den" sredi da tu šutnem nešto tipa Amber-a ili sličnog.

@oki1983

probao sam i ifeel i da stavim da duva brže, al kad je bilo steglo ono pre 2 nedelje nije mogla da se postigne neka pristojna temperatura
 
U sustini Sam mislio da joj ovim produzis vreme rada, a pritom smanjis ucestanost defrosta, jer to je jedina varianta da se nekako izbori sa tim velikim gubitcima. Ps. Radi li 24h Ili je gasis?
 
pošto se još nisam uselio u kuću ne radi 24h, da radi konstatno verovatno bi bolje održavala temperaturu, al opet sam siguran da sama ne bi mogla da drži potrebnu temp
 
Ma jok, bilo bi suludo da stavis Amber u 20m2, Amber je da grejes ceo taj prostor kada bi bio dobro povezan.
Tu svuda neki ulazni modeli, ne treba bacati pare bespotrebno. Vise ces dobiti nekom solidnom 15cm izolacijom, nego da ulupas dodatnih 500e u jacu klimu.

Opet, kada ti klime rade od trenutka kada su zidovi jos uvek relativno topli, od spoljasnjih 15c, daleko to bolje radi onda, a ovako na hladan prostor i nisku spoljasnju, ti upalis klimu, cak i Amberu treba ceo dan da se dozove sebi.
 
Teško da možeš da zagreješ toliki prostor sa inventer klimom, malte ne svaka prostorija bi morala da ima inverter jer ti problem prave nadvratnici koji su toplotna brana. Što se tiče grejanja a imaš izolaciju spolja (pod uslovom da nisi radio gips ili stiropor po zidovima unutra) verujem da bi ti završilo 6-7,5kW etažno grejanje. Problem ti prave prozori jer staklo nije izolator i zato su svuda radijatori postavljeni ispod prozora kao brana i isijavanjem zagrevaju prostor i zidove. Ako postavljaš invertere ubiće te račun za struju isto kao i za etažno grejanje na struju. Pošto bežiš od loženja mada na pelet nemaš nekih obaveza razmisli da dodaš po neki radijator ala "norveški" ili slično za dogrevanje
 
Teško da će ga računi za struju ukoliko koristi inverter ubiti kao i da koristi etažno na struju.

Neka klime rade 24/7 i nema brige.
 
Pa covek i stavlja klimu u svaku prostoriju, jesi li citao temu uopste?
1,5-2k evra i zavrsio je i grejanje i hladjenje kuce.
Nema to veze sa vratima, posto klime guraju topao vazduh, vec sa losim rasporedom soba.
 
Normalno da "gura" topao vazduh ali je pitanje koja je putanja tog toplog vazduha i zato je uvek razlika u temperaturi u dve vezane prostorije sa jednim grejnim telom čak i kada je na podu i usmereno direktno ka vratima. Čovek je lepo napisao i za jednu prostoriju kada je steglo da ne postiže da zagreje prostoriju. Zato sam i napisao da svaka prostorija mora da ima inverter (koliko sam shvatio 3 prostorije ne računajući kupatilo) sa adekvatno izabranim kapacitetom. Inverterske klime rade uglavnom do -15 i treba uzeti u obzir i klimatsko područje odnosno zimske temperature za to područje. Ako pada temperatura ispod -15 klima vrti u "prazno" odnosno ne greje te treba predvideti alternativne uredjaje za taj period.
 
A bilo bi lepo da ne pises o temi u koju se ocigledno uopste ne razumes.
90% klima radi do -20c, a ima ih i do -30.
A cak i kada temperatura padne ispod naznacenog minimuma, vecina klima i dalje super radi, samo efikasnost znacajno opada, pa se zbog toga najcesce i stave fabricki minimumi, da se firma ogradi i da se dobije dobar scop. A i ispod naznacenog minimuma je klima efikasnija od etaznog grejanja.
Sa radijatorom ce tek drasticno veca razlika u toploti biti sto si blize ili dalje od radijatora...prosta fizika.
Nije nista rekao za jednu prostoriju, vec da ima jednu klimu u celom tom prostoru, a i da se u toj kuci ne zivi, sto znaci da on verovatno pali klimu samo kada je tamo, nije radila non stop.
 
"probao sam i ifeel i da stavim da duva brže, al kad je bilo steglo ono pre 2 nedelje nije mogla da se postigne neka pristojna temperatura"
Klima radi kako tako ispod garantovanog minusa ali vuče max snagu jer izmenjivač ne unosi energiju. Toplota nije prosta fizika. Nije mi posao da ulazim u klime ali u toplotu se malo razumem te se izvinjavam za moj komentar i neću se mešati u ovoj temi
 
Jos jednom, posto citiras nesto totalno nebitno...naravno da jedna low budget klima ne moze na niskoj temp da ugreje 40+ m2 slabo izolovanog prostora i to kuce, sa 4 spoljasnja zida gde siba hladan vazduh, a pri tom ne radi stalno...sustina grejanja na klime jeste da se upali i vise ne gasi.

Ako znas o grejanju, reci mi kako se to temperatura bolje prenosi kroz prostoriju radijatorom nego klimom, kako radijator daje ravnomerniju temperaturu u prostoru?
 
Ajde da završim mada sam napisao da neću se mešati u ovoj temi. Toplotu ne možeš da usmeriš jer ona odma kreće uvis odnosno zagreva vazduh koji kreće ka plafonu i dok stigne do sledeće prostorije mora da počne da zagreva vazduh ispod nadvratnika te sam zato i napisao da je uvek razlika u temperaturi u dve prostorije sa jednim grejnim telom. Radijator prvo pravi branu na prozoru pa zagreva prostoriju, znači napravio je zid pa onda zagreva vazduh i zidove u prostoriji a koliko čitam kuća je stare gradnje sa izolacijom i poenta je na početku sezone zagrejati zidove i posle samo održavati temperaturu a zid od 50cm od pune cigle je ne akomulator već akomulatorčina. Ne bavim se termotehnikom ali u mom poslu ima velikih problema sa konstantnom temperaturom u svakom delu i na 0,5 kubika zapremine.
 
Ok, onda ti je jasno da kada nesto usmereno duva topao vazduh negde, taj vazduh lakse dolazi do drugog dela prostorije ili do druge prostorije.
Sa klimom, temperatura u prostoru jendosta ravnomernija, i ako ni tada to nije sjajno, bice takodje solidno toplije u delu gde klima direktno duva, a radijator je posebna prica, na barem metar od njega ne moze da se sedi, a nannogamabhoce da bude muski hladnije, bas zato sto nista ne duva ka dole, a topao vazduh ide gore.

Ugodnija je tisina u odnosu na klime i to je to.
 
Dobio si time što si ugradio PVC stolariju, kažeš da je delimično izolovana stiroporom što je dobro ali vidi može li se gde još staviti izolacija. Mislim da prvo treba da razmišljaš ima li šta da se izoluje tu pa tek onda na osnovu situacije da odlučiš čime da greješ. Plafon je prostor gde je najveći gubitak toplote, vidi može li da se iznad naredjaju table sa stiroporom, dovoljno je samo naredjati ukoliko postoji takvan po kome niko ne hodi ili pakvuna da se narola. Drug je na Ledinama sagradio kuću i opasao zidove izolacijom a potom na plocu iznad prizemlja naslagao neki stariji stiropor 10cm debljine k kaže da mu više znaci to gore nego spoljni zidovi što su izolovani. Generalno ako imaš kinte ja bi u toj situaciji razmišljao o peletu pre nego o klimama. Znači parno grejanje na pelet. Kažeš da je brojilo jednotarifno, ali to je promenljivo ako je struja trofazna kupi se i ugradi sat. U tom slučaju možda 2 male TA peći i inverter klima. Ne znam da li je postojeća klima inverter ili nije ukoliko nije onda joj treba ugraditi grejač spoljne jedinice (silikonski 200w) da greje do -15 bez problema.
 
Hvala na prezlozima i komentarima, mali update od mene. Pošto se još nisam preselio nisam morao da žurim sa rešenjem grejanja pošto ide proleće, tako da imam fore do iduće zime. Kako je ubačena kuhinja, frižider i par ormara klima postiže bolje temperature, jeste da je i spoljna temperatura bolja sad nego u Januaru. Ne sviđa mi se što klima skoro nikad ne modulira, drži oko 1.2kw konstatno. U par navrata sam je video da modulira i spušta se do 600w i to je bilo dok je još sve bilo prazno samo je prvi put bilo otoplilo malo početnom Februara. Zidovi su još uvek dosta hladni tako da ako klima ne radi i bude lep dan postoje šanse da će biti toplije napolju nego unutra. Šta me još čudi je setovao sam je na 25c, njen senzor za temp pokazuje da je 28 u prostoriji, a potrošnju ne spušta to mi nikakvog smisla nema, al ajde nemam toliko iskustva sa klimama...

Što se klime br.2 tiče razmatro sam Breezeless, zbog pozicije gde bi bila montirana, pa me zanima da li je ok? Jes da do zime će biti i durgih modela u opticaju.

 
Hvala na prezlozima i komentarima, mali update od mene. Pošto se još nisam preselio nisam morao da žurim sa rešenjem grejanja pošto ide proleće, tako da imam fore do iduće zime. Kako je ubačena kuhinja, frižider i par ormara klima postiže bolje temperature, jeste da je i spoljna temperatura bolja sad nego u Januaru. Ne sviđa mi se što klima skoro nikad ne modulira, drži oko 1.2kw konstatno. U par navrata sam je video da modulira i spušta se do 600w i to je bilo dok je još sve bilo prazno samo je prvi put bilo otoplilo malo početnom Februara. Zidovi su još uvek dosta hladni tako da ako klima ne radi i bude lep dan postoje šanse da će biti toplije napolju nego unutra. Šta me još čudi je setovao sam je na 25c, njen senzor za temp pokazuje da je 28 u prostoriji, a potrošnju ne spušta to mi nikakvog smisla nema, al ajde nemam toliko iskustva sa klimama...

Što se klime br.2 tiče razmatro sam Breezeless, zbog pozicije gde bi bila montirana, pa me zanima da li je ok? Jes da do zime će biti i durgih modela u opticaju.

Post automatically merged:

Dešavalo se i meni dva- tri puta da se zbuni na očitavanju temperature, mislim da je to zbog upravljanja preko aplikacije. Rešenje jednostavno, u dnu daljinskog malo upusteno dugme za reset
 
ovaj forum ima čudne uticaje na ljude :D

ajde čisto informativno, koje su konkretne razlike između:

ASYG12LMCE / AOHG12LMCA

ASYG12LMCE / AOYG12LMCE

ASYG12LUCA / AOYG12LUCA

i šta bi bilo najpogodnije za moju upotrebu?
 
AOHG12LMCA je spoljna jedinica koja ide uz unutrašnju jedinicu ASHG12 LMCA.To su stariji modeli klime.Ponekad na spoljnoj jedinici može da piše i Fujitsu General.

ASYG12LMCE / AOYG12LMCE je noviji model jedino je promenjen dizajn unutrašnje jedinice po meni je lepša LMCE nego LMCA.Prema specifilaciji i Euroventu sve je isto.​

Luca12 je jača klima nego LMCE12.Zato ima i višu cenu.I jedna i druga klima su duže vreme u upotrebi i pokazale su se kao solidne klime što se tiče modulacije i grejanja.Luca ima problem sa zupčanikom koji podiže i spušta panel ako se polomi a to se retko dešava možeš i sam da zameniš zupčanik.Luca 12 još uvek pruža najviše za uložen novac iako je stariji model ali proveren u radu.

 
Pretpostavio sam da je LUCA ozbiljniji model jer i cena je veća, a i spec sam brzinski preleteo i delovalo je bolje. Ne znam da li imam potrebe za LUCA s obzirom da bi bila druga klima na prostor od max 50m2.
 
Koliko se secam, ti grejes 20m2 tom drugom klimom...mozes bilo koju.
Kao neko ko zivi pod Luca klimom, moja preporuka ide za LMCE/LMCE.
 
Jeste dnevna je nekih 20-25m2 tu bi bila ubačena druga klima. Sve opcije razmatram od budžet klima do Fujtsu. Sve se opirem da podlegnem uticaju i da idem na Fujitsu nekako želim da verujem da ima još nešto pored Fujitsu :D

Ne znam šta će Gree da izbaci kao naslednika za Muse, tako mi krivo što mi je Viola promakla.
 
Dobro bi nam dosao djalf ima dosta toga da kaze o grejanju na inverterske klime posto ih i sam koristi za grejanje a i prati domaće trzište. Nažalost nije aktivan zadnih meseci.
 
Nazad
Vrh Dno