Šta je novo?

Grejanje na pelet

Da li postoji način da kotao na pelet radi kada nema struje? O tome nismo razmišljali, a sada se javlja kao potencijalan problem.

Pretpostavljam da bi agregat za struju bio rešenje za situacije kada nema struje više sati ili dana, odnosno neki jači industrijski UPS za do nekoliko sati.

Hvala @Exodusbgd
Dok smo se grejali na čvrsto gorivo imali smo UPS koji je bio povezan na akumulator. Sada nam je majstor rekao da to nije moguće, a nismo pitali da li postoji drugo rešenje. Moraćemo da se bacimo u potragu za agregatom.
Htela bih još nešto da pitam. Pošto je očigledno da ćemo morati da se grejemo na pelet još najmanje jednu sezonu, kako najlakše da izolujemo tavan, a da bude učinkovito? Nešto što možemo sami uraditi, bez majstora.

Od "uradi sam" rešenja, ako nije moguće raditi propisnu izolaciju, mi smo jedne godine, kad se pojavila vlaga, poređali dosta starih tepiha i ćilima po celom tavanu. Pomoglo je privremeno.

Nemamo mi vlage nigde, jer je stolarija loša. Kroz kutije od roletni kada duva severac pomeraju se zavese u sobi. Postoje određeni razlozi zbog kojih nećemo da ulažemo mnogo para u sređivanje kuće, zato gledamo da što jeftinije prođemo, a da bude efikasno.

Da li postoji način da kotao na pelet radi kada nema struje? O tome nismo razmišljali, a sada se javlja kao potencijalan problem.
ne moze obican agregat. mora invertorski agregat... oni su poprilicno skupi bili kada sam gledao ranije...

druga opcija je baterija i konvertor napona sa 12v/24v na 220v... u tom slucaju pec radi dok se baterija ne isprazni...

da.
sledeci put bolje stavi link umesto screenshot-a...

@Ira
Na to sam mislio kada sam rekao konvertor napona. Ovo meni nije zavrsavalo posao, jer ne moze da se iskoristi obican agregat u ovoj konfiguraciji. mora da se stavi baterija koja se puni dok ima struje, kad nestane struja, sinusni inverter automatski prebaci na bateriju i onda taj napon sa baterije podize na 220v, cista sinusoida koja je bitna za elektroniku na kotlu.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: Ira
da.
sledeci put bolje stavi link umesto screenshot-a...

@Ira
Na to sam mislio kada sam rekao konvertor napona. Ovo meni nije zavrsavalo posao, jer ne moze da se iskoristi obican agregat u ovoj konfiguraciji. mora da se stavi baterija koja se puni dok ima struje, kad nestane struja, sinusni inverter automatski prebaci na bateriju i onda taj napon sa baterije podize na 220v, cista sinusoida koja je bitna za elektroniku na kotlu.
Ne razumem, da li može ovo što je postavio @Ira ili ne?
Ni to, a ni agregat koji sam ja postavila nisu skupi, samo ako rade posao.
Meni se više dopada taj sinusni pretvarač, jer zauzima manje mesta i može neprekidno da stoji povezan u kotlarnici. Tako nešto slično smo imali dok smo imali kotao na čvrsto gorivo.

Naravno da moze, i uz ovo je potreban akumulator od 12v. Ali da li je odgovarajuci za Vas kotao zavisi od snage samog kotla.

Naravno da moze, ali ste ograniceni kapacitetom akumulatora... Znaci, kotao ce da radi, 2-3-5h, kad se isprazni akumulator, to je to. Sa agregatom moze da radi danima bez prekida, dok god se sipa benzin... A moze se agregat iskoristiti za jos uredjaja u kuci, mada je ovaj sa slike gore 1kw koliko se secam, pa ne moze se ocekivati da pogura mnogo stvari po kuci...
U sustini, zavisi od vasih potreba...

Prvi put se grejem na pelet i hteo bih nešto da pokušam... Kotao je alfa plam commo compact 15, grejem 71 kvadrat ne baš sjajno izolovane kuće, i pročitao sam negde da bi bila manja potrošnja peleta kada bi kotao umesto paljenja i gašenja išao u modulaciju... Nije samo potrošnja u pitanju, već i oscilacije temperature u sobi... Paljenje i gašenje reguliše sobni termostat, a ja ne znam kako tačno podesiti kotao (ako je uopšte moguće) da umesto gašenja ode u modulaciju... Opšta mesta mi ne znače mnogo, tek ulazim u materiju, pa bih zamolio za konkretne odgovore... Hvala unapred!

@misha2000 to prevashodno zavisi od toga koje ti je godište kotao. Moj je 2018. i pošto je polu-automatik, ne ide u paljenje i gašenje, a ove godine zbog lošeg peleta sam ga kompletno naštelovao u servisnim podešavanjima pa ne prebacuje više ni u modulaciju. Naravno, svestan sam toga da mu je potreban i remont koji je planiran za kraj sezone. Kolega je skoro kupio nov koji je preveden na srpski i njemu se automatski pali i gasi. Jedino da isto i ti regulišeš parametre doziranja peleta (8-4-6-6 do 10) pa samim tim su manje šanse da ti se automatski gasi. Kod za ulazak u 8-4 meni je A9.

Prilozi

• ilide.info-alfa-plam-commo-21-parametri-pr_c67c460ff8c44e9667f8c40ea143d7d4.pdf
    37.6 KB · Pregleda: 4
Prvi put se grejem na pelet i hteo bih nešto da pokušam... Kotao je alfa plam commo compact 15, grejem 71 kvadrat ne baš sjajno izolovane kuće, i pročitao sam negde da bi bila manja potrošnja peleta kada bi kotao umesto paljenja i gašenja išao u modulaciju... Nije samo potrošnja u pitanju, već i oscilacije temperature u sobi... Paljenje i gašenje reguliše sobni termostat, a ja ne znam kako tačno podesiti kotao (ako je uopšte moguće) da umesto gašenja ode u modulaciju... Opšta mesta mi ne znače mnogo, tek ulazim u materiju, pa bih zamolio za konkretne odgovore... Hvala unapred!
Trebalo bi da ti to što želiš omugući ugradnja termo glava na radijatorima.
Termostat postaviš na neku visoku temperatura da ne bi gasio kotao, termo glave bi smanjile dotok tople vode u radijatore po postizanju zadate temperature i samim tim bi se toplija voda vraćala u kotao koji bi onda morao da uđe u modulaciju.

Termo glave "gase" radijator, pa opet dolazi do pothladjivanja. Ja sam taj problem rešio cetvorokrakim ventilom. Kotao držim na 70C, a ventilom podesavam vodu koja ide ka radijatorima. Na instalacijama nemam merač T vode, ali u kući je trenutno 22.5-23.

Ugasi stand by na kotlu, ukoliko zelis kotao da ti modulira-menu 04 na off.

Pozdrav. Da li ima neko iskustva sa Termoflux kotlovima na pelet?
Imam kotao Termoflux Pelling 75. Vidim da ima neke razne funkcije i opcije, a medju njima i WiFi i plus postoji i Termoflux aplkijacija za Android, ali ne mogu nikako da skontam kako da osposobim aplikaciju, tj kotao preko nje? Jel ima mozda nekoga ko koristi ove kotlove i da koristi ovu aplikaciju? Pisao sam email njihovoj servisnoj sluzbi, ali jos uvek cekam odogovor.

Hvala.

Да ли може неки предлог коју пећ на пелет узети?
Кућа је неких 120-130.квадрата.
Лепо изолована,прозори добри.
За неких 2 до 3 месеца престајемо са дрвима и прелазимо на пелет.
Сваки савет је добродошао.

Alfa Plam Commo bi ti tu završio posao.

Alfa ima dosta dobru servisnu mrežu. Koristim isti već 3 godinu i znam više ljudi koji imaju isti, bez većih problema.

Slazem se kolegom iznad, Centrometal i Kepo su najozbiljniji na trzistu. Ali cini mi se nesto skuplji. Alfa plam je dosta zastupljen kao nesto pristupacniji. Na kraju se uvek svede na finansijske mogucnosti pa u skladu sa time odluci.

Sve preporuke za termomont toby, zadnjih 4-5 sezona se grejem. Nikakvih problema ali redovno ciscenje, odrzavanje, temperatura u kotlu na preporucenih od 72-85 stepeni.

Svakako, jos kada sam kupovao kotao na pelet svi su hvalili kepo i rado bih voleo da imam priliku da isprobam njega medjutim cena je bila jaca.

Gas nema ili neces

Centrometal ZVB serija, za tu kvadraturu (i standardnu visinu plafona od 2.6 m) i pod uslovom da nisu tucani radijatori, dovoljan je kotao snage od 20 kw. Kepo AC serija od 20 kw, je 40-50.000 dinara jeftiniji, a iskreno nije nista losiji, plus ima noviju elektroniku, samociscenje, i sigurno bolju servisersku podrsku, mada ovo poslednje zavisi od mesta do mesta. Ipak koliko je meni poznato, Kepo kotlovi su malo veci potrosaci u odnosu na Centrometalove kotlove.

Nazad
Vrh Dno