- Učlanjen(a)
- 03.09.2000
- Poena
- 1,445
Nije mi jasno toliko insistiranje na tim termoglavama, i da ih ljudi svuda stavljaju.
ako neko voli hladniju sobu to se regulise prigusivanjem tog kruga.
Kada se postavi sistem grejanja, toplota u sobi se regulise prigusivanjem protoka, i to kad se jednom namesti nema vise potrebe da se dira.
Termoglave vam apsolutno ne trebaju.
Prednost termo glave je što će sama po potrebi da smanji/poveća protok. Hipotetički:
- ostali otovreni prozori, prostorija se ohladila, kad zatvoriš prozore, termo glava poveća protok, prostorija se brže zagreje.
- radi rerna u kuhinji, prostorija se zagrejala, termoglava smanji protok
A onda to skaliraš na svaki drugi mogući scenario gde temperatura u prostoru raste/opada usled bilo kog faktora - spoljnog ili unutrašnjeg, ljudkse greške na licu mesta ili u izradi sistema grejanja.
Evo sad me podseti na baš ekstreman primer: kad je moja ženica uključila klimu, prvi dani leta, prebacilo 30C, do pre neki dan se grejali, i usmerila krilca na termostat za gas koji je stajao na stolu. Ohladila ga na 17C i uključilo se grejanje. Radio je samo radijator u kupatilu, koji nema termoglavu.
Termoglave pre svega poprave komfor (bar nama koji u jednoj prostoriji želimo istu temperaturu 24/7), a s obzirom da su relativno jeftine, verujem i da se brzo amortizuju kroz utrošak energenta.