Šta je novo?

Grejanje na gas

Nije mi jasno toliko insistiranje na tim termoglavama, i da ih ljudi svuda stavljaju.
ako neko voli hladniju sobu to se regulise prigusivanjem tog kruga.
Kada se postavi sistem grejanja, toplota u sobi se regulise prigusivanjem protoka, i to kad se jednom namesti nema vise potrebe da se dira.

Termoglave vam apsolutno ne trebaju.

Prednost termo glave je što će sama po potrebi da smanji/poveća protok. Hipotetički:
  • ostali otovreni prozori, prostorija se ohladila, kad zatvoriš prozore, termo glava poveća protok, prostorija se brže zagreje.
  • radi rerna u kuhinji, prostorija se zagrejala, termoglava smanji protok

A onda to skaliraš na svaki drugi mogući scenario gde temperatura u prostoru raste/opada usled bilo kog faktora - spoljnog ili unutrašnjeg, ljudkse greške na licu mesta ili u izradi sistema grejanja.

Evo sad me podseti na baš ekstreman primer: kad je moja ženica uključila klimu, prvi dani leta, prebacilo 30C, do pre neki dan se grejali, i usmerila krilca na termostat za gas koji je stajao na stolu. Ohladila ga na 17C i uključilo se grejanje. Radio je samo radijator u kupatilu, koji nema termoglavu.

Termoglave pre svega poprave komfor (bar nama koji u jednoj prostoriji želimo istu temperaturu 24/7), a s obzirom da su relativno jeftine, verujem i da se brzo amortizuju kroz utrošak energenta.

Ali ja sam probao na ringlu i gasa je normalno bilo. Da li je mozda do pritiska u mreži ili nešto drugo? Nadam se da nije do kotla
Nema to veze sa pritiskom, to je do kvaliteta gasa. Smanjio si snagu na kotlu i sa gasom koji dobija nema paljenja. Kad ga digneš na 100% paliće sa svim kvalitetima gasa. Imate sliku plamena sa lošim gasom na ringli u temi, kad je takav gas a kotao serviserski podešen na minimum, nema grejanja.

Hvala ti na objašnjenju, mislio sam da je to upitanju ali mi je trebala i potvrda. Inače i kad sam digao na 100% nije odmah iz prvog puta upalio plamen. Isto mozda posle par resetovanja. Znam za sledeći put šta i kako. Kad se pojavi ta greška dignuti snagu na 100% i ne dirati par sati dok ne prođe taj loš gas očigledno guraju vazduh. Čim se to veče bio upalio smanjio sam ponovo snagu na 50% i nije bilo više problema od tada.

Ne "guraju" vazduh u gas jer da je to u pitanju sagorevanje bi bilo ok jedino što bi bio manji plamen, jednostavno ima povećanje drugih materija u tom sloju u bušotini koje sagorevanjem lako zagarave neke delove u ložištu kad je manji plamen ili nema dovoljno sagorive materije za mali plamen.
Smešno je kada kotao zadovoljava potrebe sa 50% snage pogotovo kondenzacioni, svodi se da je kotao debelo predimenzionisan i gubi svaki smisao prave uštede gasa.

Da li je neko na ovim lokacijama i ima informaciju kada će nastaviti isporuku gasa?! Trebalo je sinoć u 23h, ali ništa od toga... :)

Da li je neko na ovim lokacijama i ima informaciju kada će nastaviti isporuku gasa?! Trebalo je sinoć u 23h, ali ništa od toga... :)

Proveri da nije samo zadržao vazduh. Povuci onaj ozračni ventil na mernom mestu.

Tako sam i naučio da isti postoji - ceo dan bio bez grejanja, jer nisam znao da vazduh može da bude problem posle nestanka gasa.

Smešno je kada kotao zadovoljava potrebe sa 50% snage pogotovo kondenzacioni, svodi se da je kotao debelo predimenzionisan i gubi svaki smisao prave uštede gasa.
Haha. Pa da sam stavljao upola krace panelne radijatore radio bi na 100%. Ili sam mozda trebao da kupim od 12kw?ili da ga stavim na 100%, termostat na 25 i prozorom regulišem temperaturu 😅

• Like
Reagovanja: Ira
Haha. Pa da sam stavljao upola krace panelne radijatore radio bi na 100%. Ili sam mozda trebao da kupim od 12kw?ili da ga stavim na 100%, termostat na 25 i prozorom regulišem temperaturu 😅
Smešno vidjenje rada grejanja, da su radijatori duplo kraći kotao bi se uključivao ponekad, mnogo više bi bilo pauze nego rada a prostor bi se zagrevao mnogo sporije.

Raspitaj se malo kako radi kondenzacioni kotao i u kom modu mu je najveća ušteda...

Proveri da nije samo zadržao vazduh. Povuci onaj ozračni ventil na mernom mestu.

Tako sam i naučio da isti postoji - ceo dan bio bez grejanja, jer nisam znao da vazduh može da bude problem posle nestanka gasa.
To je sigurnosni ventil, ne ozračni. Kad padne pritisak u mreži ili nestane gasa, on zatvori dotok gasa u objekat. Da ne bi došlo do curenja istog u koliko neki uređaj ne zatvori sam svoj sistem. Iza njega je "veliki tanjir" u kom je membrana koja reguliše pritisak u instalaciji.

@PJ @spaad nažalost merno mesto mi je zaključano, a ključ nemam :) Ali uspeo sam da pokrenem kotao posle jedno desetak resetovanja, taman sam hteo da odustanem i pozovem majstora...

Ko ima ključ od tvog mernog mesta? 🤔

Raspitaj se malo kako radi kondenzacioni kotao i u kom modu mu je najveća ušteda...
Nemam potrebe da se raspitujem za modove, poenta je iskoristiti što više energije dimnog gasa koji zagreva vazduh za sagorevanje i predgreva vodu iz sistema (ima dva izmenjivača) pa se ti raspitaj da li je ista potrošnja kada se napravi +1°C ili +3°C i više. Po tvojol logici i verovatno priči onoga ko ti je preporučio kotao sa radom na 50% stvarno se štedi ali jedino zbog manjeg plamena odnosno potrošnje gasa zbog predimenzionisanog kotla.

Ma ne može da uštedi tako što je ograničio maks snagu, kada mu kotao i ovako stalno radi u modulaciji. Ali to smo sve obradili prošle godine, pa da se ne vraćamo :)

Moj kotao na maks radi nekoliko minuta i odmah ulazi u modulaciju. Ukoliko se dobro sećam, u početku je moj sistem bio značajno veći, a sada je malo veći. I skoro nikada ne radi na maks.

Sve je to tačno ali ti je kotao uključen na max i oduzimanje energije dimnom gasu radi svoje, u celoj priči kondenzat je nus proizvod koji nema nikakvu upotrebu. Ograničenjem na 50% modulacija je blizu minimuma (mali opseg) i pitanje je koliki je efekat "kondenzacije" jer da bi se to ostvarilo mora biti i odredjena količina dimnog gasa uz uticaj još nekih stvari.

Konkretan model ima modulaciju do 20%.
Sve ostalo - nisam razumeo šta si želeo da napišeš :unsure:

Takodje i ja ne razumem, ako je minimalna snaga kotla ista za kotao recimo max snage 15kW i za kotao od 25kW, kako bi on napravio uštedu biranjem slabijeg kotla tj kotla sa manjom snagom?

Manja snaga-manji plamen-manje dimnog gasa a dimna cev ogromna (prečnik) što je automatski niža temperatura na izmenjivaču i za zagrevanje vazduha za sagorevanje što se svodi na najminimalniju uštedu. Sama kondenzacija služi jedino za filtriranje dimnog gasa ali dž filtracija ako se kondenzat pusti u dvorište, čistiji vazduh ali zemlja puna kiseline.
Eto pročitah malo o gasnim kotlovima pošto mi je preporučeno :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Није исто дал возио ауто 150км/час или 60-70,исто ти је и са гасним котлом, требаће му више времена да загреје али ће потрошња на крају бити мања.

Poenta je ici sa sto manjom temperaturom polaznog voda, a samim tim i povratnog voda, samim tim ce kotao biti vise u kondenzaciji.
Naravno, odrzavajuci temperaturu u objektu na zadatom nivou.

Sto veca kondenzacija, veca iskoriscenost dimnih gasova, veca usteda. Kondenzat svakako odlazi u kanalizaciju, a ne u zemlju, dvoriste itd.
Prema informacijama iz mog kotla, prosecni stepen iskoriscenja mu je nekih 103%, tj vise toplote napravi nego sto potrosi energije da bi je napravio.

Iskorišćenje energije dimnog gasa je koliko je od njega voda u povratnom vodu preuzela energije odnosno za koliko stepeni je povećana njena temperatura i za koliko stepeni je povećana temperatura vazduha za sagorevanje jer toliko manje energije treba ubaciti u ložište a kondenzacija je proces koji se dogadja duž celog dimnog kanala i ako je ima najveća je pri kraju kanala ako su ostvareni uslovi za tačku rose. Sagorevanjem gasa njegov dimni gas je pun vode i kada se obori njegova temperatura na tačku rose dolazi do kondenzacije što je propratni proces a kapljice koje padaju pokupe nešta čestica iz dimnog gasa i to mu dodje kao neka filtracija. Što je manji plamen odnosno temperatura polaznog voda niža je i temperatura u ložištu i automatski i niža temperatura dimnog gasa i pre dolazi do tačke rose odnosno pojave kondenzata.

Није исто дал возио ауто 150км/час или 60-70,исто ти је и са гасним котлом, требаће му више времена да загреје али ће потрошња на крају бити мања.
Nije ni isto dati 150k za nešta što nije optimalno umesto 70k za nešta što je predvidjeno za zadate uslove a i biva kako da smanjim potrošnju. Automobil i kotao su sasvim različiti pojmovi te otvori neku temu za automobile.

Potpuno si promašio poređenje.
Ako već insistiraš na poređenju sa automobilima, opet nedovoljno dobra, ali bliža, realna situacija iz života bi bila, krećeš sa naplatne rampe, kick down, dostižeš željenu briznu i nastavljaš tom brzinom.

Druga varijanta bi bila krećeš sa naplatne rampe i lagano dodaješ gase, razvlačiš brzine i kada dostigneš željenu brzinu, nastavljaš konstantno.

Postoje čitave rasprave koja od ova dva načina vožnje troše više goriva, a na kraju je razlika toliko mala, da nikome nije ni bitna. Kao i ovo korišćenje kotla na max 50 snage, kad on svakako najveći deo vremena radi u rasponu 20-30%, a da bi dostigao temperaturu polaznog voda, potrebno je da utroši određenu energiju, pa da li će tu energiju da potroši za 6 ili za 4 minuta, zaista nebitno :)

Najveća poenta je što svi kreću sa pričom kondenzacioni kotao štedi i napisa čovek za njegov model je iskorišćenost kataloški valjda 103% prosek ali to je sa radom od 20-80%, 100% je kod starta kratko i može biti ako debelo zagudi, a sa radom 20-30 ili 40% ušteda je zanemarljiva što je katastrofa sa amortizacijom te sam zato i naveo vrednosti 150 i 70k. Tako to biva kad se previše sniva a malo zna i majstori ili sam "projektuje" sistem za grejanje. Poenta kondenzacionih kotlova nije da pravi kondenzat, on je nužno zlo, već što može da radi sa nižim temperaturama polazne vode a nema zadržavanja kondenzata u kotlu ali sa nižom temperaturom polazne vode i niskom modulacijom manja je ušteda.
Da ne bude zabune nebavim se termotehnikom (grejanje i klimatizacija) ali sam upućen u rad samih kotlova i tih sistema grejanja, čak i kad se imao takav posao za projektovanje angažovao se čovek koji je u toj materiji i normalno za izvodjenje ljudi koji se time bave a ti sve kontrolišeš od projkta do izvodjenja.

Odavno nema tolike razlike u ceni kotlova. Meni je pre 2-3 godine kondenzacioni bio jedna od jeftinijih opcija.
Trenutnim kotlom sam zadovoljan, a ono što bih sada promenio, tražio bih model koji može da modulira i do 2kw, jer mi je ovih min 5kw prošle godine uglavnom bilo bespotrebno mnogo.

Ako koristi max 50% snage kotla mada na toliko je podešen ne verujem da ikada vozi toliko osim kod starta znači da je debelo predimenzionisan a niža cena se odnosi na odgovarajući konvencionalni kotao.
Neka ti neko odradi račun celog sistema sa temperaturnim režimom rada koji koristiš (da li 40, 45, ili 50°C da ne listam po temi) možda prolazi i kotao 18kW (valjda je to najmanja snaga kondenzacionih kotlova kod nas na tržištu) ali neko ko je u toj priči i verovatno i ima projektnu dokumentaciju kotla da ne juri.

Najveća poenta je što svi kreću sa pričom kondenzacioni kotao štedi i napisa čovek za njegov model je iskorišćenost kataloški valjda 103% prosek ali to je sa radom od 20-80%, 100% je kod starta kratko i može biti ako debelo zagudi, a sa radom 20-30 ili 40% ušteda je zanemarljiva što je katastrofa sa amortizacijom te sam zato i naveo vrednosti 150 i 70k. Tako to biva kad se previše sniva a malo zna i majstori ili sam "projektuje" sistem za grejanje. Poenta kondenzacionih kotlova nije da pravi kondenzat, on je nužno zlo, već što može da radi sa nižim temperaturama polazne vode a nema zadržavanja kondenzata u kotlu ali sa nižom temperaturom polazne vode i niskom modulacijom manja je ušteda.
Da ne bude zabune nebavim se termotehnikom (grejanje i klimatizacija) ali sam upućen u rad samih kotlova i tih sistema grejanja, čak i kad se imao takav posao za projektovanje angažovao se čovek koji je u toj materiji i normalno za izvodjenje ljudi koji se time bave a ti sve kontrolišeš od projkta do izvodjenja.
To nije kataloški, vec je toliko kotao proracunao da mu je iskoriscenost. Kataloški ide do max 109% u idealnim uslovima. Kotao ima informaciju koliko je gasa, tj kw utrosio i koliko je kw napravio, to je samo odnos te dve vrednosti.
Ja zaista ne znam zbog čega limitirate snagu kotlovima, kotao koji ja imam sam određuje potrebnu snagu.
Ne znam kada radi sa 100%,a iskreno me i ne zanima kada sa kojom snagom radi, jer je to posao elektronike kotla.
Kako mi je noćna temperatura 23C ujutru kreće jako i relativno brzo zagreje i podigne temperaturu na zadatih 24.5C, kako se približava toj temperaturi tako usporava i održava tu temperaturu tokom celog dana bez gašenja.
Inace najmanja snaga kotla je 11kW kod Vaillanta, za druge proizvođače ne znam. Ono sto je problem jeste minimalna snaga, koja je mnogo bitnija od maksimalne. Minimalna snaga i kotla od 11kW i od 25kW je ista, a to je čini mi se 3.4kW kod serije 5, a 2.8kW kod serije 7.

Nazad
Vrh Dno