Šta je novo?

Grejanje na električni kotao - FAQ

А топлотна пумпа?

Zar pelet nespada u cvrsto gorivo, odnosno subvenciju? Kepo kotlovi su odlicni.

Zar pelet nespada u cvrsto gorivo, odnosno subvenciju? Kepo kotlovi su odlicni.
Spada brate, ali mi nije jasno kako neko ko se greje na drva spada u subvenciju a prelazi na pelet koji je isto na neki nacin drvo, ali necu da ulazim u to kad je vec neko propisao kroz neki akt.

Spada brate, ali mi nije jasno kako neko ko se greje na drva spada u subvenciju a prelazi na pelet koji je isto na neki nacin drvo, ali necu da ulazim u to kad je vec neko propisao kroz neki akt.
Radi ocuvanja zivotne sredine. Nije isto zagadjenje peleta, uglja i drva. Ti se grijes na kotao na struju, pa zagadjenja nema. U ostalom, ja bih gledao pelet za tvoj tip kuce bez izolacije. Drug ima neki Kepo kotao sa samociscenjem, prazni onu pepeljaru svaki 3,4 dana, a cisti ga jednom godisnje.

Pelet i drvo nemaju puno toga zajedničko osim što je osnova drvo.

Kod peleta imaš digitalnu kontrolu sagorevanja i temeprature

Radi ocuvanja zivotne sredine. Nije isto zagadjenje peleta, uglja i drva. Ti se grijes na kotao na struju, pa zagadjenja nema. U ostalom, ja bih gledao pelet za tvoj tip kuce bez izolacije. Drug ima neki Kepo kotao sa samociscenjem, prazni onu pepeljaru svaki 3,4 dana, a cisti ga jednom godisnje.
Tako je. Tako mi je rekao. Mada nije mi problem ni da ocistim ni cesce ako treba.

Mada bih se ja prvo pozabavio izolacijom tavanice. Da prostrem vunu izmedju greda tavanjaca jer je plafon od trske. *** stara kuca. Mislim da najvise gubitaka imam ka tavanu.

Немој жалити. Стави 30 цм.

Jebaji ga posudi od nekog mali sporet i ubaci u dnevnu za slikanje i dokazivanje za podsticaj, ako treba gurni i drva negdje uz stepenice uslikaj...

U BIH se većina el. energije pravi iz uglja, tako da ako se grijes na struju a velik si potrošač, opet isto ti se hvata jer ti je struju napravio ugalj....

Немој жалити. Стави 30 цм.
Ih 30 brate. 10 cm je ovaj kotur sto sam kupio. Jedino sad izmedju greda da pocnem pa posle jos jedan sloj preko svega. Malo mi je mnogo da boknem jos jedan sloj jer uskoro moram i krov da radim. Ne bas sledecu godinu, ali sledecih par ce morati pod obavezno.

Jebaji ga posudi od nekog mali sporet i ubaci u dnevnu za slikanje i dokazivanje za podsticaj, ako treba gurni i drva negdje uz stepenice uslikaj...

U BIH se većina el. energije pravi iz uglja, tako da ako se grijes na struju a velik si potrošač, opet isto ti se hvata jer ti je struju napravio ugalj....
Tako i rade ovde kada izadje komisija, nabave malo uglja za slikanje i udri.

Ukrsti više rolni. Treba da ide i folija. Imaš kompletnu temu ovde na forumu vezanu za izolaciju pa tamo pokupi detalje.
10 cm je malo. Ja sam imao toliko, pa sam na kraju dodao još 20 cm.

Ukrsti više rolni. Treba da ide i folija. Imaš kompletnu temu ovde na forumu vezanu za izolaciju pa tamo pokupi detalje.
10 cm je malo. Ja sam imao toliko, pa sam na kraju dodao još 20 cm.
Vec sam poceo da redjam bez ikakve folije, nema veze. Zanima me takodje kakva je situacija sa ovim silnim kablovima od svega i svacega sto su isli preko tavana? Kapiram od neta, zvucnika, oni koaksijalni tu nema problema jer nisu pod naponom. Plase me samo ovi ostali sto su pod naponom. To raskrstiti je jako tesko jer ne znam ko je i kada prespajao i kuda sta vodi jer je to jako stara instalacija. Da li moze da bude neki problem? Ili da krenem sa citanjem teme polako, izvinite otisao sam malo u off. Hvala svima na pomoci.

Svi kablovi pod naponom bi trebalo da se nalaze u bužirima... Tako je kod mene.

Ih 30 brate. 10 cm je ovaj kotur sto sam kupio. Jedino sad izmedju greda da pocnem pa posle jos jedan sloj preko svega. Malo mi je mnogo da boknem jos jedan sloj jer uskoro moram i krov da radim. Ne bas sledecu godinu, ali sledecih par ce morati pod obavezno.

Tako i rade ovde kada izadje komisija, nabave malo uglja za slikanje i udri.
Velika je razlika u ucinku 10 i 20.
30 već opada eksponencijalno ucinak, ali izolacije nikad dosta, pogotovo ako dise kao sto mineralne vune disu. Kod mene je isto 30-35 cm, dok sam imao nekih 10 bez folija, katastrofa, sto od vlage sto od ucinka izolacije

Gde vunu bez folija na trsku, nemoj da se natopi kondezom pa da bude izolovan pod umesto tavana.

Velika je razlika u ucinku 10 i 20.
30 već opada eksponencijalno ucinak, ali izolacije nikad dosta, pogotovo ako dise kao sto mineralne vune disu. Kod mene je isto 30-35 cm, dok sam imao nekih 10 bez folija, katastrofa, sto od vlage sto od ucinka izolacije
Jel imalo razlike bez icega i 10cm?
Gde vunu bez folija na trsku, nemoj da se natopi kondezom pa da bude izolovan pod umesto tavana.
Pa ovo sto sam stavio je tek pocetak, mozda 10 posto kuce, mogu da nastavim sa tom folijom ako je bas toliko preko potrebna. Imaju zaboravio sam po celoj trski neke table cini mi se petice stiropora ali samo su poredjane izmedju greda po celom tavanu, ali to je pretostavljam nista. A koliko vidim ispod tog stiropora ima sloj nekog pa mislim sitnog peska ili sta je vec, nije bukvalno pesak sigurno 5 cm koliko mogu da procenim.

Sigurno ce biti, bolje sa tih 10cm.Kada budes imao para ti dodaj jos.

Velika je razlika izmedju redjanja na trsku ili na neku podlogu sa izolacijom. Pozovi nekog ko se razume da ti kaže šta i kako da staviš, nije naivno sa opterećenjem plafona.

Kod mene par drugara uradila bez ikakve folije vec par godina i nemaju problema. Jedan od njih cak ima i u godina. Nema tu velike temperature da napravi kondenz po meni.

Jel imalo razlike bez icega i 10cm?

Pa ovo sto sam stavio je tek pocetak, mozda 10 posto kuce, mogu da nastavim sa tom folijom ako je bas toliko preko potrebna. Imaju zaboravio sam po celoj trski neke table cini mi se petice stiropora ali samo su poredjane izmedju greda po celom tavanu, ali to je pretostavljam nista. A koliko vidim ispod tog stiropora ima sloj nekog pa mislim sitnog peska ili sta je vec, nije bukvalno pesak sigurno 5 cm koliko mogu da procenim.
Uf, razlika izmedju 0 i 10 ti je nekih 6-7x bolja U vrijednost prolaska toplote...

Ako je meriti po jednoj sobi gde sam prosuo ovu vunu nista se ne oseca da je toplije. Mozda mora cela kuca da bi se osetilo. A mozda mora i 20 cm,mada cisto sumnjam da je to.

Ako greješ samo tu sobu 4kW su i previše ali za celu kuću i da staviš 1m izolacije možda bi bilo male razlike.

Ako imaš vec stiropor izmedju greda, to nije nikako beznačajno.

Jesi mjerio T u toj sobi ili govoris po osjećaju?
Jer u sobi gdje je visoka vlažnost, 20 stepeni je studeno, a u sobi niskom vlagom je to i Bože pomozi po subjektivnom osjecaju.
Kao u kupatilima, zbog vlage, uvijek imas osjećaj da je hladnije, a budu skoro na istoj T

Ako imaš vec stiropor izmedju greda, to nije nikako beznačajno.

Jesi mjerio T u toj sobi ili govoris po osjećaju?
Jer u sobi gdje je visoka vlažnost, 20 stepeni je studeno, a u sobi niskom vlagom je to i Bože pomozi po subjektivnom osjecaju.
Kao u kupatilima, zbog vlage, uvijek imas osjećaj da je hladnije, a budu skoro na istoj T
Iskreno nisam merio, ali kada god se udje u nju osetno hladnije bude. Samo da napomenem mislim da takodje ima udela manji radijator nego u ostalim prostorijama. Sigurno 5 rebara manje ima u proseku. Ali ajde, to sredim tako sto otvorim vrata sobna ta se izjednaci temperatura svuda. I kad se izjednaci na primer, posle par sati, ja zatvorim opet vrata i sledeci ulazak u subu opet bude hladnjikavo. Prozor je pvc kao i svuda, neki osrednji. Dole je parket ko i svuda u kuci. Zidovi kazem puna cigla, malter sa obe strane. Dva zida su spoljna, kao i u drugoj sobi koja je osetno toplija. Stim sto je ta druga soba najblize kotlarnici, tu sistem bukvalno ulazi u kucu. Jedino ako nije mozda slaba pumpa od grejanja, jer sam provalio da povrat vode jako cesto ume da bude mlak ako grejanje radi onako malo krece. Ako radi duze okej je, i povrat bude vreo. Inace u jednom delu kuce se koristi ovlazivac jer se suse disajni putevi opasno kada grejanje radi i u toku noci. Deca kaslju pun gas.

Malo sam smorio, izvinite. Ne morate ni odgovarati ako sam lose izneo stvari, ali to je u sustini to. Treba mozda dodati koje rebro i kraj.

Poslednja izmena:
Jel moze neko onako sto detaljnije da bi objasni gde da prikljucim crevo i kako zapravo dopuniti sistem vodom? Ovde ima 2 neka ventila, apsolutno se ne razumem 🥹 20250123_202312.jpg

Obicno se ostavi prikljucak na nekom od radijatora najblizih kotlu

jako ti je losa slika, ne vidi se nista

Nazad
Vrh Dno