Šta je novo?

Grejanje na cvrsto gorivo

darkoj89

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2021
Poena
185
Pozdrav, situacija je kompleksna :)
Krenuci od samog pocetka, pa ko ima strpljenja neka procita i predlozi nesto...
Legalizacija objekta odbijena zbog toga sto je deo kuce na putu (0.5m), gas ne mogu da uvedem iako imam sve dozvole za kucu i projekat, kao i placene takse od pre 20 godina.
Grejanje je ba cvrsto gorivo, ugalj i drva. Prizemna kuca sa izolacijom, drvenom stolarijom oko 70kvadrata i jedan sprat kuce sa izolacijom-stiropor 5cm i drvenom stolarijom sa vakuum staklima oko 150 kvadrata.
Kotao thermomax 48 kilovata gusani u podrumu veceg objekta, podzemno sproveden vod do drugog objekta oko 3 m. Posebna pumpa za svaku liniju.
Svakako sam svestan gubitaka i cinjenice da donji sprat kuce od 150 kvadrata ima 11 prozora i balkonca, skupo placen projekat za kucu :)
Kotao bukvalno ne postize temperaturu iako je do ovog trenutka od pocetka lozenja potroseno 9 tona uglja, drvenog i oko 5 metara drva. Konsultovao se sa nekim majstorima idi mi dodji mi, vidim da nema vajde od toga, pa trazim resenje.
Iskreno nakon vise desetina hiljada e potrosenih poslednjih 5 godina, vise ne mogu da ulazem nista i da menjam stolariju, vrsim prepravke na podno itd itd, muka mi je vise.
Razmisljao sam o grejanju na dve klime, jednu inverter imam 18, koj ami je u dnevnoj sobi i tepezariji, oko 70 kvadrata, greje fino do -20, pa rekoh da uzmem jos jednu, medjutim imam neke rigove, tako da sam vec debelo u crvenoj zoni.
Druga varijanta je da posto sumnjam da je mreza previse velika, a da ovaj gusani kotao ima samo 60 litara vode u sebi uprkos 48 kw, da recimo fizicki odvojim grejanja, kod roditelja ubacim neku etaznu pec a meni ostavim ovaj kotao ili pak ubacim i kod mene neki etazni kamin, mozda bi imalo jos manje gubitaka. Sustina je da apsolutno nemam pojma sta bih, a da resenje bude uz sto manje prepravke.
Hvala na strpljenju ukoliko ste uspeli da procitate ovo.

Ako imaju dve kuce, mozes li da dobijes dva brojila? Pa rigove u jednu kucu a za drugu klime ili toplotnu pumpu kad vec imas radijatore?
Jer ako ne moze na struju, onda mora na drva ili ugalj ili pelet (koji je sad skup), verovatno bi trebao da odvojis to jer ko zna da li je efikasno to grejanje, mozda je opet najjeftinije da nadjes veci kotao koji moze da zagreje to jer je to i najmanja investicija...
Po meni ili dva brojila, ili veci kotao koji moze da izgura to, nadji krstenog majstora koji ce da preporuci adekvatan kotao koji to moze da izgura.
Ja kada bih imao kucu mislim da bih imao kamin ali to je vec za zadovoljstvo a ne za grejanje, mada moze da pomogne kao backup grejanje.
Ps: neke toplotne pumpe sa visokim COP-om se isplate i u crvenoj zoni.

Te gusane kotlove traju sto godina ali nista nisu, kupi ti lepo trajnožareći kotao pa da vidis kako greje + nabacis gorionik na pelet u prelaznom periodu koristis
Dobra osobina trajnožareći kotao je ta dvaput nalozis u 24h

Evo da dodam, proveri koliko radijatora imaš i da li je dovoljan "broj rebara" za površinu koju greješ. Možda su radijatori vrući, ali mali "broj rebara" ne može da nadoknadi gubitke.
Količina ogreva koju si potrošio do sad je pozamašna, a zima tek što je počela. To da li objekat ima velike toplotne gubitke ili ti energija odlazi kroz dimnjak mora ipak utvrditi neko struča. Mi možemo da ti damo neke ideje, ali tačan odgovor teško, jer možda problem nije u jednoj stvari, već u više.

Evo da dodam, proveri koliko radijatora imaš i da li je dovoljan "broj rebara" za površinu koju greješ. Možda su radijatori vrući, ali mali "broj rebara" ne može da nadoknadi gubitke.
Količina ogreva koju si potrošio do sad je pozamašna, a zima tek što je počela. To da li objekat ima velike toplotne gubitke ili ti energija odlazi kroz dimnjak mora ipak utvrditi neko struča. Mi možemo da ti damo neke ideje, ali tačan odgovor teško, jer možda problem nije u jednoj stvari, već u više.
kod gusanih kotlova je taj problem energija odlazi kroz dimnjak ,tu jedino pomaze kvalitetan ugalj tipa resavica
mala putanja toplih gasova je kod gusanih kotlova dok kod trajnozarecih je veoma dugacka

Ako je tako, onda promena kotla. Džaba mu kaloričniji ugalj, ako je stepen iskorišćenja nikakav.

Amin.
Čovek sve rekao. Zovi neku firmu ako treba, tu nešto debelo ne štima.

Da li je grejanje u sklopu projekta kuće ili naknadno projektovano?
Ili je rađeno dobro poznatom "šac metodom"?
Živo me zanima

Što reče kolega gusani kotlovi su trajni, ali traže visoko-kalorični ugalj. Za to su i projektovani.

Kada kažeš ne postiže temperaturu, da li misliš na temperaturu vode u radijatorima ili na izlazu iz kotla?
Na izlazu iz kotla bi trebalo da bude oko 60 stepeni celzijusa. Ako tu ne postiže onda je jasno šta je problem.
A i obratno. Podržavam maxy-jev komentar. Nadji dobre majstore pa se posavetuj.

Hvala svima na odgovorima, koristim susenu kolubaru, na izlazu bukvalno ne moze da dostigne 60c, grejanje je radjeno naknadno, tj radio je majstor koji ima firmu vec 20-ak godina. Izracunao mi je da je 40 kw dovoljno, a ja sam eto uzeo 48.
Ja sam pogresio sto se tice kotla,zato sto su mi svi pricali da su gusani dugotrajniji, pa sam zbog toga prelomio, iako sam znao da imaju manje iskoriscenje.
Jedino se plasim da ne kupim nov kotao, a da i to bude promasaj... Konsultovacu se svakako jos sa nekim ali naginjem ka tome da odvojim i ubacim neke etazne peci u obe kuce, tako mi je najsigurnija eliminacija vecine gubitaka.
Nisam napomenuo da je dimnjak fidel 200, i on je poprilicno star, skoro 20 godina, definitivno mnogo stvari moze da bude problem.
Ne lozi mi se u kuci, ali da napomenem i da imam svoja drva za 5 i vise godina, zato mi je ovaj vid grejanja mozda i najbolji, a svakako najpovoljniji.

Hvala svima na odgovorima, koristim susenu kolubaru, na izlazu bukvalno ne moze da dostigne 60c, grejanje je radjeno naknadno, tj radio je majstor koji ima firmu vec 20-ak godina. Izracunao mi je da je 40 kw dovoljno, a ja sam eto uzeo 48.
Ja sam pogresio sto se tice kotla,zato sto su mi svi pricali da su gusani dugotrajniji, pa sam zbog toga prelomio, iako sam znao da imaju manje iskoriscenje.
Jedino se plasim da ne kupim nov kotao, a da i to bude promasaj... Konsultovacu se svakako jos sa nekim ali naginjem ka tome da odvojim i ubacim neke etazne peci u obe kuce, tako mi je najsigurnija eliminacija vecine gubitaka.
Nisam napomenuo da je dimnjak fidel 200, i on je poprilicno star, skoro 20 godina, definitivno mnogo stvari moze da bude problem.
Ne lozi mi se u kuci, ali da napomenem i da imam svoja drva za 5 i vise godina, zato mi je ovaj vid grejanja mozda i najbolji, a svakako najpovoljniji.
Veruj samo trajnozareci kotao moze da zagreje i samo drva ako imas, nisu dugotrajni ali ako lozis samo drva ima da traje +susena kolubara daje kaloriju a ne pravi smolu
pogledaj sistem rada pa bice ti jasno,

Prilozi

• Screenshot_11.png
    Screenshot_11.png
    365.1 KB · Pregleda: 90
  • Screenshot_12.png
    Screenshot_12.png
    318.3 KB · Pregleda: 94
Moj burazer greje kombinacijom kolubara+drva 250kvm sa kotlom od 40kW.
Mogu proveriti koji je tačno.

Drug greje 300kvm 2 etaze koristi Tam stadler mislim oko 50kW i njemu je knap, vec nekoliko godina ide kombinacija drva 18kubika iskljucivo hrast i cer i briket(mislim da briket uzima 4 ili 5t), temperatura 23-24c. Kaze od kad uzeo briket da koristi preporodio se, ranije isao drvo+ugalj. Izadje ga okrev ove godine 150000

Poslednja izmena:
Drug greje 300kvm 2 etaze koristi Tam stadler mislim oko 50kW i njemu je knap, vec nekoliko godina ide kombinacija drva 18kubika iskljucivo hrast i cer i briket(mislim da briket uzima 4 ili 5t), temperatura 23-24c. Kaze od kad uzeo briket da koristi preporodio se, ranije isao drvo+ugalj. Izadje ga okrev ove godine 150000
To je dosta jeftino. Za poređenje: mi grejemo 160 kvadrata + sanitarna voda cele godine ~80000 godišnje na gas - centralno, termo glave i dva termostata u dve dnevne sobe, kuća potpuno izolovana 10 cm demit + 5 cm vuna sendvič zid, nova stolarija...

Ova kuca je zidana sipureksom tamo 80ih, ima drvenu stolariju onu cuvenu Slovenacku koja je isla za izvoz. Ima ozbiljan projekat grejanjna, moze da se greje na naftu ima ukopanu cisternu od 4000l, ima i elektricni kotao ali ovo mu je najisplativija varijanta za sada. Nisam ga pitao za termo glave da li ima i da li je bojler prikljucio.

To je dosta jeftino. Za poređenje: mi grejemo 160 kvadrata + sanitarna voda cele godine ~80000 godišnje na gas - centralno, termo glave i dva termostata u dve dnevne sobe, kuća potpuno izolovana 10 cm demit + 5 cm vuna sendvič zid, nova stolarija...
Ovo je jeftino kada se ubaci u računicu da nemaš cimanje oko nabavke I lozenja
Koji briket koristi?

Bukov bar tako pise, posto sam uzimao u istoj prodavnici, oni uzimaju direkt od proizvodjaca i letos je tona bila 13000 plus 1000 prevoz, mislim da rece prodavac Pukovac ili Doljevac, nisam siguran. Uporedio sam taj briket sa briketom koji sam uzeo u Logos Home, taj iz Logosa je tamniji i tezi a ovaj je svetlije boje i laganiji je. Cini mi se da bolje gori ovaj svetliji daje intenzivniju vatru dok ovaj Logosov nekako slabiju vatru daje

Pozdrav svima
Da uskočim u ovu priču:
Nakon 18 godina procureo mi Megal TKM 40kW kojim sam grejao 140m2. Potrošnja oko 3t suve Kolubare + 9 m3 drva. U kući 24 stepena celu zimu. Kuća izolovana (stiropor) sa plastičnom stolarijom. Kotao stalno radio ugušen, ako je pojačan preko 50 stepeni - dumreš od vrućine u kući na -10 napolju.

Šta sada kupiti? Gledam trajnožareći Termomont, ili Radijator. Sve domaći proizvođači, a opšte poznato je da u Srbiju nije 10godina uvežen kotlovskih lim. Pitanje je i koja je snaga, jer onih 40kW beše previše. Rekao bih da 30kW sasvim igra ulogu (imam nakačen i bojler sa izmenjivačem pa ga ne palim zimi na struju). Možda i manje...?

Svaki savet i iskustvo su dobrodošli

Da ga nisi držao na ispod 50c, još bi potrajao.. a pretoplo ti nije bilo zbog snage samog kotla, već zbog broja radijatorskih rebara.
To se rešava mešajućim ventilom. Kotlom manjeg kapaciteta ćeš dobiti malu uštedu, ali i češće loženje.

Sve imam, mešni trokraki ventil, kada temperatura padne ispod 45, vida kruži u kotlu (imam 2 pumpe), tek kada pređe ide u mrežu

Ventil ne sluzi samo za zaštitu kotla od niske temperature i kondezacije. Mešni ventil sluzi i za regulaciju polazne temperature ka instalaciji.
Da bi kotao imam maksimalnu efikasnost i vek trajanja, idealno bi bilo da radi na preko 65c, a ventilom da se podesi potrebna temp. u sistemu.

Znam sve to. Na žalost, beše pretoplo, pa nije bilo izbora. Mešni ventil je od 40 do 90 i držao ga na 45 a regular promaje na 50. Imam i cevni termostat za pumpu tako da kada na povratnom vodu padne ispod 35 gasi pumpu. Generalno, sve je to lepo šljakalo ovih 18 godina ali su ipak učinile svoje. Čini mi se da ga je prošle godine ubio ugalj koji je pravio previše smole. Inače nikada nije cureo, dimnjak Shidel fi 200 (na kotlu 180). Svake godine, na kraju sezone detaljno očišćen...
Šta sada uzeti? Da ne bude samo onih 5 godina garancije, već da malo "prekipi"

Koji god da sad uzimas neces se "usreciti" u smislu ni blizu ne traju kao oni pre, kod mene megalov traje vec 16,7 godina, e sad preporuka i majstora a i moja licna ti je radijator kraljevo, bolje su se pokazali od ovih iz simanovaca. 40kw ti naravno ne treba, sasvim dovoljno ce biti 25kw, ne znam kakvu izolaciju imas, da li je uopste imas, maximalno onaj od 33kw u svakom slucaju, mada to je preterivanje al ajde. Ako imas dobru izolaciju i 18kw moze biti dovoljno.

Toje bilo nekad radijator kraljevo ,sad je to sve isto svi nabavljaju isti lim, ja mislim daje termomont bolja konstrukcija i dosta je tezi od radijatora
Jasam smanjio dosta kondez od kako sam stavio da gura toplu vodu skroz dole gdese puni

Dobra fora ovo sa ulaznim vodom, baš ću da pitam majstora (odličan) - sigurno će imati komentar.

Primetio sam i ja da je Termomont teži za oko 30%, to me i baca u dilemu pa sam se zato obratio narodu ovde. Jurio sam Bosch U24 ili 3000H (liveni trajnožareći - ne postoji u prodaji). Tačnije u prodaji od livenih postoje samo neki bez veze - Sun Term (Turska - ni sajt nemaju), Ferolli (Italija - lagan ko perce) ali obični liveni i da ih ima mi ne igra ulogu jer mora da se loži na max 4.5 h). Gledao sam neki troporomajni Defro ili Centrometal - užas kako se čisti. Računao sam ovo je Poljski a ovo od susjeda - možda će biti kvalitetniji. Gledao sam i Šuko trajnožareći (daju garanciju 6 godina) ali nema klasične 3 promaje kao na slici iznad što je Kalin62 okačio (mislim da je ovo rešenje najbolje sa aspekta prosipanja vatre kroz dimnjak) - sa ovom forom ulaznog voda možda smanjim kondenz (mada ga na Megalu gotovo da nisam imao i pored niske temperature održavanja vatre)

Znači ili Termomont ili Radijator snage 25kW (mada možda može i manje jer mi je izolacija odlična) - ako ima neko još neku ideju - verujem da će značiti i meni (i pokolenjima ... :) )

Kondez se stvara dole jer je tu naj hladnji , uporedi dole i gore pa vidi zato se gura dole vruca voda dase bolje izmesa
Termomont i Megal imaju bolju putanju toplote , pogledaj obavezno presek kotla pa uporedi

Resio sam svoje grejanje, uzeta klima gree muse za ostatak kuce i kod mene ce biti grejanje na struju, kotao u podrumu ostaje za ne daj boze :)
E sad druga kuca, moji imaju tacno 52 kvadrata, izolacija stiropor 5cm, ulazna vrata i prozor u hodniku pvc i jos po jedan drveni u dnevnoj i spavacoj. Zbog svojih suma koje imam itd itd, a da ne radim nov odzak, opet majci komplikovano da silazi u podrum i lozi, ona insistira na nekom sporetu tipa alfa 70 za etazno, za koji su nam rekli da ce zadovoljiti nase potrebe bez problema.
Cena je 75k, e sad mene interesuje da li je sto se tice grejanja i potrosnje bolja opcija sporet ili pak one peci MBS, Prity i nesto tog tipa?
Ukoliko neko ima te peci iili sporez znacilo bi mi da podeli utiske. Hvala.

Za etažnu alfu ne znam ali Alfa 90 obična bez kotla kod komsije greje ubija, plus kuvanje na njoj, zaista odličan šporet.

Posedujem Priti S10 V2 kotao-peć deklarisanu na 10+4KW, greje stan(deo kuće) od 50m2 izolovan sa 8cm stiropora i PVC stolarijom.

Prednosti:
1. Izuzetno mala potrošnja, ne potrošim više od 4-5m drva(pravih, mereno metrom, ne sta prodavci pricaju) za sezonu sa temperaturom od oko 23-24 stepena, temperatura vode u sistemu nikada ne prelazi 60 stepeni jer je sve preko toga kuvanje. Takođe kao prednost bih naveo male dimenzije, estetski mnogo lepša od Alfe i sličnih šporeta.

Mane:
1. Dimi kada se otvore vrata za loženje, pošto je kotao u obliku slova П, tj u bokovima i iznad ložišta, pa dim kruži po šporetu, otvaranje vratanaca ukoliko je vatra slabija dovodi do vraćanja dima u prostoriju, dobijeno je na efikasnosti šporeta ali zato ima i problema.
2. Ložište je pristoje veličine ali je 14KW očigledno predimenzionisano za moj stan pa moram stalno da ložim po malo, ukoliko se napuni ložite 50 rebara koje imam u stanu su premalo da odvuku toplotu, očas posla nabijem po 80 stepeni i temperaturu u stanu od 25-26 stepeni što je već pakao.
3. Ovo je uslovno mana zavisno od navike, peć je optimizovana za grejanje, sva toplota ide na zračenje toplote/kotao tako da je plotna relativno mlaka, tj. nema kuvanja i podgrevanja na njoj gore kao na klasičnom šporetu.

E bas sam takve peci i gledao, interesovala me je potrosnja, odnosno efikasnost jer je put do dimjaka mnogo kraci nego kod tih sporeta. Mislio sam da je potrosnja tj. gubici mnogo veci. Svakako cu jos malo da se raspitam i da sacekam mozda jos neko iskustvo ovde. Hvala na odgovoru.

Nazad
Vrh Dno