Šta je novo?

Grejanje - hlađenje lokala 30m2 na klimu - predlog klime

stefanstojanovic

Zapažen
Učlanjen(a)
17.01.2025
Poena
1
Zdravo svima, nov sam na forumu, nemam neka iskustva sa klima uređajima, čitao sam ovde razne teme i
definitivno nema odgovor na pitanje koje mene "muči" naime:
Planiram da lokal od 30m2, izolovan prostor, armstrong plafon, alu stolarija i klima bi duvala ka ulazim vratima; grejem
i hladim pomoću inverter klime.
Bio bih vam zahvalan za predloge i iskustva klime koju preporučujete.
Cenovni opseg koliko bi platio klimu je do 600e.

S obzirom da je lokal, koja je visina prostorije?

Šta znači izolovan? Nije isto 5cm i 20cm stiropora. Da li je krov/tavan izolovan? Da li je samostalan objekat ili je "zalepljen" za susedne objekte. Ako nije samostalan, da li se objekti pored greju? Gde se nalazi? Nije isto grejanje na kopaoniku i u podgorici.

Šta znači izolovan? Nije isto 5cm i 20cm stiropora. Da li je krov/tavan izolovan? Da li je samostalan objekat ili je "zalepljen" za susedne objekte. Ako nije samostalan, da li se objekti pored greju? Gde se nalazi? Nije isto grejanje na kopaoniku i u podgorici.
Postoji izolacija od 8cm stiropora na 3 strane, četvrta strana je zalepljena na susedni lokal koji se greje. Tavan nije izolovan, ima ploca i spušten plafon.
Na podu su keramičke pločice.
Objekat se nalazi u Leskovcu.

Pronađi temu o izolaciji ploče, obavezno izoluj (recimo 10cm vune je neki minimum), brzi proračun kaže da su ti gubici bez izolacije oko 3.5kW, sa 10cm padaju na 1.6kW pri temperaturi od -5 napolju.

Što bi značilo da će to većina klima moći da greje. Hlađenje svakako nije problem. Ali prioritet treba da ti bude izolacija.

Slobodno stavi neku Gree, Clivia AI ili Amber Pro ako uspes da nadjes u tom cenovnom rangu. Clivia je 59k, Amber Pro je nesto skuplja. Jake klime ima lepo da ti greju (i hlade) taj prostor!

Zasto bi klima duvala prema ulaznim vratima lokala? Najbolji recept, da sto vise toplote izadje, svaki put kada se vrata otvore.
Moze se Gree Amber Pro naci za 550eur, ja sam je toliko platio.

Za lokal gde se često ulazi izlazi nema smsla gledati najnižu modulaciju, samo klime sa rezervom snage.

Nazad
Vrh Dno