Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Pa dosta zavisi od prostora svakako, kod keve je sve to dosta ususkano, eventualno na jednom delu, nekih 10-15 kvadrata bi moglo vune odgore staviti na tavanski prostor, ostalo je 2cm stirodura tako da nije problem ali sa vunom bi jos bolje bilo. Zidovi su ususkani. A i SJ je sa dve strane zaklonjena udarima vetra, kisi itd pa i to znaci. Inace nije bucna ni SJ, cuje se samo vent, ostalo lim, plastika nista. Pa za 54 hiljade nije to ni za ocekivati magiju.

Pa dosta zavisi od prostora svakako, kod keve je sve to dosta ususkano, eventualno na jednom delu, nekih 10-15 kvadrata bi moglo vune odgore staviti na tavanski prostor, ostalo je 2cm stirodura tako da nije problem ali sa vunom bi jos bolje bilo. Zidovi su ususkani. A i SJ je sa dve strane zaklonjena udarima vetra, kisi itd pa i to znaci. Inace nije bucna ni SJ, cuje se samo vent, ostalo lim, plastika nista. Pa za 54 hiljade nije to ni za ocekivati magiju.
Ja sam Musu platio 55k (Bergen pine profi) pre 4 godine :D
Pular je dobra klima samo kao sto kazes, sve zavisi od prostora. Tako je sa svakom klimom.

Mrvica off topic, ja imm Gree sa grijacem tacne koji konstantno radi ispod odredjene vrijednosti. Obicni kabal nekih 80tak wati jacine.
Kod sestre aeri isto.
Dok kod mojih na Mitsubihi SF35 VEH(nordic verzija) ima grijac od 200 W.
Razlika je sto se taj grijac pali samo dok klima radi defrost. Nema nakupljanja leda na tacni takodjer, znaci radi posao.
Da rezimiramo, Grejač tacne i DF nemaju direktne veze. Ali grejač tacne odmrzava led u tacni da bi otopljeni kondenzat od leda posle DF, sa izmenjivača mogao da nesmetano otiče. Pa je u tom smislu povezan sa DF. Kod nekih klima je Grejač tacne sinhronizovan sa DF a kod nekih radi ispod određene temperature ( Gree Amber, Airy, Muse, Soyal...tj. one koje imaju grejač na SJ). Nisam bio u pravu, bar ne u tehničkom smislu.

Dobar je Gree sto se tice snage u odnosu ulozeno dobiveno. Doduse u posljednje vrijeme su i oni poskupili. Obicno su im od nize srednje serije pa na dalje komoresori velike zapremine. Npr Lomo R 10.2 cm3. Kod nekih 18ki znaju biti toliki.

Vise je problem kod njih nerafinisani neki proizvodi.

Evo npr odgovorno tvrdim da je moj Lomo Regular12 placen 450 eura jaci od Mitsubishija SF35 kod roditelja placenog 300njak eura vise. Na papiru tu negdje ali nema SF35 te siline, nece da se zajuni. Vec polako.

Mitsubishi je strasno tih, necujna vanjska, precizan senzor, brz i relativno rijedak defrost itd. Protok zraka po brzinama mu je glupo rasporedjen i to mu je najveca zamjerka.

Ali garantujem da nema one siline kao Lomo Regular kad treba zaleti se i povuce 2 kwh przi zrak kao fen. Defrost jako brzo rijesi. Ali na minusu je glasnija vanjska od mitsubishija osjetno, plastika je ok ali na oko se vidi dosta tanja od mitsubishija, kod defrosta nekad napravi glasan zvuk pssss(okretanje ventila).

Koliko para toliko i muzike. Al eto negdje dobijes malo vise muzike.

Za te skupe uredjaje ne smem da pisem, dobicu trajni ban a vec sam na tapetu moderatora. A ne bi da budem iskljucen ipak je ovo dobar forum i dosta ga ljudi posecuje, cita i svasta pametno se ovde dobije.
Gree je dobar. Vox isto gotivim ali je pao malo kvalitet.

Jedno pitanje možda je malo glupo 😂: Pojačavanjem sa Fan 4 na Fan 5 ili turbo, samo će brže raditi ventilator koju duva topao vazduh. Ko na grejalici, grejač radi samo je jačina duvanja jača. To ne bi trebalo da ima veći uticaj na potrošnju električne energije zar ne? 😁

Istekao edit

Evo jos malo iskustva sa amber ultrom,i feel,i defrostima...

u prilogu potrosnja zadnjih dana,setovana temperatura 22.juce iskljucen i feel,danas ukljucen,razliku u potrosnji mozete videti,bez i feela krece skoro pa odmah da greje,sa i feel prdi jos 10ak minuta,bez i feel pregreva prostoriju,na zadatih 22 temperatura 24 i malo preko,uz i feel drzi poprilicno precizno na zadatih 22. df na sat i jace otprilike,nisam bas obracao paznju.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-13-20-28-26-388_com.denver.smartliving.jpg
    Screenshot_2025-01-13-20-28-26-388_com.denver.smartliving.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 25
Kod mene na 25 zadatih danas bilo 23.2-23.3 bez I feel-a i seta dosta temperatura ali je uvek ispod 25 stepen sigurno. A kad sam ukljucio I feel malo odstupa od zadatih 25. Sad sam smanjio temp na 24 i stavio I feel da vidim za dva tri sata sta ce biti sa setovanom temp.

Ja sam u decembru ugradio Amber ultra 12 I Amber pro 12.
Mozes li sada da nam izneses neke zakljucke o Amber Pro 12 i Amber Ultra 12, za ovo vreme od kad ih imas, kakve su po tebi, kakva je razlika izmedju njih dve, sa cime si zadovoljan a sa cime nisi, itd..[/QUOTE]

Jedno pitanje možda je malo glupo 😂: Pojačavanjem sa Fan 4 na Fan 5 ili turbo, samo će brže raditi ventilator koju duva topao vazduh. Ko na grejalici, grejač radi samo je jačina duvanja jača. To ne bi trebalo da ima veći uticaj na potrošnju električne energije zar ne? 😁
Mijenja se samo jacina duvanja, potrosnja je ista, barem da ovoj parapetnoj, testirano vise puta.

Stan 80 kvm, izolovan, sa parnim grejanjem. prozori novi stavljeni u oktobru. Nemam merače, jer se zasad ne grejem na klime, to mi je rezervna varijanta. Ali ih koristim za grejanje povremeno, čak i češće nego što sam mislio. Kad ugase grejanje a deca se kupaju. Klime su sjajne zagreju očas posla naročito Amber premium ultra. Dok kažeš keks. I defrost joj traje 4 minuta a Amber pro mi je sinoć radio defrost 15 minuta. Zabrinuo sam se da nije crkla. još nemam puno iskustva i konačno mišljenje o njima.
Sinoć je Amber ultra radila DF na oko sat, sat i 15 minuta ali kratko traje 4 minuta, maksimum 5.
Amber Pro je radila DF na sat i po ali je trajao oko 10-12 minuta. Jednom više od 15 min. Tad sam se i bio zabrinuo.

Poslednja izmena:
Stan 80 kvm, izolovan, sa parnim grejanjem. prozori novi stavljeni u oktobru. Nemam merače, jer se zasad ne grejem na klime, to mi je rezervna varijanta. Ali ih koristim za grejanje povremeno, čak i češće nego što sam mislio. Kad ugase grejanje a deca se kupaju. Klime su sjajne zagreju očas posla naročito Amber premium ultra. Dok kažeš keks. I defrost joj traje 4 minuta a Amber pro mi je sinoć radio defrost 15 minuta. Zabrinuo sam se da nije crkla. još nemam puno iskustva i konačno mišljenje o njima.
Sinoć je Amber ultra radila DF na oko sat, sat i 15 minuta ali kratko traje 4 minuta, maksimum 5.
Amber Pro je radila DF na sat i po ali je trajao oko 10-12 minuta. Jednom više od 15 min. Tad sam se i bio zabrinuo.
Na koliko stepeni ih drzis?

Meni je stan na 4 spratu i prilično duva, i kad je vlažan vazduh a oko minusa je, hvata se inje i dobro što češće radi DF. Taj češći DF bolji od ređeg a dužeg. Mislim da je takav algoritam. Tako su programirane. Verovatno su ukapirali da je lakše uraditi defrost na sat i nešto nego čekati da se za 2-3 sata nakupi puno inja i leda. Onda ti treba preko 20 minuta za DF. I plus što klima više troši kad je led na njoj jer izmenjvač ima manju površinu...led u sneg su dobri izolatori.
Držim ih na 25*C. Na fan 3. I to posle 10 min već bude vrućina pa spustimo na fan 2 u dnevnom boravku (ultra) a u ćerkinoj sobi ne diram ( pro). I to drži bez problema. Iako je napolju -4 i duva vetar.

Poslednja izmena:
Verovatno su ukapirali da je lakše uraditi defrost na sat i nešto nego čekati da se za 2-3 sata nakupi puno inja i leda. Onda ti treba preko 20 minuta za DF.
Meni Amber radi DF na 2-3sata i odradi izmedju 12-15min i gura dalje 2-3sata! Koji crni 20min vise...
Bolje da mi greje 2-3sata nego da mi ide svaki sat u DF 5-10min
Naravno ide nekad i na 1h45min ali obicno uvek preko 2h

Možda je malo nepovezano ali sam iskopirao deo privatne prepiske sa jednim članom foruma. Ali nema veze, manje više sve je tu. Uglavnom, ono što je meni bitno zasad sam zadovoljan klimama. Zato što su ispunile moja očekivanja. Zagreju brzo i efikasno. DF nije prečest i ne traje predugo. Na Pro je češći DF i malo duži ali ništa strašno. Potrošnja me ne zanima, sigurno manje troše od drugih vrsta grejnih tela.
Meni Amber radi DF na 2-3sata i odradi izmedju 12-15min i gura dalje 2-3sata! Koji crni 20min vise...
Bolje da mi greje 2-3sata nego da mi ide svaki sat u DF 5-10min
Naravno ide nekad i na 1h45min ali obicno uvek preko 2h
Na Amber ultra na 1 I 15min do sat i po. A DF nije trajao duže od 5 min. Ali mora. Da se ogradim. Ti je bilo sinoć po vetru na -4. Na 4 spratu gde duva. Mi smo košavno područje. Velika vlažnost. Isprati ću i kad budu drugačiji uslovi. Sa tim što klime ne koristim svakodnevno. Recimo na 2., 3. dan.

Poslednja izmena:
Pro sam manje pratio jer nije samnom u prostoriji ali obratiću pažnju malo više sad i na nju. Polako, ima vremena.

Meni je stan na 4 spratu i prilično duva, i kad je vlažan vazduh a oko minusa je, hvata se inje i dobro što češće radi DF. Taj češći DF bolji od ređeg a dužeg. Mislim da je takav algoritam. Tako su programirane. Verovatno su ukapirali da je lakše uraditi defrost na sat i nešto nego čekati da se za 2-3 sata nakupi puno inja i leda. Onda ti treba preko 20 minuta za DF. I plus što klima više troši kad je led na njoj jer izmenjvač ima manju površinu...led u sneg su dobri izolatori.
Držim ih na 25*C. Na fan 3. I to posle 10 min već bude vrućina pa spustimo na fan 2 u dnevnom boravku (ultra) a u ćerkinoj sobi ne diram ( pro). I to drži bez problema. Iako je napolju -4 i duva vetar.
Normalno je da se inje nakuplja kad je vlaga i minus. Sto se trajanja defrosta tice, svede ti se na isto. Ti defrostovi od po sad su oni kojima sensor reaguje ako se malo vise inja nakupi i spoljna pobijeli. Nijesi ih testirao, dok su temperature napolju bile vece?

Jel ima razlike u buke unutrasnje izmedju Pro i Ultre?
Ima. Pro se ne čuje skoro uopšte. Doduše ni ultra se ne čuje na fan 1 i 2. Na fan 3 se čuje tihi huk. Na 4 i 5 huči. Spoljna Amber pro se na moje iznenađenje praktično ne čuje. ultra se čuje ali nije puno. Čuje se tiho zujanje onako tiho: vvvvvvvvvvvvvv. 😀. Prosto ne znam kako drugačije da vam dočaram. Da vam snimim, nije to to. Uglavnom za Ultru sam znao da je odlična, nema iznenađenja. Ali Pro je odlična klima za 72 000. Prijatno sam iznenađen. Jeste manji kapacitet ali radi posao i tiha je i efikasna
Normalno je da se inje nakuplja kad je vlaga i minus. Sto se trajanja defrosta tice, svede ti se na isto. Ti defrostovi od po sad su oni kojima sensor reaguje ako se malo vise inja nakupi i spoljna pobijeli. Nijesi ih testirao, dok su temperature napolju bile vece?
Nisam, tad je toplo u stanu i nemam potrebu za grejanjem. Stan je topao iako je centralno grejanje ugašeno npr oko 20-21h sve do 1 po ponoći. Ali kad je minus a deca se kupala oko 22-23h uključim i radi do 1-2-3h. Mislim, legnemo i nekad ugasimo, nekad ne. Pa ugasim pred jutro kad odem u toalet...

Poslednja izmena:
Pitam zbog buke (Pro) sto imam ponudu za 55k
Jedino sto mi se ne svidja sto su ponovo nesto pobrkali oko modulaciju da ne ide nize od 500w a predhodni Amber Comfort isao i ispod 200w

Pitam zbog buke (Pro) sto imam ponudu za 55k
Jedino sto mi se ne svidja sto su ponovo nesto pobrkali oko modulaciju da ne ide nize od 500w a predhodni Amber Comfort isao i ispod 200w
To je za pro odlična cena. Pro je lakša od Confort nekih 3-4 kg. Ali ima veću snagu. Ali slabije modulira. To je tačno. Ali bolje greje. E sad zavisi šta ti je bitno, finoća, manja potrošnja ili da ima snagu i da ti je siguruca da grune i zagreje.

U tom rangu razmotri Gree Airy. Zavisi kakvu ponudu imaš. Ona je tu negde ali je modernija, ima više funkcija. Ali je bila oko 85k, a Pro sam našao za 72k. A 55k je odlična ponuda. Pa Pular je toliko. Ili Vivax aeri+ koje ne mogu da joj priđu.

Znam ja odavno da je laksa, jaca itd.
Samo me buka zanimala na Pro, to ipak jos niko nije naveo
Potrošnja mi nije toliko bitna ipak imam dve Gree klime sto ne idu ispod 500w ali na plusu krece klasika on/off i to moze da nervira ali samo kod Muse!
A sto se cena tice ja svakako na svaki model od Gree imam popust ;)

Poslednja izmena:
Mislim da sam negde pročitao da Airy niže modulira na 350, 280w...ne znam iščitaj. Nije mi bilo bitno pa nisam zapamtio. Ako je približna cena Airy. Ako je velika razlika Amber Pro ima sve što klima trba da ima. Snagu, kapacitet, pouzdanost, tiha je, ima UV sterilizaciju, samočišćenje, wifi, I feel...Airy recimo uz sve to , baca dalje na 15m to mi se dopalo. Ima pregršt funkcija... Koje verovatno ćeš da upotrebiš 3 puta, neke nijednom....😀. ali lepo je da ih imaš.

Nazad
Vrh Dno