Šta je novo?

GREE klima uredjaji

@Mikkas86
Koliko sam ja povatao, to se predlaze ljudima koji su do sada "drzali" fan na auto ili na minimumu a temp. podesili na 30c. Smrzavaju se, jer je oko klime pakao, a 2m od nje ni 20c a klima vuce, trosi, ubija se.
Naravno, ako je veci prostor, treba i jaci fan, da dobaci ili ako nekome ne smeta u manjem prostoru zvuk vent. ili protok vazduhasto da ne.
Meni, recimo, smeta ocima ako sam duze u sobi, gde bas przi vent.
Te 3 crtice su neka zlatna sredina, koja ce vecini odgovarati, klima se nece muciti i postici ce temp.
Zamisli da nekome, ko je drzao na min. kazes da treba max vent...tacno bi se ćokirao.

Hahaha ja isto nekada smanjim za jednu crticu fan, kada izlazim iz kuce, kao da ustedim malo lezaj i motor ventilator :) mislio sam da sam jedini koji to radi. Mada ja generalno imam taj trip i sa drugim stvarima.

Poslednja izmena:
Ja bi voleo da neko kaze nesto vise ili strucnije o samom polozaju krilaca i jacini izduva na inverter klimama. Vecina ovda vidim da forsira recimo fun fix 3. Zbog cega? Jel su to manji prostori? Jel zbog buke i vibracije? Zbog same toplote? Konkretno meni je i maistor rekao da treba da bude na dvojci ili trojci da bi ta toplota mogla kroz ili oko klime da prodje sto bolje ili sta vec...!?!?
Meni licno ispod fun fix 4 ne moze ni da ugreje kako treba kada je hladno 45 kvadrata. Obicno stavim na na fun fix 5 a ujedno tako i najmanje klima trosi pa kada dodje do zeljene temperature smanjim na fun fix 4 a iskreno nemam pojma zasto to radim kao stedim ventilator ili sta vec 😂... Procitao sam da tako treba i naravno kada legnem da spavam zbog buke. Zasto recimo polozaj krilaca predzadnji a ne zadnji ako je vec bolje da klima tj topao vazduh duva sto vise na dole posto toplota kasnije ide na gore zar ne...
Mislim sve ja radim ko ovde vecina i sve je u najboljem redu samo bih voleo neko detaljnije objasnjenje. Hvala
Je drzim na fan fix low Vox 18 i zadovoljava 50+ kvm. Jace mi ne treba

Sve zavisi od prostora, izolacije, spoljne temp, koliko dana unazad drzi minus ( ako govorimo o minusima napolju )
Meni low zadovoljava do -10 koliko je najvise bilo od kad je imam, probao sam na medium, samo vise buke i promaje.
Sa oko 600w koliko mi je vukla na - 10, na medium ( 3 od 4 ) je bucnija, a i oseti se neko neprijatno strujanje vazduha, iako je pozicionirana bas daleko, da ne duva tu gde se sedi-lezi.
Svaki prostor drugi univerzum.

Kuce ili stana?
I ovo me zanima, jel to znaci da ce ma kraju fun 1 tj low isto odraditi recimo 50m2 samo sto mu vise vremena treba?
Nisam probavao ali bi bila bas pozeljna informacija... Meni se cini da ni sa fun 3 tj medium nisam nisam uspevao da kvalitetnk zagrejem prostor... Mozda samo treba vise vremena...
Sve zavisi od prostora, izolacije, spoljne temp, koliko dana unazad drzi minus ( ako govorimo o minusima napolju )
Meni low zadovoljava do -10 koliko je najvise bilo od kad je imam, probao sam na medium, samo vise buke i promaje.
Sa oko 600w koliko mi je vukla na - 10, na medium ( 3 od 4 ) je bucnija, a i oseti se neko neprijatno strujanje vazduha, iako je pozicionirana bas daleko, da ne duva tu gde se sedi-lezi.
Svaki prostor drugi univerzum.
Hvala na odgovoru mislio sam na kuce... U stanu koja god da je temperatura sta god da stavim ono greje zadovoljavajuce...

I ovo me zanima, jel to znaci da ce ma kraju fun 1 tj low isto odraditi recimo 50m2 samo sto mu vise vremena treba?
Nisam probavao ali bi bila bas pozeljna informacija... Meni se cini da ni sa fun 3 tj medium nisam nisam uspevao da kvalitetnk zagrejem prostor... Mozda samo treba vise vremena...

Hvala na odgovoru mislio sam na kuce... U stanu koja god da je temperatura sta god da stavim ono greje zadovoljavajuce...
Svakoj promeni temp, brzine fana, treba dati minimum par sati, pa do par dana, ako uzmemo da spoljna temp ne varira puno, da bi se videli neki realni rezultati.
Naravno, ako klima radi non stop, i na istoj zadatoj temp.

Ja sam u kuci sa, za danasnje pojmove tankom izolacijom :)

Poslednja izmena:
Svakoj promeni temp, brzine fana, treba dati minimum par sati, pa do par dana, ako uzmemo da spoljna temp ne varira puno, da bi se videli neki realni rezultati.
Naravno, ako klima radi non stop, i na istoj zadatoj temp.

Ja sam u kuci sa, za danasnje pojmove tankom izolacijom :)
Oces da mi kazes da ti na minus 10 (-10) vuce oko 600w za kucu sa tankom izolacijom??? Pa koji je to onda COP ?
Ja iskreno ne verujem u to i ne vidim kako je moguce u to, a sdruge strane blago tebi ako je istina...
Meni je tako u stanu sa desetkom izolacijom i plus komsije oko mene sve greju i imam onu stedljivu amber comfort ...
Mislim da si nesto pomesao...

Oces da mi kazes da ti na minus 10 (-10) vuce oko 600w za kucu sa tankom izolacijom??? Pa koji je to onda COP ?
Ja iskreno ne verujem u to i ne vidim kako je moguce u to, a sdruge strane blago tebi ako je istina...
Meni je tako u stanu sa desetkom izolacijom i plus komsije oko mene sve greju i imam onu stedljivu amber comfort ...
Covek ima japanca(Fujitsu) pa mu prede u stan :)

Da, bas tako, kao sto rekoh, svaki prostor druga prica.
Za COP zaista nemam pojma, meni je uvek na auto, to je uglavnom 2 brzina, mislim da je 520 m3, kako vec.
Izolacija je 5 cm, ali klima se ne gasi, i radi na istoj zadatoj temp citave zime.

Meni je eto tvoj slucaj neverovatan, sa opisanim objektom i klimom...pa ja kad ziveh u stanu kao sto si opisao, i to bez 10 cm izolacije, jedna manja TA pec u hodniku i vrucina u preko 60 kvm.
Nisam ni ispratio tvoju potrosnju, klima je ok, ali sa takvim opisom objekta, trebao bi bas smesnu potrosnju da imas.
Covek ima japanca(Fujitsu) pa mu prede u stan :)
Da, ona me vadi :D

Poslednja izmena:
Je drzim na fan fix low Vox 18 i zadovoljava 50+ kvm. Jace mi ne treba
Pa kod Vox-a(Aux-a) je prva, kao na nekim druga, zato ti je dovoljno. Kod mojih klima stoji na fix fan4/5, zavisi, ako je toplije vrijeme, onda je na fan 5, posto mi se cini da bolje modulira, obicno oko 400W, a kad je hladnije na fix fan 4, jer je izduv "topliji" subjektivno, mada tako mora, ne moze manje skoro 50 kvadrata, a grije sa kraja na kraj.

Evo ispratio sam konacno koliko traje DF kod mene na Pularu, 4-5min, odledi sve i krene da zagreva na podesenih 25 a u prostoriji je 24.5 na -1 spoljne veceras trenutno. Na I Feel mnogo duze treba vremena da krene da zagreva. A DF za nijansu duze traje. Kod mene na 48 kvadrata ispod nule stalno stoji Fan Fix 5 i to je to. Sve zagreva regularno, povremeno gledam u temp na App i kako pokazuje dig termometar toliko i App... Kada je plus iznad 6-7 stepeni palim I Feel. To je sto se tice Pulara i sve sto je receno u vezi toga od drugih kolega forumasa je ok.

Ovo sam sada procitao za fan fix 4 i topliji izduv. Ne znam koliko taj izduv dobacuje a kapiram da jeste "topliji" za nijansu
Stavio sam na fan fix 4 pa javljam sutra za ovaj minus napolju kako je odradila za prvu i drugu prostoriju. Prva je duzinski 3.5-3.7m a druga je 4-4.1m. Termometar obican je na skroz suprotnoj strani od klime na najdaljoj tacki.

Poslednja izmena:
Tako je...
Neka preskace, ko mu brani :rolleyes:

Znam da ima 12 itd.
12 bi uzeo samo kada nekad ova devetka(ne daj boze) se pokvari :unsure:

Itekako ima veze I-Feel u rad klime kada je u ukljucen pa krece DF ;)
Juce kao sto sam pisao pustio sam Amber da radi na I-Feel dok ne krene prvi DF i takodje je radila i posle DF na I-Feel... Samo da vam pokazem koja je to razlika u rad klime
Sa ukljucen I-Feel ona odradi DF pa ceka dok ne opadne temp. kod daljinskog pa onda tek krece ponovo da greje. Pa vuce izmedju 20-35min kao blesava dok ne spusta potrosnju, sto ipak daljinski salje samo na svaki 10min komandu na unutrasnju
Posle sam je pustio da radi bez I-Feel i valjda moze se videtiti na grafikon kakav je rad posle DF bez I-Feel: Odradi DF 10-15min i odmah krece da greje nema da prdi kao kod I-Feel, Povuce na kratko i brzo spusta potrosnju ;)
Ovu razliku u rada klime vidi valjda i corav Covek :)
Na vama je naravno kako koristite klimu i sta vama najbolje odgovara, Ovu su samo moja iskustva oko I-Feel i DF ipak mi je ovo 8 zima sa Amber 9 Premium ;)

Pogledajte prilog 475771
Poštujem 8 godina iskustva. Iako teorija kaže drugačije (zakoni termodinamike, tačka rose, tačka smrzavanja itd.) u praksi sve to može da bude drugačije. Ima tu puno faktora koji utiču. Mislim da ni inžinjeri koji su ih projektovali ne znaju da daju sve odgovore. Sve mora da se proveri korisničkim iskustvom. Iako je bilo i nekih čudnih pitanja većina postova je bila smislena. Ne znam za druge ali meni su forumi najviše pomogli oko konačne odluke koje klime da kupim. Zato hvala vam i nemojte da stanete. Čak i na glupa pitanja je bilo pametnih odgovora.

Sto bolja izolacija i sto kvalitetniji uredjaj uporedo kvadraturi i nema greske ako ce glaavni vid grejanja biti klima.

Evo ispratio sam konacno koliko traje DF kod mene na Pularu, 4-5min, odledi sve i krene da zagreva na podesenih 25 a u prostoriji je 24.5 na -1 spoljne veceras trenutno. Na I Feel mnogo duze treba vremena da krene da zagreva. A DF za nijansu duze traje. Kod mene na 48 kvadrata ispod nule stalno stoji Fan Fix 5 i to je to. Sve zagreva regularno, povremeno gledam u temp na App i kako pokazuje dig termometar toliko i App... Kada je plus iznad 6-7 stepeni palim I Feel. To je sto se tice Pulara i sve sto je receno u vezi toga od drugih kolega forumasa je ok.
Pa odlično ona radi DF za 5 minuta obzirom da nema grejače spoljne jedinice. Mene to raduje. Moja majka ima Pular. Doduše ne koristi je za grejanje ali nikad se ne zna kad može da zatreba...

Nema veze grijac tacne sa defrostom. Pisano 2 strane ispred i kolika mu je snaga, a sve govorite kako "zatrpavamo" temu😄
Ne slažem se. Možda ne direktno u smislu da se grejač oplate, tacne ne uključuje sinhronizovano sa defrostom. Uostalom možda se i uključuju je, ne znam kako je programirana klima. Ali ako se uključi grejač koji otopi led u tacni ispod izmenjivača, toplota ide naviše i normalno je da je za vreme dok grejač radi teže da se uhvati led na izmenjivaču. Zato klime koje imaju grejač mogu da rade na nižim temperaturama. Ne može da se zatvori odvod vode ali je i teže da se voda zamrzava na izmenjivaču. Isto kao kad zamrzne ručna pa stave izvor toplote ispod auta( i u samom autu pokrenu grejanje).

Ne slažem se. Možda ne direktno u smislu da se grejač oplate, tacne ne uključuje sinhronizovano sa defrostom. Uostalom možda se i uključuju je, ne znam kako je programirana klima. Ali ako se uključi grejač koji otopi led u tacni ispod izmenjivača, toplota ide naviše i normalno je da je za vreme dok grejač radi teže da se uhvati led na izmenjivaču. Zato klime koje imaju grejač mogu da rade na nižim temperaturama. Ne može da se zatvori odvod vode ali je i teže da se voda zamrzava na izmenjivaču. Isto kao kad zamrzne ručna pa stave izvor toplote ispod auta( i u samom autu pokrenu grejanje).
Nije to grejac od 2kW pa da toplota ide nagore! Ti grejaci su jedva mlaki na dodir ruke jer su kod gree konkretno svega 80W (zajedno grejac tacne i kompresora). Ne skracuju vreme defrosta i ucestalost istog, niti sprecavaju mrznjenje kondenzatora.

Hvala,sad mi je jasno. Postove ranije nisam čitao detaljno pa mi je promaklo. Sad sam ih iščitao.

Nije to grejac od 2kW pa da toplota ide nagore! Ti grejaci su jedva mlaki na dodir ruke jer su kod gree konkretno svega 80W (zajedno grejac tacne i kompresora). Ne skracuju vreme defrosta i ucestalost istog, niti sprecavaju mrznjenje kondenzatora.
Ja ne razumem sto ih stavljaju onda kod ultre ne moze da se stavi cucka od grejaca i mogu da ti kazem da se vidi grejac debeo je ko prst e sad koja efektiva ne znam. Planirm da napravim od lima i od ispod stavim i odvedem kondez

Grejac na moju Vox 18 je silikonska traka jacine 39w! On nikako ne utice na ucestalost defrostova jer mu to i nije uloga. Uloga grejaca tacne je da se led ne stvori na nju i time blokira odvode(rupe) za kondenzat. Na mojoj klimi ima 7-8 rupa i grejac ide svuda gde su one, time rupe ostaju prohodne. E sad, kao sto grejac ne ucestvuje u brzini defrosta, tako ucestvuje da se defrost bolje odradi, da sve sto defrost otopi sa izmenjivaca nesmetano otece van klime i time klima ostaje cista kad krene ponovo da greje. Grejac se sam aktivira/deaktivira na +2°c, i to je Aux lepo odradio po meni, ne trosi puno a obavlja posao savrseno.

Ja ne razumem sto ih stavljaju onda kod ultre ne moze da se stavi cucka od grejaca i mogu da ti kazem da se vidi grejac debeo je ko prst e sad koja efektiva ne znam. Planirm da napravim od lima i od ispod stavim i odvedem kondez
Efektiva je ta da ti se nije pretvorila u ledomat onih maglenih dana, cita postove ovde vise ljudi nego sto mozes da zamislis |:)

Mrvica off topic, ja imm Gree sa grijacem tacne koji konstantno radi ispod odredjene vrijednosti. Obicni kabal nekih 80tak wati jacine.
Kod sestre aeri isto.
Dok kod mojih na Mitsubihi SF35 VEH(nordic verzija) ima grijac od 200 W.
Razlika je sto se taj grijac pali samo dok klima radi defrost. Nema nakupljanja leda na tacni takodjer, znaci radi posao.

Mrvica off topic, ja imm Gree sa grijacem tacne koji konstantno radi ispod odredjene vrijednosti. Obicni kabal nekih 80tak wati jacine.
Kod sestre aeri isto.
Razlika je sto se taj grijac pali samo dok klima radi defrost. Nema nakupljanja leda na tacni takodjer, znaci radi posao.
Pa smislili su kako treba, testirali. Kad svedes, ME potrosi manje, ako iko to gleda, kao i sve japanske nordik ,jel.

Kod sestre aeri isto.
Zato i ima 200w jer se pali samo kad klima radi defrost, kod mene radi stalno ispod +2°c al ima samo 39w, dodje mu na isto

Pa smislili su kako treba, testirali. Kad svedes, ME potrosi manje, ako iko to gleda, kao i sve japanske nordik ,jel.
Prije ce biti koliko para toliko muzike. Taj silikonski kabal kojeg djaba dobijes uz Kineza nije savrseno programiran. Radi cesto i kad nema potrebe al kad sve saberes to je mizerna potrosnja mozda 15tak eura na godisnjem nivou , a dobivas prohodnu tacnu.

Dok kod japanaca do -15 dok ti kupis grijaci kabal, pa ga ugradis ili platis nekoga da ti to uradi(a gubis garanciju ako to uradis) potrosis vise nego taj kineski kabal koji si dobio godinama potrosi.

@zikapn koliko para toliko muzike. Nije to neka potrosnja na koju se treba obazirati. Bolje mirna glava i znas da se nece zaledit i kad je hladno.

Doduse nije ni taj grijac cudotvorac, imas masu slucajeva gdje klime zalede i pored toga.

Nemam sad iz glave al nailazio sam na forumima slike vanjskih jedinica klima koje bi trebale da imaju grijac tacne. Proguglaj malo sigurno ce ti izbaciti koju stranicu foruma

Danas, tj jutros na 25 setovano, fan fix 4 i temp prve prostorije 23.4-23.5. Kada sam vratio na fan fix 5 temp je 24.1-24.4. To je stanje bez I Feel-a, ima malo leda sa donje strane lima.
Znaci sa dobrom izolacijom ne moze da izgura na fan 4 u drugu prostoriju, mora fan 5 kada je -4, -5 stepeni. Kada je iznad 5 onda moze i fan 4 .
Ako imate dobru izolaciju moze da se dostigne setovana 24-25 stepeni bez problema na ovoj klimi ali malo jaci fan.
Ako nemate izolaciju tesko bi bilo za 45+ kvadrata, moja procena do 20-25 kvadrata za ovu klimu.
Nije specijalno bucna na fan 5 , bar u mom slucaju jer je u uglu trpezarije pa ni ne smeta toliko, fan 4 je skroz ok.

Koliko god govorili da je pular slaba klima, jaca je 10x od bilo kojeg ulaznog modela vox, vivax itd..

Nazad
Vrh Dno