Šta je novo?

Grand X, OT-995 ili G300

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Treba da kupim telefon sa Telenora. Šta je pametnije uzeti uz PiS 500:

Huawei Ascend G300 za 9.000 din
Telenor SmartHD koji je verovatno Alcatel OT-995 za 11.040 din
ZTE Grand X za 12.600

Grand X sam ranije bio odbacio iz razmatranja jer mi je bio preskup za ono što nudi ali su mu spustili cenu, pa je opet u razmatranju

Grand X ima dual core, bolju rezoluciju ekrana, zvanični ICS ali root je upitan (na Modaco je nekim prošlo, nekima ne) i čini se da nema zajednicu (nema CWM ako sam dobro video), a već mu je najavljen naslednik pa verovatno neće ni da je dobije. Pri tome kažu da je ekran na suncu bled (ako je kao Skate onda to ne valja), a i touch mu (kažu) nije najbolji.
OT-995 bi trebao dobiti ICS ali još nije. CPU je single core na 1.4GHz što i nije mnogo lošije od dualcore na 1GHz. Ima root i CWM ali ne i kuvanih ROM-ova. Vidim da ljudi prijavljuju da je stock ROM neoptimizovan i da slobodna memorija ume da padne na 20-30MB i telefon počne da štuca.
G300 ima zvaničan ICS (u stvari, nisam siguran da ovi sa Telenora mogu da se flešuju na ICS), ali mnogi su razočarani i vraćaju se na GB. Gorilla glass mu je definitivno plus, hardver mu je slabiji od prethodna dva ali ima veliku podršku zajednice na Modaco.

Primaran mi je surf, čitanje PDF-ova, donekle video (gledanje, ne snimanje) - dakle ekran mi je baš bitna stavka. Kamera i kvalitet zvuka mi nisu preterano bitni. Podrška zajednice mi nije presudna ako telefoni nemaju nekih bagova (kao što je imao G300 sa zvukom), ali nemati mogućnost root-a i CWM bekapa je ipak priličan minus... Za sada naginjem ka OT 995 ali nisam pametan. Šta vi kažete?

ZTE nisam video uzivo i drzao u ruci, druga dva jesam, doduse samo na kratko, u radnji, u Nemackoj. Alcatel je sjajne izrade, i ekran mi je bio ok. G300 nesto bledjeg ekrana, i nekako laksi, ne tako utegnut kao Alcatel. Za ostalo ne znam, ali ako ti je i ovo bitno - there's my two cents... ;)

Hvala na komentarima. Bio sam u Delta City-u da ih uporedim. G300 definitivno ispada iz price, a za druga dva i dalje nisam prelomio.

Grand X definitivno nema "gumenast" ekran kako je u nekom review-u opisan, ali ima mali problem sa detektovanjem dodira u uglovima (ništa drastično, možda je čak i predubeđenje u pitanju jer sam pročitao negde da ima taj problem i baš sam se trudio da ga primetim). Nažalost, telefoni ne mogu da se iznesu napolje :eyebrows: da se probaju na suncu ali je i unutra jasno vidljivo da Alcatel ima svetliji ekran. Grand X i pod krovom traži osvetljenje na maksimumu, ako se stavi na "auto", suviše je taman za moj ukus. Alcatel je na automatici taman kako treba, a kada ga forsiram na maksimum jasno se vidi da je svetliji od ZTE

Oba rade glatko sa osnovnim aplikacijama, ali Chrome zaguši Grand X, čini mi se da je 512MB memorije baš donja granica za ICS. S druge strane Alcatel ne može ni da instalira Chrome jer nema ICS (još). Slobodan RAM na ZTE je bio na 40, Alcatel oko 60, a zauzeto je bilo 170-190MB. U zbiru, oba telefona pokazuju da imaju oko 330-340MB, pretpostavljam da je ostatak do 512 rezervisan za sistem ili tako nešto. Ne sviđa mi se što ima tako malo RAM-a ali tu ni jedan nije bolji od drugog

Oba izgledaju dovoljno kvalitetno, ali ona tri milimetra koliko je ZTE uži ga čini mnogo lakšim za držanje - pri tome onaj kabl što ga drži za izložbeni pult smeta da se dobije pravi osećaj ali mislim da ima mnogo više razlike nego što brojka od 3mm govori. Za sada mi se čini da ću da uzmem ZTE, ali videćemo šta lepša polovina kaže pošto će ona da nasledi taj telefon nakon par meseci.

Nazad
Vrh Dno