Šta je novo?

Grand Theft Auto VI

Šta mislite koji cpu i gpu će da bude potreban da lagano tera gta 6? Negde videh da bi R5 5600x i Rx 6700xt mogli na high ali nešto mi to jedtino za takav naslov :)
Ako imaš konfiguraciju minimalno kao PS5 (Ryzen 7 3700 + RX 6700) onda će da radi bez problema, ali verovatno na nekim ''medium'' podešavanjima.

Konzolna grafika je uvek bila lošija od desktop koliko znam. Meni na konzoli high izgleda kao medium na desktopu. Mada mislio sam da bi te komponente pokrenule i na desktopu na high.
Tj kako ce u konzoli da tera na high kad u kompu medium?

To kakva ce konfiguracija trebati za PC nema ama bas nikakve veze sa PS jer su to dve razlicite stvari. Igra za pc ce verovatno izaci 2027/8 te ce u skladu sa tim vremenom u kom se igra bude pojavila biti optimizovana i namenjena za igru a do tad "ne lipsi magrace do zelene trave". Isuvise je rano pricati o tim stvarima jer do tad moze da se promeni mnogo toga pogotovu konfiguracija racunara

A dobro ne može to baš toliko da skoči što se zahteva tiče. Ono sto sad može da tera najzahtevniju igru na high, moći će i gta 6 na medium.

Igra počela da se pravi pre 10 godina, ne bih ja tu očekivao čuda.

Moze, sto? Nativno 240p, sa fsr-om dodje do 1080p...
I to sa suludih 30 fps (uz verovatno neki framegen)...

Čudno je pričati o tome šta će biti za PC... RTX 2060 na primer, na papiru je jača nego GPU u Series S pa opet tvrdim da će igra na toj konzoli raditi bolje nego na pomenutoj karti kad izađe.
Jednostavno rečeno, konzole imaju neke svoje takozvane layer-e koji igre tretiraju drugačije nego što to rade GPU-ovi jer malo ko optimizuje igru za pet godina staru kartu pogotovo ako je neki mid-range.

A dobro ne može to baš toliko da skoči što se zahteva tiče. Ono sto sad može da tera najzahtevniju igru na high, moći će i gta 6 na medium.

Igra počela da se pravi pre 10 godina, ne bih ja tu očekivao čuda.
Nije to UE5, ako uzmem u obzir kakvu sam grafiku iskusio u RDR2 sa RX570, nije uopste suludo razmisljati da ce Ryzen 5600 i 6700XT biti dovoljan za FHD 60fps, naravno nema nekog ultra RT, 16x MSAA i ne znam cega, normalna mix podesavanja da se izvuce sto bolja slika a da fps ostane 60.

Toliko faktora zavisi da bukvalno tek kad izadju sistemski zahtevi zvanicno mozes da sednes i vidis da li konfiguracija koju imas moze nesto ili ne. Imajuci u obzir da igre na konzolama idu na 4k a da na pc ako hoces 4k max ta ce konfiguracija da kosta lepo, stavka od koje sve pocinje i od koje ti sve igra ulogu je rezolucija i kako god okrenes FHD,2K,4K ili mozda 8K je svaki po na osob prica za sebe. Isuvise je rano mozak opterecivati tom temom, sacekajmo da igra izadje da vidimo sta je to i kako sve funkcionise

Čekajte ljudi, nema šanse da se desi da komp koji sad tera sve nove igre na high nece moci gta 6 na medium kad god on izasao. Nećemo preći na kvantne računare za to vreme, zna se otprilike koliki je napredak godišnje.
Ja opet mislim da ovo neće biti toliko wow jer igra je počela da se radi pre desetak godina pa sigurno da ima neke elemente i iz tog vremena.

Čekajte ljudi, nema šanse da se desi da komp koji sad tera sve nove igre na high nece moci gta 6 na medium kad god on izasao. Nećemo preći na kvantne računare za to vreme, zna se otprilike koliki je napredak godišnje.
Ja opet mislim da ovo neće biti toliko wow jer igra je počela da se radi pre desetak godina pa sigurno da ima neke elemente i iz tog vremena.
Nije bas pocela da se radi pre 10 godina, pocela je posle uspeha RDR2 a on je izasao 2018

Po toj tvojoj logici znaci da ce moci racunar iz 2015 godine (sa 4 GB rama i 2GB VRAM) da to radi na medium zato sto se igra pravi vec 10 godina :censored: Druze nemoj se ljutiti ali to sto ti pricas nema bas nikakve logike a ni veze, ono sto je siguno je da ce igra biti masivna u smislu GB, naravno zahtevna zbog grafike generalno vizualnih efekata koji ubijaju kako rade na PS (mislim na trailer) a zamisli tek kako ce biti na PC (sve jos 5x bolje i lepse) jer ce imati milion podesavanja koje treba uskladiti. To sto sad teras na high u fhd ili 2k u 2027/8 neces moci ni na low da igras drugacije je bilo pre kada igre nisu imale tolike vizualne efekte kao sad koji jedu grafiku

Pošto je RDR2 izašao 2018. do 2020. je sigurno bila neka pre-produkcija što je za iskusnjare njihovog kalibra više nego dovoljno da se pripremi dokumentacija, napiše priča i sve ostalo, a tada su izašle i nove konzole na koje su "nalepili" GTA 5 i budžili i brusili do iznemoglosti. Igra je dakle nakon pet godina gotova, a ono odlaganje je smešna rabota, prema onom liku što je rekao da je razlog bolji tajming.
Citat ;)
Nije bas pocela da se radi pre 10 godina, pocela je posle uspeha RDR2 a on je izasao 2018
Upravo tako. 5 godina je dovoljno da se napravi igra kakvu god hoćete.
"Ko laže drugačije kaže" :cool:

zasto bi neko ko ima racunar da tera sve igre na high igrao gta6 na medium?

Pa ako bi Rockstar unajmio HistoryAccurateDevelopers dobili bi VII do kraja godine. VIII bi bio gotov do sledece godine. Sve bi im taj jedan lik odradio. Dok je radio igru naucio da komponuje.
Mogu od njega i da nauce nesto.

Nismo se razumeli, ne kazem da ce igra da bude na nivou izvedbe i zahteva u 2015 god, nego da ne ocekujemo cuda jer je tad pocela da se radi i tada su stavljeni temelji igre verovatno. Isto da zidas kucu od 2015 god pa ne mozes ocekivati u 2025 da u temelju bude cement koji je patentiran 2023... Naravno, karikiram, ali nije sad gta 6 poceo da se radi 2024 i zavrsen 2026.
Videcemo, ali nesto ne verujem da će to baš toliki wow da bude. Da je svet složan da ih bojkotuje i da ne kupujemo ovu igru jer muzu igrače za pare umesto da budu redovni sa igrama svakih par godina. Ionako gta 5 online totalno besmislena igra i ne znam ko to moze da igra. A ja sam zaluđenik tim serijalom i bukvalno mi se gadi kad vidim one trke po nebu i razne fix ideje.

Minimalni zahtevi će biti PS5 Pro.

Tesko je da se odredi kada je krenuo razvoj GTA6

Unutar Rockstara postoji poseban, neovisan tim koji se sastoji od programera, fizicara, grafickih inzenjera itd koji se interno zove RAGE technology group.
Oni su jos pre izlaska RDR2 radili na implementaciji novih tehnologija u RAGE endzin specijalno za sledeci GTA naslov. Verovatno u ovom trenutku rade na necemu sto ce se koristiti u RDR3.
Pre 4-5 godina sam okacio ovde kratki video koji pokazuje novu Rockstarovu simulaciju vode. (Video vise nije dostupan na internetu)

Rad na GTA6 verovatno jeste krenuo 2020 ali na temeljima koji su pripremani godinama pre toga. To deluje kao varijanta gde divelperi trebaju samo da sloze vec pripremljenu slagalicu. U takvim uslovima je 6 godina mozda i mnogo da se napravi jedna igra, a obzirom da je u pitanju Rockstar mislim da nismo svesni koji nas spektakl ceka.

Nadam se da će novi GTA biti manje skriptovan, tj. da će NPC-evi realističnije reagovati na određene situacije.

Trenutno igram GTAV (iz nekog razloga igru nikad nisam završio) i baš boli kako je sve skriptovano. Npr ide misija, vozim se na lokaciju i Michael razgovara sa suvozačem u toku vožnje. Na semaforu trubim automobilu ispred, izlazi lik iz kola, otvara vrata i izbaca Michaela iz kola, ide fight, a Michael nastavlja razgovor sa suvozačem unutar kola normalno... 😀

U RDR2 su to znatno bili unaprijedili tako da se nadam da će se držati provjerenog recepta...

Ko vec nije mozda ce mu biti zanmiljivo da prelista temu koju je otvorio decak iza cuvenog leak-a iz 2022 kada je obelodanio 90 clipova na gta forumu.
Svi linkovi na temi su naravno obrisani i tema je zakljucana.
Ali je zanimljivo videti kako su korisnici reagovali, od -klasican fejk move on, do -da li sam siguran ako sam sve obrisao i reinstalirao windows :D

Sigurno je pokidala prodaja PS5 Pro verzije, pa traze nove nacine kako da je jos pojacaju.

Eto razlog da se sa ultra mega giga pure next gen PS5 pređe na PS5 Pro :ROFLMAO: Kad jedan PS5 mora da deli frejmove sa Series S znajte koliko je sati :sneaky: Ali neee, ovaj ima bolji shadow distance.
Dok je lovaca biće i novaca :cool:
A šta su nam sve obećavali...

4k rezolucija kao da je anomalija koju mnogi u hardverskoj industriji kunu sto se desila.
Prisutna je preko 10 godina a i dalje predstavlja muku za hardver.

Nije muka za hardver, nego za novčanik.

Znači ko planira da igra na PC-u, nek ne gleda ništa ispod 4060 Ti i generalno bar 12GB karte. Cenim da će to biti dovoljno za 45FPS medium, imajuću u vidu snagu PS5 pro i optimizacije za PC

Vrh Dno