Šta je novo?

Grafika na laptopu hp Compaq nx6110

pharmacist

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
620
Da li se i kako ovaj laptop moze naterati da koristi vise memorije za rad sa grafikom od 8mb, neverovatno mi je da se ne moze poterati ni Collin McRae Rally2 ???
Sistemska memorija je 256mb; Win XP Home je instaliran ne znam da li bi (mada cisto sumnjam) po ovom pitanju nesto znacila instalacija XP pro?

Poslednja izmena:
pharmacist je napisao(la):
Da li se i kako ovaj laptop moze naterati da koristi vise memorije za rad sa grafikom od 8mb, neverovatno mi je da se ne moze poterati ni Collin McRae Rally2 ???
Sistemska memorija je 256mb; Win XP Home je instaliran ne znam da li bi (mada cisto sumnjam) po ovom pitanju nesto znacila instalacija XP pro?

Neki Laptopovi nisu napravljeni za igranje.
Nisi naveo koja grafika a ne googla mi se da bih saznao.
Ako u biosu ima podesavanja za dizanje video memorije iskoristi to.
Kako god bilo cmr2 bi trebao skoro svuda da radi. Proveri drajvere za VGA.

I naravno, instalacija XP Pro-a ne bi nista promenila...

Znam da ne neki nego mnogi nisu napravljeni za igranje, ali cmr2 radi i na svim integrisanim grafikama; grafika je "Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset"; u BIOS-u naravno nema opcije za povecanje memorije za grafiku, to sam prvo proverio.
Da li je neko imao konkretna iskustva sa ovim modelom po ovom pitanju?

Kakav je model FSC Amilo 2040 i 2048 u poredjenju sa ovim hp nx6110?

Morao bi da radi, ja sam imao nx6110 i terao Collin-a na njemu. Otkud ti samo 8MB??? U bios-u mozes da biras koliko ce da vuce od sistemske memorije.

Ima razlicitih varijanti nx6110, ovaj je sa dvd rezacem, 40gb hdd, i 256ram-a. U display properties stoji da ima 248mb memorije, sto znaci da grafika uzima 8mb???

Ima raznih varijanti ali cenim da im je bios svima isti, procackaj po biosu malo bolje, nemoguce je da moze samo 8MB da sheruje, ipak je to laptop novije generacije. Ja ne mogu sada da se setim na koliko sam drzao svoj nx6110, ali ispod 32MB svakako nisam.

Moj lap ima istu integrisanu grafiku i takođe rezerviše 8 MB (od 512 koliko imam), odnosno, prijavljuje 504 MB, međutim, u specifikacijama piše da je "up to 128 MB" - po potrebi...
Nisam ništa čačkao po tom pitanju (niti igram igrice), no trebalo bi da može da se to podesi ili možda grafička povlači sama po potrebi koliko joj treba (do tih 128 MB)...

Mozda i BIOS ogranicava koliko sme da odvoji u zavisnosti od kolicine memorije. Ono, ubodes modul od 128MB i dodelis svih 128MB grafickoj :)
Vidi ako mozes da pozajmis od nekoga RAM pa probaj.

Neverovatno je da od 256mb moze da uzme samo 8mb, apsolutno mi ne bi znacilo da recimo ima 512, a grafici dodeli 16mb.
U graphic properties/adapter information pise da ima 64mb, sto znaci da bi sa ovih 8mb sistemske ukupno iznosilo 72mb, sto je cini mi se vise nego dovojno za staru igru kao sto je cmr2!?!

pharmacist je napisao(la):
Neverovatno je da od 256mb moze da uzme samo 8mb, apsolutno mi ne bi znacilo da recimo ima 512, a grafici dodeli 16mb.
U graphic properties/adapter information pise da ima 64mb, sto znaci da bi sa ovih 8mb sistemske ukupno iznosilo 72mb, sto je cini mi se vise nego dovojno za staru igru kao sto je cmr2!?!

Nije 72. Nelogichno (da ne kazem nemoguce). Postoji mogucnost nekompatibilnosti grafichkog adaptera sa nekim igricama (davno poznat problem). Probaj jos nekoliko igara. Ta grafika definitivno ima Direct3D i eventualno OpenGL. Radice igre ali ne svaka.

Sto se tiche cmr2, mora da moze da se igra jer sam imao nx6110 i igrao sam (probao da igram, jer se retko igram) i Fifa 2005, i Hitman-a, tako da mora i cmr2 da radi bez ikakvih problema!
Razlika izmedju nx6110 i FS Amilo Pro V2040 je velika, nx6110 je Celeron M na 1.5GHz i 256 ram-a i 40GB HD, a V2040 je Centrino na 1.6GHz, 512 DDRII, i 60GB SATA HD. Te dve stvari nikako nemogu da se porede. Ja sam licno do pre mesec dana koristio nx6110, a sada koristim V2040 i upravo sa njega odgovaram na ovaj Thread!
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kamenni je napisao(la):
Sto se tiche cmr2, mora da moze da se igra jer sam imao nx6110 i igrao sam (probao da igram, jer se retko igram) i Fifa 2005, i Hitman-a, tako da mora i cmr2 da radi bez ikakvih problema!
Razlika izmedju nx6110 i FS Amilo Pro V2040 je velika, nx6110 je Celeron M na 1.5GHz i 256 ram-a i 40GB HD, a V2040 je Centrino na 1.6GHz, 512 DDRII, i 60GB SATA HD. Te dve stvari nikako nemogu da se porede. Ja sam licno do pre mesec dana koristio nx6110, a sada koristim V2040 i upravo sa njega odgovaram na ovaj Thread!
Pozdrav!

Kakve veze ima snaga procesora sa nekompatibilnscu grafichke kartice?
CMR2 je igra koja radi na P2 i 64MB RAM.
Sacekacemo choveka da proba jos koju igru.

Isprobane jos neke starije igre. Osim CMR2 sve rade, pokusano i sa reinstalacijom CMR2, ali isti simptomi, posle par sekundi zamrzne ekran, bez obzira da li se igra ili seta kroz meni?

gorancho je napisao(la):
Kakve veze ima snaga procesora sa nekompatibilnscu grafichke kartice?
Sacekacemo choveka da proba jos koju igru.

Nisam ni rekao da snaga procesora ima veze, nego sam mu samo uporedjivao dva razlicita modela notebook-a, jer je covek pitao koja je raazlika izmedju nx6110 i Amilo Pro V2040!

Kamenni je napisao(la):
Nisam ni rekao da snaga procesora ima veze, nego sam mu samo uporedjivao dva razlicita modela notebook-a, jer je covek pitao koja je raazlika izmedju nx6110 i Amilo Pro V2040!

Izvini, ja sam shvatio da se hvalis svojom masinom pa sam na blazi nachin to opisao.

Dakle reseno, grafika ne podrzava neke igre.

Kamenni je napisao(la):

Ocigledno ni ti sam nisi svestan razlike izmedju tih serija.

nx6110 dolazi u raznim konfiguracijama, opremljen ne samo Celeron M procesorima, nego i M-ovima 740-770, memorijom od 256 do 1GB u startu, hardovima od 40 do 80GB, 14" ili 15" monitorima, razlicitim wifi kartama, od FreeDOS-a do XP Pro SP2, itd.

Poslednja izmena:
nx6110 dolazi u raznim konfiguracijama, opremljen ne samo Celeron M procesorima, nego i M-ovima 740-770, memorijom od 256 do 1GB u startu, hardovima od 40 do 80GB, 14" ili 15" monitorima, razlicitim wifi kartama, od FreeDOS-a do XP Pro SP2, itd.

Dok ovo nisam provalio bas mi je stvaralo veliku konfuziju, kod nas konkretno sam nailazio na varijante sa combo-pentium m sa win xp i dvd rw-celeron sa free DOS-om

silverglider je napisao(la):
Ocigledno ni ti sam nisi svestan razlike izmedju tih serija.

Ocigledno da nisam!
Znao sam da ih ima u dosta varijanti, ali za neke stvarno nisam znao, ali sada sam ne net-u pogledao sve varijante iz te serije, moja greska!

Hmmm ... Ja koliko se sećam, Intel Graphic Media Accelerator 900 (Intel 910GML Expres) ima neku 'kliznu' varijantu za korišćenje memorije. Tako da mislim da možeš da podešavaš samo koja će maksimalna količina biti odvajana u datom trenutku, recimo 64 ili 128, a kad odeš na recimo properties za grafičku karticu, on ti uglavnom uvek pokaže 8MB, jer je to dovoljno za prikaz slike 2d. Tako da ne mora da znači da tebi gafika ne odvaja i više memorije, samo što ti to ne znaš dok igraš igru. Ne znam da li si instalirao driver neki noviji, trebalo bi da ima nekih '3d podešavanja' kao ... probaj da se igraš malo sa tim, možda poboljšaš rezultate u CMR.

Pozdrav,

Drajveri su najnoviji sa hp sajta, posto nx6110 ne dolazi ni sa softverom ni sa drajverima, ali nema nikakvih '3d podesavanja'???

gorancho je napisao(la):
To je igra koja radi na PI i na Voodoo 2 12MB. Inace imao sam prilike da vidim kako Colin McRae 2 vrlo neprijatno koci na SiS-ovoj integrusi na desktop racunaru. Pusti ti lepo everest i u odeljku za grafiku vidi koliko ima memorije.
Koliko ja znam Intelove integruse nisu previse dobro resenje za igre.
Kako bre da nisi dobio ni softver ni drajvere? Mislim ono, platis lap top preko 600 eura (ne znam koliko se sada krecu) i ne dobijes ni drajvere. Zar to nije najveca glupost?

Koliko sam razumeo tebi igra radi,ali se slika zamrzne((izbaci okvir prozora)nebitno jel u meniju ili u toku igre).Da razjasnimo-ovo nema nikakve veze sa grafickom karticom na lapu,problem je do same igre!Igru sam svojevremeno probao na nekoliko laptopova i na svakom isti problem(zamrzne se slika(alt+TAB je odmrzne na kratko).Nije do grafike (ibm t41 (FireGL t2 128mb),hp omnibook 510 (intel extreme),acer aspire (intel extreme II),toshiba sat.pro (GFgo 440 64mb))-menjao drajvere-nista.Dosao sam do zakljucka da cmr2 baguje na svakom lapu ali ne uvek.Kad ga budes igrao izvadi bateriju i prikaci ga direktno na struju ,tako vise nece da zamrzava(mozda prvi put,posle radi o.k.).Cudno ,ali posle mnogo cimanja oko ovoga- to je jedino resenje.Nekad radi i kad je baterija u lapu,ali samo ako je puna 100%.Na bateriji ili tokom punjenja puca uvek.
Ako je neko uspeo da natera cmr2 da radi na bilo kom laptopu na bateriji,bez zakucavanja,voleo bi da nam ovde objasni nacin.

Pozdrav!

Sad sam tekk video post, mogu samo reci, u neku ruku ohrabujuci odgovor!

Evo ja sam je malo pre igrao na FS Amilo Pro V2040 i ne zakucava, radi sasvim normalno! A ujutru cu da probam i sa nekim drugim lap topom!

Bunovan je napisao(la):
Jel radi kad je lap samo na bateriji???

Meni radi CMR2 na laptopu, ali isključivo kad je na struji i kad je baterija puna. Ukoliko se baterija puni, ne radi, tj, krene pa zakuca posle nekog vremena (nema pravila, nekad min, nekad 2, nekad 5.)

Inače, to mi se dešavalo i na prethodnoj Toshibi, i na ovom HP-u sada, nije integrisana grafika. Sad ću da probam da li mi koči i na Acer-u, on ima tu Intel GMA900 grafiku.

Probao: neće na bateriji, samo na struju. Nešto je bagovita igra, nije planirana da se igra na notebooku. :)

Poslednja izmena:
alekssBGD je napisao(la):
Meni radi CMR2 na laptopu, ali isključivo kad je na struji i kad je baterija puna. Ukoliko se baterija puni, ne radi, tj, krene pa zakuca posle nekog vremena (nema pravila, nekad min, nekad 2, nekad 5.)

Inače, to mi se dešavalo i na prethodnoj Toshibi, i na ovom HP-u sada, nije integrisana grafika. Sad ću da probam da li mi koči i na Acer-u, on ima tu Intel GMA900 grafiku.

Probao: neće na bateriji, samo na struju. Nešto je bagovita igra, nije planirana da se igra na notebooku. :)

Jeste, radi i na bateriji, ali samo kad je skroz puna i kad se prakticno napaja direktno sa strujom.

Nazad
Vrh Dno