Šta je novo?

Graficka za konfiguraciju

vlad1982

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2005
Poena
330
Koju graficku izbarati da podrzava gledanje filmova i youtube-a u full hd kvalitetu?

Pa ako pravis novu konfiguraciju ne treba ti graficka. Svaki novi intel procesor ima u sebi graficku koja podrzava to sto ti hoces.

Ok hvala,a kakva je situacija sa amd-om.Dosta sam skeptican prema amd-u zbog ranijih iskustava koja su ljudi ranije imali.Znam da i oni imaju neke kombinacija cpu+gpu u jednom.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

To što tebi treba perfektno odrađuje Celeron G3900. Uklopiš ga sa nekom H110 pločom i 8GB DDR4 i to je to. A može i G1820 sa H81 pločom i DDR3, izađe te jeftinije ako želiš da uštediš i opet više nego dovoljno.

Poslednja izmena:
ja licno bih uvek za home theater pc uzeo amd a8 7600,nisu to neki novci.razlog - moze i nesto starijih igara lepo da se potera ako se ukaze potreba i njihovih par video gimmick-a padne lepo.dakle prva najjeftinija plojka sa hdmi,a8 7600,2x4gb na 1866/2133mhz i to je sasvim lep htpc.ne kazem da fali ista i low end intel varijanti,ali je dosadna,amd pruza vise,doduse stvarno trikova,za malo novca vise.

Šta to dodatno pruža AMD u sklopu HTPC-a?
I kakav je po pitanju buke i potrošnje u odnosu na novu generaciju Celerona (G4400 recimo) ili nove i3 procesore?

P.S. Planiram uskoro da pravim HTPC/NAS/torrent mašinu gde bi mi prioritet bio tišina jer se ne bi gasio. Mislio sam da uzmem G4400, ali ako i3 pruža dosta više (ako mogu i neke split screen igre, super Mariu slične novije igre ili stariji Mortal Kombat da se puste) onda bi i on upao.
Gde se u celoj toj priči nalazi AMD?

a 7600 topi celik?pa realno sem neuporedivo boljih iGPU performansi (koje nisu spektakularne,ali ti omogucavaju da obrnes koji stariji naslov,sportske simulacije sasvim fino) nista bitno,trikovi su fluidmotion koji je da se razumemo,samo trik,ali moze lepo da padne.

te razlike u potrosnji izmedju cpu-eva kod nas su smesne,ne dezinformisite ljude.na godisnjem nivou ispadne par desetina dinara u najgorem slucaju.

u sustini,uz malo strpljenja moze da naleti po oglasima ta kombinacija sasvim povoljno,a u tom slucaju stvarno ne vidim sto ne bi pre uzeo nego celeron/pentium.ali,ako bas hoces sto jeftinije,mora novo,mora odmah,sto pre onda je jasno.naravno,ako bi zbog cpu-a i plojke se odricao stvarno bitnih stvari oput ssd-a ili boljeg monitora,onda je suludo.to po ceni da ganjas 1155 celeron,najbitnije stvari za svakodnevno akanje sa kompom i gledanje filmova su monitor i ssd.

Poslednja izmena:
Ne znam za začetnika teme, ali meni treba da povežem sa UHD televizorom koji planiram sada da uzmem, pa ne znam da li prvo AMD pušta to kako treba. A rekoh da treba da bude baš tiho (po mogućstvu bezšumno) pa otud i grejanje treba da je što manje, kao i potrošnja jer bih uzeo napajanje bez ventilatora ili najbolje adapter.

Ne znam za začetnika teme, ali meni treba da povežem sa UHD televizorom koji planiram sada da uzmem, pa ne znam da li prvo AMD pušta to kako treba. A rekoh da treba da bude baš tiho (po mogućstvu bezšumno) pa otud i grejanje treba da je što manje, kao i potrošnja jer bih uzeo napajanje bez ventilatora ili najbolje adapter.

Za to sto tebi treba G3900 najbolji izbor

Ako oćeš bešumno, to znači i pasivno hlađenje za CPU, a tu otpada sve što valja. Jedino da juriš neke brand modele PC-a (Zotac, Asus...). Prednost Celerona G3900 i Pentiuma G4400 je VP9/HEVC, prednost A8-7600 je bolja grafika (odlično za h264 video i manje zahtevne igre). AMD je prošle nedelje izbacio Bristol Ridge procesore sa hardverom za VP9/HEVC dekodiranje, ali oni će moći da se nađu samo u OEM pakovanjima (laptop/miniPC). PGA modeli će doći sa AM4 pločama, a to neće biti do jeseni.

U suštini, ko neće da igra igre, već mu treba kvalitetniji (HEVC UHD/QHD) video, Celeron/Pentium su bolji izbor. Ko hoće da provrti neki stariji (<= 2014) AAA naslov, FIFA, PES, NBA... APU će doneti više. Za net i office je svejedno, to gura sve što je proizvedeno u poslednjih nekoliko godina

Nisam siguran da radi bilo koja. Siguran sam da, npr, Opera i IE ne koriste GPU za enkodovanje, Firefox 100%.
Netačno

Poslednja izmena:
Onda mi je trenutno Celeron najbolja opcija. Nije mi problem da čekam do jeseni i vidim kako ce se stvari odvijati sa AMD-om. Mislio sam da, ako ne može bešumno da stavim neki ogroman kuler sa velikim ventilatorom i smanjim broj obrtaja na sam minimum koji bi to hladio kao treba ili se uključivao samo kad se dostigne neka temperatura (možda čak i uz underclock/undervolt CPU-a).
Ne znam koliko je tako nešto izvodljivo.

Izvodljivo je, ali ti treba i veće kućište :) Celeron/Pentium imaju TDP od 51-54W. Imaš i nešto sporjie varijante (3900T i 4400T) sa TDP-om od 35W. Kaveri A8/A10 modeli (serija 7xxx) imaju TDP od 65W, sa mogućnošću konfigurisanja na 45W (uz minimalne gubitke performansi). Carrizo (prethodni) i Bristol Ridge (novi) APU imaju max. 35W, ali kao što rekoh nema ih u PGA pakovanju.

U suštini, bilo koji veliki hladnjak (npr. Noctua NH-D14, ali je on skuplji od ploče i procesora :D ) bi bez ventilatora trebalo da hladi ~50W, možda čak i neki manji (LC-CC-120). Mada tu može biti problem ako ni na kućištu nema ventilatora, tj. ako nema protoka vazduha, ali to ne znaš dok ne probaš :) Inače, svaki 12cm cooler (od LC-CC-120 pa nadalje) će hladiti to sa minimalnim brojem obrtaja. A taj jedan bi verovatno bio sasvim dovoljan i da napravi veći protok kroz kućište. Tako da možeš da uzmeš neki kuler koji ima nizak minimalni broj obrtaja (TT Frio 12, Arctic i30/a30) pa da vidiš kako izgleda sa ventilatorom i bez njega

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno