Šta je novo?

Graficka karta za ViewSonic P225FB 22" ?

artintact

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
309
Uz vase savete odlucio sam se za kupovinu:
ViewSonic P225FB 22"

Sada treba da odaberem graficku kartu.

Monitor cu koristiti za:
75% - graficki dizajn ( Photoshop, Illustrator ...)
25% - video + grafika + animacija ( Premiere, After Effects, malo 3D max ...)

Veoma bitna stvar mi je profesionalna kalibracija radi sinhronizacije odnosa:
ekranski prikaz - ofset stampani materijal.

Znam za ATI i Matrox, ali medju ima dosta modela a koliko znam i proizvodjaca.
Ako ima jos dobrih profi brendova, preporucite ...

Nemam pojma kako se krecu cene, onako od oka moj je limit 200-250 EUR.
Recite mi da li je to malo (ili mozda mnogo) da se izvuce maximum iz
navedenog monitora i dobiju profesionalne performanse?

Kao sto rekoh u onom drugom threadu :)
Ati ti je malo bolje resenje zbog toplijih boja.....nvidia je malo hladnija po istom pitanju,ali i nju mozes da nastelujes.....

Sto se cena tice,tu sam papak :)

Neko drugi...

P.S.Za photoshop i ilustrator ti je veoma bitna RAM memorija,i procesor (malo manje,ali opet bitan),naravno i HDD......jesi sve to obezbedio kako treba?

Poslednja izmena:
Ja sam do sada uvek radio na ATI-ju, tako mnogo iskustva nemam sa drugim, medjutim jedna stvar je sigurna, ako budes kalibraciju radio uredjajem (znaci spektrofotometrom) onda ti je skoro svejedno da li je jedna kartica sa toplijim ili hladnijim nijansama, jer ce se to svakako korigovati sa color profilom na osnovu izmerenih vrednosti... Ako ces kalibrisati "na oko" onda ti je veoma subjektivno sta ce da ti odgovara i tu je najbolje da probas vise grafickih kartica u istom okruzenju (znaci posljno u tvom racunaru, na tvom monitoru i pri osvetljenju prostorije u kojoj ces najvise da radis...
Npr. ja na kucnoj masini sa Ati 8500 na Ati9800Pro neprimecujem skoro nikakvu razliku u Photoshopu ili Illustratoru (3D aplikacije se sada ne spominju, niti ih koristik, kao sto ni igrice nisu tema ovog thread-a), mozda je malcice mirnija slika nego ranije ali u koloritetu ne primecujem razliku (ali i ovo je subjektivno, sad ce neko doci i reci da slicnom izmenom narandzasta mu je prerasla u crvenu i to je moguce, ali se kod mene to nije desilo :) )
Znaci ovo su sad vec mnogo subjektivna pitanja i verovatno nesto sto drugom odgovara tebi nece ili obrnuto. Najbolje bi bilo, kao sto sam rekao da isprobas (ako imas mogucnosti) nekoliko grafickih kartica pod istim uslovima i vidis da li ti primecujes razliku i koja ti najvise odgovara....

Pozdrav
Turbo
:wave:

Twix je napisao(la):
Kao sto rekoh u onom drugom threadu :)
Ati ti je malo bolje resenje zbog toplijih boja.....nvidia je malo hladnija po istom pitanju,ali i nju mozes da nastelujes.....

Sto se cena tice,tu sam papak :)

Neko drugi...

P.S.Za photoshop i ilustrator ti je veoma bitna RAM memorija,i procesor (malo manje,ali opet bitan),naravno i HDD......jesi sve to obezbedio kako treba?

Moja tretuntna konfiguracija:
Intel 2,4, Asus P400, 1GB DDR (njega nikad dosta), IBM SATA 7200 80GB x2.
Najverovatnije cu je uskoro malo pojacati.

Nvidia je kolko sam cuo brza karta i odlicna je za igranje,
tako da mislim da ona za mene nije srecno resenje ...
Znam da su tabori dizajnera bili podeljeni na ATI i Matrox.

Da li postoji jos neki proizvodjac?
Ako ne, koji je model od ovih firmi najbolji za moj rad,
a da se sam ne vodim logikom: sto skuplje - to bolje ... ?

Pa onda je bolji Ati,u svakom slucaju....
Ja imam 2gb ram-a,ali mislim da je i 1gb veoma dovoljno za rad sa tim aplikacijama (ja radim i u 3d-u pa mi ipak treba brdo :))
Mozda bi jednio mogao da pojacas proc. mada nije neophodno,i taj ce odlicno da radi...kako ti je vec mogucnost....
Diskove si naravno vezao u Raid (strip)?

P.S.Matrox-a su obicno koristili ljudi za 2d,ali arhi 2d (autocad,arhicad,znaci rad sa mnogo linijica :))

Poslednja izmena:
Twix je napisao(la):
Pa onda je bolji Ati,u svakom slucaju....
Ja imam 2gb ram-a,ali mislim da je i 1gb veoma dovoljno za rad sa tim aplikacijama (ja radim i u 3d-u pa mi ipak treba brdo :))
Mozda bi jednio mogao da pojacas proc. mada nije neophodno,i taj ce odlicno da radi...kako ti je vec mogucnost....
Diskove si naravno vezao u Raid (strip)?

P.S.Matrox-a su obicno koristili ljudi za 2d,ali arhi 2d (autocad,arhicad,znaci rad sa mnogo linijica :))

Procesor i ram cu svakako pojacati u skorije vreme. Jedan disk mi je u fioci za podatke, a drugi onaj na kome radim.
Nisam ih vezao u raid jer su mi rekli da to daje primetna poboljsanja kod pokretne slike, dok je sa statiscnom slikom
neprimetna razlika (tako kazu). Ali da ne skrecemo temu ostalim clanovima - mozemo o tome u nekom drugom Thread-u.

25% mog rada su video i animacije, a od 75% staticne slike 50% je rad u Photoshopu,
a 25% intervencije i kombinacija sa vektorskim programa.

Turbo je napisao(la):
Ja sam do sada uvek radio na ATI-ju, tako mnogo iskustva nemam sa drugim, medjutim jedna stvar je sigurna, ako budes kalibraciju radio uredjajem (znaci spektrofotometrom) onda ti je skoro svejedno da li je jedna kartica sa toplijim ili hladnijim nijansama, jer ce se to svakako korigovati sa color profilom na osnovu izmerenih vrednosti...

Svakako spektrofotometrom. Monitoru na kome sad radim IIyama 454 pro (Ati Radeon 9200 sa 256 rama)
radili smo kalibraciju spektrofotometrom i nije islo jer nesto nije bilo u redu oko crvenog spektra i temperature
monitora - ne znam tacno sta, bitno lik koji se razume u te fore nije mogao da ga tacno isklibrise.

Turbo je napisao(la):
Npr. ja na kucnoj masini sa Ati 8500 na Ati9800Pro neprimecujem skoro nikakvu razliku u Photoshopu ili Illustratoru (3D aplikacije se sada ne spominju, niti ih koristik, kao sto ni igrice nisu tema ovog thread-a), mozda je malcice mirnija slika nego ranije ali u koloritetu ne primecujem razliku

Upravo iz tog razloga i pitam za savet. Da ne bude bacanje para bezveze
za neki skuplji model, ako jeftinijim mozes da dobijes to isto.

Uzmi neki kvalitetan polovan ATi 9700 Pro. Racunaj da ce ti trebati oko 140€.

Za taj problem sa spektrom crvene boje neznam, ali u sustini od nekolocine razlicitih vrsta spektrofotometara postoje dve velike razlike...

1. vrsta je ona koja meri boju uz pomoc svog izvora svetla

2. vrsta je koja moze da meri i izvor svetla

Monitor je moguce kalibrisati samo spektrofotometrom koji je u mogucnosti da meri direktno izvor svetlosti...
Mi u firmi imamo za potrebe stampe jedan spektrofotometar iz one 1. kategorije koji koristimo za uporedjivanje boja raznih otisaka, i on nije u stanju da meri boje na monitoru, ali kad su njega isporucivali onda je lik imao kod sebe i onaj iz druge vrste (Gratg Macbeth Eye-One) i sa njim su bili kalibrisani monitori....
Kasnije, kad sam video sta je to, onda sam video to kod jednog lika tu Subotici pa sam naravno pozajmio stvarcicu i kalibrisao i svoj kucni monitor... :)

Nisam se sreo ni sa kakvim problemom pri kalibraciji, tako da ne verujem da ces i ti imati ikakvih problema sa novim monitorom....

Pozdrav
Turbo

Vrh Dno