Šta je novo?

Grafichka bez cooler-a!

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nabavio sam asusovu GeForce2 MX-400 karticu (v7100 PRO se) koja nema cooler. Ustvari nema ventilator, a ima hladnjak. Moje pitanje je chisto "uradi sam" prirode:

Shta da radim? Da li bi mi bio dovoljan neki cooler sa stare 486-ice i kako ga povezati? Na jednom rachunaru imam TNT2 karticu koja nema svoje napajanje za cooler, vec koristi kabl za napajanje isti onakav kakav koristi za hdd; da li to moze da funkcionishe i u ovom sluchaju i kako to uraditi? Kakav mi cooler (ako nemoze onaj sa 486-ice) treba? Kako ga "zalepiti" na karticu!?

Hvala.

poz':wave;

Baš taj ventilator koji si planirao, nakačiš ga na molex (crvena na žutu, crna na crnu), ušrafiš ga u rebra hladnjaka. Eventualno, ako su neka šugava rebra, potraži negde onu dvostranu samolepljivu traku pa zalepi njom.

ako uspes da nadjes blue orb, kostao je 300 din, uzmi ga obavezno, ja sam ga kacio na tu kartu i super hladi, a i tih je

Kakav je on u poređenju sa kulerima na novijim karticama?

Ista stvar i sa Asus V8170Magic, samo heatsink.

Ji 4Tze je napisao(la):
mislim da ti za tu kartu ne treba kuler

I Ja mislim da za tu karticu ventilator (ima hladnjak) nije potreban,
ali kako je nakachim na komp, jako brzo se zagreje i komp se automatski
gasi (!?). Ne znam da li u BIOS-u ima neki shit koji kontrolishe ovo,
kao shto moze da se kontrolishe temperatura procesora (gashenje kompa zbog pregrevanja istog).

1. to sto se kartica greje toliko ne moze biti normalno. ja sam moju dizao do 210 core valjda, a kad sam stavljao blue orba, isla je na 220, nisam vise pokusavao. sa blue orbom stalno je bila hladna.

2. to sto ASUS "stedi" na ventilatorima za mostove, to nije stednja. to je samo izbacivanje nepotrebne konfekcije i buke. i to rade svi u poslednje vreme

Evo, sad odjednom radi kako treba, malo se greje, ali nishta strashno. Chak se komp vishe ne gasi (chak se i ne resetuje), a chini mi se (koliko god debilno deluje) da je to rezultat toga shto sam promenio detonatore (!?!?).(D) :p

Mnogo je bitnije da li se u mashini nesto drugo pregreva (chipset, recimo). Eto, kod mene je sledeci slucaj bio:
1. Voltaza na chipsetu 3.5V, procesor 1.6V, graficka bez ventilatora, pogaseni dodatni ventilatori - sistem blokira kad temperatura procesora (samo sam nju pratio, ne i temp. ploche) dodje do 55-56 C.
2. Upalim dodatne kulere, nema blokiranja, temperatura CPU-a ispod 53 C.
3. Smanjim voltazu na chipsetu na 3.4V, ostalo sve isto, pogasim dodatne kulere, nema blokade, CPU temp. do 55 C.

Grafichka, innoGF2MX sa koje sam skinuo ventilator jer je propishtao, a nemam chime da ga nauljim :p, proc. [email protected], ploca abit KT7E

Nazad
Vrh Dno