Šta je novo?

Hardver Grafička do 40.000

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

mezzano

Slavan
Učlanjen(a)
11.03.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B450-PLUS II
RAM
Kingston - KF3200C16D4/32GX 2x32
GPU
AMD Radeon PowerColor RX 6600
Storage
ADATA LEGEND 850 1TB, Transcend TS128GMTE110S, Seagate ST2000DM008-2FR102 4TB
PSU
500W COOLER MASTER MWE White MPE-5001-ACABW-EU
Monitor
LENOVO LEN L24e-20
Miš & tastatura
LOGITECH MX Master 3S, LOGITECH MX Keys S
Laptop
Apple Air M1
Tablet
iPad 10th
Mobilni telefon
Poco X3 PRO
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561199130257573/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam sledeću konfiguraciju:

AMD Ryzen 3 3200G
GIGABYTE A320M-H-CF
Kingston KF2666C13D4/8GX x 2 = 16GB
LC500H-12 - 500W

Razmišljam da li je pametno uzeti grafičku karticu,odnosno da li ću sa njom dobiti (u cenovnom rangu koji sam stavio) dobiti bolje performanse kod Davinci resolve 18.1? Sada, kada editujem neki video, ukoliko ima više klipova, čak i 1080p, prilikom reprodukcije, ima dosta laga. Kad uradim proxy za video fajlove koje editujem, onda ide sve kao po loju, ali problem je što to zna da potraje, i dupliraju se fajlovi, pa memorija bude probelm (za vreme dok završim obradu).

Što se tiče gaminga, po nekad odigram CS:GO, nekad Civ VI, Dirt 2.0, i to je to. Uglavnom, što se tiče igrica, grafika mi nije neophodna, ali bi mi značilo, ako bi mogle performanse da se podignu, da radim video edit u Resolvu, bez laga. Ukoliko to nije moguće, ne bih ni kupovao grafičku.

Imam free verziju. Nisam razumeo šta znači "GPU je brži..."?

Nisam expert ali, koliko videh u Studio verziji može da se renderuje preko procesora i grafičke, i GPU varijanta bi trebalo da je dosta brža. Free verzija koristi samo procesor.
Ako koristiš CPU za rad, dobio bi mnogo više sa jačim procesorom i bržom memorijom jer 3200G i 2666 Mhz RAM kombo nije baš podesan (što si i sam video).

Za 40000 i neku hiljadu više možeš da uzmeš Ryzen 5600G (ne bih išao ispod toga), 2x16 GB RAM na 3600 MHz i neku jeftinu B550 ploču. I prodaš to šta imaš...
Optimalno bi bilo 5700G ali mislim da bi bilo previše za VRM na toj A320 ploči a i mnogo je skuplji od 5600G. AKo prvo prodaš ploču, procesor i RAM, s tim parama bi možda mogao da uglaviš 5700G umesto 5600G u ono gore.

Poslednja izmena:
Ništa od toga. Nemam vremena i živaca da se sa time bakćem. U principu, ja editujem video klipove "za svoju dušu", tako da ću nastaviti sa ovom konfiguracijom, do daljnjeg. U principu, baš sad editujem jedan video koji se sastoji od 40ak klipova 1080p, i nemam problema sa radom u Davinci resolve. Problem mi se javio u jednom projektu gde sam imao učitanih preko 500 klipova, a sam timeline se sastoji od 100+ delova. Kako takve projekte retko radim, nije mi do cimanja sa onim što si mi predložio. U svakom slučaju, hvala na predlogu.

Koja je od sledećih grafičkih kartica najbolja:

RX 6600
GTX 1660 Super
RTX 3050 eagle

Video sam, ali je to ipak greška. Taj od 39999 je obična verzija (nije XT). Zbunilo me to što imaju dva mdela, identičnih oznaka, jedan košta 39.999. a drugi košta 59.999. Proverom preko EAN koda, utvrdio sam da je ova od 39990 ipak običan 6600
2022-12-06_144708.png

Opet je cena previsoka za 6600 XT model, ovoliko kosta 6700 XT.

ASROCK 6700XT u Gigi 110K. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
A 6800 je 80K. Definitivno imaju gresku u sistemu.

Poslednja izmena:
Naručio sam RX6600
Napajanje koje imam je
Ostale komponente su u prvom postu.

Našao sam podatak da bi napajanje od 300W bilo dovoljno za ovu karticu?! Moje je od 500W. Ima li potrebe da uzimam nešto jače i od nekog od renomiranijih proizvođača, ili je dovoljno ovo koje ja imam?
Edit: sad u specifikacijama napajanja ne vidim 8 pin konektor koji je neophodan za karticu...?!

Bas tako moras da menjas napajanje jer ima 1x6 pin, svakako da ima i 1x8 pin ja ne bih kacio ovo napajanje.
Ovo je bas OFIS napajanje nista vise od toga. Za malo jace od 5k CM MWE 500w radice ti posao.

racunaj samo

Bus Interface PCIe 4.0 x8 128bit magistrala, kod 1660 super je 3.0 ali x16 192bit magistrala

tvoja ploca je pcie 3.0, nemas ni podrsku za rBAR

mada sada je vec kasno, ako si vec kupio....

Jesam kupio (doduše platio, ali još uvek nisu mi poslali karticu, tako da bih možda i mogao da promenim narudžbinu), a iskreno, nisam te baš ni razumeo... Hteo si da kažeš da je bilo bolje da sam kupio GTX 1660?

6600 je jaca ako imas pcie 4gen plocu, ako nemas ne znam bas. prostudiraj malo po youtube, problem je sto vecina testira na pcie 4.0

tebi ce raditi u pcie3.0, nije to toliko velik performance loss u odnosu na 4.0, ali 8x pcie3.0 naspram full 16 lane... to se vec oseti
6600 je novija arhitektura, veci klokovi (mada ne nesto extremno veci) obe kartice su nebitne za RTX i DLSS, tako da, prostudiraj, ako ima nekih uporednih testova na pcie 3.0

ja sam uvek na strani nv sto se tice software support.

PCIe4 x8 = PCIe3 x16
Karta poput 6600(XT) nikad neće da zasiti PCIe3 x16, tako da je svejedno.
Što se magistrale tiče, u pitanju su različite arhitekture pa se ne baš i ne mogu direktno porediti po tom pitanju.
Na kraju, merodavni su testovi u igrama, koja izvlači više fps, a 6600 je tu bolja...

samo sto on nema pcie 4.0 :)

ali ok, ako izvlaci vise fps, to je to

Kad smo već započeli priču o PCIe, da li bi nešto (i koliko dobio) zamenom matične ploče, bez zamene procesora i RAMa?

Kad smo već započeli priču o PCIe, da li bi nešto (i koliko dobio) zamenom matične ploče, bez zamene procesora i RAMa?

Mislim da ili da menjas CPU ploču i memoriju zajedno ili ništa..ovako ne vidim smisao bolje ploče za 3200 a već sve imaš.. jedino ako bi malo po malo da menjas. Sad ploču pa za mesec dva CPU..a napisao si gore da te to "mrzi"

Ok. Za sada neću ništa menjati, osim ovoga što sam već naručio. Inače, naručio sam i Cooler Master MWE White 500W, pošto mi je jedan član na drugoj temi preporučio, a i u sinovom kompjuteru ga ima, pa mislim da je OK. Cena 8.300

Posto je slicna tema, da pitam ovde, jer ne mogu da otvorim temu.
Pre nekoliko meseci sam uzeo masinu za klinca koja je sa vega 7, radila savršeno. Sada su mu apetiti porasli, pa sam resio da uzmem grafiku. Razmatrao sam 6600,6600ht,ili cak 6500. Pitanje je da li je nesto usko grlo za date grafike, od starih komponenti. Igra se na full hd monitoru.
Ryzen 5 4650g
Asus a320 m-k
16gb na 3200
Lc 600w

PCIe4 x8 = PCIe3 x16
Karta poput 6600(XT) nikad neće da zasiti PCIe3 x16, tako da je svejedno.
Što se magistrale tiče, u pitanju su različite arhitekture pa se ne baš i ne mogu direktno porediti po tom pitanju.
Na kraju, merodavni su testovi u igrama, koja izvlači više fps, a 6600 je tu bolja...
Pa nije, jer AMD nije stavio x16 na karticu, nego x8 tako da radi x8 i na PCIe 3, i stoga gubi performanse primetno u nekim igrama.
Uštedeli su dva centa da bi učinili karticu iz midrange lošom za najveći broj ljudi koji bi je kupili.

Ja bih u slicnom cenovnom rangu kupio grafiku ali iskljucivo Nvidia, za igranje, i to polovnu. Koja vredi tih para?

Konfa mi je:
5600X
Gigabyte B450 Aorus M
2 x 8 GB 3733 MHz
Chieftec 850W

Znam da je verovatno nemoguce, ali jel postoji neka grafika u tom cenovnom rangu koja podrzava igranje u 4K, recimo Death Stranding?
Ako ne u tom cenovnom rangu, koliko je potrebno dodati preko 40000 rsd da bi se igralo u 4K (kao sto sam vec rekao, sa polovnom grafikom)?

Death Stranding u 4K? Računaj na 3070, recimo...govorimo o 60 fps, naravno. Verovatno i 3060Ti, DLSS pomaže dosta. Ali ne bih išao ispod toga...
Što se drugih igara tiče, stvarno zavisi od igre i tweakovanja.

Na KP se polovne 3070-ice kreću od 400e naviše, ali par likova prodaje nove Zotac Twin Edge za 430, bez garancije naravno. 3060Ti idu od 350e naviše...

EDIT: možda ti ovo pomogne - https://www.kitguru.net/components/...oass/death-stranding-pc-performance-analysis/

Računaj da je 3070 otprilike egal sa 2080Ti. 3060Ti bi definitivno gurala DS u 4K uz DLSS, možda čak i nativno uz tweakovanje postavki...

Poslednja izmena:
Death Stranding u 4K? Računaj na 3070, recimo...govorimo o 60 fps, naravno. Verovatno i 3060Ti, DLSS pomaže dosta. Ali ne bih išao ispod toga...
Što se drugih igara tiče, stvarno zavisi od igre i tweakovanja.

Na KP se polovne 3070-ice kreću od 400e naviše, ali par likova prodaje nove Zotac Twin Edge za 430, bez garancije naravno. 3060Ti idu od 350e naviše...

EDIT: možda ti ovo pomogne - https://www.kitguru.net/components/...oass/death-stranding-pc-performance-analysis/

Računaj da je 3070 otprilike egal sa 2080Ti. 3060Ti bi definitivno gurala DS u 4K uz DLSS, možda čak i nativno uz tweakovanje postavki...
Hvala ti, puno si mi pomogao! Jedino me buni u ovom linku sto si postavio, poslednji grafikon, gde se poredi DLSS Quality i Off, zar nije logicno kad je Off da je veci broj frejmova? Mislim, to je moje laicko razmisljanje, ja se u graficke nista ne razumem, ne znam ni sta je DLSS ni za sta sluzi. Evo, sad sam pogledao, sluzi da bustuje framerate na visim rezolucijama, eto mi odgovora :)

A koliko sam video, po meni, dovoljna mi je i RTX 2060 Super FE sa upaljenim DLSS-om, nisam ja neki ostrasceni gejmer koji juri za svakim frejmom. A nemam ni para :D

A mozda na kraju odustanem od 4K, pa kupim GTX 1060 6GB, to je dovoljno za 1080p igranje, a sacuvao bih dosta para. Trenutno imam GT1030, lame.

Poslednja izmena:
Uf ti bas ides iz krajnosti u krajnost, od 4k, dodje do 1060.Prvo sa sobom resi sta ti je prioritet, Ako je full hd,procices 3x jeftinije, za 4k ti treba ozbiljna masina.

400€ je rang 50.000

Nazad
Vrh Dno