Šta je novo?

Grafa 4890

Ne znam otkud ti to?

Poenta je:

4890 trosi oko 200w - 5770 trosi oko 100w.

5770 ima DX11/4890 nema.

Overall:

4890 je kartica u rangu sa 5830/6790/GTX460 768MB.

Razlika varira, to je istina. Ali imajte u vidu da 5770 nije jaca ni od 4870/GTX260.

4890 bih uzeo anyday over any 5770/6770, samo ako ima neku pisanu garanciju i ako znam od koga je uzimam.

U suprotnom, isao bih na 6790.

No u svakom slucaju, recimo da po mom misljenju 4890 ne vredi vise od sedam crvenih.

Apsolutno nisi upravu. 5770 je u svakm smislu bolja od 4870 i otkud to da se lose klokuju, ja sam imao 3kom i sve su isle preko 930, inace su poznate kao dobri klokeri , plus tihe i hladne,a imao sam i 4870.Ne bi razmisljao sta da uzmem da se dvoumim izmedju 5770~4870~90. E 260gtx je druga prica...

Takodje 5830 je osetnije ispred 4890..nisu to slicne kartice.

Jedno pitanje kako prepoynati video karticu kad je windows vidi kao 4800 a vlasnik tvrdi da je 4890

Piše ovako:
Video Adapter
ATI radeon HD 4800 series 1024mb
3D Akcelerator ATI Radeon HD 4890 (RV790)

Pise na kutiji u kojoj ti je da ako je orig. kutija :d

TT by Galaxy S

Apsolutno nisi upravu. 5770 je u svakm smislu bolja od 4870 i otkud to da se lose klokuju, ja sam imao 3kom i sve su isle preko 930, inace su poznate kao dobri klokeri , plus tihe i hladne,a imao sam i 4870.Ne bi razmisljao sta da uzmem da se dvoumim izmedju 5770~4870~90. E 260gtx je druga prica...

Kao neko ko je imao dve razlicite 5770(Asus i MSI), 3 PowerColor 4850 GDDR5, a kasnije i 5830 mogu ti reci da su ova 2 modela 5770 u svakom smislu(pocev od buke, preko performansi, do overclockabilnosti) gore karte od PowerColor 4850 i jedina prednost im je DirectX11, a o losim iskustvima drugih ljudi sa foruma kada su u pitanju 5770 kartice procesljajte malo AMD pod sobu. 5830 kartice jesu brze, brze su i od 4890, ne znam tacno koliko posto sam uporedjivao sa drugom koji ima totalno drugaciju platformu, ali dovoljno da na istim podesavanjima Saints Row 3 daje mnogostruko veci FPS, dok druge igre ne bas toliko, ali nisu ni oni sampioni brzine i tek kada se lepo overclockuju(sto je moja 5830 bila u stanju da ucini posto je bila Sapphire Xtreme varijanta) mogu da prodju.

Kao neko ko je imao dve razlicite 5770(Asus i MSI), 3 PowerColor 4850 GDDR5, a kasnije i 5830 mogu ti reci da su ova 2 modela 5770 u svakom smislu(pocev od buke, preko performansi, do overclockabilnosti) gore karte od PowerColor 4850 i jedina prednost im je DirectX11, a o losim iskustvima drugih ljudi sa foruma kada su u pitanju 5770 kartice procesljajte malo AMD pod sobu. 5830 kartice jesu brze, brze su i od 4890, ne znam tacno koliko posto sam uporedjivao sa drugom koji ima totalno drugaciju platformu, ali dovoljno da na istim podesavanjima Saints Row 3 daje mnogostruko veci FPS, dok druge igre ne bas toliko, ali nisu ni oni sampioni brzine i tek kada se lepo overclockuju(sto je moja 5830 bila u stanju da ucini posto je bila Sapphire Xtreme varijanta) mogu da prodju.

Izgleda da si malo promasio temu 😉 4850 bolja u svakom smislu od 5770!!! .....da definitivno nisi na pravom mestu ili forumu 😀

Poslednja izmena:
Ne razumes me. PowerColor 4850 kartice sa 1GB GDDR5 memorijom, kojih ima u prodaji kod nasih prodavaca, kada se klokuju na taktove 4870(sto bi trebalo da moze gotovo svaka jer sve 3 koje su meni prosle kroz ruke su isle na mnogo vise taktove za jezgro) su bolje kartice od MSI 5770(ona sa crnim hladnjakom) i Asus 5770 DirectCU(onaj prvi DirectCU sa crnom plastikom preko hladnjaka), kako na default-u(4870 taktovi vs 5770 taktovi) tako i pri max OC-u(ove dve varijante 5770 su ocaj sto se tice i buke i oc domena, a moje misljenje kada je u pitanju kvalitet ovih 5770 kartica dele i druge kolege sa foruma).

Nijedna normalna 4850 sa GDDR3 memorijom ne moze biti bolja od 5770, a posebno ne one uboge 4850 sa single slot hladnjakom(mada nisu toliko uboge ako se odrzavaju jednom u 3-4 meseca).

P.S. Nemoj da se uvredis, ali komentar ti je malo glup, mogao si toliko smesnijih stvari da napises, ali to je samo moje misljenje pa mozda nije bas objektivno. >)

Poslednja izmena:

Moram da te demantujem...

4870 klok za klok vs 5770 nije slabija kartica. Naravno, ovde pricam o 1GB 4870 vs 5770 1GB.

Sto se tice 4890 vs 5830 - ne znam otkud ti to da je 5830 "osetno" brza od 4890? Mozda se kartica bolje klokuje jer je u 45nm, sigurno jeste hladnija pri opterecenju i u idle, ali, od toga da je ona osetno brza od 4890, nema ni reci.

E sad, ja nisam nigde rekao da je 5770/6770 losija kupovina od 4870. 5770/6770 je ipak bolja kartica od 4870, i to vec svi znamo - ali 4870 je na difoltu za koji frejm brza kartica, i to nije nista cudno.

Poslednja izmena:
D
Moram da te demantujem...

4870 klok za klok vs 5770 nije slabija kartica. Naravno, ovde pricam o 1GB 4870 vs 5770 1GB.

Sto se tice 4890 vs 5830 - ne znam otkud ti to da je 5830 "osetno" brza od 4890? Mozda se kartica bolje klokuje jer je u 45nm, sigurno jeste hladnija pri opterecenju i u idle, ali, od toga da je ona osetno brza od 4890, nema ni reci.

E sad, ja nisam nigde rekao da je 5770/6770 losija kupovina od 4870. 5770/6770 je ipak bolja kartica od 4870, i to vec svi znamo - ali 4870 je na difoltu za koji frejm brza kartica, i to nije nista cudno.

Slazem se ja sa tobm da su 4870 i 5770 @def sto se perf. tice iste karte...kao sto rece mozda je u nekim igrama 4870 za 1-2fps ispred ALI pod ovim APSOLUTNO BOLJA 5770 mislim na to da je definitivno daleko ispred sto se OC-tice, dosta vise se greje 4870, vise struje trosi, nema mogucnost upgrade-a na CF,veci pad u fps-u u igrama, i meni jako bitnno je da su sve referentne 4870 dosta bucnije u igrama jer se naravno i dosta vise greju. Ja ne vidim ni jednu prednost 4870 zato sam i rekao APSOLUTNA. Pod *osetno* brza 5830 mislim da ces primetiti razliku u igrama posle 4890, ne mislim da je to drasticno ali je primetno. Ispravi me ako sam pogresio, ne kazem da si ti rekao nesto pogresno ,sve to stoji sto kazes ,samo sto treba uzeti sve aspekte u obzir 😛

@ Soleslav

Svako ima pravo na svoje misljenje, samo treba da vodi racuna gde ga iznosi ...naravno osim ako mu nije cilj da ispadne *glup* 😉

Poslednja izmena:
Nije 5830 brza kartica. 5830 je cak i za nijansu slabija na difoltu od 4890:

5830 vs 4890 Fallout3: http://media.bestofmicro.com/W/T/239645/original/FO3 1920.png

5830 vs 4890 Resident Evil 5: http://images.anandtech.com/graphs/5830_022410211648/21783.png

Prema Techpowerup, relativne performanse u FullHD i 1600x1080: http://img.techpowerup.org/100405/HD 5830_perf194.gif

A sto se tice 5770/4870 - stoji da je 5770 mnogo bolja investicija, u svakom smislu te reci.

Bolji kloker u vecini slucajeva, hladnija, tisa(ovo je ipak relativno, ali kontam da sam i za to u pravu) - manje trosi, modernija( u svakom smislu te reci) - najverovatnije u garanciji(ako gledamo na polovnu kupovinu), lepo skalira u CF(koliko sam upoznat)..

Sve ovo, isto vazi i za 5830/HD6790 over any GTX275/GTX285/GTX280/HD4890. Prosto su to modernije i bolje kartice - ako fokus nije bacen samo na performanse, sve i da su veoma slicnih performansi(sto i jeste tacno).

Ne razumes me. PowerColor 4850 kartice sa 1GB GDDR5 memorijom, kojih ima u prodaji kod nasih prodavaca, kada se klokuju na taktove 4870(sto bi trebalo da moze gotovo svaka jer sve 3 koje su meni prosle kroz ruke su isle na mnogo vise taktove za jezgro) su bolje kartice od MSI 5770(ona sa crnim hladnjakom) i Asus 5770 DirectCU(onaj prvi DirectCU sa crnom plastikom preko hladnjaka), kako na default-u(4870 taktovi vs 5770 taktovi) tako i pri max OC-u(ove dve varijante 5770 su ocaj sto se tice i buke i oc domena, a moje misljenje kada je u pitanju kvalitet ovih 5770 kartica dele i druge kolege sa foruma).

Nijedna normalna 4850 sa GDDR3 memorijom ne moze biti bolja od 5770, a posebno ne one uboge 4850 sa single slot hladnjakom(mada nisu toliko uboge ako se odrzavaju jednom u 3-4 meseca).

P.S. Nemoj da se uvredis, ali komentar ti je malo glup, mogao si toliko smesnijih stvari da napises, ali to je samo moje misljenje pa mozda nije bas objektivno. >)

Lele momci ja se izvinjavam za ovaj post. Reckless mi je nesto spomenuo u PM i ja sam se zbunio, ali sam video da mi se nesto brat cereka kad je procitao taj PM i onda posle malog ispitivanja mi je rekao da je promenio post.
Inace zabo je za smiley zato sto je na laptopu yu tast a bilo je izabrano US kucanje. Pa umesto 🙂 je dobio >)

Stvarno se izvinjavam svima, ne mislim da je bilo ko od vas glup ili da su vam misljenja glupa, forum je mesto gde se dele mishljenja.

Uzeo sam ovu grafičku uz računar PowerColor hd 4890 1gb ddr5 ne da lete igrice ali se čuje Ne mnogo.
Ajde predložite dobar ne mnogo skup kuler za ovu grafičku dosta vruća karta.

Poslednja izmena:
Jel verzija sa zero term ili ?

Uzeo sam ovu grafičku uz računar PowerColor hd 4890 1gb ddr5 ne da lete igrice ali se čuje Ne mnogo.
Ajde predložite dobar ne mnogo skup kuler za ovu grafičku dosta vruća karta.

Zaboravi. To je pod normalno sa 4870/4890. Takođe, vole riknuti iz istih razloga kao i Nvidijni G92 modeli.
Hladnjak već je nereferentni i teško da da ćeš naći nešto jeftino, a da bude na istoj razini. Za tu kartu se ne isplati gledati ništa ispod Arctic Cooling modela kao što su Twin Turbo ili S1.
Zalman i Scythe su redovito skuplji, a nisam siguran da li su bolji.

Koliko vidim model se zove "Amaze", a identični od Club3D-a je "Superclocked".

Trazi ako mozes ovaj zeroterm hladnjak, bice karta i ladna i necujna

Nabavio sam ovaj hladnjak ARCTIC COOLING
Accelero S1 Rev.2 za grafičku ali koliko mogu da primetim (odokativno) neće stati u ovo kućište koje imam...

Nisam siguran da je S1 Rev.2 adekvatan za hladjenje 4890.

Ako na S1 rev 2 namontiras neku 120mm onda imas dobrog potencijala. Ako si pak mislio da ga koristis pasivno onda izbij sebi tu ideju iz glave sto pre.

Da od ventilatore ima 1 kom 12-tica i mogu postaviti i ono što ide uz fabrički hladnjak.Samo sada da još nađem kućište u koje će to stati jer je hladnjak dosta širi u odnosu na fabrički...Trenutno po oglasima tražim kućište širine 21cm...Kad sve to bude biće valjda i slike???

Ma naponske na 48xx seriji se greju u nebesa, najbolje bi ti bilo da gledas da oslobodis samo jezgro da mozes da namontiras hladnjak, a da sav ostali metal koji je tu ne bi li se bolje hladile naponska i ostale komponente ostavis, ali posto imas nereferentnu karticu ne znam da li je to moguce. Uvek mozes za 500 din da kupis one Arctic Cooling pasivne hladnjake za graficke i da ih lepis po svemu sto se greje na 4890 i da se nadas da ce biti dovoljno dobro.

Za kraj, ako mozes da namontiras 2 komada 92mm naspram jednog 120mm ja bih to uradio, a ako ne, gledaj da vidis moze li stati jedan 140mm.

Cilj ti je da sto vecu povrsinu hladnjaka ohladis, pa ti je 2 puta 92 na kvadrat daje vecu povrsinu za jedno 40 posto, a 140 na kvadrat ti daje jos vecu povrsinu, ali ako ti viri deo ventilatora van povrsine hladnjaka onda je bolje ici na 2 manja.

Iz iskustva odmah da ti kazem da naponsku neces ohladiti tim hladnjacima koji idu uz S1 i sl. Meni se naponska na 5850 pregrejavala tako i jedina je varijanta da razmontiras cooler i ostavis metal plate da hladi naponsku i memorije a na jezgro S1. E sad posto imas nereferentni hladnjak onda ces imati problem.
Ja se sa naponskom nebih zezao, izgori ocas posla.
BTW, ja sam drzao 2x120mm @7V na S1 i 'ladna karta 😉

Pozdrav.

Nisam hteo da otvaram novu temu, jer upravo ova graficka karta meni zadaje probleme. Nisam nesto iskusan sto se tice hardwera, pa moram vas da pitam.

Moje pitanje glasi - da li je crkla?

Imam Radeon 4890 1gb. Karta je stara neke tri godine (placena ko krv tada) i radila je perfektno,naravno. Pre nekih godinu dana je poceo da mi se gasi komp. Nisam shvatao sta je dok nisam video da stock kuler na grafi nije hteo da se vrti. Nisam imao pojma sta je, ali uglavnom, posle tog restarta on krene da radi. Medjutim, kada god bih otisao na duze vreme, ja bih vadio kablo od napajanja, cisto prevencije radi. Posle toga, svaki put kada bih upalio komp, kuler ne bi hteo da se okrece! Vise puta mi se to desavalo, ali opet nekako on sam krene da radi...do jednom. Isto tako sam bio nekoliko dana van grada,izvadio kablo od napajanja i od tad, kuler nije bilo sanse naterati da radi. On kao da pokusava da se okrene,ali sve je uzalud. Iznerviran ovim, ja sam ga sklonio i stavio obican kuler od kucista ispod hladnjaka. Temparature je tada bila nekih 55-60 C u idle. Sve je radilo u najboljem redu, dok nije poceo da prijavljuje gresku "Display amd driver stopped responding and has successfully recovered". Pomislih da je do drajvera, pa sam ih menjao,sve moguce. Medjutim,nista. Nakon nekih par dana poceli su da se pojavljuju artefakti i to kod pustanja YT klipova uglavnom. Pozeleni mi klip i pojavi se gore pomenuta poruka. Ludeo sam zbog toga. Nema sta nisam pokusavao.

Sa saznanjem da je graficka koju imam i dalje vrh (na moje iznenadjenje), odlucih da kupim neki aftermarket kuler za nju tj. da ne odustajem tako lako od nje. Naravno, nigde nisam u Beogradu mogao da nadjem. Uspeo sam posle dugorocne pretrage da u Novom Sadu kupim DeepCooler V2000. Jeste da nije neki,ali opet... Pre toga sam preko GPU Z programa video da one tri temparature se mnogo razlikuju. Najveca je bila memIO - cak do 75C u idle. Kada sam skidao stari hladnjak, video sam takodje da je pasta prosto isparila. Stavio sam novu pastu, novi kuler. On sada sve temparature drzi do nekih 55C u idle. Medjutim, kada god je opteretim na rezoluciji 1680x1050, problem sa artifaktima opet pocinje. Kada je opteretim, temp ide do 105C, sto mislim da nije mnogo za nju.

U Furmarku, na 1680 x 1050 na "krofni" se pojavljuje crni kvadratici, dok psihodelicna pozadina je u redu. Kada to isto uradim na nekoj manjoj rezoluciji, nemam problema sa krofnom.

E sad, sta da radim? Je li ovo znak da je definitivno crkla? Procitao sam jedno 2000 postova po forumima sirom sveta i neki moj zakljucak do kojeg sam dosao jeste da je crkla memorija na njoj. Mislim, ne znam sta drugo da mislim, nema sta nisam probao - od reinstaliranja sistema, preko ciscenja svih mogucih komponenti, do kupovine novog kulera u kucistu za bolji protok vazduha.

Jel da je bacam ili ipak nesto mogu da uradim?

Raspisah se,ali vise ne znam sta da radim, pa bih voleo da cujem misljenje nekoga ko bolje zna, dal da je bacam ili ne.Napomenuo bih da je nisam klokovao nikada.

Nazad
Vrh Dno