Pozdrav.
Nisam hteo da otvaram novu temu, jer upravo ova graficka karta meni zadaje probleme. Nisam nesto iskusan sto se tice hardwera, pa moram vas da pitam.
Moje pitanje glasi - da li je crkla?
Imam Radeon 4890 1gb. Karta je stara neke tri godine (placena ko krv tada) i radila je perfektno,naravno. Pre nekih godinu dana je poceo da mi se gasi komp. Nisam shvatao sta je dok nisam video da stock kuler na grafi nije hteo da se vrti. Nisam imao pojma sta je, ali uglavnom, posle tog restarta on krene da radi. Medjutim, kada god bih otisao na duze vreme, ja bih vadio kablo od napajanja, cisto prevencije radi. Posle toga, svaki put kada bih upalio komp, kuler ne bi hteo da se okrece! Vise puta mi se to desavalo, ali opet nekako on sam krene da radi...do jednom. Isto tako sam bio nekoliko dana van grada,izvadio kablo od napajanja i od tad, kuler nije bilo sanse naterati da radi. On kao da pokusava da se okrene,ali sve je uzalud. Iznerviran ovim, ja sam ga sklonio i stavio obican kuler od kucista ispod hladnjaka. Temparature je tada bila nekih 55-60 C u idle. Sve je radilo u najboljem redu, dok nije poceo da prijavljuje gresku "Display amd driver stopped responding and has successfully recovered". Pomislih da je do drajvera, pa sam ih menjao,sve moguce. Medjutim,nista. Nakon nekih par dana poceli su da se pojavljuju artefakti i to kod pustanja YT klipova uglavnom. Pozeleni mi klip i pojavi se gore pomenuta poruka. Ludeo sam zbog toga. Nema sta nisam pokusavao.
Sa saznanjem da je graficka koju imam i dalje vrh (na moje iznenadjenje), odlucih da kupim neki aftermarket kuler za nju tj. da ne odustajem tako lako od nje. Naravno, nigde nisam u Beogradu mogao da nadjem. Uspeo sam posle dugorocne pretrage da u Novom Sadu kupim DeepCooler V2000. Jeste da nije neki,ali opet... Pre toga sam preko GPU Z programa video da one tri temparature se mnogo razlikuju. Najveca je bila memIO - cak do 75C u idle. Kada sam skidao stari hladnjak, video sam takodje da je pasta prosto isparila. Stavio sam novu pastu, novi kuler. On sada sve temparature drzi do nekih 55C u idle. Medjutim, kada god je opteretim na rezoluciji 1680x1050, problem sa artifaktima opet pocinje. Kada je opteretim, temp ide do 105C, sto mislim da nije mnogo za nju.
U Furmarku, na 1680 x 1050 na "krofni" se pojavljuje crni kvadratici, dok psihodelicna pozadina je u redu. Kada to isto uradim na nekoj manjoj rezoluciji, nemam problema sa krofnom.
E sad, sta da radim? Je li ovo znak da je definitivno crkla? Procitao sam jedno 2000 postova po forumima sirom sveta i neki moj zakljucak do kojeg sam dosao jeste da je crkla memorija na njoj. Mislim, ne znam sta drugo da mislim, nema sta nisam probao - od reinstaliranja sistema, preko ciscenja svih mogucih komponenti, do kupovine novog kulera u kucistu za bolji protok vazduha.
Jel da je bacam ili ipak nesto mogu da uradim?
Raspisah se,ali vise ne znam sta da radim, pa bih voleo da cujem misljenje nekoga ko bolje zna, dal da je bacam ili ne.Napomenuo bih da je nisam klokovao nikada.