Šta je novo?

Hardver GPU za 1440p na duže staze - 5070 vs 9070 vs 9060XT

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Rolle

Čuven
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
620
Već neko vreme planiram da menjam grafičku karticu, a sad sa dolaskom novog monitora (1440p, 165Hz) je ta želja dodatno podgrejana sa tim da ne gori budući da trenutno nemam vremena za igre.
Trenutna konfiguracija je Rzyen 5600x, 32GB DDR4, GF1060 i napajanje od 600W. Grafičku karticu bih kupio sa željom da ne moram da je menjam bar narednih 4-5 godina i primarna svrha je igranje u 1440p,

Računar se najviše koristi za opštu multimediju, office paket, Auto Cad, softwear za proračun osvetljenja, programe za obradu 3d modela, povremeno Zbrush (na hobi nivou) i naravno igre (doduše sve manje). Za sve navedeno osim igara mi je trenutna konfiguracija dovoljno dobra. Kad se igram u 95% slučajeva je u pitanju single player igra, pretežno RPG, RTS i FPS, ali znam za baš svašta da se zakačim ne vezano od žanra.

Grafičke karte koje razmatram su Radeoni 9060XT i 9070 kao i GeForce 5070 međutim sa svakom imam problem i nedoumice.
  • 9060XT je tu najviše zbog 16GB VRAMa i cene (380e) jer je to neka cena koliko bi trebalo po meni da košta pristojna kartica srednjeg segmenta koja već na izlasku nije u problemu sa pola igara, nešto slično mojoj 1060 kad je izašla, a to su po meni više 9070 i 5070 nego 9060XT koja mi je više ekvivalent segmenta nekadašnje 1050(ti).
  • 5070 ima veoma pristojnu cenu (na KP već oko 540-550e), međutim ima "samo" 12GB VRAMa za šta kukaju da će brzo postati tesno a ja pucam na duže staze, ima povećanu potrošnju, primećene probleme sa hotspotovima, a i Nvidia generalno ima puno problema sa drajverima u zadnje vreme.
  • 9070 je zapravo kartica koja mi se čini da bi najviše odgovarala mojim potrebama (dovoljno dobre performanse i količina VRAMA, štedljiva zbog napajanja) međutim jako je čudno cenovno pozicionirana. Na KP kreće od 620e što je 80e više od 5070 a nisam siguran da je toliko bolja, a opet za samo 60e više mogao bih da idem i na XT varijantu ali to bi gotovo sigurno značilo i promenu napajanja a ne bih sad ulazio i u taj trošak ako ne moram. Da je cenovno na nivou 5070 već bi je verovatno kupio i ne bih ni otvarao temu, ali ovako mi je baš ni tu ni tamo.

Dakle šta mislite da bi mi najviše odgovaralo i šta biste vi izabrali da ste na mom mestu? Sva mišljenja su i više nego dobrodošla.
Možete predložiti i druge kartice ako mislite da postoji bolji izbor za moje potrebe.

Unapred hvala svima koji budu postovali u temi!

4-5 godina je dug period, zavisi koliko su zahtevne igre koje te zanimaju, pogledaj neki benchmark da vidiš kako se ponašaju.
9060 XT je više za 1080p a 5700 će imati problema sa memorijom jer već sad neke igre traže više od 12GB na 1440p ako se uključi RT.
Problem može da bude i nova generacija konzola koja će izaći, pretpostavljam da će kao i do sada naglo da skoči zahtevnost igara.
Kupi ono što misliš da ti je SAD dovoljno, pa promeni za par godina, performanse karata se tako doziraju da ništa više ne može da traje 4-5 godina ako nameravaš da igraš uvek najnovije igre, pogotovu u ovoj low-mid klasi

Nema sta mnogo da se doda na @Ivke77 poruci, kupuj ono sta ti je trenutno potrebno za igre na 1440p rezoluciji uz pozeljan framerate (u nekim igrama ce 5600x limitirati), za taj rang cene i performansi samo 16gb jer svaka RT i AI opcija trazi vram, sta se tice trajnosti trebalo bi biti upotrebljive performanse narednih par godina za cross platform igre, jer PS6 verovatno izlazi za 2 godine sa Zen6/UDNA APU.

1440p, 165Hz, 4-5 godina
za ove uslove minimum je GeForce RTX 5080, eventualno 5070 Ti

dobro zbori @Ivke77

За професионалну употребу, Adobe пакет, Vray, Кед, нвидиа је једини избор, због CUDA и Tensor подршке.
дакле 5070 Тi , и јаче. 16gb видео меморије је минимум.

Требало би да промениш и процесор на 5700 x3d , који је у прорачунима једнак са 7600х , а у играма за нијансу слабији од 7800 x3d.

Hvala svima na odgovorima! Onda definitivno preskačem 9060xt i 5070 jer su već problematični.
Iskreno čak sam sve bliži 9070XT jer je razlika između nje i 9070 stvarno premala.
Da li postoji nekih bitnih razlika između Powercolor Raptor, Asrock Steel Legion i XFX kartica ili je manje više svejedno?

@lepi kokan Možda se nisam dovoljno dobro izrazio pa si stekao utisak da sam arhitekta ili 3d artist. Nisam, ja sam elektro inženjer tako da Cad koristim na dosta nižem nivou od arhitekti, Adobe programe koristim ekstremno retko a moji programi za proračune(Relux, Dialux, PVSol...) nisu previše zahtevni i dokle god je procesor iole ok i ima dosta RAMa sve radi ok. 3D modelovanje, obrada 3D modela i štampa su mi hobi. Zato sam i rekao da mi trenutna konfiguracija zadovoljava sve potrebe osim igara. Procesor verovatno menjam kad izađe nova AMD platforma pa će ići sve zajedno.

још једном - већина професионалних програма подржава искључиво Нвидиа хардверску акцелерацију, која значајно скраћује време за обраду.
тако да може да ти играју и потенцијално јеВтиније (доле нато) RTX 4070 Ti Super или RTX 4080 Super, због својих 16 гб.

Ако те профи употреба занима колико лањски снег, и купиш АМД 9070, знај да нећеш моћи да искористиш њене пуне потенцијале
због далеко слабијег процесора који би тад био уско грло у систему.
У том случају , једини избор је куповина Ryzen 5700 x3d (искључиво x3d модел), или комплетна замена платформе на АМ5 или 1700 од интела.
(што значи нова Матична, Процесор и Меморија)

приказ релативне ГПУ снаге, упореди са ценама на тржишту (на табели су МСРП) и прилагоди својим потребама
1749941393292.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno