Šta je novo?

GPT ili MBR

shoma

Slavan
Učlanjen(a)
23.09.2006
Poena
455
Sta odabratio od ovo dvoje? Koliko sam uspio da shvatim GPT je pouzdaniji od MBR. Da li neko od vas koristi GPT?

A čemu uopšte služi taj GPT, kada se svi postojeći OS-ovi mogu instalirati na MBR disk i to zajedno.
Pod postojeći mislim na Win XP familiju, Win 7, neki Linux, Mac OS X, čuo sam da može i Solaris

Za GPT ti mislim treba odgovarajuci BIOS, a od Windowsa sljaka samo na x64 verzijama.

Poslednja izmena:
GUID Partition Table ili GPT je zamjena za MBR. Uglavnom mene je interesovalo da li neko na storage diskovima koristi GPT jer sam procitao da je sigurniji od MBR-a pa me interesuje iskustvo nasih ljudi.

GPT also provides redundancy, writing the GPT header and partition table both at the beginning and at the end of the disk.

Za sistem koristim MBR ali bi za storage koristio GPT.

Koristim ga ja, ali na OS X Snow Leopard-u:)
Mnogo napredniji partition table, miljama ispred MBR-a. Ako radi na nekom Win -u (nemam pojma) vozi, meni se do sada nije desio nikada problem sa particijama na OS X-u, a koristim OS X više od 5 godina aktivno.

Ovo je vec konkretan odgovor :)
Stavio sad GPT pa sta bude. I onako ne planiram da koristim neki stariji windows tako da tu nece biti problema.

Nazad
Vrh Dno