Šta je novo?

gps

boom-tras

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2004
Poena
604
da li neko zna gde moze da se kupi gps uredjaj u srbiji....i da li to funkcionise na nasim prostorima....bilo kakava informacija o ovoj temi mi je korisna....hvala

boom-tras je napisao(la):
da li neko zna gde moze da se kupi gps uredjaj u srbiji....i da li to funkcionise na nasim prostorima....bilo kakava informacija o ovoj temi mi je korisna....hvala

Naravno da funkcionise i na ovim i na svim drugim prostorima,sto se kupovine tice pogledaj malo po netu

Uredjaji sasvim OK funkcionisu, ali zavisi za sta planiras da ih koristis, jer se mape tek izradjuju...recimo, poslednje sto sam cuo izgleda otprilike ovako: iskljucis se sa auto puta u Kneza Milosa i vozis prema skupstini i kada dodjes do skupstine "padnes u provaliju", jer dalje nema nista....do 27.marta (valjda) ....ili i dalje :)

Zaboravih kako se zove ona firma sto kod nas uvozi Garmini uredjaje...ali imaju OK prezentaciju online...

Pa nije moguce da samo jedna firma prodaje GPS uredjaje, postoje i neki modeli mobilnih koji imaju GPS. :sceptic:

PJ je napisao(la):
Uredjaji sasvim OK funkcionisu, ali zavisi za sta planiras da ih koristis, jer se mape tek izradjuju...recimo, poslednje sto sam cuo izgleda otprilike ovako: iskljucis se sa auto puta u Kneza Milosa i vozis prema skupstini i kada dodjes do skupstine "padnes u provaliju", jer dalje nema nista....do 27.marta (valjda) ....ili i dalje :)

GPS pruza mnogo vise mogucnosti od navigacije automobila. :)

I naravno da radi, GPS sateliti kruze svuda oko zemlje, ne poznaju granice i rade svuda :)

Pozdrav!

Naravno da radi uvek i svuda, ali ako nisu uradjene mape koje bi ti taj uredjaj prikazivao moze samo da ti prikaze geografsku sirinu i duzinu, a to priznaces u vecini slucajeva i nije od neke koristi.

Poz

Koordinate mogu da budu izuzetno korisne i primena je mnogo sira, kao sto Sasa rece (koji nije primetio da sam napisao "zavisi za sta planiras da ih koristis" ;)).

Desavalo mi se da mi zatreba vracanje u tacku iz koje sam krenuo ili neku koju sam oznacio nekoliko dana ranije i to je OK, ali svi ti slucajevi mogu lako da se nabroje, a za GPS u kolima nisam ni svestan koliko sam puta opsovao drzavu u kojoj zivim, jer nema karti...
Dakle, za mene je primenljivost najveca iz automobila, a onda sve ostalo ;)

GPS - primena?
Koristice ga za dva putovanja do Borche godishnje....Pih, neki ljudi zaista imaju previshe slobodnog vremena

Koliko je meni poznato Gamin je u saradnji sa Infoteam-om uradio mapu Srbije za svoje GPS uredjaje (kupuje se posebno).

I ja sam skoro čuo negde da su kompletirali mape Srbije. Tu rupu kod skupštine nisu pominjali.
@PJ Koristio si neki gps? Ili sam stekao pogrešan utisak iz tvog posta?!

skydiver je napisao(la):
@PJ Koristio si neki gps? Ili sam stekao pogrešan utisak iz tvog posta?!

Ne moze se bas reci "koristio". Imao sam u ruci pre nekog vremena neke od Garmini modela (oni osnovni) i imao sam prilike da se vozim (nisam ja vozio) u kolima koja imaju mape. Nasli smo jedno selo i tacnu adresu u njemu bez ikakvih problema...das koordinate, on te vodi, ako negde promenis putanju (skrenes levo umesto desno), on pravi novi proracun i predlaze novu putanju...

Dakle, nisam ga koristio, ali sam video kako radi. U Srbiji bi mi super dosao, jer povremeno trazim neku ulicu za koju ni taksisit nisu culi (maler :)), pa jos kada te Plan Plus ubedjuje da iz Admirala Geprata mozes levo u Kneza Milosha...sta ce tek da bude za neke ulice po Ceraku :p
Verujem da ce GPS mape biti bolje odradjene sto se takvih stvari tice :)

Koliko ja znam, "pokriven" je samo auto-put Šid-Beograd-Niš i Ibarska magistrala (ne znam za novosadski)...

Mada, ako oni lažu mene - lažem i ja vas :D

Nedavno sam u nekom casopisu procitao da su u izradi i kompletne mape pojedinih gradova i kao jedan od primera "dokle su stigli" je navedeno ono sto sam gore napisao (da ne postoji takovska ulica)...

Ja ima Ipaq 3660 i navman 3000 gps !
Pokrivena je cela Srbija i Crna gora ali samo kao deo istocne evrope.
U Beogradu radu savrseno ali kao sto neko rece nije bas tako sjajno postoje ucrtane Sve vece ulice 29. Novembar 27. marta Bulevar itd...
Ucrtana su sva naselja tipa Sumice ,Konjarnik,Bele vode,Cerak.....
Moj drugar je stupio u kontakt sa ovim indijancima u Plan plusu u vezi mapa za GPS a odgovor je zvucao otprilike E sitno nam je da pravimo mape za GPS
pa sam ja otisao korak dalje.
Nabavio sam na jednom mestu mapu begrada dimenzija 200cmX100cm u rezolucii 500dpi i bacio se na pravljenje iste sa sve detaljim nazivima ulic i itd.

Postoje neki programi koji bilo koji fajl koji im ubacite parcelisu na delove zadate kordinate i to je to e samo sto to meni ne ide bas najbolje pa sam dao drugaru da se bavi time!Ima covek viska vremena!

A trebao bi da dobijem sa jednog mesta kompletni urbanistcki plan grada za 2000. godinu koji je detaljniji jedno 100 puta pa cemo i njega da zbudzimo!

Ako nesto napravimo obavesticemo vas!

POZDRAV!!!

stromen je napisao(la):
Pa nije moguce da samo jedna firma prodaje GPS uredjaje, postoje i neki modeli mobilnih koji imaju GPS. :sceptic:

jedini mobilni za koji znam sigurno da ima GPS je BenQ Esc, ali to je prastari model koji ces jako tesko natji kod nas (citej neces naci) as far as I know...

boggyman je napisao(la):
jedini mobilni za koji znam sigurno da ima GPS je BenQ Esc, ali to je prastari model koji ces jako tesko natji kod nas (citej neces naci) as far as I know...

Nije ga proizveo Benq vec Benefon.

Audiovox cdm9155gpx
Benefon esc!
Benefon track (locus)
Casio a3012ca
Garmin navtalk ii
Garmin navtalk pilot
Hitachi c3001h
Kyocera c3002k
Kyocera qcp2325
Kyocera qcp2345
Kyocera qcp7135
Lg vx2000
Motorola a820
Motorola a830
Motorola a835
Nec glass navi
Nokia 2270
Nokia 2280
Nokia 2285
Nokia 3585i
Nokia 3586i
Nokia 5140
Nokia 6585
Nokia 9210i
Panasonic c3003p
Samsung nexio s150
Samsung sch a310
Samsung sph a460
Samsung sph a500
Samsung sph i330
Samsung sph m330
Samsung sph n270
Samsung sph n300
Samsung sph n400
Sanyo a1011st
Sanyo a1014st
Sanyo a3011sa
Sanyo scp-4900
Sanyo scp-5300
Siemens u10
Sky im-5300
Sony a3014s
Sonyericsson t608
Thuraya ascom
Thuraya hughes
Thuraya hughes hns-7101
Toshiba a3013t

Pazi kad svi ovi telefoni imaju GPS , a mozda 2 mogu da se nadju kod nas :wall:

Poslednja izmena:
stromen je napisao(la):
Nije ga proizveo Benq vec Benefon.

Audiovox cdm9155gpx
Benefon esc!
Benefon track (locus)
Casio a3012ca
Garmin navtalk ii
Garmin navtalk pilot
Hitachi c3001h
Kyocera c3002k
Kyocera qcp2325
Kyocera qcp2345
Kyocera qcp7135
Lg vx2000
Motorola a820
Motorola a830
Motorola a835
Nec glass navi
Nokia 2270
Nokia 2280
Nokia 2285
Nokia 3585i
Nokia 3586i
Nokia 5140
Nokia 6585
Nokia 9210i
Panasonic c3003p
Samsung nexio s150
Samsung sch a310
Samsung sph a460
Samsung sph a500
Samsung sph i330
Samsung sph m330
Samsung sph n270
Samsung sph n300
Samsung sph n400
Sanyo a1011st
Sanyo a1014st
Sanyo a3011sa
Sanyo scp-4900
Sanyo scp-5300
Siemens u10
Sky im-5300
Sony a3014s
Sonyericsson t608
Thuraya ascom
Thuraya hughes
Thuraya hughes hns-7101
Toshiba a3013t

Pazi kad svi ovi telefoni imaju GPS , a mozda 2 mogu da se nadju kod nas :wall:

da da, moja greska :d
e sad sto se tice ovog spiska, mnogi telefoni koje si pobrojao nisu GSM :smash: bar koliko sam ja uputjen pa ih verovatno ybog toga nema kod nas

Poslednja izmena:
UMTS modeli su Motorole i Siemens a ostalo su varijante 2 generacije ali ne GSM

CDMA standarde podrzava vecina aparata koja ima popdrsku za GPS
Audiovox cdm9155gpx
Casio a3012ca
Hitachi c3001h
Kyocera c3002k
Kyocera qcp2325
Kyocera qcp2345
Kyocera qcp7135
Lg vx2000
Nec glass navi
Nokia 2270
Nokia 2280
Nokia 2285
Nokia 3585i
Nokia 3586i
Nokia 6585
Panasonic c3003p
Samsung nexio s150
Samsung sch a310
Samsung sph a460
Samsung sph a500
Samsung sph i330
Samsung sph m330
Samsung sph n270
Samsung sph n300
Samsung sph n400
Sanyo a1011st
Sanyo a1014st
Sanyo a3011sa
Sanyo scp-4900
Sanyo scp-5300
Sky im-5300
Sony a3014s
Sonyericsson t608
Toshiba a3013t
Garmin navtalk pilot
Samsung sph a460
Samsung sph i330
Samsung sph n270

Ovi su AMPS 800 modeli
Garmin navtalk pilot
Samsung sph a460
Samsung sph i330
Samsung sph n270

A ovi i GSM i Sattelit
Thuraya ascom
Thuraya hughes
Thuraya hughes hns-7101

Jedino ovih pet modela podrzava iskljucivo GSM i GPS
Benefon esc!
Benefon track (locus)
Garmin navtalk ii
Nokia 5140
Nokia 9210i

Jos nesto me zanima, u kojim zemljama je rasprostranjen CDMA standard kad nije ni u Evropi, ni u Americi. Ovaj AMPS standard takodje pripada tehnoloski 2 generaciji ili ne?

mozda u japanu??
znam da kad su moji bili tamo nisu mogli da koriste svoje tehnoloski zaostale telefone

pre 2 god tamo prakticno nisi mogao da kupis mobilni bez kamere i raznih drugih *******cija o kojima mi mozemo da sanjamo narednih 5-10 godina :smash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno