Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

_Wonderboy_

Poznat
Učlanjen(a)
13.11.2021
Poena
30
Videh za Samsung. Moram videti kakav je TicWatch Pro 3 Ultra u odnosu na Samsung.

illidan

Znamenit
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
1,305
Moja oprema  
CPU & Cooler
intel i9 9900k under noctua nh-u12a black
Matična ploča
gigabyte z370
RAM
g.skill trident z neo 32gb
GPU
nvidia rtx 3060ti founders edition
Storage
samsung 980pro 1tb, samsung 860 qvo 1tb
Zvuk
topping e30+l30 with presonus eris 3.5, akg k712pro and kz zs10pro
PSU
be quiet! dark power 12 750w 80+ titanium
Kućište
corsair 4000d white airflow with phanteks t30 fans
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
lamzu atlantis mini and kbd.fans tofu65 e-white
Pristup internetu
  1. Optički internet

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
755
Moja oprema  
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Fenix 7s ss, Xbox series X
malo jaka cijena za casio.
Meni je tactix 7 jako lep sat, kontam da bi pre malo doplatio za njega nego uzeo 2x.
Jedino sto mi ne treba :)

r3ma

Poštovan
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poena
70
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 13 pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Cena je super s' obzirom na novitete i da je ostala ista kao Instinct 2, koji je svakako vec odlican sat.

Crazy_M

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2013
Poena
215
Moja oprema  
Laptop
Apple Macbook Air M1
Tablet
Ipad Pro 11 M2
Mobilni telefon
IP13 pro max, IP12 mini
Pametni uređaji
Garmin Tactix7, AW7
Pristup internetu
  1. Optički internet
malo jaka cijena za casio.
Meni je tactix 7 jako lep sat, kontam da bi pre malo doplatio za njega nego uzeo 2x.
Jedino sto mi ne treba :)
Tactix 7 je duplo skuplji, 450usd vs 1100usd, nije bas mala doplata

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
755
Moja oprema  
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Tactix 7 je pravi sat. Vidjao sam ih na oglasima za oko 800-900e kod nas (nije regularna cena ali se da upecati pada cena zbog ultre). A Instinct 2x ne verujem da ce biti ispod 500e.
Slazem se da svako ima pravo na svoje misljenje, ja ga prvi ne bi kupio posto mi realno ne treba, a mami me :)

Crazy_M

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2013
Poena
215
Moja oprema  
Laptop
Apple Macbook Air M1
Tablet
Ipad Pro 11 M2
Mobilni telefon
IP13 pro max, IP12 mini
Pametni uređaji
Garmin Tactix7, AW7
Pristup internetu
  1. Optički internet
Tactix 7 je pravi sat. Vidjao sam ih na oglasima za oko 800-900e kod nas (nije regularna cena ali se da upecati pada cena zbog ultre). A Instinct 2x ne verujem da ce biti ispod 500e.
Slazem se da svako ima pravo na svoje misljenje, ja ga prvi ne bi kupio posto mi realno ne treba, a mami me :)
Zvanicno je 450 usd na garmin usa. Sad kod nas je druga prica vrv. Tactix 7, meni licno, najlepsi sat za trening i svakodnevno nosenje

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
755
Moja oprema  
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Da klot verzija je super, svidja mi se bezel vise od fenixa i ima safirno staklo bez solarnih dodataka pa je vidljivost bolja.
Al, realno, nije za kancelariju :):):)

edit: obrisao sam deo komentara za rezervnu narukvicu

Poslednja izmena:

r3ma

Poštovan
Učlanjen(a)
30.04.2017
Poena
70
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 13 pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sledeci model OLED. Bio to Epix 3, Forerunner 9xx ili novi Fenix sa OLED-om. :)

Crazy_M

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2013
Poena
215
Moja oprema  
Laptop
Apple Macbook Air M1
Tablet
Ipad Pro 11 M2
Mobilni telefon
IP13 pro max, IP12 mini
Pametni uređaji
Garmin Tactix7, AW7
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ja nikad ne bih isao na oled, mip je neprevazidjen u ovom segmentu satova

Shagon94

Zapažen
Učlanjen(a)
07.09.2022
Poena
15
Jel moze preporuka za neki od sport satova? Imam trenutno Huawei GT 3 Pro ali bih da upgradujem 😄 GT 3 Pro ne moze da koristi NFC u Srbiji (region locked), a i ogranicen je oko nekih stvari, pa bih da razmotrim neku adekvatnu zamenu.

Jedna od stvari koja mi je bitna jeste NFC, jer polako Google Pay i Garmin Pay dolaze kod nas hteo bih da barem imam mogucnost da koristim tu funkcionalnost.

Razmisljao sam o Forerunner seriji, kao i o Fenix seriji, takodje sam razgledao na versus.com ali mi je potrebna mala pomoc jer bih radije real-world preporuku neku neki clanak koji gleda sta ima na papiru.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Garmin Pay je za sada ograničen na jednu ili dve banke, a kada će se širiti, ne znamo.

Ukoliko je to bitan faktor, a nisi u jednoj od banaka koje ga već imaju, ja bih otpisao Garmin. Kaže ti korisnik Garmina :)

Shagon94

Zapažen
Učlanjen(a)
07.09.2022
Poena
15
Garmin Pay je za sada ograničen na jednu ili dve banke, a kada će se širiti, ne znamo.

Ukoliko je to bitan faktor, a nisi u jednoj od banaka koje ga već imaju, ja bih otpisao Garmin. Kaže ti korisnik Garmina :)
Citam vec pola sata ovu temu, vidim da pominjes drugara koji ima suunto u koji se kune a vidim da se non stop zalis na svoj garmin 😄
Gledao sam Apple sat, i obicnu i Ultra seriju, kao i Samsung Galaxy Watch 5 Pro i slicno, ne dopada mi se sat koji drzi 3 dana bateriju, navikao sam na GT seriju (sa GT 2 sam presao na GT 3 Pro) koja ima po 10 dana bateriju, to mi je odlicno.

Koje su mane kod tvog Garmin sata, tj. sta bi voleo da vidis, koja bi mu bila zamena?

Crazy_M

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2013
Poena
215
Moja oprema  
Laptop
Apple Macbook Air M1
Tablet
Ipad Pro 11 M2
Mobilni telefon
IP13 pro max, IP12 mini
Pametni uređaji
Garmin Tactix7, AW7
Pristup internetu
  1. Optički internet

Iracun u rajfajzenu je besplatan, ja ga imam samo zbog apple i garmin pay.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Citam vec pola sata ovu temu, vidim da pominjes drugara koji ima suunto u koji se kune a vidim da se non stop zalis na svoj garmin 😄
Gledao sam Apple sat, i obicnu i Ultra seriju, kao i Samsung Galaxy Watch 5 Pro i slicno, ne dopada mi se sat koji drzi 3 dana bateriju, navikao sam na GT seriju (sa GT 2 sam presao na GT 3 Pro) koja ima po 10 dana bateriju, to mi je odlicno.

Koje su mane kod tvog Garmin sata, tj. sta bi voleo da vidis, koja bi mu bila zamena?

To je stvar perspektive. Drugar kog sam pomenuo uvek iznosi samo pozitivne stvari, ne samo o satu. U više slučajeva to postane besmisleno. Mislim da sam ovde pisao kako smo trčali zajedničku trku, ja završio ispred njega, fizički i gledajući zvanični rezultat, mereno čipovima, a gledajući naše satove, njegov Sunto bio brži od mog Garmina :)

S druge strane, ja uvek gledam da iznesem kritiku, jer mimo toga, ostalo bi trebalo da je dobro :)

U poslednje vreme moj FR945 ima lag na nekim podacima (verovatno svim). Primetio sam na trenutnom pace i na kadenci. Probao sam reset, ali nije pomoglo. Trenutno postoji update software-a, ali nisam ga pustio, da ne pokarabasi nešto gore.

Sledeći vikend je beogradski maraton, pa ću posle toga probati hard reset i eventualno update. Za samu trku, kašnjenje pejsa mi nije problem, jer neće biti mnogo varijacija.

U odnosu na GT2, računaj da je praćenje sna dosta lošije. Maši vreme kada sam zaspao, maši vreme kada sam ustao, subjektivni osećaja kaže da ni faze sna ne rasporedi baš najbolje.

Altimetar nije sjajan, ali navikao sam se.

Voleo bih da imam neku varijantu da povučem screen shot na telefon. Ovako moram da zakačim telefon.

Mnogima smeta MIP ekran, konektor za punjenje, upravljanje tasterima... Meni je sve to OK.

U odnosu na GT2, imam odlično rešen quick response na poruke.

Moj model je već dve generacije star, tako da ćeš ti svakako uzeti neki noviji model.

Sumirano, ovog trenutka, nemam nijedan razlog da menjam sat. Ako bude nekog trošenja para na taj segment, verovatno ću kupiti Stryd. Nije da mi je potreban, ali šta ću kad volim brojeve i beskorisne statistike :)

OP
OP
I

ivoludilo

Cenjen
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poena
170
A eto kod mene praćenje sna je precizno ali mi je to potpuno nepotrebno,što se tiče altimetra tu se slažem nije baš sjajan.Što se tiče Garmin Pay-a odlično funkcioniše.

iceAge

Slavan
Učlanjen(a)
13.06.2005
Poena
365
Na osnovu čega - u odnosu na šta, tvrdite da je visina koju pokazuje sat (bilo koji) tačna odnosno netačna. Interesuje me referentni izvor podataka

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poena
705
Na osnovu čega - u odnosu na šta, tvrdite da je visina koju pokazuje sat (bilo koji) tačna odnosno netačna. Interesuje me referentni izvor podataka
Ovde problem (bar po meni) nije što sat meri visinu pogrešno, već što to radi nekonzistentno.
Evo skinšota šta je FR945 izmerio za trčanje po ravnom (krugovi oko fudbalskog stadiona).

Prilozi

• Screenshot_20230418-085443.jpg
    Screenshot_20230418-085443.jpg
    87.4 KB · Pregleda: 20

iceAge

Slavan
Učlanjen(a)
13.06.2005
Poena
365
Ovo je manje više u redu jer imaš dva(tri) pika. Verovatno gubitak fix sa jednim ili više satelita (Galileo ili glonass). Probaj da podesiš, ako ima u satu, da refresh signala bude što kraći. Al onda baterija ode brže. I ne koristi glonass. GPS ima najmanju tačnost, Galileo za nas smrtnike najveću...
Meni je problem kada mi vrda preko 10m, a sve do pet je ok jer je to neka srednja greška koju prave uređaji i koju obezbeđuju gnss koje koristimo. Galileo 1m, glonass pre rata oko 5m (sad ne znam koja je, menjali su parametre), GPS oko 10m.
Edit:
I ovo važi samo za brisan prostor, bez ograde, drveća bilo kakve infrastrukture u blizini. Unutar stadiona, iako je veliko ravno prostranstvo ne bih očekivao potpuni fix sa npr 8-10 satelita, u nekom delu je logično da će da izgubi signal sa nekog satelita.

nidza

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
575
Sat koristi barometar za te male promene, jer je GPS poprilično neprecizan po vertikali. U par metara da gađa to nema ni teoretske šanse, a vazdušni pritisak može da se promeni više puta i na istoj visini kad se trči malo veća trasa.

Nemojte se ovim opterećivati, i drugi brendovi se identično ponašaju.

Sale83

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2012
Poena
415
Da li je ko imao ili ima garmin fenix 6x pro i 7x uporedo?
Koliko se 7x ekran vidi slabije u odnosu na 6x zbog solarnog panela i prstena, i da li vam smeta prikaz? I naravno ako je ko uspeo i bateriju da isproba ceo ciklus na oba?
Gledam da li da menjam za 7x ili da nastavim sa 6x.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Već smo pisali o altimetru, ali @Shagon94 je pitao za ono što bi trebalo unaprediti, pa sam pomenuo.

Manji je problem tačno/netačno, već kao što @jddipqd reče, nekonzistentno.

Stanem pored markera na kome je neko, na neki "zvanični" način utvrdio nadmorsku visinu. I u 3 dana, na istoj poziciji, dobijem različite podatke, jer se menja vazdušni pritisak.
Legnem da spavam, zakleo bih se da nigde noću mrdao nisam, ujutru druga nadmorska visina, jer se promenio vazdušni pritisak.

Kalibraciju radi preko GPS ili preko mapa, ta visina se često dosta razlikuje, najgluplji mogući primer je da stojim na krovu, 10m od zemlje i DEM pokazuje ono što je u mapi, bez objekta, kalibrise na pogrešnu vrednost i onda meri promenu vazdušnog pritiska. Na obali mora sam često bio i -20 metara nadmorske visine. Naravno, kad skočim u vodu, ode i na minus 400, ali to je drastična promena vazdušnog pritiska u trenutku.

iceAge

Slavan
Učlanjen(a)
13.06.2005
Poena
365
Video sam juče u satu da mi je kalibracija barometra moguća pomoću 'use gps' ili 'manual', gde sam kucam nadmorsku visinu.. nikada to nisam podešavao, probacu u Knezu nekad da podesim ručno visinu (116.75 m). Mada i tu ima začkoljica- po kom sistemu su odredili tu visinu i da li je za sat ona ispravna (da li je elipsoidna ili geoidna).
Uglavnom, sve ispod 10m po vertikali na satu je fenomenalan podatak

nidza

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
575
Probaj da nađeš što tačniju n.v. na lokaciji gde stanuješ (dodaj + par metara ako je sprat, po 3m recimo po spratu). GPS je nepouzdan, ali koristan kad si negde nepoznato, međutim, u planinčugi je to sve dovoljno precizno, jer ti je nebitno da li si 20-30 metara gore dole, ali u ravnici ta mala razlika deluje ogromna.

Kad se setim pogledam i podesim ručno, po n.v. na poslu i kod kuće. Oscilacije su obično male i beznačajne, međutim, kada su izrazite promene vremena u toku dana, zna da se poremeti ozbiljn.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Evo screen shot, za nadmorsku visinu, od juče. Krenuo sam sa mesta gde je nadmorska visina oko 71m (prema mapama je toliko, najčešće mi pokazuje toliko, GPS kaibracija uglavnom pokaže toliko), trčao 15 minuta, okrenuo se i vratio se nazad istim putem.

U tih 30 minuta se vreme blago pokvarilo i došlo je do pada temperature, navuklo se više oblaka i počela je da pada blaga kiša.

Ispravite me ako grešim, ali u takvoj promeni vremena je verovatno došlo i do pada vazdušnog pritiska, pa je sat zaključio da sam spustio nekoliko metara.
Screenshot_20230420-084211_Connect.jpg

Tih 11m na nekoj planini ispadne zanemarljivo, ali u Beogradu ispadne ozbiljna procentualna greška.

nidza

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
575
Pad pritiska je povećanje nadmorske. Verovatno je pad pritiska bio pred promenu, a stabilizacija i rast nakon.

Ja sam sinoć kasno trčao 54min, na ravnom, u krug, gain 7 loss 14 metara. Trebalo bi da je egal, ali ja to nisam još imao na dužem trčanju, bar malo će da se pomeri.

kibicer

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
535
@PJ razumem šta kažeš, ali ipak nije ozbiljna procentualna greška. Grešku valjda ne prikazujemo u odnosu na trenutno mereni podatak (ovde ~60m), nego u odnosu na full scale. Ako kažemo da je to za Garmin svega 3000m (znam da možeš sa njim i na Everest), onda je tih 10m greške zapravo fenomenalna preciznost.
Zlatar za svoj posao ne koristi vagu na kojoj se on meri.
P.S. moj fenix 5 je dosta gori od ovoga što ti navodiš

Poslednja izmena:

illidan

Znamenit
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
1,305
Moja oprema  
CPU & Cooler
intel i9 9900k under noctua nh-u12a black
Matična ploča
gigabyte z370
RAM
g.skill trident z neo 32gb
GPU
nvidia rtx 3060ti founders edition
Storage
samsung 980pro 1tb, samsung 860 qvo 1tb
Zvuk
topping e30+l30 with presonus eris 3.5, akg k712pro and kz zs10pro
PSU
be quiet! dark power 12 750w 80+ titanium
Kućište
corsair 4000d white airflow with phanteks t30 fans
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
lamzu atlantis mini and kbd.fans tofu65 e-white
Pristup internetu
  1. Optički internet
govorimo o uredjajima koji kostaju nekoliko stotina eura i to je jedna od mnogih opcija. koliko kostaju ozbiljni uredjaji za precizno merenje nadmorske visine i imaju opet sitne greske (mozda par cm ili mm)?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Pad pritiska je povećanje nadmorske. Verovatno je pad pritiska bio pred promenu, a stabilizacija i rast nakon.

Da, tako je. Nego ja gledam sa leve strane 60, sa desne 71, nevezano za graf😄

@kibicer Slažem se da greška nije kritična, meni je ovo sasvim ok preciznost. Samo sam dopunio priču.

U početku je ludovao po 100-200-500 metara i za to je pomoglo pranje one rupice kroz koju meri pritisak. Možda i tvom Fenixu pomogne. Bukvalno pod mlaz vode sa česme :)

Vrh Dno