Šta je novo?

Google Talk -> Hangout = papa XMPP

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
od jutros mi ne radi Apple Messages aplikacija, odnosno nece da se konektuje na Google server.

kad sam malo proguglao vidim da je Google odlucio da iskljuci preko noci XMPP i predje na neko svoje closed, property resenje!

http://voidfox.com/blog/archives/2013/05/18/why_the_new_google_hangouts_screws_over_users/index.html

lepo. do not be evil. bravo. (koliko sam razumeo, ovo su uradili jer su imali istu stvar implementiranu na tri razlicita nacina!)

pitanje je: da li planiraju da ovaj novi protokol daje kao open source?

...idem da vidim da li postoji hangouts za Mac...

proradio je Apple Messages... sam od sebe :)

Poslednja izmena:
Prešao takođe na Adium koji je u međuvremenu dobio i nekoliko nadogradnji i mogu reći svima da sam prezadovoljan. To je baš ono što mi treba... Inače, aplikacija je super fleksibilna. Ima i skinova i ostalih dodataka, tako da ako se nekome ne dopada osnovni izgled programa može da ga napravi u par klikova mišem da izgleda, zvuči i ponaša se identično kao pređašnji iChat. Takođe program funkcioniše nešto bolje, a čak ima i neke sitne pikanterije koje je iChat imao samo u vreme 10.6ce kada je mogao da se nadogradi sa iChax dodatkom...

Inače kada je google u pitanju, nikakve anomalije nisam primetio... ;)

Adium all the way radi odlicno citam temu i gledam reko sta? Znam da Adium radi sve vreme od kad su uveli Sh*touts :D

:)

Adium je prvi program sa kojim sam se odusevio prelaskom na Mac OS X davne 2006. (skakala patkica u dnu ekrana :D)

ali sam presao na iChat/Messages u nekom trenutku - izgleda da je vreme da se vratim na Adium :wave:

---

mada i dalje ostaje pitanje: da li google planira da ugasi gtalk preko XMPPa? ako planira, da li ce otvoriti svoj novi protokol?

Koliko sam ja razumeo ne planiraju da ugase client-server XMPP. Ono sto su oni ugasili je XMPP federacija. Ili ti da ne mozes sa svojim [email protected] nalogom da prcas sa ljudima na [email protected] preko jabber (XMPP) protokola.

Zvanican razlog za to gasenje je ogromna kolicina spam-a koji je dolazio sa drugih jabber server-a koje google ne moze da kontrolise.

Ovo nece pogoditi 99.9+% korisnika. Nazalost ja nisam medju njima jer sam ja imao kontrakte i na drugim jabber serverima.

Adium normalno radi, tako da Milane predji na najbolji chat klijent koji trenutno postoji :)

Milane... usput i "polizi" ono pljuvanje... "dont be evil".

^
heh... nekad mi se cini da si gori od mene :D :p

a za to don't be evil, hoce li otvoriti novi protokol?

Nazad
Vrh Dno