Šta je novo?

Google Pay Srbija

Meni super radi gpay na s21u i kod nas i 10 dana u Grčkoj. Samo uključim telefon, otisak ili pattern, i nije bilo problema
 
Isto kao sto bi trebali da mogu da ocitaju i za fizicku karticu .. tj prislonis im tel sa nfc na njihov terminal, ocitace ti broj virtuelne kartice, i uporediti sa stanjem u svojoj bazi. E sad kako ide dalje sa njihovim terminalom, da ne nagadjam, ali mora biti u stanju da proveri validnost kartica.
 

Tema u nastavku.

A, sad je jasnije... :unsure:
Dakle, podaci o kartici se čuvaju na Google serveru a telefon dobija token (virtuelni broj) koji očitava prodavac i šalje Googlu na overu,
Google ga konvertuje u realnu karticu i šalje upit finansijskoj instituciji koja odobrava transakciju prema stanju računa.

(Ako telefon nije na Internetu verovatno se koristi isti token više puta dok Google ne kaže dosta, osim ako postoji neki progresivni algoritam za tokene.)
 
Ima li nekih informacija o implementaciji Gpay kod platnih procesora koji posluju sa privrednim subjektima registrovanim u Srbiji? Na zvaničnoj listi ne prepoznajem nikoga.

Da preformulišem pitanje - Da li postoji banka ili finansijska institucija preko koje je moguće omogućiti Gpay na svom web sajtu?
 
Pa vratio sam se početkom godine...otvorio račun u erste, pogrešio... 🤣
 
Da napišem i ja po koju... Možda nekom nešto pomogne. Možda i neki rezime.

GPay koristim od pre neki dan (Intesa, Visa devizna), a bezkontaktno plaćanje telefonom već prilično dugo korišćenjem NLB Pay, i njene MC kartice.

Da, dešava se da neće da očita, ili da očita delimično ako nisu baš dobro poravnati naš NFC i onaj u pos terminalu.
Proučite gde je NFC čip vašeg telefona. To se lako izgugla. Kod mene na Hyawei P30 je gore malo desno gledajući telefon od pozadi.
Kod prethodnog Sony, NFC je bio na sredini telefona. Ne sumnjam da kod nekih može biti i niže dole.
I kod pos terminala nije baš dosledno gde su im NFC čitači. Nekima su po sred displeja, nekima iznad pa još nagnuti unazad... Na OMW pumpama su mi najmanje logični.
Simbol RF čitača bi trebalo da označi gde je tačno.

Ako baš neće, ne gunđajte na GPay ili na banku. Vrlo često je i do pos terminala, do banke trgovca, ili do VISA ili Master servisa.
Mada ok, može biti i do "naših", ali to se tada u tom trenutku ne zna.

Kada i da li traži da se ukuca još i PIN, ja nešto nisam logiku uhvatio. Ponekad i ponegde traži i za manje iznose, ponekad ništa ne traži ni za veće?!?
U Istanbulu na aerodromu mi je tražio pin za iznos od oko 1€ na mašini za prodaju soka/vode/čokoladica. U Tbilisiju je u istoj radnji preko puta hotela par puta zatražio PIN ali uglavnom nije, nevezano za iznose. A u hotelu na kraju za račun koji nije bio mali, nije tražio pin uopšte?!? (Pričam za NLB Pay)
Uglavnom, pin traži jako retko bez obzira da li provlačim karticu ili telefon.

Pouzdano znam da sve radi i bez prenosa podataka na telefonu, i NLB Pay i GPay. Ne znam koliko dugo i za koliko transakcija može tako?!?
Nije me do sada zaustavio, ali nikada nisam imao više od 2-3 transakcije bez da u međuvremenu ne konektujem neki net.

U podešenjima GPay ima podešanje "Zaključavanje ekrana", i tu kada se uđe, Google lepo kaže "U većini slučajeva, telefon mora da se otključa za plaćanje". Dalje ima tabela gde piše po zemljama koji je limit za plaćanje bez otključavanja, ali na tom spisku za sada nema Srbije. :p :D
NLB Pay, uvek mora da se otključa, pa sam navikao.
Bez mnogo filozofiranja, ja uvek otključam telefon pre plaćanja. Rade mi face i otisak otključavanja, a na Huawei je to u trenutku.
Ali aplikaciju nikada ne moram da otvaram da bih izvršio plaćanje.

... ... ...

Loyality kartice, bar ove što se zasnivaju na bar kodu ili na QR su u GPay najobičniji glupi skoro pa "čuvari fotografije". Bilo koji bar ili QR kod možete sačuvati pod bilo kojim imenom.
Odlično je da se kartice slože na jednom mestu i da ih sve ne nosimo bzvz. Čudi me da do sada nisam našao neku aplikaciju koja baš to radi.
Bilo bi cool da se može izabrati neka naša slika za svaku loyality karticu, da je lakše vizuelno odaberemo ako već nema ubačena u GPay.

Loyality kartice sa RF, kontaktnim čipom ili magnetnim zapisom se za sada ne mogu ubacivati. Od takvih imam Gasprom, i dojmim se da to neće ni moći još skoro. A baš bi mi dobro došlo.

... ... ...

Ono što bih voleo da vidim je Dina kartica, za početak bar RF, a onda i u GPay ili nekom drugom NFC sistemu.
Dinu najviše koristim u Srbiji, jer sami trgovci tako imaju najmanju proviziju prema bankama.
Možda malo bzvz da obraćam pažnju na to, ali eto, ne volem banke pa gledam da ih "oštetim" što više.

... ... ...


Al aj da ti udovoljim znatizelji, evo kako je kod mene.
Sad onako sa strucne strane kazi sta ne valja.

Ček bre, da li je tebi NFC po defaulty isključen ili uključen?!?
Ako ti je isključen, naravno da mora da se pokrene aplikacija da bi radilo plaćanje. Pokretanje aplikacije če privremeno uključiti NFC.
Ako ti je uključen, zašto daješ printscreen sa isključenim NFC?!?
 
Poslednja izmena:
@NShappy Za Dinu je NFC plaćanje obezbeđeno posredstvom UnionPay, ali Poštanska je nije komercijalizovala. Navodno, do kraja godine je planirano omasovljavanje kroz više banaka, ali sve je to mrtvo slovo na papiru i pitanje je da li će moći da se priključe kroz Google Pay, s obzirom na to da ipak nisu striktno UnionPay kartice.
 
Da se ne vraćam, jel može neko da napiše za Samsung Watch 4 da li je beše moguće plaćanje bez otvaranja aplikacije? Sad sam prvi put probao, i nije radilo dok nisam ušao u Google Wallet na satu. Opcija "pay with open app" je ugašena.

Nevezano za ovo: molim vas, ne zovite ih loyality (lojaliti) kartice jer to ne postoji. Bar mi ovde znamo da izguglamo reč na engleskom da koristimo ispravno ako već pišemo na engleskom.
 
Hehe, jeste, razmazi me spelling checker, pa sada ne razmišljam kada ga nema.
 
Poslednja izmena:
Da se ne vraćam, jel može neko da napiše za Samsung Watch 4 da li je beše moguće plaćanje bez otvaranja aplikacije? Sad sam prvi put probao, i nije radilo dok nisam ušao u Google Wallet na satu. Opcija "pay with open app" je ugašena.

Nevezano za ovo: molim vas, ne zovite ih loyality (lojaliti) kartice jer to ne postoji. Bar mi ovde znamo da izguglamo reč na engleskom da koristimo ispravno ako već pišemo na engleskom.
Moraš da otvoriš app. Namestiš samo shortcut da ti npr dupli klik na home dugme otvara wallet app..
 

Prilozi

  • Screenshot_2022-09-22-19-51-13-772_org.mozilla.firefox_beta-edit.jpg
    Screenshot_2022-09-22-19-51-13-772_org.mozilla.firefox_beta-edit.jpg
    186 KB · Pregleda: 80
Jasno, hvala. Mislio sam da ima neka fora da ne mora, ali staviću shortcut. Samo da vidim da li moze dugo back umesto Samsung pay da bude gpay, za sad nisam nasao
 
Zdravo svima, evo da i ja podelim moje iskustvo što se tiče gpay-a otkad videh da je omogućen.
Imam MC karticu sada već ex mts banke, koja je pripojena .
Kada sam video IG objavu poštanske da su omogućili gpay, reko' hajde da probam testa radi.

Procedura dodavanja kartice je prošla na keca, sve podesio kako treba, osim da je GPay default-ni za besk, plaćanje, jer sam mislio da nije neophodno, onako laički. :)
Odmah sutradan ujutru odem do maxija, i prilikom plaćanja uradim sve po ps-u, bez "akrobacija" - uključen NFC, otključan telefon (otisak), pokrenut gwallet. Prislonim tel na terminal, i na ekranu pos terminala izbaci "nepodržana kartica". Probam još jedno dva puta, isto izbacuje "nepodržana kartica". Izvadim klasičnu karticu, platim standardno beskontaktno, sve ok.
Kasnije u toku dana obratim se PŠ na IG porukom da li su i kartice (ex) mts banke podržane za svaki slučaj, oni kažu jesu i one.
Onda pogledah ovaj video na benchmark yt kanalu, i vidim da je podešavanje default-ne apk za besk. plaćanje ipak vrlo bitno.
Ovde ide napomena da na tel. nemam ni jednu aplikaciju za besk. plaćanje. Osim mbanking (mts banke) apk, ništa drugo mi nije instalirano.
Pokrenem ponovo gwallet, s' namerom da ga ipak podesim kao default. U trenutku podešavanja, izašla mi je poruka nešto u stilu "da li ste sigurni da hoćete da zamenite "mts banka" sa gpay za default plaćanje?".
Tu sam bio u rebusu, i nešto mi je delovalo kao da je aplikacija mts banke bila podešena za default, iako nikad ništa nisam njom plaćao na ovaj način (niti znam da može).

OK, posle podešavanja GPay kao default, odem sada do apoteke da probam ponovo. Opet sve po ps-u kao i u maxiju, prislanjam tel, i sve prođe u deliću sekunde. Mislim da nisam ni prislonio telefon do kraja, transakcija je bila završena, stigao sms, baš sve kako treba. Reko' ok, to je bila moja greška što nisam namestio default gpay.
Sutradan se opet vratim u onaj isti maxi sa početka poruke, i opet ista greška - nepodržana kartica. Opet probam još 2-3 puta i neće. Blokirao se pos terminal, kasirka resetovala i platim ponovo klasično karticom.

U oba ova puta sa situacijom "nepodržana kartica" nema nikakvog "loga" u gwallet-u, samo jedna uspešna transakcija u onoj apoteci.
Baš mi nije jasno šta je to pos terminal mogao da registruje kao "nepodržana kartica" i kroz koju aplikaciju.
U NFC podešavanjima sam sada pored toga što je GPay čekiran kao default, uključio namerno opciju "plati iz trenutno otvorene aplikacije".
Ovde u ovim podešavanjima sam ustvari video da pored GPay u listi postoji i Samsung pay kao opcija, pa ću dodatno videti da to deinstaliram ako može.
Telefon je inače (stariji) S10+
 
@miskop sve Asseco mbanking aplikacije su izlistane kao provajderi za nfc plaćanja zbog ips skeniraj/pokaži opcije. Tako da, bez dileme, GPay se postavlja kao default app za beskontaktna plaćanja.
 
Thanks, to onda objašnjava sve.
BTW, u NFC podešavanjima postoji "Payment" za default plaćanja, kao i deo "Others" . Da li su svima čekirane obe ove opcije:

Screenshot-20220925-155154.jpg


Screenshot-20220925-155135.jpg
 
Od prvog dana zamenio Gpay za defaultni nacin bezkontaktnog placanja, zato uvek radi bez greske ako se ispostuje procedura.
 

Prilozi

  • Screenshot_2022-09-25-17-36-35-478_com.android.settings.jpg
    Screenshot_2022-09-25-17-36-35-478_com.android.settings.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 51
  • Screenshot_2022-09-25-17-42-43-961_com.android.settings.jpg
    Screenshot_2022-09-25-17-42-43-961_com.android.settings.jpg
    35.7 KB · Pregleda: 51
Sutradan se opet vratim u onaj isti maxi sa početka poruke, i opet ista greška - nepodržana kartica. Opet probam još 2-3 puta i neće. Blokirao se pos terminal, kasirka resetovala i platim ponovo klasično karticom.

Meni se ovo desilo u maxiju sa Apple Pay-om. Isto zablokirao pos, tako da mislim da njihovi terminali nisu bas kako treba.
Takodje, ono sto mi se i sada desava sa Apple pay-om i na drugim mestima je da cim prislonim sat ili telefon terminal izbaci poruku “Prislonite samo jednu karticu”, u tom slucaju samo ostavim prislonjen sat/telefon i posle par sekundi prodje.
 
Jel probao neko preko GPaya i Intese da plati nešto na rate debitnom karticom?

Jel ista procedura kao kod fizičke kartice (prisloni se telefon, izabere broj rata) ili ipak na rate mora da se koristi fizička kartica pošto Gpay koristi virtuelnu?
 
I meni se danas sa Watch 4 u Maxiju desilo da terminal izbaci "Prislonite samo jednu karticu". Da ne bih zadržavao red, izvadim telefon (Pixel) i plaćanje prođe iz prve.
 
Ja sam imao na watch 4 fail u dve različite apoteke, moralo iz drugog puta, ali je prošlo. Onaj zvuk kao da očita pre nego sto prinesem, dešava se i sa fizičkom karticom.

Poštanska štedionica je pisalo na slipu. U maxiju mi radilo do sad uvek.
 
Nazad
Vrh Dno