Šta je novo?

Google Pay Srbija

wifininja

Cenjen
Učlanjen(a)
21.01.2019
Poruke
824
Poena
115
b1cc03acab234c0f9fe49c27a3d15ada.jpg


Prema ovom izvoru (Twitt je vrlo brzo obrisan) Google Pay možemo očekivati negde okvirno Jul-Sep 2021.
 
Došli su nedavno u Rumuniju, u hrvatskoj je već dve godine. Nadam se iskreno da će i kod nas sledeće godine. A tu je i pitanje koliko su voljni da dopuste da Apple pay postane dominantan servis za plaćanje.

Sent from my SM-T720 using Tapatalk
 
Bole ih patka mnogo da se brinu za Srbiju.
Mislim ja bih voleo da dođu, ali za sad imamo samo izjavu dotičnog koju sam i ja mogao da napišem.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk
 
Došli su nedavno u Rumuniju, u hrvatskoj je već dve godine. Nadam se iskreno da će i kod nas sledeće godine. A tu je i pitanje koliko su voljni da dopuste da Apple pay postane dominantan servis za plaćanje.

Sent from my SM-T720 using Tapatalk

Teško da će Apple Pay postati dominantan način plaćanja u Srbiji. NBS forsira IPS skeniraj IPS pokaži QR sistem plaćanja. Svaka banka ima razvijeno svoje sopstveno rešenje plaćanja za Android korisnike (Wave2pay, RaiPay itd itd). Apple korisnika u Srbiji nema mnogo ali su banke morale uvesti Apple Pay kako bi izašli u susret svojim iOS klijentima. Za sada su to samo Raiffeisen, ProCredit i OTP ali uskoro će ih biti još, pre svega Intesa do kraja godine a sledeće godine CrediAgricole i Eurobanka. Android je kod nas dominantan tako da je samo pitanje dana kada će Google Pay doći u Srbiju.
 
Od pre par dana je zvanično dostupan Google pay u susednoj mađarskoj.
Ali, sada s čekaju banke koje će podržati, pa koje kartice će se moći dodavati .... još par meseci sigurnom jer svaka veća banka već ima svoj neki sistem za telefone.

tj kod nas tek onda 2022 :(
 
Ne.
 
Da li je neko odradio Google Pay na ino adresu ?
 
Evo pre sat vremena zvanicna informacija, podrzano je jos 9 zemalja i masa banaka. Naravno Srbije ni na vidiku. Bugarska ima podrsku. Kod stize verovatno kad ostali predju na telepatski prenos novca.... tuga
 
Videćemo...
Ruku na srce za razliku od Apple Pay-a kada je bilo dosta onih koji su po društvenim mrežama posebno Twitter-u pisali i interesovali se za uvođenje ovog načina plaćanja ja sada ne vidim neku posebnu aktivnost. Ne kažem da će to pomoći ali u svakom slučaju ne može da škodi. Nema razloga da ga uskoro ne dobijemo...ako smo dobili Apple Pay i Garmin Pay dobićemo i GPay.
 
Mene zanima koja je procedura uvođenja GPay-a, da li banke iskažu interesovanje Google-u, ili je obratno, Google odluči da se proširi, pa onda banke samostalno uvode podršku?
 
Ja sam "odradio" an Mađarsku, dodao Revolut karticu i šljaka.
Iskreno još ne vidim neku beneficiju, sem da izgleda cool :)
 
@Markic Mislim da ima svega po malo. Moraju i banke da pokažu interesovanje to je sigurno. Npr ProCredit banka je prva samostalna pokrenula inicijativu za uvođenje Apple Pay-a. To znam sigurno, nije važno kako. Inicijativu je pokrenula 6 meseci pre nego što smo i dobili Apple Pay. Onda se čekala još neka banka i to je bila Raiffeisen banka.
Sada nisam siguran da je neka banka pokazala interes i u vezi sa tim kontaktira Google. Možda to ima veze sa tim što dosta njih ima svoje Android app za NFC plaćanje (Wave2pay Intesa, RaiPay Raiffeisen, KomBank Pay Komercijalna itd.)
 
Google ne uzima nikakvu proviziju od korisnika. Tj za nas korisnike ispada besplatan servis.
Što se tiče neke prednosti , to je da ne koristiš direktno karticu i samim tim je to još jedna zaštita od mogućih malverzacija.
Problem je što je dosad jako malo kartica podržano.
 
Ja ne koristim karticu odavno, imam ona Wave2Pay iz inteze i u svakoj prodavnici plaćam telefonom. Doduše planiram da ugasim Intezu pa ću ostati bez toga ali generalno dobra stvar
 
Obicno oni (Google) traze neku banku kao partnera koja bi bila spremna da to gura svojim klijentima i da provmovise lokalno ali krajnju odluku donose oni u zavisnosti od toga koliko im je privlacno trziste. E sad Apple i Google imaju drugacije biznis modele. Apple naplacuje svoju uslugu pa oni direktno zavise od obima i volumena placanja - pa procenjuju penetraciju potencijalnih korisnika i volumen. G-Pay radi besplatno a verovatno koristi podatke koje skupi za plasiranje oglasa i prikupljanje informacija o korisnicima i verovatno sa tog stanovista trziste Srbije i a i Zapadnog Balkana im nije najzanimljivije. Mnogo banaka vec imaju svoje Android NFC app pa im GPay nije bas interesantan pa iz tog razloga ne zele da naprave prodor na trziste.
 
Pazite ovu prepisku....ovi iz Google Pay misle da su podržani u Srbiji ;)

 
Red bi bio da konačno stigne i kod nas.
 
Taj logo je tamo mesecima ako ne grešim.

I vezano je nekako za njihovu uslugu sa web shopovima, jer tamo stoji da može da se naplati bilo apple pay bilo google pay.

Ali naravno da navijam, da isti stigne već kod nas !
 
  • Like
Reagovanja: uji
Nazad
Vrh Dno