Šta je novo?

Google O3D

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
http://code.google.com/apis/o3d/

O3D je open-source web API za kreiranje interaktivnog 3D sadrzaja u web browseru. API je dostupan svima jos od rane faze da bi privukao veliki broj developera i da bi svi mogli da ucestvuju u donosenju novog web standarda za 3D grafiku.

O3D je wrapper iznad OpenGL-a ili D3D-a i svoju funkcionalnost je izlozio korz JavaScript u web strani. Pored standardnih 3d operacija, nudi i rad sa shaderima (pixel i vertex), bufferi, materijali, efekti, ... Uveden je i novi format zapisa 3d objekata (baziran na Colladi).

Vec postoji download plugina za Windows i Mac OS X.

Bas me zanima sta ce MS da kaze na ovo?

^^
ne baš, tj nema nikakve veze. 🙂

Ovo o čemu yooyo priča je web browsed API za kreiranje 3D sadržaja (3D aplikacija i animacija) dok ovo što si ti linkovao je uvođenje stereoskopskog prikaza u youtube player za dobijanje (upitne) treće dimenzije u video zapisima.

Poslednja izmena:
Evo malog updejta.
http://www.youtube.com/html5
Mislim da je ovo prva YouTube strana sa 0 Flash-a 🙂
Meni iz nekog razloga ne radi iz FF 3.5.2 ali iz safarija 4.0.2 radi savrseno.

otkud to da je ovo prikazano na Mac-u? 😀

salim se. ekstra stvar, do sada smo samo citali o HTML5 a sada vec imamo i konkretan primer 🙂 (jos uvek ne radi brojac minuta na timelineu u Safariju 4.0.2 😉)

elem, znaci ovaj demo, ovo ostrvo je moguce u browseru HTML5 uz pomoc JS ??

ja sam sve vreme mislio da ce Flash opstati upravo u tom podrucju - 3D u browseru ali posle ove demonstracije izgleda da mu ni ta pozicija nije zagarantovana 😉

EDIT: i za O3D je potreban plugin... :/

Poslednja izmena:
nova generacija browsera ce to imati u sebi.. pogledaj o3d primere i videces kako se iz js-a pravi 3d.

O3D ne radi samo iz opere ili sam ja nesto zabrljo?

Ne radi ni iz Opere ni iz FF ili Chrome-a (stable).

Meni radi iz FF 3.5.2, Chrome 2.0.172.39, Chromium 3.0.193.0 i Safari 4.0.3 samo ne iz Opere 9.64.

Meni uopste ne radi ni iz jednog jedinog browsera na 3 platforme.

Ono sto sam gore nabrojao browsere, to je sve bilo za Windows.
Govorim o O3D nakon skidanja O3D plugina, nemoguce da vama ne radi bas iz nijednog.

Nadam se da ce ovo zauvek izbaciti govnjivi flash kome je za prikazivanje najobicnijeg banera vec odavno potreban dual core procesor.

Mislim da to nije namenjeno igranju Crysis-a iz browsera 😉

Nadam se da ce ovo zauvek izbaciti govnjivi flash kome je za prikazivanje najobicnijeg banera vec odavno potreban dual core procesor.

Nije sam flash kriv za to, kriv je webmaster jer je prihvatio fajl koji ima 100+ kb (pa ih takvih nacickao jedno 20 na stranu), kriv je dizajner sto to nije optimizovao kako treba (nego je ubacio milion objekata sa milion stupidnih efekata).

Nije sam flash kriv za to, kriv je webmaster jer je prihvatio fajl koji ima 100+ kb (pa ih takvih nacickao jedno 20 na stranu), kriv je dizajner sto to nije optimizovao kako treba (nego je ubacio milion objekata sa milion stupidnih efekata).

A Adobe koji stavlja loop rutine na svaku instrukciju tu sigurno nije nista zgresio 😀😀😀

^ Moze biti 🙂 no ja ti govorim iz svog licnog iskustva kakvo je stanje i sta gusi.

Nazad
Vrh Dno