Šta je novo?

Google IO 2014 - noviteti

peca89

Čuven
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poena
695
Na jučerašnjem IO je bilo dosta zanimljivih stvari. Možda je vreme da se ovde otpočne neka kvalitetna diskusija i komentarisanje :) Probaću da sumiram šta je bilo onako iz glave:

Android
  • Nova verzija Androida je zvanično najavljena. Zasad je još uvek zovu "Android L". SDK će biti objavljen danas (26.6.2014) u toku dana, a sam OS će biti predstavljen na jesen. Verovatno će tada da objave puno ime, a možda i ostane samo "L"
  • Nije pominjan broj verzije, ali su rekli da je ovo "najveće ažuriranje do sada". To verovatno implicira novu major verziju.
  • Najavljeno preko 5000 novih API-ja (ko je rekao verzija 5.0 :) )
  • Najavljen "Material Design":
    - Elementi layout-a dobijaju i Z koordinatu, a framework je zadužen da renderuje senke i ostalo šta podrazumeva "3D" raspored.
    - Svaki dodir je na neki način animiran.
    - Ugrađena biblioteka koja iz slike izvlači jednu karakterističnu najzastupljeniju boju za neki element
    - Material design se proširuje i na WEB stranice u Chrome-u. Kako sam shvatio, ako je web stranica napravljena na odgovarajući način, Chrome će biti u stanju da je renderuje slično kao i elemente UI-a
  • Novosti kod autentikacije korisnika:
    - Autentikacija na lockscreen-u se preskače ukoliko je telefon povezan sa Bluetooth satom. Nije rečeno da li se to odnosi samo na Wear satove ili bilo koji BT uređaj.
  • Notifikacije:
    - Notifikacije u obliku kartica direktno na lockscreen-u
    - Heads-up notifikacije: Message box koji iskače na delu ekrana kako vas ne bi ometao u onome što trenutno radite
  • Performanse:
    - ART obavezan
    - podrška za 64bit
  • Android Extension Pack
    - Poboljšanja grafičkog API-a. Teselacija i još ponešto
  • Baterija
    - Project Volta: Kako optimizovati aplikacije da racionalnije troše bateriju
    - Battery Saver: Već viđeno kod gomile proizvođača i kao dodatne aplikacije
    - Battery Historian: Napredno praćenje potrošnje baterije
  • Android One
    - Google referentni dizajn hardvera za jeftine telefone za tržišta u razvoju
Android Auto
  • Najava interfejsa za automobile, konkurent CarPlay. Nisam shvatio da li sistem zahteva da telefon bude priključen ili je u stanju nešto samostalno da uradi. U svakom slučaju, uz priključen telefon prikazana je reprodukcija muzike sa telefona i navigacija. Sve je kontrolisano glasom
  • 40ak proizvođača automobila se prijavilo
  • Prvi kompatibilni automobili krajem godine
Android TV
  • Novi "OS" za televizore. Prilagođen UI, kontrola telefonom ili Android Wear satom, Play Store, Play Games, Youtube itd
  • Podržava Google Cast
  • Sony i Sharp trenutno najavili podršku za svoje televizore
Chromecast
  • Cast-ovanje sa telefona omogućeno i ako telefon nije konektovan na istu WiFi mrežu kao i Chromecast. Na osnovu lokacije, aplikacija na telefonu prepoznaje da ste blizu registrovanog Chromecast-a i preko Interneta daje komandu Chromecast-u šta da stream-uje. Logično, za ovo je potrebna autentikacija PIN-om, a moguće je i isključiti ovu opciju.
  • Najavljeno Cast-ovanje ekrana telefoa na televizor. Obećana podrška za HTC One M7 (ne i M8), GS4, GX5... i radi se na dodavanju drugih.
  • Backdrop: Izbor seta slika koje će se prikazivati u idle modu. Moguć izbor više ponuđenih tema kao i sopstvenih slika
  • Ništa od ovoga ne radi odmah već će proraditi "kasnije tokom godine"
I još dosta noviteta vezanih za Android Wear, za Enterprise segment (native podrška za Microsof Office fajlove), za Developer-e...Dosta sam ispustio, ali ne mogu više da pišem.:)

Meni je svakako vrlo zanimljiva integracija Android aplikacija i Chrome OS-a, ali i medjusobna integracija izmedju ta dva ekosistema. Material design mi se jako dopao sa UI i UX stanovista, to pokazuje da je Google definitivno poceo da ulaze mnogo para u R&D u tom polju, sto pokazuju i demoi novog sistema. U svakom slucaju, puno zanimljivih noviteta :)

Motorolin SmartWatch je nesto sto bih svakako nosio jer izgleda kao sat. Jedva cekam da postane dostupan u prodaji :)

Ја мислим да је било предугачко и да су представили превише различитих ствари.

То речено, мене је далеко од свега тога највише заинтересовао Polymer> http://www.polymer-project.org/

Mmmm ovo deluje kao jako dobra stvar :)

Mobile Web Apps са овим квалитетом анимација које постоје у Polymer-у, ће бити феноменална алтернатива за нативне апликације.

Can't wait :)

Vrh Dno