Šta je novo?

Google Earth u Srbiji

barakuda111

Cenjen
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poena
169
Da li postoje u srbiji neka mesta da imaju snimke iz pticije perspektive visoke rezolucije?

Evo poredjenje na kakvu rezoluciju mislim u odnosu na tipicno mesto u srbiji

Netherlands

netherlandso.jpg

Serbia

serbia.jpg

Google je toliko hvalio svoj satelit GeoEye i ja sam mislio da ce svuda najzad biti dostupni ovakvi snimci kao sto sam pokazao na prvoj slici. Medjutim taj njihov satelit nije nista posebno i pravi ovakve snimke kao sto je pokazano na drugom primeru.
Pretpostavljam da su svi ti snimci koji su "hi res" snimci iz aviona a ne sa satelita.

Ako nema ovakvih mesta u srbiji, da li barem kod nas postoje neke privatne firme koje rade aerial photography? Bilo bi lepo barem poslati im mail da pokusaju da kontaktiraju Google i da im ponude snimke visoke rezolucije. Mozda bi google bio srecan i da ih otkupi i stavi u GoogleEarth/GoogleMaps. Cak i obicni smrtnici im salju redovno slike visoke rezolucije napravljene sa kameron prikacenom na zmaj ili balone sa heliumom i google ih redovno stavlja u GE.

Bilo bi super ako mozda i neko od forumasa ima napravljene ovakve slike da mi posalje, ja cu napraviti .kml file i poslati google-u na razmatranje.

naravno da postoje, ali zašto bi to radili? Znaš koliko košta snimak rezolicije od 1x1m po pikselu? google earth je dobar za široke narodne mase i to je to (edit: Pogotovo ako se radi o besplatnoj usluzi). A firme koje se bave aerofoto snimcima i daljinskom detekcijom sigurno imaju pametnije stvari da rade nego li da guglu šalju skupo plaćene snimke. Ovaj holandski snimak je izgleda na 0.6m (to je ta GeoEye rezolucija) a ovaj srpski je verovatno 15m.

Poslednja izmena:
A ko to placa u Holandiji? Ako niko ni tamo, onda samo pitanju prioriteta, doci ce valja i Srbija na red, prvo bogatije i naprednije zemlje pa mi kad stignemo...

gugl ,verovatno' ima više legalnih korisnika pro licenci za zapadnu nego li istočnu evropu, pa im se ujedno i isplati da pusti ove snimke visoke rezolucije. e sad ne znam jesi li ovde gledao snimak preko pro ili obicne verzije eartha. negde nestao jedan post >danijel00< ;)

Nije to GeoEye snimak, taj satelit ili nemoze da snimi visoku rezoluciju ili google nezeli da pokaze da ipak moze. Ja jos nisam nasao nijedan GeoEye snimak visoke rezolucije na GE. Evo pogledaj ove linkove, i dole, na sredini na slici ces videti ko je napravio snimak.

Nigeria
Czech Republic
Netherlands
serbia

Ja licno da imam sredstava napravio bi sam aerial photos pomocu zmaja ili balona sa heliumom i kamere, samo da mogu da vidim visoku rezoluciju mesta koje znam. Mozda ima takvih ljudi i u tim firmama. A mozda bi hteli da se reklamiraju. Google uvek stavi ko je napravio snimke. Mozda bi cak google hteo i da otkupi te snimke, mada nisam siguran kako ide ta procedura.

Nema nista od cekanja, mozes cekati 20godina i da se nista nedesi. Ja mislim da je vlada u Czech Republic organizovala slikanje cele drzave u visokoj rezoluciji zbog turizma, prodaje nekretnina, navigacije, buducih planiranja oko izgradnje puteva, zgrada... a da se nisu organizovali bili bi verovatno kao i mi ovde. Prakticno tek nedavno smo dobili neku pristojniju rezoluciju i to ne svuda.

A da li je pro ili standardna verzija GE nema veze sa kvalitetom snimaka.

Ako neko od forumasa makar ima neke lepse snimke od gore, makar i sa neke visoke zgrade neka mi posalje, bas bih voleo da probam da uklopim u GoogleEarth a mozda ako je neko vece podrucje i da posaljem google da zvanicno stavi.

Sve te slike ultravisoke rezolucije nisu snimljene sa satelita već, najčešče, sa aviona. Dobiti takve fotografije sa satelita je gotovo nemoguće. Nije problem sam satelit i kamera na njemu već i čistoća atmosfere i uopšte, vremenski uslovi na mestu snimanja. Oni više utiču na kvalitet snimka od bilo čega drugog.

Googlov satelit je prvenstavno mamenjen da se dobije eto to što vidiš da je s' njega i snimljeno i što si linkovao serbia. Bolje od toga on ne može. Ali on može da snimi ogromna prostranstva i to mu je i namena, da pokrije celu Zemlju u određenoj rezoluciji. Pokriti celu Zemlju u pravoj hi-res je posao koji ni Američka vojska ne može da uradi tek tako. Pogotovo što se takve slike ipak s' vremena na vreme moraju update-ovati. Možeš li predpostaviti koje su količine podataka snimci ogromnih površina u hi res?

Pouzdano znam da je pre par godina vlada u Srbiji pokrenula akciju aerofoto snimanja cele države u hi-res. Pričalo se o tome u medijima. Ne znam šta je bilo sa tom akcijom ali znam da bi ona trebala da traje par godina.

Poslednja izmena:
O čemu vi pričate... pa street view ima i kod nas... ne u svim ulicama, ali ima ga. I slike koje ste kačili za srbiju, ima mnogo detaljnijih slika. Pomislio sam da sam upao u neki topic iz 2002. godine, majke mi...!

O čemu vi pričate... pa street view ima i kod nas... ne u svim ulicama, ali ima ga. I slike koje ste kačili za srbiju, ima mnogo detaljnijih slika. Pomislio sam da sam upao u neki topic iz 2002. godine, majke mi...!

Pa pokazi nam te detaljnije slike ili gde si video street view. Mozda i ima samo mi nemozemo da nadjemo.

Sada se opet setio ove teme i stvarno je tuzno koliko sve ovde stoji u mestu. Nije ni cudo sto si mislio da je drugacije :) Jedna mocna tehnologija kao sto je GE koja moze da ima toliko puno pogodnosti je totalno zanemarena i za 10 godina nista se znacajnije nije promenilo. Poboljsalo se samo toliko koliko je onaj tamo iz Amerike poboljsao.

Nego... dajte mi te sajtove kompanija koje rade snimanje iz aviona da pokusam da im posaljem mail. Mozda budu voljni da mi daju neki snimak ili da ga oni posalju google-u :)

Pitaj izraelce iz afere satelit, oni ce nasoj drzavi da poklone par slicica.
Od domacih, aero fotke su radili u geokarti, al te firme nema vise.

Ima,Pogledaj veće gradove kao što su Novi Sad i Beograd!

Da napomenem da su se neke zemlje i bunile zbog street view pa je tamo i ukinut,kažu zbog sigurnosti.

^ Neznaci to nista. High resolution se smatra ovo sto sada ima u srbiji, kao na slici u prvom postu. Gotovo redovno imas ovakve update-ove za mesta u srbiji

Sve te slike ultravisoke rezolucije nisu snimljene sa satelita već, najčešče, sa aviona. Dobiti takve fotografije sa satelita je gotovo nemoguće. Nije problem sam satelit i kamera na njemu već i čistoća atmosfere i uopšte, vremenski uslovi na mestu snimanja. Oni više utiču na kvalitet snimka od bilo čega drugog.

Googlov satelit je prvenstavno mamenjen da se dobije eto to što vidiš da je s' njega i snimljeno i što si linkovao serbia. Bolje od toga on ne može. Ali on može da snimi ogromna prostranstva i to mu je i namena, da pokrije celu Zemlju u određenoj rezoluciji. Pokriti celu Zemlju u pravoj hi-res je posao koji ni Američka vojska ne može da uradi tek tako. Pogotovo što se takve slike ipak s' vremena na vreme moraju update-ovati. Možeš li predpostaviti koje su količine podataka snimci ogromnih površina u hi res?

Pouzdano znam da je pre par godina vlada u Srbiji pokrenula akciju aerofoto snimanja cele države u hi-res. Pričalo se o tome u medijima. Ne znam šta je bilo sa tom akcijom ali znam da bi ona trebala da traje par godina.

koliko ja znam, google kupuje raster(isto vazi i za vektorske podatke), nema svoj satelit za snimanje terena, 360 streetview se snima vozilima..

Sto se tice razlike u kvalitetu snimka izmedju OrthoPhoto(snimak iz aviona) i SatPhoto(satelitski snimak) skoro da i ne postoji, naravno zavisi od satelita koji snima i za obe metode snimanja terena vremenski uslovi moraju biti odlicni..

Ja licno koristim satelitske snimke GeoEye satelita za urbane delove gradova a snimke WorldView satelita za ruralne predele(oba satelita imaju rezoluciju od 0.5m).
Niko nece pokloniti google-u OP ili SP raster. Snimci povrsine Beograda(sa Obrenovcem i Mladenovcem) GeoEye-a kostaju ~20.000$ a datiraju iz 2008-'09 godine. Cena snimanja(snimanje po zahtevu trenutnog stanja na terenu-zakup satelita) za tekucu godinu ide do x10 na spomenutu cifru tako da ne postoji sansa da se ta investicija isplati kada se uzme broj korisnika u nasoj zemlji. Kada google bude imao mapu na kojoj geokodiranje i rutiranje zaista radi, onda mozete ocekivati slike vise rezolucije...

Evo za Nish u pristojnoj rezoluciji http://gis.ni.rs/

ortofotografije sa te mape datiraju iz 2000-'02 godine, ili ti, vrlo stare fotke :D

Neznam sta podrazumevas pod kompletirana!? Cesi su odradili avio snimanje april-maj 2006.

Nazad
Vrh Dno