Šta je novo?

Google Chrome OS

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Posto jos uvek nema svoju temu, a najavljen je izlazak danas ... evo da otvorimo temu pa ko prvi dodje do istog , neka pise utiske ;)

Ne bi trebalo da izađe danas, danas bi trebalo samo da ga malo prikažu narodu i objasne kako bi trebalo da radi.

Prva verzija će ionako biti samo za netbook računare, vrlo uprošćen OS bez X servera, već sa nekim svojim gafičkim menadžerom. Tek tamo negde sledeće godine Chrom bi trebalo da konačno debituje kao puni OS.

Poslednja izmena:
Google Chrome OS Event http://tr.im/FjbH

Mislim da necemo moci da probamo... Pucaju na nesto slicno kao Mac OS X, poseban HW samo za Google Chrome OS...

Poslednja izmena:
Chrome OS -

Google je otvorio source repository za svoj najavljeni Chrome OS (u vidu Open Source projekta Chromium OS).
Za sada nema nikakvog beta build-a (mada su tu jasne instrukcije kako buildovati source iz repo-a, a sigurno ce se uskoro i pojaviti neki "home" build).

Tu su:
Basic UI

Apps Menu

Panels

I zanimljiv video

evo i prvog lika koji je postavio video ChromeOSa

[YOUTUBE]JASlXyJt-ZA[/YOUTUBE]

Tačno kao što se i pričalo, netbook OS, samo podloga za browser. Mala baza hardvera je neophodna kako bi Chrome radio što brže. Najzad, koliko hardvera i ide u netbook?

Google-ov "fat" OS, pravi PC Linux sa X-om će stići tek mnogo kasnije, možda i preko dve godine od sada.

odlicno

Iskreno me ne cudi, i do sada se znalo da google dosta fix-eva iz "svog" Goobuntu-a salje nazad Canonical-u.

Od ovoga moze samo bolje da bude...

Cudan koncept... UI mi se uopste ne svidja, tj.. odlican je za web browsing, ali nije dobar za druge stvari. Malo sam se razocarao izjavom da nece ubaciti Android u ChromeOS (ali da ce u kasnijoj fazi mozda podrzati). Iz webcasta sam shvatio da ce na OS-u raditi samo jedan browser, ali da je moguce da drugi proizvodjaci web browsera naprave sopstveni mod. Bice zanimljivo videti verziju OS-a sa drugim browserom.. npr Firefox ili Opera.

Nisam se bas udubljivao u detalje, ali izgleda da ce ovo biti totalni WebOS? Sve aplikacije se startuju sa weba i ne postoji nista u lokalu?

Ako je to tako, upotrebna vrednost Chrome-ta ce biti pod velikim znakom pitanja.

Evo 2 SS :)

Prilozi

• Chrome2.png
    Chrome2.png
    10 KB · Pregleda: 135
  • benchmark.png
    benchmark.png
    231.3 KB · Pregleda: 183
Nisam se bas udubljivao u detalje, ali izgleda da ce ovo biti totalni WebOS? Sve aplikacije se startuju sa weba i ne postoji nista u lokalu?

Ako je to tako, upotrebna vrednost Chrome-ta ce biti pod velikim znakom pitanja.

A šta bi drugo i radio sa netbook-om?

A šta bi drugo i radio sa netbook-om?

Pa recimo koristio bih ga sa setovanje aktivne mrezne opreme da ne bi morao da secam laptop, da pustim filmce/muziku dok putujem, mozda pregledam neki pdf ili ebook, mozda uredim neki tekst na brzaka.

I sad bi ja to sve morao da radim koristeci net a u rukama drzim hardver koji je idealan za takve poslice? Moram da se, sa oprostenjem, drkam sa preskupim 3G samo zbog toga, koji inace u Srbiji radi uglavnom ocajno i sa velikim lagovima?
Ne hvala.

Pa recimo koristio bih ga sa setovanje aktivne mrezne opreme da ne bi morao da secam laptop, da pustim filmce/muziku dok putujem, mozda pregledam neki pdf ili ebook, mozda uredim neki tekst na brzaka.

Ma imaćeš sve to i sa Chrome, neće ni cene pristupa internetu u pokretu zauvek biti kakve su sada. WiMax kuca na vrata.

Pa da, narocito u Srbiji wimax samo sto nije :) Bombasticno najavljeno 2005. da stize za godinu dana.

A uz to, sa netom kakav imamo sada, bas da vidim koliko ce biti ugodno da se napr smestaju dokumenti sa kojima se stalno radi na cloud diskove. Pa vecina ljudi nema upload veci od 256 kb.

Uostalom, sto bih ja uopste koristio Chrome? Mnogo mi je lakse da imam sve sto mi treba lokalno, na bilo kom netbooku sa bilo kojim OS-em, a ako mi ikada zatreba web aplikacija lepo otvorim browser i sit se naradim u nekakvim on-line ofisima, editorima slika, ili necem trecem. Ako nece Google da me pusti na njihove web appove jer ne koristim Chrome nacu cu vec nekoga ko nije toliko zatucan.

Doduse Chrome je tek u ranoj beta fazi tako da je svasta moguce; po mom misljenju, ukoliko ne promene potpuno rigidnu politiku oslanjanja na web i internet, projekat je osudjen na totalni fijasko.

Koncept izgleda zanimljiv, ali bar za mene daleko od upotrebljivog....

Ja ću na svoj netbuk, kad ga uskoro nabavim ubaciti windows fundamentals, jer je isto jako mali, a može da pokreće windows aplikacije.

Chromium će inače naći veoma široku primenu kod ljudi koji koriste komp samo radi neta.

Pa za te ljude koji koriste komp radi neta,vec ima jedan sjajan OS za netbook-ove Moblin,koji je razvio Intel,i koji je fenomenalan za takve stvari,cak se,iz mog iskustva,svidja i ljudima koji nikada nisu imali dodira sa Linux-om,mada on nije ogranicen samo na web,vec se mogu koristiti i razne druge aplikacije.

Nazad
Vrh Dno