Šta je novo?

Google baloni

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Kakvi su nam komentari na ovo: http://www.blic.rs/IT/388211/Guglovi-baloni-obezbedice-internet-milijardama-bez-pristupa-mrezi

Mislim, priča jeste iz Blic-a, ali vrti se i po svetskim medijima. Naravno, novinarski prevodi su puni besmislica pa da pitam jel neko našao neki stručniji tekst?

Sve to meni zvuči malo čudno. Kakav prijemnik je potreban? Očigledno neki namenski a ne nešto standardno. Balon je bar na 20000m, ako ne i više, te je potreban jači primopredajnik da se dobaci samo visina. I kako misle da kontrolišu nepredvidljivo kretanje tih balona?!?

A da ne pričamo kako će na to gledati neke čudne zemlje koje i ne žele da im narod ima internet.

Milijardama...

cc69242b-c1d0-4671-9337-13fedf64d968.jpg

20km je nista u zavisnosti od modulacije talasa, a verovatno ce balon imati neki mehanicki ekscentar za korekciju pravca... Brige mogu da budu samo meteori, sunce i oluje (ustvari mozda ne oluje, 20km je 20km, za to nisam siguran)... Ali cim pricaju o tome vec su prosli sve faze testiranja i spremni su za lansiranje (ostalo su samo formalnosti).

Evo, izašlo je i na Bench-u kao vest. A ima i malo više detalja nego u onim drugim medijima...

Dakle, pustiće šumu balona, a oni će korićšenjem relativno poznatih i konstantnih strujanja na velikim visinama kretati se tako da održavaju određenu mrežu baznih stanica (svaki balon jedna) te će tako činiti neku komunikacionu mrežu.

Zanimljivo, ali koliko se sećam predavanja iz aerokluba o vetrovima i vrlo velikim visinama, biće ipak problematično održavati stabilnu mrežu takvih baznih stanica na velikim područjima. Vetrovi generalno jesu predvidivi, ali znaju da pobrljave.

A i dalje mislim da mnoge vlade neće baš blagonaklono gledati na ovakve projekte.

Ovi baloni ne deluju skupi za proizvodnju, ako neki zaluta ne verujem da ce im problem biti da puste drugi u atmosferu.

Najveci problem jesu vlade drzava, kao sto kazes. Ali ko zna ko stoji iza ovoga. Ako je Google + USA, onda svako obaranje balona ce biti propraceno medijskom bukom, pricom kako je to gusenje ljudskih sloboda i demokratije i eventualnom vojnom intervencijom ako bude interesa u toj zoni.

Nazad
Vrh Dno