Šta je novo?

Gomila particija i clone diska

Hannibal

Čuven
Učlanjen(a)
01.12.2002
Poena
619
Imam mali problem sa gomilom particija na disku laptopa. Laptop (Dell, ako je bitno) je dosao sa instaliranim Win8 i recoveri particijom za reinstalaciju istog (i verovatno jos par meni nepoznate namene). Slika u prilogu je trenutno stanje. Prve tri su mislim bile tu od starta. Za njima je bila jedna velika za koriscenje koju sam ja podelio na dve (OS i Data). I na kraju je bila ova od 8gb koja je kontam ta sa recovery image-om. Nakon upgrade-a na windows 10 se pojavila jos jedna izmedju OS i Data. Moze li neko da mi pojasni sta je koja particija i cemu sluzi.
Sad bih taj disk hteo da kloniram na ssd manjeg kapaciteta od harda. Sta od svega ovoga klonirati i kako? Hvala.

Prilozi

• particije.jpg
    particije.jpg
    97.5 KB · Pregleda: 78
EFI je za UEFI boot , OEM za legalan Windows , recovery treba da bude ali samo jedna , dakle samo 2 su viska.

Kloniras sa Partition Master radi iz windowsa, skoro sam klonirao jedan hard radi odlicno i jednostavno.

Da li se te sistemske i recovery particije moraju klonirati na neki poseban nacin (pogotovu ona poslednja za factory restore)?
Ili je dovoljno da na ssd-u napravim particije odgovarajucih velicina za one koje hocu da kloniram i onda ih jednu po jednu prebacim Acronis-om il Ghost-om (sta cu, naviko sam na hirens)?

Nije ti baš dobar alat iz koga ovo gledaš, ne vide se kako idu redom particije.
Pošto hdd može da ima max 4 primarne particije, to znači da možeš da imaš 3 primarne + 1 logičku (extended) particiju u okviru koje opet imaš još 4 particije.
Ja takve stvari analiziram sa gparted alatom, pa clone disk-to-disk iz clonezilla, sa naznakom da treba i boot sector klonirati, što je uključeno po defaultu. Posle otkačim stari, podmetnem mu novi i voila.

Mada, ako se ide sa hdd na ssd bolje je od nule sve instalirati, zbog trima i sl... a originalni win i recovery snimiti kao backup na optičke medijume za svaki slučaj.

Zar se redosled particija ne vidi na slici ispod spiska (u pitanju je obican windows-ov computer management -> disk management)?
Hard je od starta particionisan sa GPT tako da nema ogranicenja broja primarnih particija.
Radije bih izbegao instalaciju od nule zbog nedostatka vremena. Sta jos sem trim-a se dobija svezom instalacijom i moze li se to sve naknadno ukljuciti kod kloniranog windowsa. (Moze i link na thread gde je to vec prezvakano je sigurno nisam prvi koji to pita).

Nazad
Vrh Dno