Šta je novo?

Gnome ne "pamti" poziciju prozora - alternative?

ondemand

Poštovan
Učlanjen(a)
23.12.2014
Poena
80
Pozdrav,

prešao sam na Linux i Gnome mi zaista najviše odgovara po svemu ali me nervira što ne pamti pozicije prozora.
Recimo, stisnem F12 da otvorim Dev konzolu u Chrome-u i pomerim kao zaseban prozor preko celog desnog monitora. Zatvorim prozorče i kada je opet otvorim, taj prozor se random otvori negde, i čak nije maximiziran. Svaki put moram da ga pomerim na drugi monitor i maximiziram. Isti slučaj je sa većinom programa, prosto ih otvara random i uopšte im ne pamti pozicije.

Čitao sam da njihov Mutter ne pamti pozicije prozora (takav po dizajnu) nego bi sami programi trebali da imaju funkciju za to - a to nije slučaj sa 99% programa.
Nekako me nervira što tako jedna osnovna funkcija (koja datira iz prvih dana grafičkih operativnih sistema) nije još uvek prisutna u 2024. godini u tako velikom DE kao što je Gnome.

Da li postoji rešenje za ovo ili koju alternativu preporučujete?
Da napomenem da sam privremeno na KDE, ali mi ovaj DE ne odgovara nikako, previše opcija koje mi samo usporavaju rad.
Takođe, probao sam neki Gnome add-on kao "smart pamćenje pozicije" fazon, ali se veoma teško podešava i često ne radi, a i laguje dok pozicionira prozore.

Sistem koristim primarno za rad/web, a povremeno za gaming.

Hvala :)

Cinnamon.

Hvala na sugestiji. Dakle sigurno radi to pozicioniranje prozora?
Da li podržava FreeSync? I grafička (AMD) i monitor mi podežavaju FreeSync pa mi je bitno da radi u igricama.
I generalno, ako imaš iskustva, ima li nekih mana u odnosu na Gnome?

Pamti veličinu ali ne i poziciju. FreeSync i sve vezano za grafiku zavisi od podešavanja u drajveru i xorg.conf fajlu a ne od desktop okruženja.

Zaboravio sam kako ovo beše ide, ali čini mi se da Gnome po defaultu otvara sve prozore u gornjem levom uglu, sećam se da sam morao da koristim tweak-ove da mi otvara prozore na sredini ekrana. Moguće je da mi sadašnji Ubuntu otvara prozore na sredini i bez čačkanja, ne mogu se setiti da li sam mu nešto radio. Jedino Stremio prozor uvek beži u ugao i nervira me.

Instalirao sam ovu Smart auto move ekstenziju i radi, videću imam li stvarno neku realnu potrebu za njom.

Nazad
Vrh Dno