Šta je novo?

Glupo pitanje?

rade32

Slavan
Učlanjen(a)
06.11.2005
Poena
301
Ne znam mozda i nije glupo ali moram da pitam.Po nekoj mojoj logici to bi moglo da radi ali neka mi kaze neki strucnjak moze li to.Imam muziku u kolima 4x45w i dva zvucnika od 80w.Kada bi sva cetiri izlaza povezao na ta dva zvucnika da li bi se zvucnici radili svom snagom?

Nisam bas strucnjak, ali 2x45 = 90W a zvucnici su od 80W pa nisam bas siguran kako i koliko dugo bi ti to radilo. S'druge strane nikad ih neces odvrnuti do kraja pa mozda i moze. I sada iz ovog mog odgovora nista ne mozes zakljuciti ali sam bar nabacio par tema za razmisljanje.

Izlazi moraju da imaju mogucnost bridge-ovanja, inace ces ga spaliti k'o zeca. :)

Iz tvojih reci {2x45W} zakljucuje se da je u pitanju neki kas ili cd plejer.
E sad, koliko ti zvucnici stvarno imaju snage, u to necu da ulazim, ali nema sanse da ih spojis ako izlazi nisu bridgeable, a nisu sigurno, posto su od plejera.
Znaci kako god povezivao spalices izlaz{e}. Vezi lepo prednji levi i desni {ili zadnji} i slusaj. Na taj nacin kao sto si zamislio nema sanse da dobijes vecu snagu.
Svi izlazi su odvojeni, cak i minusi, tako da tu nemas sta da trazis.

Uvek je pozeljno da zvucnici budu do 40% snazniji od pojacala koje ih pogoni. Ako to nije slucaj, dolazi do znacajnijeg grejanja izlaznog stepena pojacala.

A zamisli samo sledecu situaciju: Kojim cudom vezes dva izlaza na jedan zvucnik i dobijes vecu snagu. Ako pojacavas ton preko tockica i u tom trenutku predjes preko rupe na putu -> slucajno pojacas do kraja, zvucnik verovatno nece izdrzati i pregorece.
Druga stvar je to sto dolazi do znacajnije deformacije zvuka kada zvucnici rade sa snagom koja je priblizna njihovoj nazivnoj.
Pozdrav

stavrov je napisao(la):
A zamisli samo sledecu situaciju: Kojim cudom vezes dva izlaza na jedan zvucnik i dobijes vecu snagu. Ako pojacavas ton preko tockica i u tom trenutku predjes preko rupe na putu -> slucajno pojacas do kraja, zvucnik verovatno nece izdrzati i pregorece.
Jaoooo, sto si nasao primer! Ako vec hoces da napises nesto, prvo razmisli.
Sanse za to su jako male, zanemarljive.
I jos nesto: Ako pojaca do kraja, nece crci odjednom, vec postepeno. Nije to osigurac da pregori pri naletu struje, vec zvucnik sa odredjenim otporom. A taj otpor ce se grejati dok ne izgori, nece crci odjednom. Ako ne verujes, probaj.

dr.Tiristor je napisao(la):
E sad, koliko ti zvucnici stvarno imaju snage, u to necu da ulazim, ali nema sanse da ih spojis ako izlazi nisu bridgeable, a nisu sigurno, posto su od plejera.

Upravo... ovi izlazi su vec bridge-ovani i ne mozes ih opet bridge-ovati, tako da... bolje odustani od zamisli da vezujes paralelno po 2 izlaza na 1 zvucnik. :smash:

Necu da namecem misljenje, al razmisli da na preostala dva izlaza vezes onaj "budzet woofer" sto je onomad user "Delija" pravio za svog Yuga... Taman ces rasteretiti ona dva postojeca zvucnika od niskih frekvencija, a opet ima da gruva ko besno. :,,:

Jel postoji neki thread vezan za taj "budzet woofer"? Bilo bi dobro kad bi postavio link... probao sam sa search i ne mogu da nadjem.

Ostoja je napisao(la):
Upravo... ovi izlazi su vec bridge-ovani i ne mozes ih opet bridge-ovati, tako da...
Kako si ovo zamislio? :S:

Nisam ja nista zamisilio ;).

Minus je razdvojen bas zato sto nije "-", vec invertovan pa pojacan ulaz, sto ce reci... signal kontra faze, tako da na zvucnik ide "zbir" (odnosno razlika potencijala) ta dva signala.

Uglavnom kad je signal na "+" zici (prednjeg levog zvucnika npr.) u maximumu vrednosti, na "-" zici imas isto maxiumum, ali u negativnom smeru, tako da se na zvucniku dobija veca snaga, jer "signal" nije razlika potencijala od npr. 0V do +6v (slucaj da je u pitanju "obicna" masa), vec od -6V do +6V (sto mu daje ekvivalent 0V do +12V, posto zvucnik ne zna da mu drugi kraj nije na 0V). Proveriti ovo na bilo kom sajtu koji se bavi hobby elektronikom, tvrdim da je 100% tacna informacija, mada sam je malo konfuzno izlozio... Ili... uzmi pa izmeri voltmetrom signal ka masi i sa "+" i sa "-" zice i videces da "-" uopste nije minus, nit nula, vec da ima istu aproksimativno istu vrednost ka masi kao i "+" vod (u apsolutnom smislu, posto je u pitanju naizmenicna struja). Iliti, prostim recima, bridged amplifier...

Tako ostvarujes tih 45W (nazovi, posto je teoretski maximum oko 25W sinusne snage pri Ub=14,4V) na izlazu, uz izbegavanje DC-DC pretvaraca u napojnoj sekciji. Bas iz tog razloga ne treba pokusavati sa bridgeovanjem izlaza sa HeadUnita da ne bude "tata spalio Djenku". :mad:

Ukratko: ne povezuj...

Link: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=54496&page=2&pp=25&highlight=woofer

Poslednja izmena:
dr.Tiristor je napisao(la):
Svi izlazi su odvojeni, cak i minusi, tako da tu nemas sta da trazis.
To sam i rekao, samo te nisam razumeo.

Vrh Dno