Šta je novo?

Glup0, Gluplje, Sempron

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.theregister.co.uk/2004/06/07/amd_sempron/

Evo kako ce se zvati 32bitni Athlon 64!
Po meni je glupavo AMD-ovo insistiranje na "iskljucivanju" 64bitnih ekstenzija, jer time samo degradiaju svoju posvecenost i propovedanje 64bitne buducnosti, a izbor imena za 32bitni A64 je samo odraz te gluposti!
Jos jednom razocaran od strane AMD-a...
😉

Ja sam mislio da bar tebi neke stvari ne treba 'crtati'... 🙂

Svaki od tih proizvodjaca prvo napravi jezgro u cilju trazenja nosioca linije, pa onda gleda kako da ga osakati da bi imao 'ekonomsku varijantu' i time skalirao procesor, odnosno uradila diversifikacija radi pokrivanja vise nivoa. Do sada se u tom postupku provlacilo smanjenje kesha i smanjenje FSB-a (Celeron, Duron, itd). Pogledajmo sada A64 koji polako ide ka svojem finalnom obliku.
Na njegovu arhitekturu ocigledno kolicina L2 kesa ne deluje kao na tekucu P4 liniju. Zbog toga su i jezgro 'nosece' linije srezali za 1MB na 512K bez nekih preteranih gubitaka na performansama, a sa verovatno finom ustedom u procesu proizvodnje - manje jezgro, manje tranzistora, itd. Mozda je to optimalna granica i dalje smanjivanje L2 kesa toliko degradira jezgro da procesor postaje neupotrebljiv - to znaju samo oni inzenjeri iz AMD-a. Mozda je i obratno - mozda smanjenjem L2 na 256K performanse ne padaju drasticno, pa se time ne bi dobila jasno uocljiva razlika u odnosu na tu ekonomsku liniju (secamo se svi Mendocina i Deschutesa).
Druga alatka sakacenja je bilo smanjivanje FSB-a. Ima li danas smisla novu, svezu seriju procesora prisiljavati da radi sa DDR333 memorijom recimo? U trenutku kada proizvodjaci memorije polako prebacuju proizvodne kapacitete ka DDR2 memoriji, a postojece DDR kapacitete drze uglavnom na proizvodnji DDR400 memorije, kao opsteprihvacenom standardu u poslednjih godinu dana? To ne da bi bio korak unazad, nego bi bio potez 10 koraka unazad. Pogotovo kada jos uvek ne znamo da li bi i u kojoj meri AMD procesori imali koristi od DDR2 memorije.

Kako dakle povuci jasnu liniju izmedju value i mainstream serije? Sta to postoji sto donosi dodatne performanse? Forsiranje jednokanalnog memorijskog kontrolera umesto dvokanalnog i nema neki posebni udar - sto su poslednji testovi s939 platforme i pokazali. To zna i AMD. 64-bitne ekstenzije su stvar koja se logicki namece sama po sebi kao sledeca na listi. Ovde stvarno ne treba biti top analiticar da bi se izvukli zakljucci - treba samo postaviti sebi par pitanja i dati logicke odgovore na njih. Kome treba 64-bit computing? Top masinama. Kome je namenjena value serija procesora? Svakako ne onome kome je potrebna top masina. Dodatnu podrsku takvom gledanju daje i dimenzija vremena. Prelazak na 64-bitnu platformu nece biti ni trenutan ni brz - niko nije ni obecavao prelazak preko noci. Dakle, u tom periodu gomila postojeceg softvera moze sasvim lepo da se koristi u value segmentu (tu 32bita nije nikakvo ogranicenje), dok se 64-bitna platforma polako omasovljava i osposobljava (u smislu softvera).

I preko svega toga se provlaci layer konkurentnosti. Tesko da moze proizvod da se sakati kao da je jedini na svetu - kakva takva konkurentnost mora da se odrzava. Ako AMD-ova value serija procesora treba da ima takve performanse kakve ih mi vidimo danas od strane A64 modela u 32-bitnom softveru, onda ce to biti stvarno kick ass value procesor, vise nego dovoljan za po kuci, idealan za igre i slicno. Stvarno ne vidim sta je tu tako razocaravajuce (osim mozda tog codenamea)?

Sta bi ti to Nedjo srezao na A64 da bi se dobila ekonomska, value verzija procesora?

Poslednja izmena:
Ma, ok, jasna je meni proizvodna logika! AMD ima ogranicene proizvodne resurse i jedini nacin da oni na odgovarajuci nacin pokriju sve trzisne segmente sa jednim jezgrom jesu u promeni cachea. U principu, AMD ce u buduce imati dve linije proizvoda - K8 jezgra sa 1MB cachea i K8 jezgra sa 512 KB cachea. Svi procesori sa 1 MB cachea sa nepotpunim integritetom cachea ce biti preimenovani u A64 i icice u grupu sa procesorima koji imaju potpuno ispravan L2 od pola mega. Oni sa pola mega, koji ne budu u potpunosti ispravni ce biti ubacivani u "Value" seriju i nazvani Sempron. I to je super za AMD i veoma isplativo.
Uzrok mog razocaranje je na prvom mestu glupav naziv "value" CPU-a, a na drugom mestu je AMD-ova odluka da sa procesorima koji imaju "iskljucene" 64bitne ekstenzije ide u "retail" (prvovremeno je bilo planirano da oni budu prodavani samo najvecim OEM-ovima za njihove masine i da se labeluju AthlonXP - tako mi je pricao AMD-ov Henri Richard na CeBIT-u). Moje misljenje je da AMD na ovaj nacin nepotrebno umanjuje znacaj prelaska u "64bitnu eru" i da diskredituje sopstveni "jevandjelizam" koji propoveda 64bitnu buducnost.
P.S
Evo sta kazu po cemu je "novi" CPU dobio ime:
"As with its other chips, AMD reached into its high school Latin textbook to coin the name. The Latin word "semper" means "always." AMD says the name will connote a chip that is used every day.
Sta to znaci da se svi ostali procesori koriste samo vikendom? Svaki drugi dan? Jedno mesecno? Samo kad se igraju igrice? Mislim... kamon! 😉
P.P.S
Takodje ovaj AMD-ov potez znaci da ce oni "vuci" paralelno dve socket arhitekture! Pa to je i za Intel problematicno, posto ce ovi novi Celeron D procesori sa Prescott jezgrom ici u 775 socket! Da ne govorimo da kad kupis Sempron masinu, ako jednog dana budes hteo A64 ili FX, moraces da menjas i plocu (no, dobro, obzirom na danasnji tempo promena to i ne mora da bude toliko strasan problem, ali ipak, krajnje nepotrebno...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Uzrok mog razocaranje je na prvom mestu glupav naziv "value" CPU-a, a na drugom mestu je AMD-ova odluka da sa procesorima koji imaju "iskljucene" 64bitne ekstenzije ide u "retail" (prvovremeno je bilo planirano da oni budu prodavani samo najvecim OEM-ovima za njihove masine i da se labeluju AthlonXP - tako mi je pricao AMD-ov Henri Richard na CeBIT-u). Moje misljenje je da AMD na ovaj nacin nepotrebno umanjuje znacaj prelaska u "64bitnu eru" i da diskredituje sopstveni "jevandjelizam" koji propoveda 64bitnu buducnost.

Pa nije AMD smislio 64bita, niti on jedini pravi 64bitne procesore, pobogu. Potreba za 64bita postoji vec neko vreme (u nekim segmentima vise izrazeno, nekima manje, u nekim nimalo) i AMD je hteo to da pogura na desktop i entry servere kao bazu na kojoj se gradi jaca procesorska snaga (nije freq jedini put ocigledno). Ali to sve ne menja cinjenicu da nam 64b kao sledeca stepenica u svakom slucaju ne gine, hteli mi to ili ne - pitanje je samo vremena. Ako to u ovom trenutku znaci da se na osnovu toga moze projektovati CPU sa jacim performansama u okviru iste cenovne kategorije - zasto da ne? Osim toga, ako ljudi imaju potrebu za necim, nema sta da neka takva firma to "propoveda" ili bilo koga ubedjuje. Naravno, nekome ko uglavnom surfuje, opali po neki film, malo office paketa i pici poneku igru to moze da deluje kao ubedjivanje, posto on nema nikakve koristi od toga da li ce web browser biti 64bitan ili 32bitan, ali takav segment ljudi/korisnika nikada nije ni trazio bas nikakav napredak - oni su uvek zadovoljni postojecim stanjem odnosno manjim izmenama i doradama. A pionirima (ne mislim tu samo na AMD, nego i na Intel i druge) treba da zahvalimo za napredak - neko treba da bude hrabar, skine gace i skoci u hladnu vodu prvi.
Osim toga, ne znam sta je tebi Richard to rekao na Cebitu, ali i pre sajma je bilo poznato prema prici po raznim sajtovima da ce "32bitni A64" biti novi Duron. Mislim da smo o tome pricali i ovde po nekoliko threadova - pre sajma.

Evo sta kazu po cemu je "novi" CPU dobio ime:
"As with its other chips, AMD reached into its high school Latin textbook to coin the name. The Latin word "semper" means "always." AMD says the name will connote a chip that is used every day.
Sta to znaci da se svi ostali procesori koriste samo vikendom? Svaki drugi dan? Jedno mesecno? Samo kad se igraju igrice? Mislim... kamon! 😉

Eh, mnogo se ti sad meni pravis naivan i nenachitan, kao ne znas sta se podrazumeva pod 'everyday work' i nisi kao ukapirao... 😉 Pa bas kamon...

Takodje ovaj AMD-ov potez znaci da ce oni "vuci" paralelno dve socket arhitekture! Pa to je i za Intel problematicno, posto ce ovi novi Celeron D procesori sa Prescott jezgrom ici u 775 socket! Da ne govorimo da kad kupis Sempron masinu, ako jednog dana budes hteo A64 ili FX, moraces da menjas i plocu (no, dobro, obzirom na danasnji tempo promena to i ne mora da bude toliko strasan problem, ali ipak, krajnje nepotrebno...

Da, imati paralelno dva razlicita socketa je nerentabilno. Mada to ne mora da bude direktno vezano za disejblovanje 64bitnih extenzija i mislim da je to posledica sasvim odvojene poslovne odluke nevezano za ovaj prethodni deo. Naravno da bi procesori sa i bez -64 extenzija mogli da rade u istom soketu. A mozda cemo na takvu rezultantu i izaci na kraju sa A64 linijom - ostaje da vidimo.
BTW, na nekoliko mesta na netu sam nasao na statistike da korisnici cesce menjaju ploce nego pocesor (u poslednjih dve-tri godine), posto se cesce smenjuju cipsetovi i njihove revizije, nego sami procesori.

hehe, pa meni je glupavo izvodjenje imena i opravdavanje te izvodnice kroz pricu o svakodnevnom radu! Znam ja sta je everyday work, ali imam utisak da AMD-ovi marketing mozgovi 'oce da nas nauce sta je to! U svakom slucaju razlog za ime je nebulozniji od samog imena!
Kad sam na konferenciji pitao Richara za Paris, on je rekao da je AMD veruje da je buducnost u 64bita i da je Paris samo resenje ka OEM-ovima (HP na prvom mestu) i da nece biti ritejlovan! AMD je Septoronom (bljak, tesko mi je i da napisem glupovao ime) krenuo linijom manjeg otpora...
Jos kad u citavu pricu ubace nove oznake! Bice veselo!
No, u krajnjoj liniji, ako CPU bude jeftin (a bice, mada se sadasnje stanje gde je AXP jeftiniji, a brzi od kelerabe nece ponoviti) raja ce ga kupovati i "." Problem je jedino, sto ce AMD propustiti priliku da omasovi svest o 64bitnom procesiranju za siroke narodne mase! Jeste da 64bitni procesori postoje od vajkada, ali svi su oni bili i ostali samo "pioniri" i "partizani" 64bitno procesiranje oni nisu uspeli da omasove.... da je umesto ovog Shitorona AMD pripremio nekakav Duron64, 64bitni OS-ovi bi se mnogo brze rasprostranili... ovako, AMD je bez ikakvog preteranog razloga, po meni, "povukao rucnu" na putu progresa... nije im to trebalo!
No, da se vratimo na temu trida: Sempron je bljak naziv za jedan CPU (i za bilo koji proizvod koji ne spada u kucnu hemiju) 😉

Ma moze da se zove i "Jagodinka Simonovic", sto se mene tice - ako je dobar sa tehnicke strane. Necemo se zeniti njime, pa da ti to ime stoji u izvodu iz maticne knjige venchanih...

Sto se tice ukidanja tih extenzija, ne vidim to kao neki autogol njihovoj politici ili strategiji. AMD je 64bitni procesor napravio i ponudio. Medjutim, ne moze sad AMD umesto MS-a da sedne i napravi i novi windows, to je valjda ocigledno. A MS ko MS opet kasni, kao sto ce i uvek da kasni. Udaranje u sva zvona oko 64bita bez podrske softvera predstavlja dvosekli mac u ovom trenutku - ma koliko insistirali na tome, pravili prezentacije i slicno, oni MS u razvoju jednostavno ne mogu pozuriti i ni na koji nacin ubrzati, kako ne razumes to? A bez takvog softvera, kako da AMD omasovi 64bit computing? Kako da prikaze prakticno da je to bolje/lepse/brze, kada ljudima jos uvek nema sta da prikaze na tom planu posteno?
U svakom slucaju, da 64bit windows i jeste gotov sa solidnom bazom softvera za njega vec danas, to ne znaci da ce 32bit windows i softver odjednom nestati preko noci. AMD jednostavno ne drzi toliko veliki kolac trzista da bi napravio takav tsunami. Kick prema 64bita je napravljen - nazad vise nema, pogotovo kada je i Intel to (nevoljno) prihvatio. A za taj medjuperiod dobro dodje jefitiniji 32bitni pulen po nizoj ceni. Ako je XP bio jedna kockica, A64 druga, a FX treca, ovo sa 32bitnim A64 mu dodje kao antialiasing prozivoda 🙂 odnosno pravljenje medjustepenika radi lakseg i postepenijeg uspinjanja. Da softverska baza ne kasni, mozda AMD to ne bi trebao da uradi, ali posto je stanje takvo, ocigledno da u sadasnjem preseku situacije rucnu kocnicu predstavlja Microsoft, a ne Sempron (kao proizvod privremenog karaktera). Ne mogu 64bitni OS-ovi brze da se rasprostane zbog Durona64, kada ti OS-ovi jos nisu ni gotovi pobogu...

P.S.
Thread se ne cita kao 'trid', po 23462345. put :d

Eh da, jedna jos paralela - dosadasnji 64bitasi nisu mogli da opismene mnogo siru masu o prednostima, jer su bili korisceni u vrlo specificnim primenama, gde razlika u velicini nije bila bas prijemciva za um desktop korisnika. Veci deo tih specificnih primena je bio vezan za kolicinu memorije (ali ne svi, naravno). E sad, kako da ti "opismenis" prosecnog korisnika sta je to granica od 4GB memorije, kada njemu na njegovom desktopu sve radi super sa 32 ili 64MB RAM-a, a i sam operativni sistem ne vidi vise od 512MB (a o ostalom softveru da i ne pricamo)? Kako su ti RISCevi MIPSovi, Alphe mogli da omasove 64bita?
Danas smo prostom evolucijom dosli u tu situaciju da tim nekim limitima pokucamo na vrata; 1GB memorije danas nije nikakvo cudo - eno, uzimaju momci da bi igrali FarCry (e pazi, igricu da bi igrali!). Moduli od 1GB su takodje raspolozivi radnjama i u obicnu retail plocu vec danas mozes da ubodes fizicki 4GB memorije bez ikakvih ploblema. Znaci da je plafon relativno blizu, cim se memorija pocela racunati u gigabajtima. Cak i da ljude ne opismenjujes nekom posebnom strategijom, uskoro ce sami lupiti chelom u dasku. Za dobar deo korisnika i dalje ne postoji realna potreba za 64b (jer je to mnogo siri pojam od puste kolicine adresabilne memorije), ali za drugi deo korisnika polako potreba postaje ocigledna - za mnogo veci broj korisnika nego one sa pocetka price kojima je 32MB memorije bilo dovoljno. Kada potreba stisne, nece AMDu ni Intelu trebati nikakvo jevandjelje ni ubedjivanje korisnika o sledecem stepeniku. Jednostavno, vremenska tacka sa koje posmatramo ove promene nije ista, pa tako tim starim 64bitasima nemam sta da prebacim.

Poslednja izmena:
Pa i AMD i Intel imaju dva puta da omasove nove tehnologije. Ili da pomere veliko brdo aplikacija i softvera ili da pojeftine nove proizvode. Trend je bio (do pre par godina) da solidan kucni racunar (nov) kosta oko 2500$, pa je cifra pala na 2000$.
Tada mogu da racunaju na masovnost. Alfe kada su se pojavile kostale su 25000$ (bar ovde gde radim), i bile su mocni serveri. Nije im za zameriti sto nisu za kucu.
Velika prodaja ce da usledi tek kad sidju ispod 400€ za procesor (negde i ispod 250).

Ih, bre, Neđo, glavni argument u raspravi ti je "ne sviđa mi se ime". Od tebe sam stvarno više očekivao. 🙂
Sempron bi mogao biti prava stvar ako bude u stanju da radi sa postojećim čipsetima za Athlon 64, a najverovatnije je da hoće.
Sempron jeste glupo ime, ali ne gluplje nego Athlon ili Duron, Celeron da ne pominjem.
Evo jedne zanimljivosti:
A derivation of semper, "sempra" is used in various curses in Harry Potter books, but AMD appears to have avoided any major name gaffes. This has not always been the case. Celeron turned out to be the birthplace of Lucille Ball, and Athlon is the name of a laminated panel used as a divider for bathroom stalls.

morbius je napisao(la):
Sempron jeste glupo ime, ali ne gluplje nego Athlon ili Duron, Celeron da ne pominjem.

Zvucnost imena, ima itekako veze! Nesto mora prepoznatljivo da zvuci na sto vise svetskih jezika, da bi u ostroj konkurenciji bilo zapazeno ko osobenost.

Narocito na "polupismenim" trzistima gde se prodaju "asusi" sa "koliko oces harda-rama", "dzi-forceri" i slicne *******cije...

Skoro celo poglavlje u svojim memoarima Akiro Morita (osnivac SONY-ja) posvecuje toj temi.

99% racunara se na ovoj planeti koriste u ofice okruzenju, za koje je i celeron na 333Mhz sa recimo 512MB memorije puna kapa...

Pa vi vidite, koliko je zaista velika potreba za 64 bitnom masinom sirokim masama...
Za igranje igrica, multimediju, i razne graficko, video, serverske aplikacije da, ali koliki procenat ljudi to i rade....

Tako da je zaista totalno ne bitno kako ce AMD da nazove svoju oslabljenu verziju i onako vec jeftinog Athlona 64, zar ne?

U ovom slucaju potreba se na desktopu definise samo kao prevazilazenje limita memorije - kao konkretna potreba. U svemu ostalom 64bita se ne koristi kao resavanje potreba, nego ubrzavanje procesora na istom taktu. Tako da nemojte sada da tretirate 64b samo i iskljucivo kroz prizmu toga da li mi to treba u konekstu u kojem se 64b do sada koristio na ogromnim serverchinama, masinama sa komplexne simulacije, itd. U ovom trenutku, u ovom konkretnom primeru, to je jos jedno od oruzija za optimizaciju, za postizavanje sto boljih performansi sa postojecim tehnoloskim procesima izrade.

P.S.
Jedno je codename, a drugo je zvanicni naziv proizvoda. Za vecinu sirokih potrosaca codename (ma kako cudan ili glup) ne znaci nista, posto za njega verovatno nikada ni ne cuju.

morbius je napisao(la):
Ih, bre, Neđo, glavni argument u raspravi ti je "ne sviđa mi se ime". Od tebe sam stvarno više očekivao. 🙂
Pa nisam ni hteo da se raspravljam, vec samo da iznesem sopstveno misljenje povodom imena!
Ono oko cega se mozemo raspravljati je AMD-ova odluka da ide u retail sa K8 procesorom koji ima iskljucene 64bitne ekstenzije... i to da ce da gura dva socket standarda! Obe odluke su po meni lose!
just mine 2 cents 😉

Code name:SEMPRON, pa kad se to DEkodira, ko u kvizu "Brojke i slova" moz da se dobije SPERMON 🙂 .

Odluka da se predstavi Athlon 64 bez 64-bitnosti je odlična, ali nažalost Silver je već objasnio sve razloge, tako da me ostavio bez teksta. Čovek je stvarno neumoran, svuda ga ima.
Ovo je po interpretaciji ordinarna glupost: (nemislim na tvoj stav)! "Athlon64 bez 64-bitnosti"!? E sad to sto je tebi ovaj "potez" super je predmet za diskusiju, ali ne bi da se u nju uvaljujem!
Dva Socketa i mene bune. Pogotovo kada se ima u vidu da će DDR2 na 667 MHz postati standard za high-end sisteme već krajem ove godine, a tu se opet poteže priča sa integrisanim memorijskim kontrolerom. Svi smo očekivali Socket 939 kao dugoročno rešenje na koje treba sačekati pre prelaska na Athlon 64, ali šta ako AMD promeni ležište pri prelasku na DDR2, kao što verovatno i hoće?
Kakve veze LowEnd CPU ima sa "High-end sistemima za kraj godine"!? Pa A64-vorki netreba ni DC mem. kontroler, a kamoli ultra skupa i uzasno HiLatency DDR2 memorija! A to da ce DDR2 667 postati to sto ti kazes da ce postati do kraja godine je ZZESTOKA zabluda!
Sta ce AMD da radi kada bude prelazio na DDR2 to verovatno sada ni oni sami ne znaju. A, ako je verovati rujama za XBL-a, citava prica oko Semprona je u onom tonu yebe lud zbunjenog: http://www.xbitlabs.com/news/cpu/print/20040610024204.html
Mislim, sad je odjednom tu i SocketA Sempron, a Bogami bice ga i u 929 pakovanju... jednom recju SMOR!

Poslednja izmena od urednika:
Morbiuse greskom sam ti editovao umesto Quotovao post!!!
Izvini, molim te!
U svakom slucaju za one koji ce biti zbunjeni morbiusovim postom uputstvo:
u QUOTE boxu je originalni Morbiusov post, aovo okolo je moj text!
jos jednom SORRY!
Nedjo

Pitanje je da li ce i u kojoj meri novo K8 jezgro uopste profitirati od DDR2 memorije zbog svoje arhitekture, ili ce apdejtovati svoj memorijski kontroler cisto zbog kompatibilnosti sa memorijskim tipom koji ce tada biti dominantan u prodaji i zbog specifikacija, jer na papiru lepo zvuci "podrzava i DDR2".

64bitne extenzije za desktop u ovom trenutku vidim iskljucivo kao jos jedan metod dodatne optimizacije sa postojecim tehnologijama procesa izrade, a da ne mora da se forsira sto veca frekvencija. Dakle, u istom kontekstu u kojem se shvataju MMX, SSE, HyperThreading, 3Dnow! i ostale tehnologije koje procesoru omogucuju dodatni plus po pitanju perormansi uz podrsku softvera. Ni manje, ni vise od toga. Jedina stvarna potreba je u probijanju maksimalne kolicine adresabilne memorije, jer je ogranicenje vrlo blizu. U takav kontekst se izbacivanje Semprona odnosno low end procesora sasvim uklapa. Pogotovo u skladu sa proizvodnjom, ako se pogoni koji prave K7 zamene u potpunosti K8 pogonima.

Jedino ne razumem AMD-ovo petljanje oko soketa. Resenje za mountovanje kulera je sasvim ok. S939 je ok resenje - procesori sa SC kontrolerom jednostavno ne moraju da imaju one dodatne pinove za DC, sto bi ploca/cipset trebalo da moze sama da prepozna i gotova prica. DDR2 je prica sama za sebe - da je memorijski kontroler izdvojen iz procesora, pa da se i prica nekako o tome da je broj pinova nezavisan od vrste memorije, ali ovako...
Mada, treba uvek imati na umu vreme. Ni jedna od ovih serija procesora/jezgara, bilo Intelova bilo AMD-ova, nije pravljena da traje sledecih 15 godina. Ono sta je sad top ce za godinu-dve biti low end. Kao sto ni sdram nije izumro momentalno po pojavljivanju ddr-a, nece ni ddr nestati po izlasku ddr2 memorije. Preselice se u value segment do svog polaganog izumiranja. Istina je da se ploce sada mnogo cesce menjaju nego pre i pitanje je koliko ti proizvodjaci racunaju na to da ja kao korisnik imam zelju ili vreme da na istoj ploci promenim dva ili tri procesora? Ako sam takva kategorija korisnika koja voli da ima brz, aktualan i apdejtovan racunar, da sam spreman da menjam dva ili tri procesora u sezoni, zasto bih zeleo da sa samom plocom zaostajem po pitanju tehnologije? Pricam o vecini u svetu, ne o jadnoj Srbijici gde se nema para, pa su ljudi prisiljeni da razmisljaju da li se Barton moze ubosti u KT133 plocu.

Dobro, bre, Neđo nemoj da se hvataš za detalje! "Athlon 64 bez 64-bitnosti..." jaka stvar kako sam se izrazio, bitno je da ljudi razumeju šta hoću da kažem. Moje je da razmotavam proizvod iz zaslađene oblande PR materijala, ne da je u nju zamotavam, tako da je bitno značenje iza reči, a ne one same.
Drugi deo posta koji ti nisi uspeo da razumeš kaže da će AMD relativno skoro praviti novi Socket za procesore koji koriste DDR2 memoriju, tako da će paralelno podržavati čak tri socketa. Rusi čak kažu da Socket A neće tako brzo u penziju, tako da možda dolazimo u situaciju da AMD proizvodi procesore za čak 4 podnožja!
Što se tiče situacije sa DDR2 memorijom na 667 MHz: prvi funkcionalni primerci su prikazani na Computex-u, a Samsung je već počeo serijsku proizvodnju ovakvih čipova, tako da je za očekivati da će negde za pola godine biti takve memorije za high-end sisteme. Šta će AMD uraditi po tom pitanju stvarno ne znam. Ignorisati celu stvar? Napraviti procesor sa podrškom za nju koji neće biti brži od postojećih, ali će PR odeljenje moći da kaže da podržava DDR2? U ovom trenutku nije jasno.
I cela priča sa Sempronom je konfuzna. Treba sačekati dok se voda razbistri.

pozdravljam sempron ! Vec sam mislio da cu morati da predjem na intela, ovo je prijatna vest za moje usi ! iskljucivanje 64b instrukcija ce spustiti cenu ovim procesorima i AMD ce opet imati brz, kvalitetan i JAKO konkurentan proizvod intelu (po ceni/performansama). E sad to sto je athlon 64 bez 64 to je malo glupo ali kad izadje u prodaju ne verujem da ce uticati na kolicinu prodatih primeraka. 64 bitna platforma je daleeekooo, kad se pojavi kupicu polovnog athlona FX 51 za 45evra i eto, ko danas barton 2500+ ...

moram da izrazim i jos jedno odusevljenje, a to je da ce sa izlaskom semprona izaci automatski "sempron ultra for men" 😀 (ko nije skontao sempron=always) 😀

Bice to zanimljiv procesor za korisnike SocketA ploca, ako taj CPU ima identicnu K8 arhitekturu, to donosi nadam se SSE2, sto uopste nije losa stavka. Tu je i SOI tehnologija, manje zagrevanje dobar o.c.
Sempron bi za Socket A mogao da bude veoma zanimljiv CPU.

drfedja je napisao(la):
Bice to zanimljiv procesor za korisnike SocketA ploca, ako taj CPU ima identicnu K8 arhitekturu, to donosi nadam se SSE2, sto uopste nije losa stavka. Tu je i SOI tehnologija, manje zagrevanje dobar o.c.
Sempron bi za Socket A mogao da bude veoma zanimljiv CPU.
Pod uslovom da Sempron za SocketA zaista bude K8 CPU sa iskljucenim mem. kontrolerom!? Ako to bude samo preimenovani Barton, bice prodaja "muda za bubrege"!

Nedjo je napisao(la):
Pod uslovom da Sempron za SocketA zaista bude K8 CPU sa iskljucenim mem. kontrolerom!? Ako to bude samo preimenovani Barton, bice prodaja "muda za bubrege"!
Ili preimenovani TBred :d posto ce imati 256K L2 kesa, a moze da bude i Thorton 😉
Po logici stvari AMD bi trebalo da zatvori svoje proizvodne kapacitete za proizvodnju K7 jezgara, pa po toj logici nece biti vise ni Bartona ni TBredova. Jednostavno, prelazak na novu tehnologiju zahteva uposljavanje svih kapaciteta. Kasnije, procesori koji su za "odstrel" idu sa iskljucenim mem. kontrolerima u socket 462 OPGA pakovanja i to najverovatnije sa heatspreader-ima. Jednostavno, broj vodova za integrisani mem. ctrl ce biti van upotrebe, i koristice se samo oni koji su potrebni za komunikaciju sa Socket A interfejsom. E' sad postavlja se pitanje, a to je, ako je Sempron osakaceni A64, a radi u SocketA plocama, gde mu je onda Alpha EV6 interfejs?
U svakom slucaju, valjda ce krajnji kupac nesto dobiti, bar na kasicicu od K8 procesora, a to moze da bude SOI proces.

Pazi, HyperTransport je samo evolutivni pomak u odnosu na EV6! I jedan i drugi link su point2point, serijski.Cinjenica je da su K8 napravili ljudi iz Alphe (Dirk Mejer - glavni AMD-ov baja (nesto slicno Dejvidu Kirku iz nVidije) je tata K8-ce, a sa druge strane drugi baja koji sad radi u Microsoftu mu je bio najblizzi prijatelj u DEC-u... no...)
Poenta je da postoji teorijska mogucnost da 1 HT link "glumi" magistralu ka memm kontroleru u NF2 (po meni NF2 nema alternativu na SocketA trzzistu) Northbridgeu (koji vec ima HT kontroler u sebi)... sve u svemu mozzda bit o moglo i da radi... videcemo...

Evo i prvih rezultata koje Sempron postizze:
Ilustrovano:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?s=&threadid=37947
grafikovano 😉:
http://www.tweakers.net/nieuws/33100?t=1088594925&

U opste necu da zalazim u raspravu oko AMD-ove filozofije oznacavanja procesora, tu ih vise niko ne moze pohvatati! Ono sto je bitno jeste da ovaj CPU pruza pristojan nivo performansi, barem za sve vlasnike Durona. Svi koji imaju Bartone nemaju nikakav razlog da prelaze na Sempron. Doduse ovaj procesor i nije zamisljen kao CPU na koji bi se prelazilo sa brzih XP-ova. Mora se menjati citava platforma, a dobitak je diskutabilan i u glavnom nikakav. Iz tog razloga, meni se navodni SocketA Semproni cine besmislenima. A opet, AMD mora da napravi citavu liniju od 2500+ pa do ovog 3100, jer mora da prati Celeron D familiju... K8-ce moze da pravi na 1.4, 1.6 i 1.8 (moze i na 2.0, ali nece, za sada) sto bi mu znacilo Sempron 2700, 2900 i 3100 (ako tako bude) Ostaje 2500! Mozda budu pravili K8-cu na 1.2 GHz (svojevremeno je jedan momak doneo u redakciju jedan izzinjerski primerak bas na 1.2 GHz sa 256KB L2 cachea). A opet, ko zna, daleko je 17.08. Jos svasta moze da se izmeni. Pa do same premijere A64-vorke, nije se znalo koju ce oznaku da nosi model na 2 GHz.

Poslednja izmena:
Pa to, kada se AthloniXP povuku, Sempron dolazi na njihovo mesto uz te relativno pristojne performanse glavno oruzije bi trebalo da mu bude cena. Naravno, mozda ne odmah kod prvih tura, ali postepeno...
Mislim, treba to gledati i kao neku evoluciju bartona - sempron ima napokon zasticeni die, svega 1.4V za Vcore, niska temperatura (dusu dalo za tihi kucni ili kancelarijski racunar), a cena udara vec u startu na bartona - s tim da dobijas novi cipset. Jedina prava nepoznanica u ovom trenutku - koliko ce taj mali da se klokuje? 🙂

Poslednja izmena:
Vec vidim novu Jugodatinu konfiguraciju

PENTIUM 4
amd 3100+ (S256)

Salu na stranu kada mu cena bude jos malo pala bice pravi naslednik bartona...
E sada ovo sto nedjo kaze za oznake pa oni su ga gadjali sa Celeronom. Ja iskreno mislim da bi mogao da se nosi sa jednim Celeronom na 3.1 GHz.

Jes, ali kojim sad celeronom? 🙂

Ovaj celeron D je napokon jedan malo pristojniji celeron; bice zanimljivo porediti ga sa Sempronom, mada imam osecaj da ce sempy biti u vecini stvari malkice jachi. Prema onom preview testu, sempron "3100" je samo za dlacicu sporiji od A64 2800+, a kosta barem 50 dolara manje - a ako je tako, to znaci da kosta malcice manje od AthlonaXP 3000+ vec u startu. A za jos manje pare izbacuju semprona i na jos manjim frekvencijama. Samo ne znam sta ce im komplikovanje sa socketomA - sa ovako jeftinim sepronom mogli su da poguraju prelazak na novi socket i nove cipsetove i tako malo ozive prodaju novih i boljih ploca i pomognu proizvodjacima na taj nacin.

Jos sada kada se izmeshaju dva nacina oznacavanja intel i amd cpu-ova, te pr-rating, imacemo 'pasta processorro gennovese'... 😀
No, da sacekamo tu finalnu verziju i zvanicno lansiranje, pa da vidimo...

Pazi, ne znam kako mislis da HT link glumi EV6 magistralu ? Pazi, HT-Link je full duplex, i moze da komunicira u oba smera istovremeno, a sirina mu je 8 ili 16-bita i to na 800 Mhz. EV6 je totalno drukciji princip. Postoji mogucnost upisa i citanja na uzlaznoj i silaznoj ivici klok signala, nesto kao DDR, a frekvencija joj je 200 Mhz. Prema tome, mozda Sempron, K8 itd... moze da komunicira sa memorijskim kontroerom preko HT linka, ali to nece onda sigurno raditi u sadasnjim Socket A plocama. Druga stvar koja moze da se desi, a to je, ako pretpostavimo da se K8 i sempron prave na istom parcetu silicijuma, a K8 je mnogo toga nasledio od K7, uopste nije iskljuceno da je na silicijumu od K8 jezgra ostao disejblovan EV6 interfejs, da bi se kasnije koristio u ovakvim procesorima kao sto je Sempron, gde se naravno enejbluje. U principu to je relativno mali deo procesora, pa je samim tim mozda ostavljen kao "slepo crevo" u K8-micama. Ako Sempron za SocketA ima SSE2 i 12-stepeni pipeline, onda je sigurno tako.

Nazad
Vrh Dno