Šta je novo?

Glavobolja od monitora...

miikii

Slavan
Učlanjen(a)
15.08.2005
Poena
300
Nedavno sam poceo da radim u firmi koja se bez kompjutera ne moze zamisliti. I lepo je to... sedenje u klimatizovanom,lak rad...
Ali posle nekog vremena pocele su da se javljaju glavobolje i to vremenom sve jace i jace. Primeceno je da je to simptomaticno za sve ljude u firmi.
Moguci razlog je veliki broj monitora u prostoriji i to sto se oni tresu,manje ili vise u zavisnosti od polozaja. Rekli su mi da je to pocelo da se desava kada su ugradili podstanicu za grejanje u blizini.

Da li je neko imao slican problem i da li neko zna sta moze da se uradi (da li bi UPS smanjio treperenje?).

Unapred se zahvaljujem svima na pomoci.

TFT je otporan na smetnje tog tipa + drasticno smanjuje umor ociju i bez tih setnji...

I ja sam imao slican problem sa glavoboljom, posle smo zamenili monitore, uzeli TFT i problema vise nema. Mada i klima zna cesto da bude uzrok glavobolje, narocito ako je zveknu na 18° i tu dosta zavisi od uredjaja jer ima nekih koji kod odredjenih ljudi izazivaju glavobolju, licno sam se uverio.

Ti radiš u smrt uslovima. Proveri klimu, kog je kvaliteta vazduh koji izbacuje; ti monitori imaju svoja kućišta koja takođe bruje, izbacuju iz sebe prašinu, monitori isto zrače. Traži novo mesto, ili se ogradi nekim anti-magnetskim pločama.

Kasnije ćeš se naviknuti na uslove, proći će te glava, ali je to i dalje surovo za boravak...

Kazes da su skoro ugradili podstanicu za grejanje. Bio je takav jedan slucaj u Nisu, ali mislim da ti se nece dopasti dijagnoza. Oprema za grejanje, u kombinaciji sa zracenjem monitora je emitovala neku cudnu elektromangnetnu ili ko zna kakvu radijaciju, tako da je dobar broj radnika u firmi imao probleme.
Cisto sumnjam da je isto, jer je nakada u istim prostorijama bio smesten pogon za proizvodnju uredjaja sa X zracima, mada je i ovo imalo udela.
Nabavite neki jonizator vazduha, u dnevnim novinama postoji jedna reklama (mislim da su Vecernje Novosti).

Hvala svima na savetima

Moram da priznam da sam se zacudio koliko ima ljudi koji imaju slicne simptome.
U razgovoru sa par ljudi koji rade u slicnim uslovima sam ukapirao da je ta glavobolja nesto najnormalnije,(cak normalnija od godisnjeg odmora).
Ne znam bas za tu ideju sa jonizatorom vazduha. Video sam u Novostima ali mi je delovalo kao sarena laza. Jel neko kupio to?

Pa jonizatori su provereno dobra stvar. Sad jedino pazi da ne kupish neki krsh...

Jednostavno nemogu da zamislim da se niko nije setio da pita coveka na koliko Hertz-a mu je namesten monitor za kojim radi? Sve ispod 75Hz na CRT monitorima dovesce posle nekoliko sati do glavobolje a posle nekoliko meseci ponekad i do naocara.

Valjalo bi te monitore zameniti sa TFT, i manje koristiti klime a vise provetravati.

Jel se bavis sportom? Jel imas emotivnih problema, stres itd?

@Geek_master
Ajde da ne preteramo, mislim covek mora da sacuva i pristojnost.
Uostalom koliko si visok, mozda samo udaras sa vremena na vreme u nadvratak :d.

Takodje gledajte sto cesce da cistite filtere od klime u firmi jer se u njima skuplja sve i svasta.
I da... Rad za kompom nikako nije lak rad koliko god to u startu delovalo lako... Shvatices vec vremenom i sam.

WD40 je napisao(la):
Jednostavno nemogu da zamislim da se niko nije setio da pita coveka na koliko Hertz-a mu je namesten monitor za kojim radi? Sve ispod 75Hz na CRT monitorima dovesce posle nekoliko sati do glavobolje a posle nekoliko meseci ponekad i do naocara.

Netačno. Zavisi od osobe do osobe. Znam osobu koja je 10 godina preživela na 60Hz, uz vrlo retke glavobolje, i bez dioptrije - sebe.

Naravno, moj monitor nije trepereo, tako da mislim da je to ovde, pored možda klime, uzročnik problema, jer sam imao prilike da radim i na tako nečem (treperavom monitoru), i bilo je vrlo neprijatno.

Po meni, rešenje je TFT. Ako ni to ne pomogne, tražiti dalje...

Geek_master je napisao(la):
Valjalo bi te monitore zameniti sa TFT, i manje koristiti klime a vise provetravati.

Jel se bavis sportom? Jel imas emotivnih problema, stres itd?
Potpuno s eslazem...jako je bitno provetravati prostorije...
@Wolfman ala lupas svaka ti cast... :p :D

Poslednja izmena:
I ja mislim da je klima u pitanju.
Desava se ponekad zbog klime da dodje do blagih ili jacih ukocenosti misica vrata sto dovodi do glavobolje, posebno kad se znojis.

Vrh Dno