Po meni, pomalo neobjektivan review.
9800GX2??? Pa za iste ili čak manje pare ima i nešto mnooogo brže -> 2x4850 u CF-u.
Problem sa grafičkom je problem konfiguracije, odnosno termina njenog pojavljivanja i razmaka do objavljivanja teksta. U trenutku kada smo dobili ovo na test, ništa brže nije postojalo. U tekstu sam eksplicitno naveo da je za očekivati da će grafički sistem konfe biti zamenjen nekom od novijih varijanti sada kada su te nove varijante stigle, što sam insistirao da bude dodato jer su se u međuvremenu pojavili i GeForce 280 GTX i 4870 i 4850. Kapiram da je koncept konfiguracije da se ponudi ono najbolje u tom trenutku i da će ubuduće to biti "nove najbrže" karte.
CrossFire ili SLI u gotovoj konfiguraciji teško da ćemo viđati, osim u konfama koje služe za slikanje i qrčenje (pardon my french) po medijima, kao npr. ona Desk konfa što je bila i koja je jedna jedina takva napravljena. Prosto, za tako nešto treba obezbediti podršku, cimati se i iz perspektive prodavca nije vredno muke. Stalno se izbacuju novi drajveri koji u slučaju tih setovanja nešto isprave, nešto pokvare, sa time je muka živa i jednostavno nije vredno truda. Ovo je konfa za ljude koji hoće sve na izvol'te i sa te strane je OK. Takođe, konfa je
za prodaju, što znači da nije nekakav tech demo firme "vidite šta sve imamo" a da posle ne možeš da je kupiš. Lično, uvek bih prednost dao takvoj konfiguraciji nego najnabudženijoj i najsnažnijoj mašini.
Slično i za hard-disk... 2x640GB u RAID0 je značajno brže, jedva da košta koji evro više (ako uopšte), i daje više kapaciteta.
Za hard diskove važi slična priča. Sa tačke prodavca, nije problem u nuđenju, već u obezbeđivanju podrške. Jednostavno, ne isplati im se da se cimaju sa tim. A i ne impresionira tako kao kada kažeš "1 TB"

Ne važi to samo za Gigatron - to gotovo niko ne nudi. Opet, meni lično bi prijalo da konfa ima dva hard diska bez obzira na RAID, što sam i u tekstu naveo. Jednostavno, rad je prijatniji
Kućište nepotrebno preskupo. CM690 sa svojih 75e bi isto tako odlično izgledao i odradio posao.
Eh...u principu, ja se sa tobom slažem ovde, ne samo CM690, već i neki drugi modeli bi odlično izgledali i odradili posao. Ali firma je odlučila da ide sa ovakvim konceptom i to je to. Ne mogu ja sada reći "eh, trebali ste jeftinije kućište, bilo bi vam isto", prosto ne ide da se to kaže kada je ugrađeno kućište visoke klase i prilično kvalitetno. Uostalom, sa nečije tačke gledišta može da se kaže i "umesto CM690 može 590, 490, Lian-Li PC-20, TT Soprano VX, TT Bach..." itd. Kada se jednom krene u tako nešto, može da se tera do sutra.
U suštini, verovatno bi se mogla napraviti gaming konfiguracija cela za dosta manje para od ove a da se razlika u performansama ne oseti, ali nije sve u performansama, ima nešto i u karakteristikama

i nekim dodatnim elementima koji su sitni, ali koji nekome život znače. Jednostavno, ja ne mogu, niti želim, da jednu objektivno odličnu konfiguraciju "spustim" sa "imate to i za manje para". Jer i od svega drugog ima nešto slično i za manje para. Šta god da daš, možemo da napravimo nešto slično a za manje love. Druga bi bila situacija npr. da sve komponente zajedno koštaju 1000, a konfa 1600 evra - e onda bih prvi to napljuvao najstrašnije, ali to ovde jednostavno nije slučaj. To je obrnuta putanja od one kada mi gikovi krenemo da budžimo hardver, pa uzmemo okvirnu sumu od 300 evra, ali dodaj bolji kuler, ovo napajanje može i tiše, razlika u cpu-u je mala, bolje uzeti grafičku sa nereferentnim hlađenjem itd. pa doguramo do 500-600 evra. Isto tako možeš da ideš u obrnutom smeru.
Ipak, ovo je prikaz konfe takve kakva je. A dobra je. Pravi tester, po mom mišljenju, nikada ne bi trebao da kritikuje ili hvali (svejedno) uređaj preko mere koja narušava generalni utisak ili mišljenje koje se stekne. Za sve može da se navede 100 mana, ili 100 pohvala, ali bi se poenta izgubila.
CPU ajde OK, za igrice trenutno ne može bolje, ali već koliko sutra će quad-ovi da ga prestignu... Možda je mogao umesto E8500 za 40-50e više jedan Q9450 oc-ovan na 3.2GHz (toliko svaki može, čak i bez podizanja napona). Današnje igrice bi i dalje sve lepo trčale, ali će sutrašnje trčati lepše na ovom kvad-u, garantovano.
Uf, nategnuto...Tako smo mislili i kada su se quadovi pojavili, pa sem dve real-time strategije ne znam ni za jednu igru koja će bolje da radi na quadu nego na dualu samo zato što je quad. U krajnjoj liniji, više su nego jasne tendencije o primetnoj razlici u radnim taktovima između C2D i C2Q modela, tako da očito nikada nećemo imati modele sličnih brzina za slično para. Sutra će duali opet da forsiraju sumanute radne taktove i moći da se OC-uju. U svakom slučaju, ne vidim kojoj bi igri u dogledno vreme mogao predstavljati "drawback" C2D na čak 4 GHz! Konačno, zna se šta je za igre najuticajnije - grafička, grafička i samo grafička (ako se nema PS3

). Gaming konfiguraciju gledam uglavnom kao na potporu grafici
Po meni, pomalo neobjektivan review.
Ah, šta mogu da odgovorim na ovo? Naravno da svako može da ode u radnju i naruči konfu ili pokupuje delove i sklopi ih sam i da će ga izaći jeftinije, manje-više. Na meni je da ocenim kakva je neka konkretna mašina koja je na testu i da li vredi para. kod high-end-a je to posebno teško. Da je neka srednja klasa ili nešto slično, lako je reći da li vredi ili ne vredi tih para. Ali high end je nešto drugo, ne mogu da kažem da ne vredi tih para kad donosi ono najbolje, a pride se high end uvek "preplaćuje", ako pod "preplaćivanjem posmatramo odnos uloženog keša i broja dobijenih frejmova u sekundi. ***, to je tako. Kao što rekoh u zaključku - ko ima para i želi najbolje, a ne želi da se cima, slobodno neka uzme ovo. Uz poneku izmenu, po svojoj želji - slobodno. Ali dobra platforma je tu.
Optika pozicionirana direktno iza venta, pretpostavljam da bi je hladio. :d
Moj drugar to najbolje reče - čitao čovek tekst upravo zaintrigiran kućištem i krećemo da diskutujemo. Ja kažem da mi nije jasno šta će koji q... ventilatori montirani na vratanca, šta li tu kao hlade...ima rupica za prolaz vazduha tu i tamo, ali je totalno neefikasno. Čovek lepo i vrlo tačno reče kao iz topa - "Pa da svetle, ne da hlade" :d I što je najgore, potpuno je u pravu