Šta je novo?

Gigatron Stardust

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Prisustvo brand računara na domaćem tržištu je postalo uobičajeno, što je velika promena u odnosu na period od pre par godina. Najveća dobit dolazi u vidu konfiguracija agilnih domaćih proizvođača, među kojima je svakako i Gigatron. Od ovog proizvođača smo dobili na test vrhunsku konfiguraciju obećavajućih karakteristika. Kako se pokazala Zvezdana Prašina i šta mislimo o njoj, pročitajte u nastavku testa…

Više o tome...

Ja sam i krenuo da citam review samo zbog kucista, jer sam gigatron u zurbi procitao kao gigabyte i pomislio evo ovi ludaci izbacise neko ubitacno kuciste :D

pa samo kuciste je vise od 300 eura :)

al je ruzno za 500€ :p

Po meni, pomalo neobjektivan review.

9800GX2??? Pa za iste ili čak manje pare ima i nešto mnooogo brže -> 2x4850 u CF-u.

Slično i za hard-disk... 2x640GB u RAID0 je značajno brže, jedva da košta koji evro više (ako uopšte), i daje više kapaciteta.

Kućište nepotrebno preskupo. CM690 sa svojih 75e bi isto tako odlično izgledao i odradio posao.

CPU ajde OK, za igrice trenutno ne može bolje, ali već koliko sutra će quad-ovi da ga prestignu... Možda je mogao umesto E8500 za 40-50e više jedan Q9450 oc-ovan na 3.2GHz (toliko svaki može, čak i bez podizanja napona). Današnje igrice bi i dalje sve lepo trčale, ali će sutrašnje trčati lepše na ovom kvad-u, garantovano.

itd, itd...

Poslednja izmena:
Više dust nego star :-devil-: al' aj' sad ,) ... nije loše... :d

Optika pozicionirana direktno iza venta, pretpostavljam da bi je hladio. :d

9800GX2??? Pa za iste ili čak manje pare ima i nešto mnooogo brže -> 2x4850 u CF-u.
Problem sa grafičkom je problem konfiguracije, odnosno termina njenog pojavljivanja i razmaka do objavljivanja teksta. U trenutku kada smo dobili ovo na test, ništa brže nije postojalo. U tekstu sam eksplicitno naveo da je za očekivati da će grafički sistem konfe biti zamenjen nekom od novijih varijanti sada kada su te nove varijante stigle, što sam insistirao da bude dodato jer su se u međuvremenu pojavili i GeForce 280 GTX i 4870 i 4850. Kapiram da je koncept konfiguracije da se ponudi ono najbolje u tom trenutku i da će ubuduće to biti "nove najbrže" karte.

CrossFire ili SLI u gotovoj konfiguraciji teško da ćemo viđati, osim u konfama koje služe za slikanje i qrčenje (pardon my french) po medijima, kao npr. ona Desk konfa što je bila i koja je jedna jedina takva napravljena. Prosto, za tako nešto treba obezbediti podršku, cimati se i iz perspektive prodavca nije vredno muke. Stalno se izbacuju novi drajveri koji u slučaju tih setovanja nešto isprave, nešto pokvare, sa time je muka živa i jednostavno nije vredno truda. Ovo je konfa za ljude koji hoće sve na izvol'te i sa te strane je OK. Takođe, konfa je za prodaju, što znači da nije nekakav tech demo firme "vidite šta sve imamo" a da posle ne možeš da je kupiš. Lično, uvek bih prednost dao takvoj konfiguraciji nego najnabudženijoj i najsnažnijoj mašini.

Slično i za hard-disk... 2x640GB u RAID0 je značajno brže, jedva da košta koji evro više (ako uopšte), i daje više kapaciteta.
Za hard diskove važi slična priča. Sa tačke prodavca, nije problem u nuđenju, već u obezbeđivanju podrške. Jednostavno, ne isplati im se da se cimaju sa tim. A i ne impresionira tako kao kada kažeš "1 TB" :) Ne važi to samo za Gigatron - to gotovo niko ne nudi. Opet, meni lično bi prijalo da konfa ima dva hard diska bez obzira na RAID, što sam i u tekstu naveo. Jednostavno, rad je prijatniji

Kućište nepotrebno preskupo. CM690 sa svojih 75e bi isto tako odlično izgledao i odradio posao.
Eh...u principu, ja se sa tobom slažem ovde, ne samo CM690, već i neki drugi modeli bi odlično izgledali i odradili posao. Ali firma je odlučila da ide sa ovakvim konceptom i to je to. Ne mogu ja sada reći "eh, trebali ste jeftinije kućište, bilo bi vam isto", prosto ne ide da se to kaže kada je ugrađeno kućište visoke klase i prilično kvalitetno. Uostalom, sa nečije tačke gledišta može da se kaže i "umesto CM690 može 590, 490, Lian-Li PC-20, TT Soprano VX, TT Bach..." itd. Kada se jednom krene u tako nešto, može da se tera do sutra.

U suštini, verovatno bi se mogla napraviti gaming konfiguracija cela za dosta manje para od ove a da se razlika u performansama ne oseti, ali nije sve u performansama, ima nešto i u karakteristikama ;) i nekim dodatnim elementima koji su sitni, ali koji nekome život znače. Jednostavno, ja ne mogu, niti želim, da jednu objektivno odličnu konfiguraciju "spustim" sa "imate to i za manje para". Jer i od svega drugog ima nešto slično i za manje para. Šta god da daš, možemo da napravimo nešto slično a za manje love. Druga bi bila situacija npr. da sve komponente zajedno koštaju 1000, a konfa 1600 evra - e onda bih prvi to napljuvao najstrašnije, ali to ovde jednostavno nije slučaj. To je obrnuta putanja od one kada mi gikovi krenemo da budžimo hardver, pa uzmemo okvirnu sumu od 300 evra, ali dodaj bolji kuler, ovo napajanje može i tiše, razlika u cpu-u je mala, bolje uzeti grafičku sa nereferentnim hlađenjem itd. pa doguramo do 500-600 evra. Isto tako možeš da ideš u obrnutom smeru.

Ipak, ovo je prikaz konfe takve kakva je. A dobra je. Pravi tester, po mom mišljenju, nikada ne bi trebao da kritikuje ili hvali (svejedno) uređaj preko mere koja narušava generalni utisak ili mišljenje koje se stekne. Za sve može da se navede 100 mana, ili 100 pohvala, ali bi se poenta izgubila.

CPU ajde OK, za igrice trenutno ne može bolje, ali već koliko sutra će quad-ovi da ga prestignu... Možda je mogao umesto E8500 za 40-50e više jedan Q9450 oc-ovan na 3.2GHz (toliko svaki može, čak i bez podizanja napona). Današnje igrice bi i dalje sve lepo trčale, ali će sutrašnje trčati lepše na ovom kvad-u, garantovano.
Uf, nategnuto...Tako smo mislili i kada su se quadovi pojavili, pa sem dve real-time strategije ne znam ni za jednu igru koja će bolje da radi na quadu nego na dualu samo zato što je quad. U krajnjoj liniji, više su nego jasne tendencije o primetnoj razlici u radnim taktovima između C2D i C2Q modela, tako da očito nikada nećemo imati modele sličnih brzina za slično para. Sutra će duali opet da forsiraju sumanute radne taktove i moći da se OC-uju. U svakom slučaju, ne vidim kojoj bi igri u dogledno vreme mogao predstavljati "drawback" C2D na čak 4 GHz! Konačno, zna se šta je za igre najuticajnije - grafička, grafička i samo grafička (ako se nema PS3 :p ). Gaming konfiguraciju gledam uglavnom kao na potporu grafici :)

Ah, šta mogu da odgovorim na ovo? Naravno da svako može da ode u radnju i naruči konfu ili pokupuje delove i sklopi ih sam i da će ga izaći jeftinije, manje-više. Na meni je da ocenim kakva je neka konkretna mašina koja je na testu i da li vredi para. kod high-end-a je to posebno teško. Da je neka srednja klasa ili nešto slično, lako je reći da li vredi ili ne vredi tih para. Ali high end je nešto drugo, ne mogu da kažem da ne vredi tih para kad donosi ono najbolje, a pride se high end uvek "preplaćuje", ako pod "preplaćivanjem posmatramo odnos uloženog keša i broja dobijenih frejmova u sekundi. ***, to je tako. Kao što rekoh u zaključku - ko ima para i želi najbolje, a ne želi da se cima, slobodno neka uzme ovo. Uz poneku izmenu, po svojoj želji - slobodno. Ali dobra platforma je tu.

Optika pozicionirana direktno iza venta, pretpostavljam da bi je hladio. :d
Moj drugar to najbolje reče - čitao čovek tekst upravo zaintrigiran kućištem i krećemo da diskutujemo. Ja kažem da mi nije jasno šta će koji q... ventilatori montirani na vratanca, šta li tu kao hlade...ima rupica za prolaz vazduha tu i tamo, ali je totalno neefikasno. Čovek lepo i vrlo tačno reče kao iz topa - "Pa da svetle, ne da hlade" :d I što je najgore, potpuno je u pravu :)

Poslednja izmena:
1) re:grafička
OK, onda jedna 4870 bi bila savršena, u proseku isto toliko jaka ako ne i jača, a znatno jeftinija, a ako gamer poželi jače, uvek može još jednu da bocne... Sa jednom 9800GX2 se zakucao na toj ploči, teško će je prodati jednog dana (i to po mizernoj ceni u odnosu na plaćenu). Dakle relativno loš izbor...

2) re hard: Sa stanovišta marketinga, objasni mi kako je 1TB bolje od 1.28TB (2x640GB) u RAID-u 0 što je i znatno brže? A od setovanja nema šta mnogo tu da se setuje, ako si ikad nameštao RAID0 znaš da je to prosto ko pasulj. Može čak i Matrix Raid, pa deo disk-a gde je OS i važni podaci da bude u RAID1, a deo gde su igrice i ostalo, u RAID0. Zaista lako za setovanje, a nema ni održavanja... Čak sada vidim da si ustvari RAID i pomenuo u tekstu... prvi put kada sam čitao članak mi je to nekako promaklo... moje izvinjenje.

3) Jeste, kod današnjih igrica u proseku 90% je GPU a 10% CPU. Zato i kažem da bi za sve današnje igrice i Q9450 na 3.2-3.4GHz bio više nego dovoljan, a veruj mi, za godinu-dve biće igrica koje će (zbog toga što quad polako postaje mainstream pa developeri za to i optimizuju) bolje ići na klokovanom Q9450 nego na klokovanom E8500. Video i audio kompresiju da ne pominjem... Uostalom, dual core više nikako nije ok za mašine od 1500-1600 evra. Zamisli neko da tolike pare i dobije "samo" dual core, a komšija sklopi svom klincu odličan quad-core za <1000e! Osećao bih se nekako prevaren, zer ne? Kad se daju toliko velike pare, očekuje se mašina sa kojom možeš da se hvališ, uključujući i CPU...

4) Pogrešno sam se izrazio kada sam rekao "neobjektivan" - više sam mislio nedovoljno kritičan prema relativno lošem izboru komponenti i odnosu cena/performanse! Dal li vam je kao review-erima dozvoljeno da budete profesionalni, objektivni i nepristrasni i gde je potrebno i kritički da ocenite dobijenu mašinu ili...? Evo lično ću ako treba da predložim bolju igračku mašinu sa takođe kvalitetnim komponentama za samo 1100e, dakle punih 500e manje (malo li je 500e?)

EDIT: Blue-ray... hm... lepa stvar, ali u našim uslovima još uvek preskupa i premalo upotrebljiva... možda se stvari promene za godinu-dve, ali u ovom trenutku, kod nas...?

Poslednja izmena:
Par stvari...

Zaključili bismo omiljenom rečenicom naprednih korisnika kada se susretnu sa kvalitetnim kućištem - “da sam zrno prašine pa da se uvučem unutra”.
? :trust:

Ne sumnjamo da će postojati i dovoljan broj korisnika koji će reći da im kvalitet zvuka uopšte nije toliko bitan, te koji će pozdraviti odluku da se u konfiguraciju ne uključi zvučna karta kao svojevrsnu uštedu.
Usteda... ? Kakva bre crna usteda, sa konfiguracijom koja kosta 1600 evra?!!! :zgran:
Nema tu sta da se stedi, XtremeMusic (Gamer) je ~75 evra, na onu kamaru para koja se izdvaja to je nista... i velika je greska Gigatrona sto se ostalo na integralcu. To jednostavno mora da se napominje i potencira.

OK, ako cemo iskreno, i ti si to pomenuo, cak u nekoliko navrata, pa i u zakljucku: "Jedini kompromis koji biste napravili se odnosi na zvuk (naravno, tek pod uslovom da imate nešto veće zahteve po tom pitanju), ali se i to da lako rešiti, a ni doplata nije preterano velika imajući u vidu cenu konfiguracije – izbor je na vama."... ali opet, to je trebalo da bude navedeno kao explicitna mana.

E da, i jos jedna stvar: Acces Time - 21.7ms
Greska neka ili sta? Mozda 12.7ms?
21ms je mnoooogo...

Konfa je super za okorele gamere. Dual Core, 9800gx2, extra kucishte

Taman za komshijinog malog da se kurchi po komshiluku kako mu leti crysis :)

Svi bi mi to sastavili triput bolju konfu za potrebe koje su nama najbolje i najpreche. Ovo je sasvim ok komp.

Poslednja izmena:
Usteda... ? Kakva bre crna usteda, sa konfiguracijom koja kosta 1600 evra?!!! :zgran:
Nema tu sta da se stedi, XtremeMusic (Gamer) je ~75 evra, na onu kamaru para koja se izdvaja to je nista... i velika je greska Gigatrona sto se ostalo na integralcu. To jednostavno mora da se napominje i potencira.

OK, ako cemo iskreno, i ti si to pomenuo, cak u nekoliko navrata, pa i u zakljucku: "Jedini kompromis koji biste napravili se odnosi na zvuk (naravno, tek pod uslovom da imate nešto veće zahteve po tom pitanju), ali se i to da lako rešiti, a ni doplata nije preterano velika imajući u vidu cenu konfiguracije – izbor je na vama."... ali opet, to je trebalo da bude navedeno kao explicitna mana.

Dakle, na kraju lepo stoji ovo:

Nedostaci:

- U konfiguraciji ovog tipa želimo da vidimo kvalitetnu zvučnu kartu
:)

Šta može da bude eksplicitnije od ovoga na kraju teksta u Prednosti / Mane zaključku? Plus pominjanje na više mesta unutar njega? Po ovome što pišeš ispada da nije navedeno, a to je upravo najviše potencirano.

Što se tiče "štednje" i sl. - 75 evra na bilo koju sumu nije malo, pa ni na 1600 evra. Stavljeno je skupo kućište, skupa grafička, skupi Blu-ray i sl. Zato sam i napisao da "u konfiguraciji ovog tipa želimo da vidimo kvalitetnu zvučnu kartu".

E da, i jos jedna stvar: Acces Time - 21.7ms
Greska neka ili sta? Mozda 12.7ms?
21ms je mnoooogo...
Nije greška. Eto sličice sa testom. Toliko je ispalo. Jedino ako misliš da sam trebao da izmenim to na svoju ruku :-devil-: Znam i ja da je previše, ali ne mogu da kažem da je vreme pristupa manje na stranim sajtovima i testovima diska... :)

1) re:grafička
OK, onda jedna 4870 bi bila savršena, u proseku isto toliko jaka ako ne i jača, a znatno jeftinija, a ako gamer poželi jače, uvek može još jednu da bocne... Sa jednom 9800GX2 se zakucao na toj ploči, teško će je prodati jednog dana (i to po mizernoj ceni u odnosu na plaćenu). Dakle relativno loš izbor...
Kao što već rekoh, 4870 nije postojao na tržištu u trenutku pisanja teksta, niti su se znale performanse i cena. Moglo se naslutiti, ali ne mogu da nagađam. Zato sam i rekao da "očekujemo da će u narednim iteracijama u konfiguraciji biti mesta za GeForce GTX 280 ili ekvivalentnu AMD kartu".

2) re hard: Sa stanovišta marketinga, objasni mi kako je 1TB bolje od 1.28TB (2x640GB) u RAID-u 0 što je i znatno brže? A od setovanja nema šta mnogo tu da se setuje, ako si ikad nameštao RAID0 znaš da je to prosto ko pasulj. Može čak i Matrix Raid, pa deo disk-a gde je OS i važni podaci da bude u RAID1, a deo gde su igrice i ostalo, u RAID0. Zaista lako za setovanje, a nema ni održavanja... Čak sada vidim da si ustvari RAID i pomenuo u tekstu... prvi put kada sam čitao članak mi je to nekako promaklo... moje izvinjenje.
:d

3) Jeste, kod današnjih igrica u proseku 90% je GPU a 10% CPU. Zato i kažem da bi za sve današnje igrice i Q9450 na 3.2-3.4GHz bio više nego dovoljan, a veruj mi, za godinu-dve biće igrica koje će (zbog toga što quad polako postaje mainstream pa developeri za to i optimizuju) bolje ići na klokovanom Q9450 nego na klokovanom E8500. Video i audio kompresiju da ne pominjem... Uostalom, dual core više nikako nije ok za mašine od 1500-1600 evra. Zamisli neko da tolike pare i dobije "samo" dual core, a komšija sklopi svom klincu odličan quad-core za <1000e! Osećao bih se nekako prevaren, zer ne? Kad se daju toliko velike pare, očekuje se mašina sa kojom možeš da se hvališ, uključujući i CPU...
Zašto bi iko išao sa skupom varijantom za koju će se možda optimizovati za godinu dve, ako može na skupu varijantu, koja se dobro koristi sada i koja će biti dobro korišćena i za tih godinu-dve? Slažem se da će se u budućnosti sve više optimizovati za višejezgarne modele, ali dok to dođe...DC na 4 GHz "out of the box" sa garancijom takav kakav je predstavlja jednostavno efikasniji izbor.

4) Pogrešno sam se izrazio kada sam rekao "neobjektivan" - više sam mislio nedovoljno kritičan prema relativno lošem izboru komponenti i odnosu cena/performanse! Dal li vam je kao review-erima dozvoljeno da budete profesionalni, objektivni i nepristrasni i gde je potrebno i kritički da ocenite dobijenu mašinu ili...? Evo lično ću ako treba da predložim bolju igračku mašinu sa takođe kvalitetnim komponentama za samo 1100e, dakle punih 500e manje (malo li je 500e?)
Pa možeš, naravno. Mogu i ja. Uopšte nije teško, dovoljno je samo staviti pominjani CM690 za kućište i ukloniti Blu-ray pisač. Još zameniti grafičku ovim novim modelima i puna kapa. Na sve to ugraditi neki TT TvrdaMoć 600 W ili Corsair 520 i Bog da te vidi :) Opet kažem, nije sve u performansama i odnosu cene i performansi, ima nešto i u karakteristikama, tj. feature-ima.

Međutim, postavlja se pitanje gde ja kao tester mogu ili trebam da podvučem granicu - da li trebam da kritikujem zašto je mašina skupa, iako ona za tu cenu nudi veoma puno? Ljudi moraju da shvate da su ovo konfiguracije i kao takve namenjene različitim profilima korisnika. Kao takve, one se razlikuju u nekim pitanjima primetno. Da postoji idealna, ona bi bila sklapana i prodavana. Postoje konfiguracije koje tome teže po nekom aspektu (npr. za igranje) ali da li sada treba staviti kao manu što je tu Blu-ray drajv i što je tu ekstra kućište? Moje mišljenje je da ne treba, jer se onda gubi poenta - da je ovo jednostavno super mašina. U prevodu - nije svaka konfa za sve. Ne kažem da ne može bolje, jeftinije, ili efikasnije, naročito ako se fokus suzi pa izbacimo komponente koje prave višak u ceni - npr. BD drajv. Ali čemu onda sve te nove tehnologije, ako ćemo da pričamo kako su bespotrebne i kako povećavaju cenu? Kroz to posmatram i ovo ispod:

EDIT: Blue-ray... hm... lepa stvar, ali u našim uslovima još uvek preskupa i premalo upotrebljiva... možda se stvari promene za godinu-dve, ali u ovom trenutku, kod nas...?
Kome ne treba može lako da ga ukloni (i značajno popravi odnos cena/sirove performanse :) ). To je očito tu za multimedijalne entuzijaste i to bi bilo to :)

Poslednja izmena:
OK, razumem te u potpunosti... BD, ok, tu je za multimedija entuzijaste, iako je kod nas jako teško i skupo nabavljati blueray originale ili prazne medije...

Ališto se CPU-a tiče, opet, za samo 30-40e više, umesto E8500 na 4GHz može recimo Q9450 na 3.4GHz, i SVE današnje igrice će ići isto brzo, a "sutrašnje" i brže. A da ne govorim da će za multimedija entuzijaste, za koje je i sklapana konfa (BlueRay), video i audio kompresija i dekompresija ići znatno brže na quad-core-u, zar ne? I dalje mislim da je Q9450 na 3.4GHz mnogo bolji i više future-proof izbor od E8500 na 4GHz. A obaška što mašina od 1600e jednostavno vapi za quad-core-om... Dual-core je već suviše uobičajena stvar (pa ima DC procesora već i za 45e), ima ih čak i u najjeftinijim konfiguracijama, da bi se dozvolilo da dual-core bude i u konfi od 1600e. U njoj jednostavno mora da bude nešto ipak po malo ekskluzivno, dakle quad-core...

OK, razumem te u potpunosti... BD, ok, tu je za multimedija entuzijaste, iako je kod nas jako teško i skupo nabavljati blueray originale ili prazne medije...

Ališto se CPU-a tiče, opet, za samo 30-40e više, umesto E8500 na 4GHz može recimo Q9450 na 3.4GHz, i SVE današnje igrice će ići isto brzo, a "sutrašnje" i brže. A da ne govorim da će za multimedija entuzijaste, za koje je i sklapana konfa (BlueRay), video i audio kompresija i dekompresija ići znatno brže na quad-core-u, zar ne? I dalje mislim da je Q9450 na 3.4GHz mnogo bolji i više future-proof izbor od E8500 na 4GHz. A obaška što mašina od 1600e jednostavno vapi za quad-core-om... Dual-core je već suviše uobičajena stvar (pa ima DC procesora već i za 45e), ima ih čak i u najjeftinijim konfiguracijama, da bi se dozvolilo da dual-core bude i u konfi od 1600e. U njoj jednostavno mora da bude nešto ipak po malo ekskluzivno, dakle quad-core...

Pobogu, pa nismo mi sastavljali konfiguraciju...

meni konfiguracija kada samo preletim ochima preko njih sve sve ali da je 1600e .. to mi nekako ne ide u glavu..iskreno.

ko ima i zheli ovo da kupi - svaka chast. taj sigurno necje chitati ovaj review, koji je bio zabavan chitati uz kitnjaste paralele kao ono od gore “da sam zrno prašine pa da se uvučem unutra”

;]

Pobogu, pa nismo mi sastavljali konfiguraciju...

Pobogu Peco, pa naravno. Ali se mogla dati mala primedba da se od konfiguracije od 1600e (bez monitora i periferija) ipak očekuje da ima quad-core cpu... eto, samo toliko.

Poslednja izmena:

Opet ponavljam, jednostavno ne mislim da je to nešto specijalno bolji izbor. Niko ne nabavlja Blu-ray da bi ga rekompresovao, filmovi se mogu sa lakoćom naći u prodavnici Treći svet u Sava Centru, danas igre bolje rade na DC na 4 GHz nego na QC na 3.4 GHz (sem u Supreme Commanderu)...Bojim se da stvari previše posmatraš teoretski. Ima DC procesora za 45 evra...pa šta? :) DC na 4 GHz je bolji i sa marketinške strane jer daje zverski brz CPU na "upadljivom" radnom taktu. 4 GHz je "vau", 3.4 GHz nije toliko. Jeste to quad, ali da se ne lažemo, 4 jezgra se učinkovito vrlo malo gde koriste. Jednostavno, poznavajući performanse svih ovih mašina smatram da nema mesta kritikovanju "zašto je tu DC na 4 GHz", bez obzira na to što postoje i QC procesori. Zaboga, nije u konfi bilo koji dvojezgarni procesor, nego "top-of-the-line" dvojezgarni procesor, dignut na 4 GHz.

Otići ću korak dalje i reći da sam se ja prvi zeznuo što sam uzimao quad core. Mislim, nisam se nešto mnogo zeznuo, ali mi zaista nizašta nije značio. U mašini ne bih nikakvu razliku primetio da sam uzeo dual core. Naprotiv, možda bi mi bilo mnogo bolje da sam uzeo dvojezgrarni CPU na 3 GHz tada umesto četvorojezgarnog na 2.4 GHz. Ako misliš da u konfiguraciji nema ničeg ekskluzivnog (a čak i ne mora da bude, jer je to konfiguracija, pa sam miks može biti izuzetan i kada nema nekih izuzetnih komponenti), bojim se da grdno grešiš. Upravo je ekskluzivna u feature-ima, imaš sjajno kućište, blu-ray, najbolju grafičku kartu. Prošlo je vreme kada se CPU mnogo pitao. To je ubedljivo najneefikasnije budženje danas, izuzmemo li potrebe ljudi koji renderuju, na primer.

Pobogu Peco, pa naravno. Ali se mogla dati mala primedba da se od konfiguracije od 1600e (bez monitora i periferija) ipak očekuje da ima quad-core cpu... eto, samo toliko.
To bi išlo, da je tester mislio da je to nekakva mana, ali kao što sam naveo gore - to nije slučaj :) Jednostavno se ne slažem da je to mana. Prosto, gledam na to kao na opredeljivanje za jedan od dva ravnopravna koncepta - više jezgara na manjem taktu ili manje jezgara na višem taktu, pri čemu ni jedna ni druga varijanta ne odskaču toliko po nekoj razlici u upotrebljivosti. Možda će biti drugačija pesma za koju godinu. Možda. To smo mislili i pre dve godine.

Dakle, na kraju lepo stoji ovo:

:)

Šta može da bude eksplicitnije od ovoga na kraju teksta u Prednosti / Mane zaključku? Plus pominjanje na više mesta unutar njega? Po ovome što pišeš ispada da nije navedeno, a to je upravo najviše potencirano.
Ma jeste, kao sto i sam rekoh, naveo si ti to, i to par puta u samom te(k)stu... samo mi je komentar o "ustedi" zaparao usi (oci :)).

Kakva crna usteda, ako su vec hteli da stede, nek zakinu na Blu-ray drajvu, kucistu... i to je dobra usteda. Ne na zvucnoj.
Što se tiče "štednje" i sl. - 75 evra na bilo koju sumu nije malo, pa ni na 1600 evra. Stavljeno je skupo kućište, skupa grafička, skupi Blu-ray i sl. Zato sam i napisao da "u konfiguraciji ovog tipa želimo da vidimo kvalitetnu zvučnu kartu".
Ma daj bre, ne *****avaj... 75 evra na soma i sesto?! Idi begaj... :)
Nije greška. Eto sličice sa testom. Toliko je ispalo. Jedino ako misliš da sam trebao da izmenim to na svoju ruku :-devil-: Znam i ja da je previše, ali ne mogu da kažem da je vreme pristupa manje na stranim sajtovima i testovima diska... :)
Ondak nestA tu ne stima...

Apsolutno se NE ocekuje, zato sto je nepotreban.

Filipenko je zaista sve lepo objasnio, kako i zasto je Quad nepotreban... i dosta vise sa tim "zato ce vec sutra, ili za godinu dana..." pricama, jer ce za godinu dana sklapati istu ovakvu konfu sa tim Quad-om. Ipak, konfiguracija je sastavljena za sadasnje vreme, tu je Dual i vise nego dovoljan, narocito kada je dignut na 4 giga.
(ma, sve i da su klok za klok isti, opet je Quad - i bacanje para na njega - nepotreban izdatak)

Ovo je gaming konfa, nema tu renderinga ili cega vec... Quad nema sta da trazi tu.
Ima dve-tri igre koje vide sva cetiri jezgra i to je to. Budalastina bacati pare na njega. Isto kao sto su ljudi bacali pare na Q6600 jos pre godinu i kusur dana... a komp im sluzi za igranje... kako bi "bili u prednosti u predstojecem periodu". A tu prednost jos uvek nikako da docekaju.
Uostalom, jako lepo Filip napisa: "Možda će biti drugačija pesma za koju godinu. Možda. To smo mislili i pre dve godine."

BTW, citajuci tvoje postove (ne iz ovog thread-a), prilicno sam siguran da nije tako, ali opet, sve mi se cini da se na kraju sve svodi na "moj tatko ima vecu patku od tvoga"... i/ili pricu oko komsije i njegovog malog. Bar tako izgleda, iako rekoh da mislim da tvoja razmisljanja na ovu temi i nisu bas takva.
Ipak, ovaj quote mi je malo cudan...
Zamisli neko da tolike pare i dobije "samo" dual core, a komšija sklopi svom klincu odličan quad-core za <1000e! Osećao bih se nekako prevaren, zer ne? Kad se daju toliko velike pare, očekuje se mašina sa kojom možeš da se hvališ, uključujući i CPU...

Jebga, ako se sve na kraju svodi na hvalisanje i komsiju, onda u q...

Pokažite mi igricu gde 45nm DC na 4GHz ima osetnu prednost nad 45nm QC na 3.4GHz? Možda jedino u nekom benchmarku u 1024x768, ali niko ne kupuje takvu aždaju da bi se igrao u toj rezoluciji, zar ne? Dakle barem 1680x1050 ili verovatnije 1920x1200. Dakle SVAKA današnja igrica je u takvim rezolucijama JEDNAKO IGRIVA za DC na 4GHz i QC na 3.4GHz. A koliko već sutrašnje, pošto QC definitivno postaje mainstream sa Phenomom i najavljenom Q8200 će se bolje kotrljati za quad-core-u. Još jednom ponavljam, ovo je zato što QC postaje mainstream, a za mainstream se sve i optimizuje. I nema potrebe da upoređujete sa situacijom pre godinu i po dana, jer je tada QC imao samo intel i nikako nije bio mainstream.

To što neko mašinu kupuje danas, pogotovu za tolike pare, ne znači da treba da se misli samo na danas, već ipak pomalo i na sutra. Pa ne daju se 1600e za golu mašinu svaki dan!!! Razlika u ceni je ponavljam 30-40e, i po meni vredela bi eto kao mali zalog za budućnost, a današnje igre ionako jednako dobro rade... Naravno poštujem i drugačije mišljenje, CAR-e i Flipenko, i sasvim sigurno, ko god da kupi takvu mašinu lepo i slatko će se naigrati u narednih godinu, možda i dve...

Nekako mi pametnije deluje:

90% najjaceg danas, 80% najjaceg ostane za sutra

nego

100% najjaceg danas, 60% najjaceg ostane za sutra

Mada, što jes jes, za one koji ne znaju šta će sa parama, logika ionako nikad ne važi... Zato se prodaju i ultraskupi automobili i džipovi koji jednostavno ne vrede koliko koštaju, ali za bogataše je to svejedno bagatela, pa ih baš briga...

Aj' iskreno, jel' si ti primetio raziliku izmedju dc i qc u igranju igrica? :)

Danas vec matori 6300 i 4300 procesori i dan danas super rade upareni sa 9800 ili 8800 serijama grafichkih.

Quad ja jedino vidim u profi upotrebi. Za sve ostalo je dc i vishe nego dobrodoshao

Lepo kažeš... danas! Imao sam priliku da vozim E8400 klokovanog na 3.8GHz jedno mesec dana, a već neko vreme furam Q9550 na 3.8GHz... Razlike u sadašnjim igricama nema. Tačka. ALI ima velike razlike u kompresiji/dekompresiji filmova, u photoshop-u, oseti se i u winrar-u i u još ponekim stvarima. Zar to ne vredi 30-40e doplate kad već cela mašina košta 1600e? Za igrice je ionako svejedno, zar ne, obe kombinacije će lepo raditi? E to je moja poenta, ništa kupac ne gubi, a potencijalno može dosta da dobije... naročito pošto će sve više i više softvera pa i igrica biti optimizovani za quad-core... Zašto onda u jednu top top mašinu staviti "samo" dual core? Zašto onda nisu stavili E7200 i klokovali ga na 3.5GHz, i dalje bi SVE, baš SVE današnje igrice lepo radile, a uštedelo bi se jedno 120e? Jel' zato što danas, za igrice, ne treba više? To nije izgovor za beskompromisnu top mašinu... Za neku "best buy", gde treba napraviti najbolji kompromis cena/performanse možda, ali ne za ovu. Get the point?

EDIT: Sa Q9550 ladno cepam kompresiju filma u pozadini, a igram Crysis ili sličnu zahtevnu igricu... E vidiš, tu je dual-core malko štucao, tj. kompresiji ionako moram da dam najniži priority, i ona se na DC u tim uslovima vukla satima... Na QC, dok se igram, završi se nekoliko puta brže nego ranije na DC, pošto igrica povuče veliki deo snage dva jezgra, pa za kompresiju ostane vrlo, vrlo malo snage, a sa QC, ostane više od dva jezgra slobodna da se posvete istoj... ;)

Poslednja izmena:
Igracu nije bitno koliko brzo kompresuje u winraru ili vreme u photoshopu i pametnije mu je da tih 40 eur ulozi u graficku karticu...

Licno bih pre uzeo QC nego DC bas zbog dodatnih benefita koje je opisao M_M i u tom pogledu se slazem s' njim.

Za igrice je ionako svejedno, zar ne, obe kombinacije će lepo raditi? E to je moja poenta, ništa kupac ne gubi, a potencijalno može dosta da dobije... naročito pošto će sve više i više softvera pa i igrica biti optimizovani za quad-core...

Ali to ne znaci da filipenko nije u pravu:

Međutim, postavlja se pitanje gde ja kao tester mogu ili trebam da podvučem granicu - da li trebam da kritikujem zašto je mašina skupa, iako ona za tu cenu nudi veoma puno? Ljudi moraju da shvate da su ovo konfiguracije i kao takve namenjene različitim profilima korisnika. Kao takve, one se razlikuju u nekim pitanjima primetno. Da postoji idealna, ona bi bila sklapana i prodavana. Postoje konfiguracije koje tome teže po nekom aspektu (npr. za igranje) ali da li sada treba staviti kao manu što je tu Blu-ray drajv i što je tu ekstra kućište? Moje mišljenje je da ne treba, jer se onda gubi poenta - da je ovo jednostavno super mašina. U prevodu - nije svaka konfa za sve. Ne kažem da ne može bolje, jeftinije, ili efikasnije, naročito ako se fokus suzi pa izbacimo komponente koje prave višak u ceni - npr. BD drajv. Ali čemu onda sve te nove tehnologije, ako ćemo da pričamo kako su bespotrebne i kako povećavaju cenu?

Prosto, gledam na to kao na opredeljivanje za jedan od dva ravnopravna koncepta - više jezgara na manjem taktu ili manje jezgara na višem taktu, pri čemu ni jedna ni druga varijanta ne odskaču toliko po nekoj razlici u upotrebljivosti. Možda će biti drugačija pesma za koju godinu.

Jednostavno, obojica ste u pravu :). Jeste, mogao je da se ubaci i quad i zvucna, ali je i pored svih navedenih "mana" vrhunska masina...

Poslednja izmena:
Vrh Dno